Enpuls logo
  • Over Enpuls
  • Blog
  • Concepten
  • Actueel
  • Contact

Persberichten over de energietransitie

Lees hier persberichten over de versnelling van de energietransitie.

December 2020

Enpuls verstevigt positie in warmtemarkt met overname infrastructuur Mijnwater

Het Limburgs Energiefonds (LEF) verkoopt de warmtenet-infrastructuur van Mijnwater aan Enpuls, onderdeel van netwerkbedrijf Enexis Groep. Met Enpuls als partner kan Mijnwater verder doorontwikkelen. Zo kan Mijnwater een grotere bijdrage leveren aan onder andere de verduurzaming van de regio Parkstad. Daarnaast kan hierdoor, samen met de betrokken gemeenten, de energietransitie nader vormgegeven worden. Zo kan door deze samenwerking de uitrol van nieuwe warmtenetten versneld gerealiseerd worden. Vandaag hebben Henk Visser namens Enpuls en Philip Tan namens LEF in Heerlen de overname afgerond.

.icon--arrow-right
Oktober 2020

Enpuls Warmte Infra betrokken bij drie proeftuinen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft 19 nieuwe wijken aangewezen als proeftuin aardgasvrije wijken. Bij 3 wijken is Enpuls Warmte Infra betrokken. Het gaat om wijken in Deventer, Roermond en ’s-Hertogenbosch. Het doel is om per gemeente ongeveer 500 bestaande woningen op termijn aardgasvrij of aardgasvrij-ready.

Mark Bouw, manager van Enpuls Warmte Infra, is blij met de toekenning: “In het Klimaatakkoord staat de ambitie om in 2030 1,5 miljoen woningen van het aardgas te krijgen, 800.000 daarvan zouden aangesloten moeten worden op een warmtenet. Een flinke uitdaging, want in de praktijk komen maar weinig warmteprojecten van de grond. Deze toekenning maakt het mogelijk om samen met gemeenten en partners warmtenetten te realiseren."

.icon--arrow-right
Oktober 2020

Enpuls helpt gemeenten met stappenplan en maatregelpakketten voor verduurzaming van wijken

In het Klimaatakkoord hebben gemeenten een regisserende rol gekregen bij de verduurzaming van woningen. Enpuls, onderdeel van Enexis Groep, heeft in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een praktisch proces en ondersteunende middelen ontwikkeld voor een collectieve wijkaanpak met groepen bewoners: de Slimme Wijken Aanpak. Daarin staat een stap-voor-stap benadering met isolatiemaatregelen centraal. De Slimme Wijken Aanpak wordt kosteloos aangeboden aan gemeenten en hun energieloketten.

.icon--arrow-right
September 2020

Groeiend tekort publieke laadpalen

Het tekort aan laadpalen in Nederland neemt toe. Uit onderzoek van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep, blijkt dat in ruim 1 op de 3 buurten de laadpalen overbezet zijn. Deze bevindingen staan in het zojuist door Enpuls gepubliceerde rapport ‘De Nationale Laaddrukanalyse’.

.icon--arrow-right
September 2020

Aardgas vervangen door zonnewarmte

Buurten duurzaam verwarmen met zonnewarmte in plaats van aardgas: onderzoek in opdracht van Enpuls en de gemeente Eindhoven laat zien dat het technisch mogelijk is. Hierbij wordt de zonnewarmte opgevangen met zonnecollectoren en opgeslagen in een seizoensbuffer. Het gebruik van zonnewarmte voor bestaande woningen staat in Nederland nog in de kinderschoenen, maar zou wel eens de oplossing kunnen worden voor de warmtetransitie.

.icon--arrow-right
Augustus 2020

Kosten-batenanalyse: zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn beter dan op landbouwgrond in 2020.

Ontwikkelaars van zonneprojecten moeten meer gestimuleerd worden om zonnepanelen op bedrijfsdaken te leggen, in plaats van op landbouwgrond. Zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn in 2020 vanuit maatschappelijk oogpunt namelijk wenselijker dan panelen op landbouwgrond. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep.

.icon--arrow-right
Juli 2020

Waterstofauto onrealistisch alternatief in Nederland

De waterstofauto is twee keer zo duur als vergelijkbare auto’s op benzine of elektriciteit. Bovendien is de waterstofauto slechter voor het klimaat en het milieu dan elektrische auto’s. Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek uitgevoerd door CE Delft in opdracht van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep.  

.icon--arrow-right
Juni 2020

Nieuwe stap in ontwikkeling duurzaam warmtenet binnenstad Maastricht

De gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht en Enpuls (onderdeel van Enexis Groep) hebben vandaag een overeenkomst ondertekend om gezamenlijk onderzoek te doen naar de geschiktheid van de ondergrond van het centrum voor de ontwikkeling van een grootschalig duurzaam warmtenet.

.icon--arrow-right
Juni 2020

Winnaars Enpuls Challenge onthuld

Tarnoc, een volledig elektrische superefficiënte verwarmingsketel die uitstekend toepasbaar is in bestaande woningen. Een uitgekiend stadstransportsysteem met moderne elektrische vrachtscheepjes die aloude kanalen en grachten benutten, met de naam CityBarge. En slimme software van i.Leco waarmee buurten en bewoners zoveel mogelijk hun zelf opgewekte energie kunnen gebruiken. Dat zijn de drie winnende concepten van de Enpuls Challenge 2020.

.icon--arrow-right
Maart 2020

ENGIE warmteleverancier Slim Energienet Roermond

Op 11 maart 2020 is technisch dienstverlener en energiebedrijf ENGIE als ontwikkelingspartner en warmteleverancier aangesloten bij het project Slim Energienet Roermond (SER). Daarmee is de keten van producent tot afnemer compleet in dit unieke project, dat warmte- en koudebehoefte kan voorzien voor woningen, bedrijven en instellingen in Roermond. Mocht het warmtenet gerealiseerd worden, dan wordt 12,5% van de duurzaamheidsopgave van de gemeente ingevuld.

.icon--arrow-right
Maart 2020

Sterke verkleining van aansluiting zonneparken mogelijk met peakshaving

Door pieken in de opwek van zonne-energie op te slaan in een batterij, kan de netaansluiting van een zonnepark met minstens veertig procent verkleind worden. Andersom is het ook mogelijk om meer zonnepanelen op dezelfde aansluiting aan te sluiten – hetgeen leidt tot een veel efficiënter netgebruik. Dat blijkt uit een pilot met dit zogeheten peakshaving, uitgevoerd door Enpuls – onderdeel van Enexis Groep.

.icon--arrow-right
November 2019

Duurzaamheidsproject over energie op scholen krijgt passend vervolg

Het project ‘Van Zon Krijg Je Energie’ gaat voortaan verder onder de vlag van Slim Opgewekt Scholen. Hiermee wordt het duurzaamheidsproject voor scholen voortgezet. De officiële overdracht vond onlangs plaats in Arnhem. De 350 deelnemende onderwijsinstellingen in Nederland kunnen zo verder werken aan hun verduurzaming.

.icon--arrow-right
Februari 2019

Onderzoek naar aanleg warmtenet in Emmen

Er komt een onderzoek naar de haalbaarheid van een warmtenet in Emmen. In opdracht van EMMTEC services B.V., Enpuls B.V., onderdeel van Enexis, Gemeente Emmen en de provincie Drenthe voert Greenvis het onderzoek uit. In de zomer van 2019 moet er meer duidelijkheid zijn. Een warmtenet is een belangrijke stap naar een energieneutraal Emmen in 2050. Het wordt het eerste warmtenet in Drenthe.

.icon--arrow-right
Februari 2019

Slim Energienet Roermond weer stap dichterbij

Met de ondertekende ontwikkelovereenkomst is het Slim Energienet Roermond (SER) weer een stap dichterbij gekomen. Dit net moet gaan voorzien in de warmte- en koudebehoefte voor woningen, bedrijven en instellingen in Roermond. Tijdens deze ontwikkelfase wordt gewerkt aan een investeringsvoorstel voor een warmtenet met een omvang van 1200 tot 2200 huishoudens. Deze fase duurt tot begin 2020. Mocht het warmtenet gerealiseerd worden, wordt 12,5% van de duurzaamheidsopgave van de gemeente ingevuld.

.icon--arrow-right
September 2018

Installatiebranche en overheid sluiten Green Deal: 6.000 nieuwe warmtepompmonteurs

De Installatiebranche en overheid hebben met elkaar afgesproken de komende vijf jaar 6.000 monteurs op te leiden die warmtepompen gaan plaatsen en onderhouden. Dat staat in de Green Deal Warmtepompen die minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en UNETO-VNI-voorzitter Doekle Terpstra vandaag hebben ondertekend. De Green Deal is een grote stap op weg naar grootschalige duurzame warmtetechniek en een lagere CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving.

.icon--arrow-right

Enexis Groep verzelfstandigt duurzaam initiatief Buurkracht

Enexis Groep gaat Buurkracht, het platform voor energiebesparing en burgerparticipatie, verzelfstandigen. Als zelfstandige stichting kan de organisatie doorgroeien en grotere en bredere samenwerking opzoeken met bewoners, gemeenten en andere maatschappelijke organisaties. Daarmee gaat Buurkracht een nieuwe fase in. De verzelfstandiging wordt per december 2019 een feit.

.icon--arrow-right

Keuzehulp Duurzaam Verwarmen

Snel inzicht krijgen in welke duurzame verwarmingsinstallatie geschikt is voor een woning? Dat kan met de Keuzehulp Duurzaam Verwarmen. De Keuzehulp is gratis beschikbaar en ondersteunt energieprofessionals bij het verduurzamen van de woningbouw. De Keuzehulp Duurzaam Verwarmen is ontwikkeld door adviesbureau BDH uit Harderwijk in opdracht en met medewerking van Enpuls, Gemeente Utrecht en Techniek Nederland.

.icon--arrow-right

Groene waterstof als alternatief voor verzwaring

Het produceren van groene waterstof en tevens overbelasting van het elektriciteitsnet voorkomen is mogelijk, maar is op dit moment alleen in uitzonderlijke situaties een economisch rendabele optie. Zo moeten er lokaal voldoende afnemers van waterstof voorhanden zijn en dienen zij bereid te zijn er (extra) voor te betalen. Daarnaast moeten de elektriciteitsprijzen voldoende laag zijn en kan de netbeheerder met elektrolyse alleen in specifieke gevallen netverzwaring voorkomen. In de toekomst zal het aantal situaties waarin de businesscase rendabel wordt groter zijn.

.icon--arrow-right

Extra CO2-besparing en lagere kosten door slim laden elektrische auto’s

Slim opladen van elektrische auto’s heeft grote voordelen: er ontstaan minder pieken op het elektriciteitsnet, minder CO2-uitstoot en lagere laadkosten. Dat blijkt uit het rapport ‘Slim laden must have bij groei elektrisch vervoer”. In dit onderzoek is gekeken naar de mogelijkheid om auto’s op een ‘gewenst moment’ op te laden; zo duurzaam mogelijk (sturen op zo min mogelijk CO2-uitstoot) en zo gespreid mogelijk (sturen op beschikbare netcapaciteit). Wanneer automobilisten gebruik maken van slim laden, kunnen zij tientallen euro’s besparen.

.icon--arrow-right
Openen in een nieuwe tablad

Enpuls thema's

  • gebouwde omgeving
  • mobiliteit
  • flexibel energiesysteem
  • warmte Infra
Maak kennis met ons team
Enpuls logo
  • inkoop & leveranciers
  • privacyverklaring
  • gegevensverwerking
  • contact
  • cookieverklaring