Deventer - Slim Warmtenet Zandweerd

De gemeente Deventer krijgt subsidie om de wijk Zandweerd te verduurzamen. De restwarmte van de rioolzuiveringsinstallatie kan worden benut voor een laagtemperatuur warmtenet. Dit net levert als 1e warmte aan de nieuwbouwlocatie Tuinen van Zandweerd (237 woningen). Ook de bestaande jaren 60/70 woningen in de wijk worden daarna met het warmtenet van warmte voorzien. Met gemeenschappelijke warmtepompen wordt het water op de juiste temperatuur gebracht.

Roermond – Slim Energienet Roermond

De gemeenten Roermond krijgt subsidie om de een deel van de wijk Tegelarijeveld te verduurzamen. De restwarmte die vrijkomt bij processen in de fabriek van Smurfit Kappa Roermond Papier kan gebruikt worden om woningen te verduurzamen. In dit deel van Tegelarijeveld zijn diverse woningen van woningbouwcorporaties Wonen Zuid. Zij denken als partner mee in de totstandkoming van het laagtemperatuur warmtenet. In de wijk liggen ook woningen van huiseigenaren of andere verhuurders welke wellicht in de toekomst ook aangesloten kunnen worden.

’s-Hertogenbosch – ‘t Ecozand

De gemeente ’s-Hertogenbosch krijgt subsidie om de wijk Het Zand te verduurzamen. Dit gebeurt met een laagtemperatuur warmtenet met individuele warmtepompen. Het warmtenet wordt gevoed door zonnewarmte en een koude- en warmteopslag. Het kenmerkende element van dit project is dat het initiatief van de bewoners komt.

Over Programma Aardgasvrije Wijken

In het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) doen gemeenten kennis en ervaring op om bestaande wijken haalbaar en betaalbaar te verduurzamen. In oktober 2018 zijn de eerste 27 gemeenten gestart. Het doel van het programma is om te leren op welke wijze het aardgasvrij maken van wijken kan worden ingericht en opgeschaald. Hiervoor is het noodzakelijk dat er daadwerkelijk aardgasvrije woningen en andere gebouwen via een wijkgerichte aanpak gerealiseerd worden. Binnen het PAW worden naar verwachting circa 50.000 woningen en andere gebouwen verduurzaamd. Met deze tweede ronde komt het aantal proeftuinen in totaal op 46. Die omvatten in totaal circa 35.000 woningen en ander gebouwen.

Mark Bouw Manager Warmte Infra
"Samen kunnen we de warmtetransitie waarmaken."
778108306
Persbericht
Enpuls helpt gemeenten met maatregelpakketten voor verduurzaming van wijken

Enpuls heeft in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een praktisch proces en ondersteunende middelen ontwikkeld voor een collectieve wijkaanpak: de Slimme Wijken Aanpak. Daarin staat een stap-voor-stap benadering met isolatiemaatregelen centraal. De Slimme Wijken Aanpak wordt kosteloos aangeboden aan gemeenten en hun energieloketten.

Persbericht Warmtenet
Persbericht
Nieuwe stap in ontwikkeling duurzaam warmtenet binnenstad Maastricht

De gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht en Enpuls (onderdeel van Enexis Groep) hebben vandaag een overeenkomst ondertekend om gezamenlijk onderzoek te doen naar de geschiktheid van de ondergrond van het centrum voor de ontwikkeling van een grootschalig duurzaam warmtenet.

Parkeetplaats met laadpalen
Webinar
Laadpalen overbezet in ruim 1 op de 3 Nederlandse buurten

Bezitters van een elektrische auto grijpen steeds vaker mis bij de publieke laadpaal. Wat is hieraan te doen? Hoe kun je als gemeente ervoor zorgen dat de bezitters van stekkerauto’s altijd kunnen laden? Bekijk voor het antwoord op deze vragen de webinar gehouden op donderdag 5 november terug.

Jongetje Dat In De Plas Springt
Trend
TrendPuls 4 - Klimaatadaptie

Het tegengaan van de opwarming van de aarde alleen is niet de oplossing. In TrendPuls 4 lees je alles over klimaatadaptie. Trends, innovaties en onze visie daarop.

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Elektrisch laden teken
Persbericht
Groeiend tekort publieke laadpalen

Het tekort aan laadpalen in Nederland neemt toe. Uit onderzoek van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep, blijkt dat in ruim 1 op de 3 buurten de laadpalen overbezet zijn.

171006 2880
Persbericht
Kosten-batenanalyse: zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn beter dan op landbouwgrond in 2020.

Ontwikkelaars van zonneprojecten moeten meer gestimuleerd worden om zonnepanelen op bedrijfsdaken te leggen, in plaats van op landbouwgrond. Zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn in 2020 vanuit maatschappelijk oogpunt namelijk wenselijker dan panelen op landbouwgrond. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep.

afbeelding home - logo wit.jpg
Trend
Enpuls Challenge

Wie bedenkt dé oplossing voor nieuwe energie? Ga jij de uitdaging aan? Dien dan vanaf nu tot en met uiterlijk 30 april je product, dienst, instrument, organisatie of ander briljant concept in op één van de vier uitdagingen en maak kans op uitgebreide ondersteuning van Enpuls.

Shutterstock 1695754435
Blog
Vier inzichten & randvoorwaarden voor een succesvol warmtenet

Een warmtenet realiseren? Check vooraf deze lessons learned van ervaringsdeskundigen en vergroot de kans op succes!

Maurijn 1.jpg
Blog
Wat vindt één van de bedenkers van Koffiedik er zelf van?
Groeneauto
Persbericht
Waterstofauto onrealistisch alternatief in Nederland

De waterstofauto is twee keer zo duur als vergelijkbare auto’s op benzine of elektriciteit. Bovendien is de waterstofauto slechter voor het klimaat en het milieu dan elektrische auto’s.

Artikel Energiewerkplaats Li
Blog
Sociale innovatie in energie: de uitdagingen
Greenhouse
Persbericht
Tuinders in West-Brabant willen 100.000 ton CO2 per jaar besparen

De tuinders van Energie Cluster Steenbergen en Nieuw Prinsenland slaan de handen ineen met Enpuls Warmte Infra en SUEZ ReEnergy. De partijen tekenen een intentieverklaring om de restwarmte en CO2 die vrijkomt bij de verbranding van niet recyclebare afvalstromen in te zetten in de kassen.

warmtenet - 2 buizen plus mensen.jpg
Download
Leaflet Enpuls Warmte Infra
Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld
Dodo
Blog
In gesprek met Annebel
Denmark New Energy Li
Blog
Collectieve warmte op z'n Deens
Sudoku Energietransitie Li
Blog
De sudoku van de energietransitie