De gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht en Enpuls (onderdeel van Enexis Groep) hebben vandaag een overeenkomst ondertekend om gezamenlijk onderzoek te doen naar de geschiktheid van de ondergrond van het centrum voor de ontwikkeling van een grootschalig duurzaam warmtenet.
De binnenstad van Maastricht kent ruim 6.500 panden, waaronder vele monumentale panden zoals ook de Universiteit Maastricht. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 circa anderhalf miljoen gebouwen van een duurzaam alternatief voor aardgas moet worden voorzien.
Voor de vele monumentale panden in de binnenstad zou een warmtenet, gevoed met restwarmte van lokale bronnen maar gezien de omvang ook met warmtebronnen op Chemelot in Sittard-Geleen, een zeer geschikte oplossing zijn. Dat blijkt uit meerdere recent uitgevoerde onderzoeken.
De grote uitdaging betreft de ondergrond die in de binnenstad van Maastricht zeer complex is vanwege de vele kabels en leidingen, en mogelijk ook archeologie. Zo ligt er 621 kilometer aan gasleidingen en 1612 kilometer aan elektriciteitskabels in de grond in Maastricht.
De drie partijen hebben duurzaamheid hoog in het vaandel en willen een impuls geven aan de lokale warmtetransitie. Ze slaan de handen in elkaar om nader onderzoek uit te voeren en de ontwikkeling van het warmtenet een stap verder te brengen. Eind 2020 wordt antwoord op de vraag verwacht of de realisatie van een duurzaam warmtenet mogelijk is.
Wethouder Gert-Jan Krabbendam: “Het onderzoek zal uitwijzen of de ondergrond in de binnenstad geschikt is voor de aanleg van een warmtenet. Mocht dat zo zijn dan biedt dat kansen voor Maastricht om aan te sluiten op het Het Groene Net, het warmtenet van Chemelot. Dit past ook goed bij de duurzame ambities van de Universiteit Maastricht die grote monumentale panden heeft in de binnenstad en zou willen aansluiten op een warmtenet samen met de gemeente."
"Enpuls is gespecialiseerd in de complexe ondergrond van binnensteden en het beheer van duurzame warmte-infrastructuren. Dit samenwerkingsverband vormt een logische combinatie gezien de opgave waar we voor staan: onze historische binnenstad voorzien van duurzame energie.”
Het Limburgs Energiefonds (LEF) verkoopt de warmtenet-infrastructuur van Mijnwater aan Enpuls, onderdeel van netwerkbedrijf Enexis Groep. Met Enpuls als partner kan Mijnwater verder doorontwikkelen. Zo kan Mijnwater een grotere bijdrage leveren aan onder andere de verduurzaming van de regio Parkstad. Daarnaast kan hierdoor, samen met de betrokken gemeenten, de energietransitie nader vormgegeven worden. Zo kan door deze samenwerking de uitrol van nieuwe warmtenetten versneld gerealiseerd worden. Vandaag hebben Henk Visser namens Enpuls en Philip Tan namens LEF in Heerlen de overname afgerond.
Enpuls heeft in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een praktisch proces en ondersteunende middelen ontwikkeld voor een collectieve wijkaanpak: de Slimme Wijken Aanpak. Daarin staat een stap-voor-stap benadering met isolatiemaatregelen centraal. De Slimme Wijken Aanpak wordt kosteloos aangeboden aan gemeenten en hun energieloketten.
Een warmtenet realiseren? Check vooraf deze lessons learned van ervaringsdeskundigen en vergroot de kans op succes!
De tuinders van Energie Cluster Steenbergen en Nieuw Prinsenland slaan de handen ineen met Enpuls Warmte Infra en SUEZ ReEnergy. De partijen tekenen een intentieverklaring om de restwarmte en CO2 die vrijkomt bij de verbranding van niet recyclebare afvalstromen in te zetten in de kassen.
Redenen om te kiezen voor collectieve warmtenetten in de gebouwde omgeving. Lees onze beschouwing in de whitepaper.
Door pieken in de opwek van zonne-energie op te slaan in een batterij, kan de netaansluiting van een zonnepark met minstens veertig procent verkleind worden. Andersom is het ook mogelijk om meer zonnepanelen op dezelfde aansluiting aan te sluiten – hetgeen leidt tot een veel efficiënter netgebruik. Dat blijkt uit een pilot met dit zogeheten peakshaving, uitgevoerd door Enpuls – onderdeel van Enexis Groep.
Bezitters van een elektrische auto grijpen steeds vaker mis bij de publieke laadpaal. Wat is hieraan te doen? Hoe kun je als gemeente ervoor zorgen dat de bezitters van stekkerauto’s altijd kunnen laden? Bekijk voor het antwoord op deze vragen de webinar gehouden op donderdag 5 november terug.
'Zet in op isoleren, iedereen in de wachtstand levert sowieso geen versnelling op. Lees meer over individuele energiebesparing.
Het tegengaan van de opwarming van de aarde alleen is niet de oplossing. In TrendPuls 4 lees je alles over klimaatadaptie. Trends, innovaties en onze visie daarop.
De winnaars van de Enpuls Challenge zijn bekend! Tarnoc, een volledig elektrische, enorm efficiënte verwarmingsketel. CityBarge, een uitgekiend transportsysteem voor in de stad met kleine, elektrische boten, kanalen en grachten hergebruiken. En #iLeco, slimme software waarmee buurten en bewoners zoveel mogelijk hun zelf opgewekte #energie kunnen gebruiken.
Redenen om te kiezen voor collectieve warmtenetten in de gebouwde omgeving. Lees onze beschouwing in de whitepaper.
Ontwikkelaars van zonneprojecten moeten meer gestimuleerd worden om zonnepanelen op bedrijfsdaken te leggen, in plaats van op landbouwgrond. Zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn in 2020 vanuit maatschappelijk oogpunt namelijk wenselijker dan panelen op landbouwgrond. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep.
Is jouw huis geschikt voor een (hybride) warmtepomp? De 50-gradentest geeft inzicht. Standaard staan cv-ketels afgesteld op 80 °C, dat is vaak niet nodig. Door je cv op 50 °C te zetten, sla je twee vliegen in één klap. Je bespaart energie en weet meteen of je huis geschikt is voor een warmtepomp, of dat eerst meer isolatie nodig is.
Er komt een onderzoek naar de haalbaarheid van een warmtenet in Emmen.