Overal schijnt de zon

De energietransitie is geen makkelijk proces. We zijn afhankelijk van klimaat, cultuur, politiek, het gedrag van groepen en individuen. En die opsomming is niet uitputtend. Wij kennen de situatie zoals die in Nederland is, maar hoe gaat het over de grens? Waar hebben andere landen voor uitdagingen en wat kunnen we van hen leren? In TrendPuls beschouwen we de energietransitie in Japan, Nigeria, China, Zweden en Hawai'i. Bekijk alle landen en verbreed je visie op de transitie. 

JAPAN

Innovatief maar traditioneel

Japan staat bekend om haar extremen. Welk ander land bouwt een complete waterstofstad? In Nederland is daar niet eens plek voor. Innovaties in overvloed, maar de traditionele cultuur remt het vernieuwende karakter wel enigszins af. Gaat Japan de ambities om in 2050 CO2-neutraal te zijn waarmaken? Lees het in aflevering 1 van TrendPuls #5. 

NIGERIA

Corruptie biedt kansen

Elektriciteit is een onzeker goed in Nigeria. Door corruptie is het niet overal en altijd beschikbaar. Fossiele grondstoffen zijn er in overvloed. Burgers profiteren daar niet van. Oliehandelaren verkopen de grondstoffen immers aan andere landen. Innovatief en zelfredzaam word je wel van de corruptie, blijkt. Steeds meer dorpen leggen hun eigen microgrids aan, waarmee ze lokaal stroom opwekken. Ontdek meer over Nigeria in aflevering 2 van Trendpuls.

CHINA

Zwart of groen?

Dat is de vraag. China maakt grote stappen in het opwekken van groene energie. Aan de andere kant investeert het land flink in kolenmijnen over de grens. Is de ambitie van China om in 2060 CO2-neutraal te zijn een wassen neus? Of is het haalbaar om een van de grootste landen van de wereld groen te laten kleuren? Lees het in aflevering 3 van TrendPuls. 

ZWEDEN

Het beste jongetje van de klas

Zweden loopt voorop als het gaat om verduurzamen. Maar ook in een groen land zijn uitdagingen. Zo is de vraag naar energie het grootste in het stedelijke zuiden, maar vindt de opwek plaats in het uitgestrekte noorden. Daar is niet iedereen blij mee. Ontdek hoe Zweden nog groener wordt de komende jaren in aflevering 4 van TrendPuls. 

Hawaii

Afhankelijk of zelfredzaam?

De VS roeren nog een stevige vinger in de pap als het gaat om de import van energie. Hawai'i koopt fossiele brandstoffen van de grootmacht, maar snakt naar meer onafhankelijkheid en gebruik van eigen duurzame energiebronnen. Wat Hawai'i te bieden heeft en welke uitdagingen er zijn lees je in deze aflevering van TrendPuls.