Enpuls logo
  • Over Enpuls
  • Blog
  • Concepten
  • Actueel
  • Contact
Podcasts over versnelling van de energietransitie

Podcasts over versnelling van de energietransitie

De energietransitie versnellen. Hoe doe je dat? Door kennis en ervaring te delen. Samen met interne en externe experts voeren we het gesprek over kansen en belemmeringen. Luister naar wijze lessen en inspirerende visies in de podcasts. 

  • Alles
  • Nieuwe energie
  • Koffiedik

Schone stadslogistiek

In deze podcast gaat het over schone stadslogistiek. In het Klimaatakkoord staat dat minimaal 30 grote gemeentes vanaf 2025 een zero emissie zone moeten hebben ingevoerd. De bevoorrading van winkeliers, horecaondernemers en andere bedrijven in de binnenstad kan dan alleen nog maar met de inzet van schone voertuigen. Marieke van Amstel, consultant bij Enpuls en Aart Meijles, projectleider Schoon Vervoer bij de gemeente Utrecht, gaan met elkaar in gesprek over de uitdagingen bij deze ambitie.

.icon--arrow-right

Laat die warmte maar komen

In deze podcast gaat het over warmtenetten. Het kabinet ziet die als een belangrijke pijler in de ambitie om ons land klimaatneutraal te krijgen. Doelstelling is om voor 2030 zeker 800.000 extra woningen op een warmtenet aan te sluiten. De vraag is alleen of dat met de huidige snelheid gaat lukken, Henk Visser, directeur Enpuls en Henri Bontenbal, strategie consultant bij Stedin, hebben zo hun bedenkingen.

.icon--arrow-right

Een duurzame wijkaanpak, zo krijgen we woningen van het gas af

In deze podcast gaat het over een duurzame wijkaanpak. De komende 10 jaar moeten zo'n 1,5 miljoen huizen in Nederland van het aardgas af. Maarten van Poelgeest, voorzitter van het uitvoeringsoverleg Gebouwde Omgeving van het Klimaatakkoord en Cor Brockhoven, manager Collectieve Duurzame Wijken van Enpuls, gaan met elkaar in gesprek over de rol van de gemeenten. En wat er nodig is om deze ambitie waar te maken.

.icon--arrow-right

De toekomst wordt... zon en wind

In deze podcast gaat het over de ambities die we in Nederland hebben met zon- en windenergie. Die zijn fors. In de visie van de overheid moeten deze twee duurzame energiebronnen op termijn in een groot deel van onze energiebehoeften voorzien. Alexander Savelkoul van Enpuls en Wim Sinke, hoofdonderzoeker zonne-energie bij TNO gaan met elkaar in gesprek over de uitdagingen bij deze ambitie.

.icon--arrow-right

Groen gas is zo gek nog niet

In deze podcast gaat het over groen gas. Een duurzame energiebron waar veel van wordt verwacht in Nederland, zo blijkt uit de Routekaart Groen Gas die minister Wiebes van Economische Zaken eerder dit jaar naar de Tweede Kamer stuurde. Het kabinet stuurt hierin aan op grootschalige productie in ons land. Yvonne Boerakker van Enpuls en Ruud Paap, themacoördinator vergroening van de gasketen bij de New Energy Coalition gaan met elkaar in gesprek over de uitdagingen bij deze ambitie.

.icon--arrow-right

Teaser Koffiedik

Dit is Koffiedik! Een spannend zesdelig hoorspel over een onvermijdelijke toekomst. Nederland 2104. Met in iedere aflevering een nieuw verhaal - van een spraakmakende schrijver - dat zich afspeelt in de stad van de toekomst. 

.icon--arrow-right

Koffiedik - Aflevering 2: Harrold van Onias Landveld

In deze nieuwe wereld is het goed toeven voor wie weet hoe hij zich erin kan bewegen. Het leven is in veel opzichten zorgeloos en eenvoudig. Zolang je leeft zijn er kansen op geluk. Maar wat te doen als je het gevoel hebt dat je het grootste geluk al gehad hebt? Wat als je wilt stilstaan?

.icon--arrow-right

Koffiedik - Aflevering 1: Dag Dodo van Jibbe Willems

De oude stad is vergaan en opnieuw opgebouwd. We wonen kleiner en in harmonie met de natuur. Onze relaties zijn hecht, onze ambities getemperd. Reizen gebeurt nog amper. De stad is kleiner geworden. Maar wat nou als die stad voor jou niet groot genoeg is?

.icon--arrow-right

Het Park van Morgen

In het Park van Morgen beginnen lichtjes te twinkelen zodra je passeert. Deze interactieve groenstrook reageert op de aanwezigheid van voorbijgangers. Tijdens de fieldtrip van Enusual liet een select gezelschap van duurzame denkers en doeners zich betoveren door de sprankelende lichtjes in het park. Luister de podcast!

.icon--arrow-right

Podcast inclusiviteit: verduurzamen is niet alleen voor de elite

Tesla hier. Domotica daar. Soms lijkt het alsof verduurzamen vooral iets is voor de elite. Hoe zorgen we ervoor dat energie betaalbaar blijft en dat ook mensen met een minder breed budget kunnen verduurzamen? Maurijn de Heus, explorer bij Enpuls en Koen Straver, gedragswetenschapper TNO, praten over de maatschappelijk impact van de energietransitie.

.icon--arrow-right

Podcast: thuis aan de slag met verduurzamen

Verduurzamen is populair. Het aanbod van maatregelen en producten is enorm. Waarom zijn er dan toch nog veel mensen die de stap naar een duurzame woning te groot vinden? Over een aantal jaren moet iedereen bijvoorbeeld aardgasvrij wonen. Maar nog weinig mensen lopen warm voor een (hybride) warmtepomp. Waar liggen de kansen en uitdagingen? Roy Roessink, consultant van Enpuls, en Gerdien de Vries, gedragswetenschapper, gaan in gesprek over thuis verduurzamen. 

.icon--arrow-right

Podcast: Flexibiliteit, de smeerolie van de energietransitie

De vraag naar weersafhankelijke opwek en meer elektrificatie groeit. Dit leidt tot zwaardere belasting van het elektriciteitsnet. En hogere pieken in zowel aanbod als verbruik. Daarnaast zal de beschikbare flexibiliteit in de toekomst afnemen. Hierdoor zal er meer vraag komen naar extra netcapaciteit. Netbeheerders hebben nu maar één oplossing en dat is netverzwaring. Dit is kapitaal- en tijdsintensief. In deze podcast spreekt Alexander Savelkoul van Enpuls met Jorrit Lucas van Peeeks over de mogelijkheden.

.icon--arrow-right

Podcast: emoties in de energietransitie

In de energietransitie kijken we vooral vaak naar de ratio en techniek. Dat er ook emoties meespelen vergeten we soms. Terwijl zij alles bepalend zijn. Wat doen veranderingen en toekomstscenario's met het gevoel? Ze kunnen weerstand oproepen en daardoor vertragen. Maar er liggen ook kansen. Als we meer focussen op hoop dan komen mensen juist in actie. Vooral als ze zien dat ze concreet iets kunnen bijdragen.  Maurijn de Heus van Enpuls en Evanne Nowak spreken hierover in deze podcast.

.icon--arrow-right

Podcast: hoe krijgen we Nederland aan de elektrische auto?

Enpuls ziet batterij-elektrisch vervoer als de eindoplossing voor personenvoertuigen. Deze toepassing veroorzaakt immers geen lokale uitstoot en is in combinatie met groene stroom CO2-neutraal. Wat zijn de consequenties hiervan voor bijvoorbeeld de infrastructuur? En hoever zijn we? Willem Alting Siberg van Enpuls en Marco Eenennaam van ANWB praten over elektrisch rijden in deze podcast.

.icon--arrow-right

Podcast waterstof: heilige graal of hype?

In deze podcast gaan Alexander Savelkoul en Jan Willem van de Groep (Factory Zero) in gesprek over de mogelijkheden en onmogelijkheden van waterstof als energiedrager. Moeten we vol inzetten op waterstof als belangrijkste energiedrager? Of zijn we nog lang niet zover?

.icon--arrow-right

Podcast duurzaam goederenvervoer: waar wachten we nog op?

In deze podcast gaat manager transitie Willem Alting Siberg in gesprek met Jan Wouters, directeur AutomotiveNL. Ze spreken over de mogelijkheden voor het elektrificeren van de wagenparken. En ze verkennen de redenen voor de terughoudendheid bij vrachtvervoerders en lokale bezorgdiensten.

.icon--arrow-right
Openen in een nieuwe tablad

Enpuls thema's

  • gebouwde omgeving
  • mobiliteit
  • flexibel energiesysteem
  • warmte Infra
Maak kennis met ons team
Enpuls logo
  • inkoop & leveranciers
  • privacyverklaring
  • gegevensverwerking
  • contact
  • cookieverklaring