Een nieuwe mijlpaal op de route naar betaalbare, schaalbare en duurzame warmtenetten: negen aannemers hebben zich verbonden aan Enpuls Warmte Infra voor de aanleg van warmtenetten. ‘We zijn heel blij met deze nieuwe partners. We verwachten zelfs nog meer aannemers die met ons bouwteams willen vormen’, zegt projectleider Natallia Tan.
De aannemers schreven in op een zogeheten Erkenningsregeling die Enpuls openstelde. Bedrijven die doorgewinterd zijn in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van warmtenetten konden zich vanaf september 2020 aanmelden bij Enpuls Warmte Infra. Zo ontstond een lijst met solide samenwerkingspartners.
Alle negen zijn het aannemers met de juiste certificering en aantoonbare ervaring in de aanleg van warmtesystemen en ondergrondse infra, vertelt Natallia. ‘De meeste hebben ook ervaring met het ontwerpen ervan. Als we aan de slag gaan met concrete opdrachten, kijken we welke aannemer het best bij die klus past, en welke er op dat moment capaciteit heeft. Deze werkwijze maakt het mogelijk in de toekomst door te pakken bij de ontwikkeling van een warmtenet. Een Erkenningsregeling is dus een erg praktisch middel om in de nabije toekomst snel op te kunnen schalen. Dat past precies in onze doelstelling: we faciliteren de energietransitie – waarvan warmtenetten een belangrijk onderdeel vormen’.
De vorige mijlpaal voor Enpuls Warmte Infra was nog maar kort geleden: de verwerving van een eerste warmtenet, Mijnwater Warmte Infra BV, in de regio Parkstad. Ooit ontstaan uit de mijnbouw is dit net intussen uitgegroeid tot schaalbare infrastructuur, ook toe te passen op plekken waar vroeger geen mijnbouw was. Mijnwater levert huishoudens en bedrijven warmte én koeling.
De aangehaalde banden met de negen aannemers markeren het begin van de volgende fase: het ontwikkelen van compleet nieuwe warmtenetten. Natallia: ‘In de energietransitie gaat het vaak over elektriciteit, afkomstig van wind- en zonne-energie. Uiteindelijk zal de energiemix voornamelijk bestaan uit groen gas, waterstof, nog een deel aardgas en warmte(netten). Al deze opties hebben impact op elkaar en de bijbehorende infrastructuur. Dat maakt dat warmtenetten, waar veel potentie voor is in Nederland, interessant zijn voor netwerkbedrijven. Op afzienbare termijn zijn hopelijk ook hernieuwbare warmtebronnen op grote schaal toe te passen, bijvoorbeeld via geo- en aquathermie. Alle reden voor ons, als onderdeel van Enexis Groep, om energie te steken in warmtenetten.’
Nu is de wetgeving erover nog in ontwikkeling. Als de aangepaste Warmtewet over twee jaar is ingegaan, hebben gemeenten veel meer zeggenschap over warmtenetten. ‘Als ze beslissen dat er in bepaalde wijken een warmteinfrastructuur moet komen, staan wij klaar. We hebben nu alle kennis beschikbaar voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud.’ Dit zijn de negen aannemers die zich verbonden hebben aan Enpuls Warmte Infra: