Onze visie

De doelen voor 2030 uit het Klimaatakkoord zijn haalbaar als in alle grondgebonden woningen een hybride warmtepomp wordt geplaatst. De impact op de woning, bewoner en de installatiesector is te overzien en haalbaar. Bovendien is de hybride warmtepomp de enige duurzame variant waarvoor nooit infrastructurele aanpassingen nodig zijn. Ook bij piekbelastingen in het elektriciteitsnet geeft de hybride warmtepomp de mogelijkheid over te schakelen op gas als energiebron.

De uitdaging

In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat Nederland in 2050 95% CO2-reductie wil behalen op de jaarlijkse emissie ten opzichte van 1990. Dat betekent dat we op zoek moeten gaan naar CO2-neutrale alternatieven. In 2030 wil de overheid al zitten op 49% CO2-reductie. Dus we moeten vandaag aan de slag. Het aanpassen van onze energievoorziening en infrastructuur gaat immers niet van vandaag op morgen. Ondertussen lijken we nu nog de verkeerde kant op te bewegen. 2018 was namelijk een jaar met een verkooprecord aan traditionele CV-ketels. Voor de gebouwde omgeving is het doel vanuit het Klimaatakkoord om 3,4 Mton CO2 te reduceren in 2030. Met het huidige beleid wordt dat doel volgens het PBL waarschijnlijk niet gehaald. Voor de gebouwde omgeving, zeven miljoen woningen en tienduizenden (kantoor)gebouwen, zit de uitdaging vooral in het vinden van alternatieven voor het verwarmen met aardgas. Daarvoor zijn alternatieven nodig voor traditionele CV-ketels in combinatie met isolatie. Alternatieven zijn er, maar de markt past ze nog weinig toe.

De toekomst

In 2050 worden alle woningen CO2-neutraal verwarmd. Dat zal gebeuren met een mix van duurzame oplossingen waarvan de onderstaande momenteel de meest voor de hand liggende zijn:

  • Volledige warmtepompen, ook wel all electric genoemd, gevoed met duurzame elektriciteit;
  • Warmtenetten met duurzame bronnen, zoals geothermie, zonthermie of aquathermie;
  • Hybride warmtepompen in combinatie met duurzaam gas (groen gas of op termijn waterstof).

In alle gevallen zal de totale warmtevraag lager zijn doordat woningen tegen die tijd veel beter zijn geïsoleerd.