De oplossing: opvangen van groene stroom pieken

Wijkie | We Delen Energie

Mensen met zonnepanelen wekken vaak meer energie op dan ze zelf kunnen gebruiken. Dit overschot komt op het elektriciteitsnet terecht en kan overbelasting veroorzaken. De app Wijkie stuurt buren met én zonder zonnepanelen een bericht bij een overschot, zodat ze dit direct kunnen benutten. Bijvoorbeeld door de wasmachine aan te zetten of een elektrische auto op te laden. Zo voorkomt Wijkie overbelasting van het net tijdens piekmomenten.

EARN-E

Voor verduurzaming is het niet alleen belangrijk om groene energie optimaal en lokaal te gebruiken. Minder stroom gebruiken is nog beter. De EARN-E energiemonitor is gekoppeld aan de Wijkie app en geeft realtime inzicht in het eigen energieverbruik. Dit inzicht zet aan tot besparing. En dat levert weer CO2-reductie op.

De ontwikkeling: inzicht geven in energieverbruik

Fase 0: ontlasting van het net

Enpuls zoekt naar oplossingen om het elektriciteitsnetwerk te ontlasten én de energietransitie te versnellen. Bij onze Enpuls Challenge dagen we marktpartijen uit om flexibiliteitsvraagstukken van de energietransitie aan te gaan. In 2018 kwam het initiatief Wijkie als één van de drie winnaars uit de bus (toen nog onder de naam Groenewijkstroom). De prijs: een financiële bijdrage en samenwerking met Enpuls om Wijkie verder te ontwikkelen.

Fase 1: de vraag beter afstemmen

Niet alleen het aanbod maar ook het gebruik van zonne-energie kent sterke pieken en dalen. Hoe stem je die op elkaar af? Conceptontwikkelaar Rob van Buitenen licht toe: “Overdag wekken we veel zonne-energie op maar verbruiken we juist weinig. Rond acht uur ’s ochtends zie je een piek als we bijvoorbeeld het koffieapparaat aanzetten en verlichting aan doen. Ook ’s avonds tussen zes en negen zie je een hoge piek in verbruik.” De oplossing is om mensen te stimuleren overdag energie te gebruiken. Dat vraagt een motivatie tot gedragsverandering.

Fase 2: gedragsverandering stimuleren

Wijkie zet aan tot aanpassing van gedrag door beloning met een munt bij het delen of gebruiken van energie bij een piekmoment. In twee Arnhemse wijken deed Wijkie een pilot met 120 deelnemers. “Met de munt kun je bijvoorbeeld de lokale schilder betalen, of je oppas”, aldus Van Buitenen. “Door energie te koppelen aan sociale interactie, maken we het aantrekkelijk om met groene stroom aan de slag te gaan.”

We hebben het apparaatje (een dongle) dat de gegevens van de slimme meter verzamelt, verder ontwikkeld tot een stabieler en goedkoper model. Deze EARN-E energiemonitor maakt het mogelijk om je energieverbruik realtime in te kunnen zien. Onderzoek wijst uit dat inzicht in je energieverbruik aanzet tot besparing. Van Buitenen: “Mensen ontdekken bijvoorbeeld dat ze ’s nachts veel stroom gebruiken. Vervolgens gaan ze na hoe dit kan en passen ze dit aan.”

Fase 3: naar de markt!

De focus ligt nu op de potentie van EARN-E. Het is op dit moment de goedkoopste energiemonitor op de markt. Dat maakt het zowel aantrekkelijk voor de zakelijke markt (business to business) als rechtstreekse verkoop aan de consument.

Ook Wijkie heeft potentie. De koppeling van de sociale omgeving van een wijk aan duurzame energie maakt het project interessant voor gemeentes en energiecoöperaties.

Fase 4: de eerste levering

Binnenkort worden de eerste 1500 EARN-E’s geleverd. Een grotere serie van vijfduizend exemplaren is in de maak. De verkoop is begonnen! De bijdrage van Enpuls aan de conceptontwikkeling ronden we af en dan kunnen de mannen op volle stoom verder.

De inzichten

Welke inzichten hebben we opgedaan in deze ontwikkelfases?

  • Deelnemers aan de pilots met Wijkie vinden de combinatie van groen en sociaal aantrekkelijk. Dankzij het lokale beloningssysteem neemt de sociale cohesie toe.
  • Het bleek mogelijk om EARN-E in korte tijd te ontwikkelen. Van Buitenen spreekt van innovatie. “Wat begon als het concept Groenewijkstroom, heeft geleid tot een heel nieuw product dat ze op de markt brengen. Het is fantastisch om zo’n project samen door te lopen en continu te leren.”

Blik op de toekomst

EARN-E is een heel betaalbaar systeem, waardoor we het kunnen aanbieden als massaproduct. Bovendien biedt het mogelijkheden voor nieuwe toepassingen.

Van Buitenen: “EARN-E heeft het vermogen om allerlei apparaten aan te gaan sturen. Is er veel energie beschikbaar, dan kan het bijvoorbeeld het laden van je elektrische auto tijdelijk een stapje hoger zetten. We hopen dat EARN-E  op allerlei slimme manieren gaat bijdragen aan grotere flexibiliteit, zowel voor de consument als op het netwerk. Die potentie heeft het zeker.”

Meer info

Meer weten over Wijkie en EARN-E? Bekijk het filmpje over Wijkie (voorheen Groenewijkstroom) of lees het interview met de oprichters. Je kunt natuurlijk ook terecht op de websites van Wijkie en EARN-E.

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Energiek Nieuws week 30
Blog
Energiek Nieuws Week 30
Huis met energielabel
Visie
Energiebesparing als startpunt van de transitie

Het mooie van energiebesparing is dat de woningeigenaar er vandaag al mee kan beginnen.

Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld

De winnaars van de Enpuls Challenge zijn bekend! Tarnoc, een volledig elektrische, enorm efficiënte verwarmingsketel. CityBarge, een uitgekiend transportsysteem voor in de stad met kleine, elektrische boten, kanalen en grachten hergebruiken. En #iLeco, slimme software waarmee buurten en bewoners zoveel mogelijk hun zelf opgewekte #energie kunnen gebruiken.

Woningen verduurzamen.jpg
Blog
Woningen verduurzamen? Iedereen kan meedoen!

Duurzaam verwarmen wordt de standaard. Toch is het voor particuliere woningeigenaren nog niet zo gemakkelijk om maatregelen te nemen.

Waterstof windmolen op zee
Blog
Waterstof. Heilige graal of overschat verhaal?

Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?

Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Hoe manage je de toenemende energievraag?
Energie observer.png
Blog
Drijvend laboratorium voor duurzame energie

De Energy Observer is een varend laboratorium voor duurzame energie. Een schip van én voor de toekomst.

Energie observer.png
Video
Experimenteren met nieuwe energie op zee
Warmtenetten Visie
Visie
Vaart maken met warmtenetten

Warmtenetten vormen een belangrijke oplossing voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Daarom doet Enpuls een serie voorstellen en aanbevelingen om vaart te maken met warmtenetten.

Podcast Yvonne
Podcast
Hoe laten we woningeigenaren verduurzamen?
Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Waterdruppel
Visie
Onze visie op waterstof

We zien veel kansen om waterstof als energiedrager te gebruiken. Maar de vraag is hoe toepasbaar waterstof al is.

Groen Gas
Visie
Groen gas: noodzakelijke energiedrager in de transitie

Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem.

Huis aardgasvrij
Blog
Enpuls zet in op aardgasvrij

Goed voorbeeld doet volgen. Dat geldt ook voor het verduurzamen van woningen. Daar liggen volgens Yvonne Boerakker nog veel kansen om de energietransitie te versnellen.

Persbericht Warmtenet
Persbericht
Nieuwe stap in ontwikkeling duurzaam warmtenet binnenstad Maastricht
Warmtepompp
Visie
Hybride warmtepomp als alternatief voor aardgas

Hoe zorgen we ervoor dat alternatieven voor de cv-ketel, zoals warmtepompen, terrein gaan winnen? En populairder worden?

Energiek Nieuws Week 24 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 24