Onze visie

De groei van duurzame energie levert veel moois op: schone lucht, werkgelegenheid, technische innovatie, democratisering van de energievoorziening en natuurlijk een lagere CO2-uitstoot. Daar staan flinke investeringen tegenover. Als we het goed aanpakken kunnen we de maatschappelijke kosten in de hand houden en het draagvlak voor de energietransitie behouden.

Uitdagingen

  • Het vinden van ruimte en de acceptatie van omwonenden.
  • De capaciteit van het huidige elektriciteitsnet om alle op te wekken energie te transporteren.
  • Het vermogen van de energiemarkt om periodiek grote hoeveelheden zonne- en windenergie te absorberen.

Daken, opslag en energy hubs

Voor de opwek van zonne-energie moeten we meer gebruik gaan maken van daken. Vanuit maatschappelijk perspectief is dat in 2020 namelijk de beste optie voor zon op land. Van alle geschikte bedrijfsdaken wordt nu 6,5% gebruikt en is nog 900 vierkante kilometer beschikbaar.

Op dagen met veel zon en wind wekken we straks meer elektriciteit op dan het elektriciteitsnet aankan. Hiervoor moeten we oplossingen vinden in het lokaal gebruiken van deze energie of in tijdelijke opslag.

Grote ‘energy hubs’ met tientallen windturbines, zonneweides en de productie van warmte, zijn technisch beter te beheren, hebben een lagere impact op het landschap en zijn goedkoper.

Concepten

Enpuls zoekt naar oplossingen om de opgewekte energie lokaal te gebruiken, vraag en aanbod op elkaar af te stemmen en de belasting op het elektriciteitsnet te verlagen.

Zon windmolens
Persbericht
Neem maatschappelijke waarde wind- en zonneprojecten mee in de Regionale Energiestrategie

Windprojecten zijn op basis van maatschappelijke kosten en baten wenselijker dan zonneprojecten. Dat blijkt uit een nieuw vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls. Toch wordt in de Regionale Energiestrategieën flink ingezet op zonneprojecten. Om te zorgen voor een haalbare en betaalbare energietransitie, bepleit Enpuls dat de energieregio’s zoeken naar de juiste balans tussen wind en zon.

Windmolens zonsondergang
Webinar
Webinar: maatschappelijke kosten/baten zon en wind op land

Windprojecten zijn op basis van maatschappelijke kosten en baten wenselijker dan zonneprojecten. Dat blijkt uit een nieuw vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls. Samen met Kalavasta en Berenschot organiseert Enpuls de webinar: Maatschappelijke kosten/baten zon en wind op land. Hierin bespreken we uitgebreid het onderzoek en we bespreken wat de uitkomsten betekenen voor beleid en de regionale energiestrategieën.

171006 2870
Podcast
Wind en zon in de Regionale Energiestrategie
Tractor In Veld
Concept
Beregenen Op Zon

Het concept: boeren dragen bij aan energietransitie. Beregenen Op Zon stimuleert het gebruik van een technische toepassing waarmee boeren zelf opgewekte zonne-energie direct kunnen gebruiken voor de installatie om het land mee te beregenen.

Windmolens zonsondergang
Podcast
De toekomst wordt... zon en wind
Flexibiliteit Als Oplossing Voor Een Duurzaam En Efficiënt Energiesysteem
Blog
Flexibiliteit als oplossing voor een duurzaam en efficiënt energiesysteem

Door de energietransitie kiezen we steeds vaker voor energie uit duurzame bronnen, zoals zon en wind. Dat maakt de beschikbaarheid ervan meer en meer weersafhankelijk en het afstemmen van vraag en aanbod complexer. In de toekomst zullen we daarom efficiënter gebruik moeten maken van het elektriciteitsnet om storingen te voorkomen.

Opslag Ijzer
Blogserie
Lichtpunten in de energietransitie

De media staan bol van de berichten over de klimaatverandering. Valt er ook nog iets positiefs te melden? Lees het in onze blogserie over lichtpunten in de energietransitie.

Beregenen Op Zon
Blog
Landbouw verduurzamen met elektrisch beregenen

Hoe zorg je ervoor dat het elektriciteitsnet in landelijke gebieden op een zonnige dag niet overbelast raakt door alle zonnestroom die boeren opwekken?

Ileco Header2
Blog
i.Leco: ‘Wij maken energiegebruik persoonlijk’

Enpuls Challenge winnaar i.Leco brengt het delen van duurzame energie een stapje dichterbij. Met slimme software stemmen ze vraag en aanbod van zelf opgewekte zonnestroom op elkaar af. ‘Voor de energietransitie hebben we ‘smart’ oplossingen nodig!’

Ileco Zonnepanelen
Blog
Zelf opgewekte zonne-energie direct delen

i.Leco ontwikkelt slimme software die het mogelijk maakt om zelf opgewekte stroom te gebruiken waar de vraag is. Tijd voor een folluw-up met deze winnaar van de Enpuls Challenge.

HWP Nieuwe Afbeelding
Blog
Installatiegroep Breman ziet volop potentie in de hybride warmtepomp
210614 Afbeelding Persbericht
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge 2021
Elektrisch laden teken
Persbericht
Groeiend tekort publieke laadpalen
Meter
Video
Een terugblik met Enpuls Challenge winnaar Sobolt
Eerste Fase Aanleg Slim Warmtenet Zandweerd Van Start
Persbericht
Eerste fase aanleg Slim Warmtenet Zandweerd van start
Bestelbus
Blog
Waarom is de elektrische bestelbus nog niet populair?
Groeneauto
Persbericht
Waterstofauto onrealistisch alternatief in Nederland
Groen Gas
Visie
Groen gas: noodzakelijke energiedrager in de transitie