Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu? Enpuls wil helpen met praktische aanbevelingen voor een slimme inpassing van de opwek van energie uit wind en zon: in het landschap, het elektriciteitsnet en de markt.
De groei van duurzame energie levert veel moois op: schone lucht, werkgelegenheid, technische innovatie, democratisering van de energievoorziening en natuurlijk een lagere CO2-uitstoot. Daar staan flinke investeringen tegenover. Als we het goed aanpakken kunnen we de maatschappelijke kosten in de hand houden en het draagvlak voor de energietransitie behouden.
Voor de opwek van zonne-energie moeten we meer gebruik gaan maken van daken. Vanuit maatschappelijk perspectief is dat in 2020 namelijk de beste optie voor zon op land. Van alle geschikte bedrijfsdaken wordt nu 6,5% gebruikt en is nog 900 vierkante kilometer beschikbaar.
Op dagen met veel zon en wind wekken we straks meer elektriciteit op dan het elektriciteitsnet aankan. Hiervoor moeten we oplossingen vinden in het lokaal gebruiken van deze energie of in tijdelijke opslag.
Grote ‘energy hubs’ met tientallen windturbines, zonneweides en de productie van warmte, zijn technisch beter te beheren, hebben een lagere impact op het landschap en zijn goedkoper.
Enpuls zoekt naar oplossingen om de opgewekte energie lokaal te gebruiken, vraag en aanbod op elkaar af te stemmen en de belasting op het elektriciteitsnet te verlagen.
Enpuls werkt ook mee aan beleidsvorming over de opwek van duurzame energie:
Windprojecten zijn op basis van maatschappelijke kosten en baten wenselijker dan zonneprojecten. Dat blijkt uit een nieuw vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls. Toch wordt in de Regionale Energiestrategieën flink ingezet op zonneprojecten. Om te zorgen voor een haalbare en betaalbare energietransitie, bepleit Enpuls dat de energieregio’s zoeken naar de juiste balans tussen wind en zon.
Windprojecten zijn op basis van maatschappelijke kosten en baten wenselijker dan zonneprojecten. Dat blijkt uit een nieuw vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls. Samen met Kalavasta en Berenschot organiseert Enpuls de webinar: Maatschappelijke kosten/baten zon en wind op land. Hierin bespreken we uitgebreid het onderzoek en we bespreken wat de uitkomsten betekenen voor beleid en de regionale energiestrategieën.
Het concept: boeren dragen bij aan energietransitie. Beregenen Op Zon stimuleert het gebruik van een technische toepassing waarmee boeren zelf opgewekte zonne-energie direct kunnen gebruiken voor de installatie om het land mee te beregenen.
Hoe zorg je ervoor dat het elektriciteitsnet in landelijke gebieden op een zonnige dag niet overbelast raakt door alle zonnestroom die boeren opwekken?
Enpuls Challenge winnaar i.Leco brengt het delen van duurzame energie een stapje dichterbij. Met slimme software stemmen ze vraag en aanbod van zelf opgewekte zonnestroom op elkaar af. ‘Voor de energietransitie hebben we ‘smart’ oplossingen nodig!’
i.Leco ontwikkelt slimme software die het mogelijk maakt om zelf opgewekte stroom te gebruiken waar de vraag is. Tijd voor een folluw-up met deze winnaar van de Enpuls Challenge.
De media staan bol van de berichten over de klimaatverandering. Valt er ook nog iets positiefs te melden? Lees het in onze blogserie over lichtpunten in de energietransitie.