Onze visie

De groei van duurzame energie levert veel moois op: schone lucht, werkgelegenheid, technische innovatie, democratisering van de energievoorziening en natuurlijk een lagere CO2-uitstoot. Daar staan flinke investeringen tegenover. Als we het goed aanpakken kunnen we de maatschappelijke kosten in de hand houden en het draagvlak voor de energietransitie behouden.

Uitdagingen

  • Het vinden van ruimte en de acceptatie van omwonenden.
  • De capaciteit van het huidige elektriciteitsnet om alle op te wekken energie te transporteren.
  • Het vermogen van de energiemarkt om periodiek grote hoeveelheden zonne- en windenergie te absorberen.

Daken, opslag en energy hubs

Voor de opwek van zonne-energie moeten we meer gebruik gaan maken van daken. Van alle geschikte bedrijfsdaken wordt nu 6,5% gebruikt en is nog 900 vierkante kilometer beschikbaar.

Op dagen met veel zon en wind wekken we straks meer elektriciteit op dan het elektriciteitsnet aankan. Hiervoor moeten we oplossingen vinden in het lokaal gebruiken van deze energie of in tijdelijke opslag.

Grote ‘energy hubs’ met tientallen windturbines, zonneweides en de productie van warmte, zijn technisch beter te beheren, hebben een lagere impact op het landschap en zijn goedkoper.

Concepten

Enpuls zoekt naar oplossingen om de opgewekte energie lokaal te gebruiken, vraag en aanbod op elkaar af te stemmen en de belasting op het elektriciteitsnet te verlagen.

Beleidsvorming

Enpuls werkt ook mee aan beleidsvorming over de opwek van duurzame energie:

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Greenhouse
Persbericht
Tuinders in West-Brabant willen 100.000 ton CO2 per jaar besparen
Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Hoe manage je de toenemende energievraag?
Energiek Nieuws Week 26 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 26
Energiek Nieuws Week 27 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 27
Energiek Nieuws Week 25 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 25
Vrachtwagen op weg
Blog
Vijf trends in duurzaam goederenvervoer
Waterstof windmolen op zee
Podcast
Waterstof: heilige graal of hype
Persbericht Warmtenet
Persbericht
Nieuwe stap in ontwikkeling duurzaam warmtenet binnenstad Maastricht
Boer In Veld
Concept
Beregenen op ZON

Wil jij jouw op boerderij je dieselwerktuigen electrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Waterstof windmolen op zee
Blog
Waterstof. Heilige graal of overschat verhaal?

Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?

Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld

De winnaars van de Enpuls Challenge zijn bekend! Tarnoc, een volledig elektrische, enorm efficiënte verwarmingsketel. CityBarge, een uitgekiend transportsysteem voor in de stad met kleine, elektrische boten, kanalen en grachten hergebruiken. En #iLeco, slimme software waarmee buurten en bewoners zoveel mogelijk hun zelf opgewekte #energie kunnen gebruiken.

Grid Flex Heeten
Concept
Nieuwe marktmodellen: Grid Flex

In Heeten gebeurt het al: lokale opwek, verbruik én opslag van energie. Zo houden we geldstromen binnen de regio en stimuleren we lokale duurzame opwek.

Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Bestelbus
Blog
Waarom is de elektrische bestelbus nog niet populair?

Enpuls onderzocht waarom we nog maar zo weinig elektrische bestelbussen zien en identificeerde maar liefst 13 thema’s die de transitie naar duurzaam goederenvervoer belemmeren. Lees meer of download het onderzoeksrapport.

Sobolt Heatmap Vierkant
Blog
'Enpuls helpt brug te slaan'

Een interview met de oprichter van Sobolt, Jeroen van Zwieten: ‘Met de hulp van Enpuls kan onze technologische innovatie echt het verschil maken.'

Header Blog Quinteq
Blog
'Ons vliegwiel versnelt de transitie'

Enpuls Challenge winnaar QuinteQ Energy over hun innovatie: ‘Wij introduceren het meest geavanceerde vliegwiel ter wereld.’

Mossel
Blog
Een windmolen als mosselkwekerij

Toekomstbeeld van de Universiteit van Wageningen: in 2120 zwemmen dolfijnen in de Noordzee en eten we mosselen gekweekt op windmolens in zee. Lees alles over de toekomst.