Prestaties in de praktijk

Er is veel discussie over de energieprestaties van warmtepompen. Door onderzoek naar de prestaties in een gestandaardiseerde testomgeving en in de praktijk krijgen we inzicht in de werkelijke prestaties

Met een consortium van partijen, waaronder De Consumentenbond zijn de energie- en geluidsprestaties van hybride warmtepompen beoordeeld. Onder de vlag van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) zijn de prestaties van warmtepompen in de praktijk gemeten.

Hieruit blijkt dat (hybride) warmtepompen grotendeels voldoen aan de energieprestaties die van ze verwacht mogen worden. 

Klantreis hybride warmtepomp

Met de klantreis (hybride) warmtepompen heeft Enpuls inzicht gekregen in de drijfveren en het keuze-/besluitvomingsproces van de verschillende soorten consumenten bij het aanschaffen van een (duurzaam) verwarmingssysteem. Met gerenommeerde bureaus als Muzus en Motivaction heeft Enpuls grootschalig onderzoek gedaan bij woningeigenaren. De resultaten zijn hier beschikbaar voor professionals die klantgerichter willen werken; Een goede basis om vanuit behoeften nieuwe diensten te ontwikkelen.

Is jouw huis geschikt voor een hybride warmtepomp?

Door concepten te ontwikkelen stimuleert Enpuls de toepassing van hybride warmtepompen. Ons eerste succesvolle concept is de 50-gradentest waarmee woningeigenaren kunnen beoordelen of hun woning al geschikt is voor een warmtepomp.

In samenwerking met Milieu Centraal is deze test ontwikkeld en beschikbaar voor organisaties die dit willen gebruiken voor hun achterban.

Flexibiliteit

Bij grootschalige toepassing van (hybride) warmtepompen maar ook het laden van elektrische auto’s kan lokaal overbelasting van het elektriciteitsnetwerk optreden. Tegelijk is de hybride warmtepomp ook de oplossing voor overbelasting van het net wanneer deze flexibel ingezet kan worden.

Enpuls heeft met een consortium van partijen de daadwerkelijke flexibiliteit ontsloten en wil dat nu in de praktijk gaan bewijzen. Onder de vlag van FAN (Flexible power Alliance Network) wordt momenteel onderzocht hoe de business case hiervoor gezond kan worden.

 

flexibel
Roy Roessink Consultant
“Het is mooi om een bijdrage te kunnen leveren aan de energietransitie.”
Shutterstock 1366579751
Visie
Een succesvolle start met collectieve wijkaanpak

In 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn. De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht en planmatig te verduurzamen. Maar waar begin je?

Aansluiten Bij De Belevingswereld Van Particuliere Woningeigenaren
Blog
‘We moeten beter aansluiten bij de belevingswereld van particuliere woningeigenaren’

Om de klimaatdoelen te halen, is iedereen nodig. Van lokale overheden en grote bedrijven tot particuliere woningeigenaren. Voor die laatste groep blijkt verduurzaming alleen vaak onvoldoende drijfveer om daadwerkelijk tot actie over te gaan. Om hen meer bij de energietransitie te betrekken, ontwikkelde Enpuls een inspiratieplaat.

Slimme wijken presentatie
Persbericht
Enpuls helpt gemeenten met maatregelpakketten voor verduurzaming van wijken

Enpuls heeft in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een praktisch proces en ondersteunende middelen ontwikkeld voor een collectieve wijkaanpak: de Slimme Wijken Aanpak. Daarin staat een stap-voor-stap benadering met isolatiemaatregelen centraal. De Slimme Wijken Aanpak wordt kosteloos aangeboden aan gemeenten en hun energieloketten.

Woonplan Ontdekkingstocht
Blog
Woonplan: de ontdekkingstocht naar een gebruiksvriendelijke tool

Onze conceptontwikkelaars spraken met tientallen bewoners om te achterhalen hoe ze precies keuzes maken bij woningverbetering. De ontwikkeling van Woonplan was een ware ontdekkingstocht, vertellen ze in dit blog.

Tarnoc Enpuls Challenge
Blog
Tarnoc: Dankzij Enpuls weten we wat woningcorporaties willen

De turbineketel van Tarnoc brengt duurzame verwarming rap dichterbij. Een half jaar geleden won Tarnoc de Enpuls Challenge. Tijd voor een follow-up!

Overleg Slimme Wijken Aanpak
Blog
Maak een succesvolle start met de slimme wijken aanpak in jouw gemeente

Hoe maak je een vliegende start met de warmtetransitie in jouw gemeente? In welke wijken zit de meeste potentie rondom energiebesparing en duurzaamheid? En hoe krijg je hier groepen woningeigenaren sneller in beweging, zodat je klimaatafspraken uiteindelijk kunt waarmaken?

Duurzaam Wonen
Visie
Naar een duurzame woning

Een duurzame woning moet niet alleen vanzelfsprekend zijn, maar het moet ook persoonlijker, makkelijker en sneller kunnen.

Poster Slimme Wijken Aanpak
Download
Slimme Wijken Aanpak voor gemeenten

De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht te verduurzamen. Enpuls ontwikkelde daarom een praktisch proces onder de naam Slimme Wijken Aanpak. Lees de brochure.

Poster Slimme Wijken Aanpak
Visie

Een Circulaire Energietransitie Van De Gebouwde Omgeving
Overige
Een circulaire energietransitie van de gebouwde omgeving
Sudoku Energietransitie Li
Blog
De sudoku van de energietransitie
Huis met energielabel
Visie
Energiebesparing als startpunt van de transitie

Het mooie van energiebesparing is dat de woningeigenaar er vandaag al mee kan beginnen.

Wijkie Vierkant
Blog
‘Met Wijkie betrekken we iedereen bij groene stroom’
Wijk (1)
Podcast
Een duurzame wijkaanpak, zo krijgen we woningen van het gas af
Warmtepompp
Visie
Hybride warmtepomp als alternatief voor aardgas

Hoe zorgen we ervoor dat alternatieven voor de cv-ketel, zoals warmtepompen, terrein gaan winnen? En populairder worden?

Woonwijk
Blog
Hybride warmtepomp: dé sleutel om de energietransitie op gang te brengen
778108306
Blog
Eerste gemeenten aan de slag met Slimme Wijken Aanpak
Met Een Humoristisch Kaartspel De Energietransitie Inclusiever Maken
Blog
Met een humoristisch kaartspel de energietransitie inclusiever maken