Prestaties in de praktijk

Er is veel discussie over de energieprestaties van warmtepompen. Door onderzoek naar de prestaties in een gestandaardiseerde testomgeving en in de praktijk krijgen we inzicht in de werkelijke prestaties

Met een consortium van partijen, waaronder De Consumentenbond zijn de energie- en geluidsprestaties van hybride warmtepompen beoordeeld. Onder de vlag van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) zijn de prestaties van warmtepompen in de praktijk gemeten.

Hieruit blijkt dat (hybride) warmtepompen grotendeels voldoen aan de energieprestaties die van ze verwacht mogen worden. 

Klantreis hybride warmtepomp

Met de klantreis (hybride) warmtepompen heeft Enpuls inzicht gekregen in de drijfveren en het keuze-/besluitvomingsproces van de verschillende soorten consumenten bij het aanschaffen van een (duurzaam) verwarmingssysteem. Met gerenommeerde bureaus als Muzus en Motivaction heeft Enpuls grootschalig onderzoek gedaan bij woningeigenaren. De resultaten zijn hier beschikbaar voor professionals die klantgerichter willen werken; Een goede basis om vanuit behoeften nieuwe diensten te ontwikkelen.

Is jouw huis geschikt voor een hybride warmtepomp?

Door concepten te ontwikkelen stimuleert Enpuls de toepassing van hybride warmtepompen. Ons eerste succesvolle concept is de 50-gradentest waarmee woningeigenaren kunnen beoordelen of hun woning al geschikt is voor een warmtepomp.

In samenwerking met Milieu Centraal is deze test ontwikkeld en beschikbaar voor organisaties die dit willen gebruiken voor hun achterban.

Flexibiliteit

Bij grootschalige toepassing van (hybride) warmtepompen maar ook het laden van elektrische auto’s kan lokaal overbelasting van het elektriciteitsnetwerk optreden. Tegelijk is de hybride warmtepomp ook de oplossing voor overbelasting van het net wanneer deze flexibel ingezet kan worden.

Enpuls heeft met een consortium van partijen de daadwerkelijke flexibiliteit ontsloten en wil dat nu in de praktijk gaan bewijzen. Onder de vlag van FAN (Flexible power Alliance Network) wordt momenteel onderzocht hoe de business case hiervoor gezond kan worden.

 

flexibel
Roy Roessink Consultant
“Het is mooi om een bijdrage te kunnen leveren aan de energietransitie.”
Woonplan Ontdekkingstocht
Blog
Woonplan: de ontdekkingstocht naar een gebruiksvriendelijke tool

Onze conceptontwikkelaars spraken met tientallen bewoners om te achterhalen hoe ze precies keuzes maken bij woningverbetering. De ontwikkeling van Woonplan was een ware ontdekkingstocht, vertellen ze in dit blog.

Shutterstock 1366579751
Visie
Een succesvolle start met collectieve wijkaanpak

In 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn. De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht en planmatig te verduurzamen. Maar waar begin je?

Overleg Slimme Wijken Aanpak
Blog
Maak een succesvolle start met de slimme wijken aanpak in jouw gemeente

Hoe maak je een vliegende start met de warmtetransitie in jouw gemeente? In welke wijken zit de meeste potentie rondom energiebesparing en duurzaamheid? En hoe krijg je hier groepen woningeigenaren sneller in beweging, zodat je klimaatafspraken uiteindelijk kunt waarmaken?

Duurzaam Wonen
Visie
Naar een duurzame woning

Een duurzame woning moet niet alleen vanzelfsprekend zijn, maar het moet ook persoonlijker, makkelijker en sneller kunnen.

Slimme wijken presentatie
Persbericht
Enpuls helpt gemeenten met maatregelpakketten voor verduurzaming van wijken

Enpuls heeft in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een praktisch proces en ondersteunende middelen ontwikkeld voor een collectieve wijkaanpak: de Slimme Wijken Aanpak. Daarin staat een stap-voor-stap benadering met isolatiemaatregelen centraal. De Slimme Wijken Aanpak wordt kosteloos aangeboden aan gemeenten en hun energieloketten.

Tarnoc Enpuls Challenge
Blog
Tarnoc: Dankzij Enpuls weten we wat woningcorporaties willen

De turbineketel van Tarnoc brengt duurzame verwarming rap dichterbij. Een half jaar geleden won Tarnoc de Enpuls Challenge. Tijd voor een follow-up!

Poster Slimme Wijken Aanpak
Visie

Met Een Humoristisch Kaartspel De Energietransitie Inclusiever Maken
Blog
Met een humoristisch kaartspel de energietransitie inclusiever maken
200203 4145
Podcast
Podcast: Lang leve de hybride warmtepomp
HWP Nieuwe Afbeelding
Blog
Installatiegroep Breman ziet volop potentie in de hybride warmtepomp
Wijk
Blog
Slimme Wijken Aanpak helpt gemeenten in ambitie naar aardgasvrij wonen

De komende 10 jaar moeten zeker 1,5 miljoen huizen in Nederland worden klaargestoomd voor een toekomst zonder aardgas. Aan gemeenten de taak om die enorme opdracht te regisseren. Enpuls helpt een handje mee, met de lancering van de nieuwe Slimme Wijken Aanpak.

Poster Slimme Wijken Aanpak
Download
Slimme Wijken Aanpak voor gemeenten

De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht te verduurzamen. Enpuls ontwikkelde daarom een praktisch proces onder de naam Slimme Wijken Aanpak. Lees de brochure.

Sudoku Energietransitie Li
Blog
De sudoku van de energietransitie
Huis met energielabel
Visie
Energiebesparing als startpunt van de transitie

Het mooie van energiebesparing is dat de woningeigenaar er vandaag al mee kan beginnen.

Wijk (1)
Podcast
Een duurzame wijkaanpak, zo krijgen we woningen van het gas af
Stel Op Bank Met Koffie
Blog
Hoe gewild is de warmtepomp
Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld
Persbericht Warmtenet
Persbericht
Nieuwe stap in ontwikkeling duurzaam warmtenet binnenstad Maastricht