Het klimaatakkoord heeft als doel een volledig duurzame economie in 2050, dus alle processen moeten uiteindelijk CO2-neutraal worden. Groen gas speelt hierin een belangrijke rol als vervanger van aardgas. Groen gas is de duurzame variant van aardgas. Het wordt gemaakt uit biogas dat ontstaat onder meer uit de vergisting van afval- en reststromen uit o.a. de landbouw, voedingsindustrie en waterzuivering. Door dit biogas op te waarderen tot dezelfde kwaliteit als aardgas ontstaat er groen gas.
Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem. Bij energietoepassingen waarvoor elektriciteit niet de meest geschikte energiedrager is, vormt groen gas een waardevol, duurzaam alternatief. Bijvoorbeeld voor de verwarming van moeilijk te isoleren huizen. Of als brandstof voor industriële processen die lastig te elektrificeren zijn, zoals energieproductie. Ook als grondstof in de industrie zal groen gas een belangrijke rol gaan spelen. Verder zijn de noodzakelijke investeringen in de energie-infrastructuur zeer laag, omdat groen gas gedistribueerd kan worden via het bestaande gasnet.
Het Klimaatakkoord heeft als doel dat er in Nederland in 2030 49% minder broeikasgassen worden uitgestoten ten opzichte van 1990. Er is een doelstelling in opgenomen van 70PJ groen gas in het Nederlandse energiesysteem in 2030, hetgeen neerkomt op een factor 14 hoger dan de productie in 2019. Om dat te realiseren zijn er een aantal uitdagingen:
Als we de ambities uit het Klimaatakkoord waar willen maken is het van belang dat de sector zorgt voor een professionaliseringsslag. Als we samen de schouders eronder zetten zal groen gas een belangrijke bijdrage leveren aan de realisatie van het Klimaatakkoord én ons een stuk dichterbij een CO2-vrije maatschappij brengen in 2050. De hoogste tijd dus om spijkers met koppen te gaan slaan.
Windprojecten zijn op basis van maatschappelijke kosten en baten wenselijker dan zonneprojecten. Dat blijkt uit een nieuw vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls. Toch wordt in de Regionale Energiestrategieën flink ingezet op zonneprojecten. Om te zorgen voor een haalbare en betaalbare energietransitie, bepleit Enpuls dat de energieregio’s zoeken naar de juiste balans tussen wind en zon.
Windprojecten zijn op basis van maatschappelijke kosten en baten wenselijker dan zonneprojecten. Dat blijkt uit een nieuw vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls. Samen met Kalavasta en Berenschot organiseert Enpuls de webinar: Maatschappelijke kosten/baten zon en wind op land. Hierin bespreken we uitgebreid het onderzoek en we bespreken wat de uitkomsten betekenen voor beleid en de regionale energiestrategieën.
Trendpuls #5 gaat over onze nieuwe energie. In het online magazine nemen we je mee in de energietransitie in Japan, Nigeria, Zweden, China en Hawai’i.
Het Limburgs Energiefonds (LEF) verkoopt de warmtenet-infrastructuur van Mijnwater aan Enpuls, onderdeel van netwerkbedrijf Enexis Groep. Met Enpuls als partner kan Mijnwater verder doorontwikkelen. Zo kan Mijnwater een grotere bijdrage leveren aan onder andere de verduurzaming van de regio Parkstad. Daarnaast kan hierdoor, samen met de betrokken gemeenten, de energietransitie nader vormgegeven worden. Zo kan door deze samenwerking de uitrol van nieuwe warmtenetten versneld gerealiseerd worden. Vandaag hebben Henk Visser namens Enpuls en Philip Tan namens LEF in Heerlen de overname afgerond.
De aanleg van de 1e fase van het Slim Warmtenet Zandweerd in Deventer is gestart. In de Tuinen van Zandweerd is begonnen met de grondwerkzaamheden. Aannemer NTP zorgt ook voor de aanleg van de warmtenetbuizen van de rioolwaterzuiveringsinstallatie naar de Tuinen van Zandweerd. Het warmtenet wordt stapsgewijs in heel Zandweerd aangelegd.
De toekomst van goederenvervoer is elektrisch. Wij hebben in kaart gebracht waar de grootste groeikansen liggen. Lees hier de vijf trends in duurzaam goederenvervoer.
De aanleg van de 1e fase van het Slim Warmtenet Zandweerd in Deventer is gestart. In de Tuinen van Zandweerd is begonnen met de grondwerkzaamheden. Aannemer NTP zorgt ook voor de aanleg van de warmtenetbuizen van de rioolwaterzuiveringsinstallatie naar de Tuinen van Zandweerd. Het warmtenet wordt stapsgewijs in heel Zandweerd aangelegd.
Bezitters van een elektrische auto grijpen steeds vaker mis bij de publieke laadpaal. Wat is hieraan te doen? Hoe kun je als gemeente ervoor zorgen dat de bezitters van stekkerauto’s altijd kunnen laden? Bekijk voor het antwoord op deze vragen de webinar gehouden op donderdag 5 november terug.
De gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht en Enpuls (onderdeel van Enexis Groep) hebben vandaag een overeenkomst ondertekend om gezamenlijk onderzoek te doen naar de geschiktheid van de ondergrond van het centrum voor de ontwikkeling van een grootschalig duurzaam warmtenet.
In deze blogserie laten we experts aan het woord over de overgang van stoken op aardgas naar andere, meer duurzame, vormen van woonhuisverwarming.
Het tekort aan laadpalen in Nederland neemt toe. Uit onderzoek van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep, blijkt dat in ruim 1 op de 3 buurten de laadpalen overbezet zijn.
Het tegengaan van de opwarming van de aarde alleen is niet de oplossing. In TrendPuls 4 lees je alles over klimaatadaptie. Trends, innovaties en onze visie daarop.