Het mooie van energiebesparing is dat de woningeigenaar er vandaag al mee kan beginnen. Welke duurzame oplossing een woningeigenaar of wijk straks uiteindelijk ook kiest, door huizen te isoleren zijn ze klaar voor de toekomst. Isolatie is los van de warmtebron per woning te plannen en uit te voeren. Het is ook de enige grootschalig haalbare maatregel.
Grofweg zijn er in 2050 voor de gebouwde omgeving drie ‘eindbestemmingen’ van de energietransitie. Straks heeft iedereen een verwarmd huis met een warmtepomp (all electric met duurzaam opgewekte stroom), een hybride warmtepomp (groengas en groene waterstof) of een warmtenet (duurzame warmte). Energiebesparing is bij al deze duurzame energiebronnen het startpunt en een belangrijk deel van de oplossing. Goede isolatie is een voorwaarde om de drie verwarmingstechnieken efficiënt en duurzaam
te kunnen toepassen.
Stap één is het beperken van energiegebruik door verspilling tegen te gaan. Vervolgens kijk je naar duurzame oplossingen zoals zonne-energie en warmtepompen. Alles wat je al bespaard hebt, is winst.
Is jouw huis geschikt voor een (hybride) warmtepomp? De 50-gradentest geeft inzicht. Standaard staan cv-ketels afgesteld op 80 °C, dat is vaak niet nodig. Door je cv op 50 °C te zetten, sla je twee vliegen in één klap. Je bespaart energie en weet meteen of je huis geschikt is voor een warmtepomp, of dat eerst meer isolatie nodig is.
In 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn. De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht en planmatig te verduurzamen. Maar waar begin je?
Enpuls heeft in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een praktisch proces en ondersteunende middelen ontwikkeld voor een collectieve wijkaanpak: de Slimme Wijken Aanpak. Daarin staat een stap-voor-stap benadering met isolatiemaatregelen centraal. De Slimme Wijken Aanpak wordt kosteloos aangeboden aan gemeenten en hun energieloketten.
Hoe maak je een vliegende start met de warmtetransitie in jouw gemeente? In welke wijken zit de meeste potentie rondom energiebesparing en duurzaamheid? En hoe krijg je hier groepen woningeigenaren sneller in beweging, zodat je klimaatafspraken uiteindelijk kunt waarmaken?
De turbineketel van Tarnoc brengt duurzame verwarming rap dichterbij. Een half jaar geleden won Tarnoc de Enpuls Challenge. Tijd voor een follow-up!
'Zet in op isoleren, iedereen in de wachtstand levert sowieso geen versnelling op. Lees meer over individuele energiebesparing.
Een duurzame woning moet niet alleen vanzelfsprekend zijn, maar het moet ook persoonlijker, makkelijker en sneller kunnen.
Duurzame warmte; hoe krijgen we dat in Nederland voor elkaar? "Samen in plaats van ieder voor zich. Op die manier krijgen we de warmtetransitie van de grond!” Lees het volledige interview met Kees van Daalen.
Hoe zorgen we ervoor dat alternatieven voor de cv-ketel, zoals warmtepompen, terrein gaan winnen? En populairder worden?
De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht te verduurzamen. Enpuls ontwikkelde daarom een praktisch proces onder de naam Slimme Wijken Aanpak. Lees de brochure.
Duurzaam verwarmen wordt de standaard. Toch is het voor particuliere woningeigenaren nog niet zo gemakkelijk om maatregelen te nemen.