Visie van Enpuls

Bij veel gemeenten leven vragen over de rol die zij moeten of kunnen nemen voor de warmtetransitie, in het bijzonder een collectieve wijkaanpak. Veelal worden de plannen (zoals die voor de Proeftuinen Aardgasvrije Wijken) nog vanuit een technische invalshoek aangevlogen, terwijl bekend is dat de energietransitie vooral een sociale transitie is. De sleutel ligt in een parallelle gedragsverandering en daarbij horende verandering in mindset. Enpuls is van mening dat de gemeente verantwoordelijk is als procesregisseur om groepen burgers te faciliteren bij het grootschalig verduurzamen van woningen.

De rol van gemeenten

Enpuls ziet de volgende verantwoordelijkheden bij gemeenten

  • De verantwoordelijkheid om een transitie mogelijk te maken mét de samenleving, dus inclusief investering in de sociale infrastructuur.
  • De verantwoordelijkheid om inwoners met beperkte financiële mogelijkheden de garantie te geven dat zij (nu al en in de toekomst) kunnen rekenen op de inspanning van de gemeente (zorgplicht) om te zorgen voor een inclusieve en betaalbare transitie en te voorkomen dat er sprake gaat zijn van energiearmoede.
  • De verantwoordelijkheid om naar alle inwoners te communiceren waar tot 2030 mogelijkheden zijn voor de gemeente om collectieve oplossingen te faciliteren, hoe die oplossingen er uit zien (warmtenet of andere oplossingen) en wat dit betekent voor hun buurt of wijk.
  • De verantwoordelijkheid om te communiceren met inwoners hoe zij collectief en individueel aan de slag kunnen met rendabele ‘geen spijt-altijd goed’- oplossingen.
  • De verantwoordelijkheid voor het gezamenlijk optrekken met en bieden van proces- en inhoudelijke ondersteuning aan collectieven van inwoners die met de handelingsalternatieven aan de slag willen, bijvoorbeeld via het organiseren van gezamenlijke inkoopacties en de dialoog in de buurt. 

De slimme wijken aanpak

Enpuls ontwikkelde samen met Milieu Centraal een praktisch proces onder de naam Slimme Wijken Aanpak. Een hapklaar stap-voor-stap plan met ondersteunende middelen voor een collectieve wijkaanpak.

De Slimme Wijken Aanpak bestaat uit een aantal onderdelen:

  1. Een overzicht van de verschillende stappen in het wijkproces
  2. Een vrij toegankelijke datatool om snel en eenvoudig inzicht te krijgen in de adoptiegraad van bewoners en wijken in jouw gemeente
  3. Een overzicht van 17 maatregelen pakketten afhankelijk van het soort woning
  4. Vrij beschikbare communicatiemiddelen om bewoners in jouw gemeente te activeren.

Facts & figures

1,5
miljoen huizen aardgas vrij
In 2021
Transitievisie warmte gereed
60 %
bewonders verwachtten subsidie
Ileco Zonnepanelen
Blog
Zelf opgewekte zonne-energie direct delen
50 Gradentest (3)
Concept
50-gradentest

Is jouw huis geschikt voor een (hybride) warmtepomp? De 50-gradentest geeft inzicht. Standaard staan cv-ketels afgesteld op 80 °C, dat is vaak niet nodig. Door je cv op 50 °C te zetten, sla je twee vliegen in één klap. Je bespaart energie en weet meteen of je huis geschikt is voor een warmtepomp, of dat eerst meer isolatie nodig is.

Tarnoc Enpuls Challenge
Blog
Tarnoc: Dankzij Enpuls weten we wat woningcorporaties willen

De turbineketel van Tarnoc brengt duurzame verwarming rap dichterbij. Een half jaar geleden won Tarnoc de Enpuls Challenge. Tijd voor een follow-up!

Ileco Zonnepanelen
Blog
Zelf opgewekte zonne-energie direct delen
Fvd Installateur
Podcast
Thuis aan de slag met verduurzamen
Energiebesparing
Blog
Zet energiebesparing op 1

'Zet in op isoleren, iedereen in de wachtstand levert sowieso geen versnelling op. Lees meer over individuele energiebesparing.

778108306
Persbericht
Enpuls helpt gemeenten met maatregelpakketten voor verduurzaming van wijken

Enpuls heeft in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een praktisch proces en ondersteunende middelen ontwikkeld voor een collectieve wijkaanpak: de Slimme Wijken Aanpak. Daarin staat een stap-voor-stap benadering met isolatiemaatregelen centraal. De Slimme Wijken Aanpak wordt kosteloos aangeboden aan gemeenten en hun energieloketten.

778108306
Blog
Maak een succesvolle start met de slimme wijken aanpak in jouw gemeente

Hoe maak je een vliegende start met de warmtetransitie in jouw gemeente? In welke wijken zit de meeste potentie rondom energiebesparing en duurzaamheid? En hoe krijg je hier groepen woningeigenaren sneller in beweging, zodat je klimaatafspraken uiteindelijk kunt waarmaken?

Podcast Yvonne
Podcast
Hoe laten we woningeigenaren verduurzamen?
Maankwartier Centrale
Persbericht
Enpuls verstevigt positie in warmtemarkt met overname infrastructuur Mijnwater

Het Limburgs Energiefonds (LEF) verkoopt de warmtenet-infrastructuur van Mijnwater aan Enpuls, onderdeel van netwerkbedrijf Enexis Groep. Met Enpuls als partner kan Mijnwater verder doorontwikkelen. Zo kan Mijnwater een grotere bijdrage leveren aan onder andere de verduurzaming van de regio Parkstad. Daarnaast kan hierdoor, samen met de betrokken gemeenten, de energietransitie nader vormgegeven worden. Zo kan door deze samenwerking de uitrol van nieuwe warmtenetten versneld gerealiseerd worden. Vandaag hebben Henk Visser namens Enpuls en Philip Tan namens LEF in Heerlen de overname afgerond.

Duurzaam Wonen
Visie
Naar een duurzame woning

Een duurzame woning moet niet alleen vanzelfsprekend zijn, maar het moet ook persoonlijker, makkelijker en sneller kunnen.

Huis met energielabel
Visie
Energiebesparing als startpunt van de transitie

Het mooie van energiebesparing is dat de woningeigenaar er vandaag al mee kan beginnen.

Warmtepomp
Blog
'Mijn ketel vervangen doe ik pas als hij echt kapot is'

We interviewden 30 woningeigenaren over hun bereidheid om een hybride warmtepomp aan te schaffen. In deze blog kom je meer te weten over wat mensen doen als de cv-ketel het plotseling begeeft.

Woningen verduurzamen.jpg
Blog
Woningen verduurzamen? Iedereen kan meedoen!

Duurzaam verwarmen wordt de standaard. Toch is het voor particuliere woningeigenaren nog niet zo gemakkelijk om maatregelen te nemen.

Shutterstock 1695754435
Blog
Vier inzichten & randvoorwaarden voor een succesvol warmtenet

Een warmtenet realiseren? Check vooraf deze lessons learned van ervaringsdeskundigen en vergroot de kans op succes!

Huis aardgasvrij
Blog
Enpuls zet in op aardgasvrij

Goed voorbeeld doet volgen. Dat geldt ook voor het verduurzamen van woningen. Daar liggen volgens Yvonne Boerakker nog veel kansen om de energietransitie te versnellen.

Wijk
Blog
Slimme Wijken Aanpak helpt gemeenten in ambitie naar aardgasvrij wonen

De komende 10 jaar moeten zeker 1,5 miljoen huizen in Nederland worden klaargestoomd voor een toekomst zonder aardgas. Aan gemeenten de taak om die enorme opdracht te regisseren. Enpuls helpt een handje mee, met de lancering van de nieuwe Slimme Wijken Aanpak.

Stel Op Bank Met Koffie
Blog
Hoe gewild is de warmtepomp

Honderd mensen, honderd overtuigingen. Hoe zorgt een installateur, woningcorporatie of gemeente ervoor dat mensen kiezen voor een warmtepomp. Een klantreis biedt inzicht. En geeft houvast.