Visie van Enpuls

Bij veel gemeenten leven vragen over de rol die zij moeten of kunnen nemen voor de warmtetransitie, in het bijzonder een collectieve wijkaanpak. Veelal worden de plannen (zoals die voor de Proeftuinen Aardgasvrije Wijken) nog vanuit een technische invalshoek aangevlogen, terwijl bekend is dat de energietransitie vooral een sociale transitie is. De sleutel ligt in een parallelle gedragsverandering en daarbij horende verandering in mindset. Enpuls is van mening dat de gemeente verantwoordelijk is als procesregisseur om groepen burgers te faciliteren bij het grootschalig verduurzamen van woningen.

De rol van gemeenten

Enpuls ziet de volgende verantwoordelijkheden bij gemeenten

  • De verantwoordelijkheid om een transitie mogelijk te maken mét de samenleving, dus inclusief investering in de sociale infrastructuur.
  • De verantwoordelijkheid om inwoners met beperkte financiële mogelijkheden de garantie te geven dat zij (nu al en in de toekomst) kunnen rekenen op de inspanning van de gemeente (zorgplicht) om te zorgen voor een inclusieve en betaalbare transitie en te voorkomen dat er sprake gaat zijn van energiearmoede.
  • De verantwoordelijkheid om naar alle inwoners te communiceren waar tot 2030 mogelijkheden zijn voor de gemeente om collectieve oplossingen te faciliteren, hoe die oplossingen er uit zien (warmtenet of andere oplossingen) en wat dit betekent voor hun buurt of wijk.
  • De verantwoordelijkheid om te communiceren met inwoners hoe zij collectief en individueel aan de slag kunnen met rendabele ‘geen spijt-altijd goed’- oplossingen.
  • De verantwoordelijkheid voor het gezamenlijk optrekken met en bieden van proces- en inhoudelijke ondersteuning aan collectieven van inwoners die met de handelingsalternatieven aan de slag willen, bijvoorbeeld via het organiseren van gezamenlijke inkoopacties en de dialoog in de buurt. 

De slimme wijken aanpak

Enpuls ontwikkelde samen met Milieu Centraal een praktisch proces onder de naam Slimme Wijken Aanpak. Een hapklaar stap-voor-stap plan met ondersteunende middelen voor een collectieve wijkaanpak.

De Slimme Wijken Aanpak bestaat uit een aantal onderdelen:

  1. Een overzicht van de verschillende stappen in het wijkproces
  2. Een vrij toegankelijke datatool om snel en eenvoudig inzicht te krijgen in de adoptiegraad van bewoners en wijken in jouw gemeente
  3. Een overzicht van 17 maatregelen pakketten afhankelijk van het soort woning
  4. Vrij beschikbare communicatiemiddelen om bewoners in jouw gemeente te activeren.

Facts & figures

1,5
miljoen huizen aardgas vrij
In 2021
Transitievisie warmte gereed
60 %
bewonders verwachtten subsidie
778108306
Persbericht
Enpuls helpt gemeenten met maatregelpakketten voor verduurzaming van wijken

Enpuls heeft in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een praktisch proces en ondersteunende middelen ontwikkeld voor een collectieve wijkaanpak: de Slimme Wijken Aanpak. Daarin staat een stap-voor-stap benadering met isolatiemaatregelen centraal. De Slimme Wijken Aanpak wordt kosteloos aangeboden aan gemeenten en hun energieloketten.

778108306
Blog
Maak een succesvolle start met de slimme wijken aanpak in jouw gemeente

Hoe maak je een vliegende start met de warmtetransitie in jouw gemeente? In welke wijken zit de meeste potentie rondom energiebesparing en duurzaamheid? En hoe krijg je hier groepen woningeigenaren sneller in beweging, zodat je klimaatafspraken uiteindelijk kunt waarmaken?

Poster Slimme Wijken Aanpak
Download
Slimme Wijken Aanpak voor gemeenten

De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht te verduurzamen. Enpuls ontwikkelde daarom een praktisch proces onder de naam Slimme Wijken Aanpak. Lees de brochure.

Fvd Installateur
Podcast
Thuis aan de slag met verduurzamen
Woonplan Overview
Concept
Woonplan

Het Woonplan voorziet, nog vóór de sleuteloverdracht, in gratis online advies over hoe je je toekomstige woning kunt verduurzamen door het nemen van energiebesparende maatregelen.

50 Gradentest (3)
Concept
50-gradentest

Is jouw huis geschikt voor een (hybride) warmtepomp? De 50-gradentest geeft inzicht. Standaard staan cv-ketels afgesteld op 80 °C, dat is vaak niet nodig. Door je cv op 50 °C te zetten, sla je twee vliegen in één klap. Je bespaart energie en weet meteen of je huis geschikt is voor een warmtepomp, of dat eerst meer isolatie nodig is.

Warmtenetten Visie
Visie
Vaart maken met warmtenetten

Warmtenetten vormen een belangrijke oplossing voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Daarom doet Enpuls een serie voorstellen en aanbevelingen om vaart te maken met warmtenetten.

warmtenet - 2 buizen plus mensen.jpg
Download
Whitepaper Vaart maken met warmtenetten

Redenen om te kiezen voor collectieve warmtenetten in de gebouwde omgeving. Lees onze beschouwing in de whitepaper.

Duurzaam Wonen
Visie
Naar een duurzame woning

Een duurzame woning moet niet alleen vanzelfsprekend zijn, maar het moet ook persoonlijker, makkelijker en sneller kunnen.

Denmark New Energy Li
Blog
Collectieve warmte op z'n Deens

De Denen zijn al mijlenver als het gaat om duurzaam verwarmen. Hoe ze dat doen? Lees het in dit interview.

Energiebesparing
Blog
Zet energiebesparing op 1

'Zet in op isoleren, iedereen in de wachtstand levert sowieso geen versnelling op. Lees meer over individuele energiebesparing.

Podcast Yvonne
Podcast
Hoe laten we woningeigenaren verduurzamen?
Warmtepompp
Visie
Hybride warmtepomp als alternatief voor aardgas

Hoe zorgen we ervoor dat alternatieven voor de cv-ketel, zoals warmtepompen, terrein gaan winnen? En populairder worden?

Ileco Header2
Blog
i.Leco: ‘Wij maken energiegebruik persoonlijk’
Shutterstock 1037714281 Bewerkt
Persbericht
Aardgas vervangen door zonnewarmte
Tarnoc1
Blog
Tarnoc: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’
Sudoku Energietransitie Li
Blog
De sudoku van de energietransitie
Green deal
Persbericht
Installatiebranche en overheid sluiten Green Deal