Visie van Enpuls

Bij veel gemeenten leven vragen over de rol die zij moeten of kunnen nemen voor de warmtetransitie, in het bijzonder een collectieve wijkaanpak. Veelal worden de plannen (zoals die voor de Proeftuinen Aardgasvrije Wijken) nog vanuit een technische invalshoek aangevlogen, terwijl bekend is dat de energietransitie vooral een sociale transitie is. De sleutel ligt in een parallelle gedragsverandering en daarbij horende verandering in mindset. Enpuls is van mening dat de gemeente verantwoordelijk is als procesregisseur om groepen burgers te faciliteren bij het grootschalig verduurzamen van woningen.

De rol van gemeenten

Enpuls ziet de volgende verantwoordelijkheden bij gemeenten

  • De verantwoordelijkheid om een transitie mogelijk te maken mét de samenleving, dus inclusief investering in de sociale infrastructuur.
  • De verantwoordelijkheid om inwoners met beperkte financiële mogelijkheden de garantie te geven dat zij (nu al en in de toekomst) kunnen rekenen op de inspanning van de gemeente (zorgplicht) om te zorgen voor een inclusieve en betaalbare transitie en te voorkomen dat er sprake gaat zijn van energiearmoede.
  • De verantwoordelijkheid om naar alle inwoners te communiceren waar tot 2030 mogelijkheden zijn voor de gemeente om collectieve oplossingen te faciliteren, hoe die oplossingen er uit zien (warmtenet of andere oplossingen) en wat dit betekent voor hun buurt of wijk.
  • De verantwoordelijkheid om te communiceren met inwoners hoe zij collectief en individueel aan de slag kunnen met rendabele ‘geen spijt-altijd goed’- oplossingen.
  • De verantwoordelijkheid voor het gezamenlijk optrekken met en bieden van proces- en inhoudelijke ondersteuning aan collectieven van inwoners die met de handelingsalternatieven aan de slag willen, bijvoorbeeld via het organiseren van gezamenlijke inkoopacties en de dialoog in de buurt. 

De slimme wijken aanpak

Enpuls ontwikkelde samen met Milieu Centraal een praktisch proces onder de naam Slimme Wijken Aanpak. Een hapklaar stap-voor-stap plan met ondersteunende middelen voor een collectieve wijkaanpak.

De Slimme Wijken Aanpak bestaat uit een aantal onderdelen:

  1. Een overzicht van de verschillende stappen in het wijkproces
  2. Een vrij toegankelijke datatool om snel en eenvoudig inzicht te krijgen in de adoptiegraad van bewoners en wijken in jouw gemeente
  3. Een overzicht van 17 maatregelen pakketten afhankelijk van het soort woning
  4. Vrij beschikbare communicatiemiddelen om bewoners in jouw gemeente te activeren.

Facts & figures

1,5
miljoen huizen aardgas vrij
In 2021
Transitievisie warmte gereed
60 %
bewonders verwachtten subsidie
Woonplan Ontdekkingstocht
Blog
Woonplan: de ontdekkingstocht naar een gebruiksvriendelijke tool

Onze conceptontwikkelaars spraken met tientallen bewoners om te achterhalen hoe ze precies keuzes maken bij woningverbetering. De ontwikkeling van Woonplan was een ware ontdekkingstocht, vertellen ze in dit blog.

778108306
Blog
Eerste gemeenten aan de slag met Slimme Wijken Aanpak

Aardgasvrij in 2050 is de stip aan de horizon, maar nu al kunnen woningen aardgasvrij-ready worden gemaakt. Om beleidsmakers en programmaverantwoordelijken bij deze uitdaging te ondersteunen, lanceerde Enpuls in 2020 de Slimme Wijken Aanpak (SWA).

Vrachtwagen op weg
Blog
Een duurzaam wagenpark voor de BV Nederland
Huis met energielabel
Visie
Energiebesparing als startpunt van de transitie

Het mooie van energiebesparing is dat de woningeigenaar er vandaag al mee kan beginnen.

Woonwijk
Blog
Hybride warmtepomp: dé sleutel om de energietransitie op gang te brengen

Enpuls ziet een belangrijke rol voor de hybride warmtepomp in de energietransitie. Hoe je als gemeente het gebruik ervan kunt stimuleren, lees je in deze blog.

Samenwerkingen warmtepomp
Visie
Onze visie in de praktijk

Enpuls zet zich in om de grootschalige toepassing van hybride warmtepompen mogelijk te maken op de juiste plek en de juiste manier. Bekijk onze samenwerkingen.

Tarnoc Enpuls Challenge
Blog
Tarnoc: Dankzij Enpuls weten we wat woningcorporaties willen

De turbineketel van Tarnoc brengt duurzame verwarming rap dichterbij. Een half jaar geleden won Tarnoc de Enpuls Challenge. Tijd voor een follow-up!

Warmtenetten Visie
Visie
Vaart maken met warmtenetten

Warmtenetten vormen een belangrijke oplossing voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Daarom doet Enpuls een serie voorstellen en aanbevelingen om vaart te maken met warmtenetten.

warmtenet - 2 buizen plus mensen.jpg
Download
Whitepaper Vaart maken met warmtenetten

Redenen om te kiezen voor collectieve warmtenetten in de gebouwde omgeving. Lees onze beschouwing in de whitepaper.

Wijk (1)
Podcast
Een duurzame wijkaanpak, zo krijgen we woningen van het gas af
Warmtepomp
Blog
'Mijn ketel vervangen doe ik pas als hij echt kapot is'

We interviewden 30 woningeigenaren over hun bereidheid om een hybride warmtepomp aan te schaffen. In deze blog kom je meer te weten over wat mensen doen als de cv-ketel het plotseling begeeft.

Poster Slimme Wijken Aanpak
Download
Slimme Wijken Aanpak voor gemeenten

De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht te verduurzamen. Enpuls ontwikkelde daarom een praktisch proces onder de naam Slimme Wijken Aanpak. Lees de brochure.

Warmtepompp
Visie
Hybride warmtepomp als alternatief voor aardgas

Hoe zorgen we ervoor dat alternatieven voor de cv-ketel, zoals warmtepompen, terrein gaan winnen? En populairder worden?

Duurzaam Wonen
Visie
Naar een duurzame woning

Een duurzame woning moet niet alleen vanzelfsprekend zijn, maar het moet ook persoonlijker, makkelijker en sneller kunnen.

Slimme wijken presentatie
Persbericht
Enpuls helpt gemeenten met maatregelpakketten voor verduurzaming van wijken

Enpuls heeft in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een praktisch proces en ondersteunende middelen ontwikkeld voor een collectieve wijkaanpak: de Slimme Wijken Aanpak. Daarin staat een stap-voor-stap benadering met isolatiemaatregelen centraal. De Slimme Wijken Aanpak wordt kosteloos aangeboden aan gemeenten en hun energieloketten.

Sudoku Energietransitie Li
Blog
De sudoku van de energietransitie

Je eigen woning verduurzamen? Maak een plan, doe het stap voor stap en kies jouw logische moment. Dát is de belangrijkste boodschap van Felix en Lars. Zij ontwikkelden de 80-60-40 graden aanpak.

Overleg Slimme Wijken Aanpak
Blog
Maak een succesvolle start met de slimme wijken aanpak in jouw gemeente

Hoe maak je een vliegende start met de warmtetransitie in jouw gemeente? In welke wijken zit de meeste potentie rondom energiebesparing en duurzaamheid? En hoe krijg je hier groepen woningeigenaren sneller in beweging, zodat je klimaatafspraken uiteindelijk kunt waarmaken?

Wijkie Vierkant
Blog
‘Met Wijkie betrekken we iedereen bij groene stroom’