Medio vorig jaar heeft de Europese Unie het laatste deel van het Clean Energy Package (CEP) gelanceerd. Wij hebben samen met Squarewise en ERAC onderzoek gedaan naar deze wet- en regelgeving. Vragen die we onszelf gesteld hebben zijn “welke implicaties zijn er voor huidige initiatieven?” maar ook “welke kansen worden er geboden”. In dit onderzoek hebben we getracht deze vragen te duiden en inzichtelijk te maken.
Met het Klimaatakkoord en het Klimaatplan gaat Nederland voldoen aan de belangrijkste uitgangspunten van het Europese beleid. Maar schoonheid zit hem in de details. Zoals in deze rapportage op een aantal punten is geopperd, moet minutieus gekeken worden naar de uitwerking van bestaande regels en fiscaliteit, om die meer in lijn te brengen met de nieuwe realiteit.
In totaal bestaat het CEP pakket uit acht individuele richtlijnen en verordeningen. Elke lidstaat mag zelf deze richtlijnen interpreteren en naar nationale wetgeving omzetten om de EU-doelen uit de richtlijn te behalen. De verordeningen daarentegen zijn direct bindend en gelden voor de gehele EU. Het CEP is opgebouwd uit de volgende vijf thema’s:
Onder deze thema’s vallen acht besluiten die bijdragen aan de gestelde doelen voor 2030.
De turbineketel van Tarnoc brengt duurzame verwarming rap dichterbij. Een half jaar geleden won Tarnoc de Enpuls Challenge. Tijd voor een follow-up!
Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?
Ontwikkelaars van zonneprojecten moeten meer gestimuleerd worden om zonnepanelen op bedrijfsdaken te leggen, in plaats van op landbouwgrond. Zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn in 2020 vanuit maatschappelijk oogpunt namelijk wenselijker dan panelen op landbouwgrond. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep.
De Energy Observer is een varend laboratorium voor duurzame energie. Een schip van én voor de toekomst.
Toekomstbeeld van de Universiteit van Wageningen: in 2120 zwemmen dolfijnen in de Noordzee en eten we mosselen gekweekt op windmolens in zee. Lees alles over de toekomst.
Het concept: boeren dragen bij aan energietransitie. Beregenen Op Zon stimuleert het gebruik van een technische toepassing waarmee boeren zelf opgewekte zonne-energie direct kunnen gebruiken voor de installatie om het land mee te beregenen.
Enpuls Challenge winnaar Tarnoc over hun uitvinding: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’
Enpuls Challenge winnaar i.Leco brengt het delen van duurzame energie een stapje dichterbij. Met slimme software stemmen ze vraag en aanbod van zelf opgewekte zonnestroom op elkaar af. ‘Voor de energietransitie hebben we ‘smart’ oplossingen nodig!’
Nieuw leven voor transport over het water: CityBarge. Een van de drie winnaars van de Enpuls Challenge 2020 vertelt meer over hun innovatieve concept. Dé oplossing voor schonere binnensteden in 2025 ligt in handen van CityBarge en daar gaat Enpuls ze bij helpen.
Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!
Door pieken in de opwek van zonne-energie op te slaan in een batterij, kan de netaansluiting van een zonnepark met minstens veertig procent verkleind worden. Andersom is het ook mogelijk om meer zonnepanelen op dezelfde aansluiting aan te sluiten – hetgeen leidt tot een veel efficiënter netgebruik. Dat blijkt uit een pilot met dit zogeheten peakshaving, uitgevoerd door Enpuls – onderdeel van Enexis Groep.
Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem.
Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?
Wil jij op jouw boerderij je dieselwerktuigen elektrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.