Overal schijnt de zon

De energietransitie is geen makkelijk proces. We zijn afhankelijk van klimaat, cultuur, politiek, het gedrag van groepen en individuen. En die opsomming is niet uitputtend. Wij kennen de situatie zoals die in Nederland is, maar hoe gaat het over de grens? Waar hebben andere landen voor uitdagingen en wat kunnen we van hen leren? In TrendPuls beschouwen we de energietransitie in Japan, Nigeria, China, Zweden en Hawai'i. Bekijk alle landen en verbreed je visie op de transitie. 

JAPAN

Innovatief maar traditioneel

Japan staat bekend om haar extremen. Welk ander land bouwt een complete waterstofstad? In Nederland is daar niet eens plek voor. Innovaties in overvloed, maar de traditionele cultuur remt het vernieuwende karakter wel enigszins af. Gaat Japan de ambities om in 2050 CO2-neutraal te zijn waarmaken? Lees het in aflevering 1 van TrendPuls #5. 

NIGERIA

Corruptie biedt kansen

Elektriciteit is een onzeker goed in Nigeria. Door corruptie is het niet overal en altijd beschikbaar. Fossiele grondstoffen zijn er in overvloed. Burgers profiteren daar niet van. Oliehandelaren verkopen de grondstoffen immers aan andere landen. Innovatief en zelfredzaam word je wel van de corruptie, blijkt. Steeds meer dorpen leggen hun eigen microgrids aan, waarmee ze lokaal stroom opwekken. Ontdek meer over Nigeria in aflevering 2 van Trendpuls.

CHINA

Zwart of groen?

Dat is de vraag. China maakt grote stappen in het opwekken van groene energie. Aan de andere kant investeert het land flink in kolenmijnen over de grens. Is de ambitie van China om in 2060 CO2-neutraal te zijn een wassen neus? Of is het haalbaar om een van de grootste landen van de wereld groen te laten kleuren? Lees het in aflevering 3 van TrendPuls. 

ZWEDEN

Het beste jongetje van de klas

Zweden loopt voorop als het gaat om verduurzamen. Maar ook in een groen land zijn uitdagingen. Zo is de vraag naar energie het grootste in het stedelijke zuiden, maar vindt de opwek plaats in het uitgestrekte noorden. Daar is niet iedereen blij mee. Ontdek hoe Zweden nog groener wordt de komende jaren in aflevering 4 van TrendPuls. 

Hawaii

Afhankelijk of zelfredzaam?

De VS roeren nog een stevige vinger in de pap als het gaat om de import van energie. Hawai'i koopt fossiele brandstoffen van de grootmacht, maar snakt naar meer onafhankelijkheid en gebruik van eigen duurzame energiebronnen. Wat Hawai'i te bieden heeft en welke uitdagingen er zijn lees je in deze aflevering van TrendPuls. 

Enexis Group
Nieuwsbericht
Enexis Groep focust op kerntaken om energietransitie optimaal te realiseren

Energietransitie-versnellende activiteiten Enpuls stoppen, Enpuls Warmte Infra blijft.

Zon windmolens
Persbericht
Neem maatschappelijke waarde wind- en zonneprojecten mee in de Regionale Energiestrategie

Windprojecten zijn op basis van maatschappelijke kosten en baten wenselijker dan zonneprojecten. Dat blijkt uit een nieuw vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls. Toch wordt in de Regionale Energiestrategieën flink ingezet op zonneprojecten. Om te zorgen voor een haalbare en betaalbare energietransitie, bepleit Enpuls dat de energieregio’s zoeken naar de juiste balans tussen wind en zon.

Peakshaving Soltroenergy
Persbericht
Sterke verkleining van aansluiting zonneparken mogelijk met peakshaving

Door pieken in de opwek van zonne-energie op te slaan in een batterij, kan de netaansluiting van een zonnepark met minstens veertig procent verkleind worden. Andersom is het ook mogelijk om meer zonnepanelen op dezelfde aansluiting aan te sluiten – hetgeen leidt tot een veel efficiënter netgebruik. Dat blijkt uit een pilot met dit zogeheten peakshaving, uitgevoerd door Enpuls – onderdeel van Enexis Groep.

Maankwartier Centrale
Persbericht
Enpuls verstevigt positie in warmtemarkt met overname infrastructuur Mijnwater

Het Limburgs Energiefonds (LEF) verkoopt de warmtenet-infrastructuur van Mijnwater aan Enpuls, onderdeel van netwerkbedrijf Enexis Groep. Met Enpuls als partner kan Mijnwater verder doorontwikkelen. Zo kan Mijnwater een grotere bijdrage leveren aan onder andere de verduurzaming van de regio Parkstad. Daarnaast kan hierdoor, samen met de betrokken gemeenten, de energietransitie nader vormgegeven worden. Zo kan door deze samenwerking de uitrol van nieuwe warmtenetten versneld gerealiseerd worden. Vandaag hebben Henk Visser namens Enpuls en Philip Tan namens LEF in Heerlen de overname afgerond.

Parkeetplaats met laadpalen
Webinar
Laadpalen overbezet in ruim 1 op de 3 Nederlandse buurten

Bezitters van een elektrische auto grijpen steeds vaker mis bij de publieke laadpaal. Wat is hieraan te doen? Hoe kun je als gemeente ervoor zorgen dat de bezitters van stekkerauto’s altijd kunnen laden? Bekijk voor het antwoord op deze vragen de webinar gehouden op donderdag 5 november terug.

210614 Afbeelding Persbericht
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge 2021

De Eindhovense start-up Voltgoed wint de vierde editie van de Enpuls Challenge. De winnende inzending richt zich op het slim aansturen van warmtepompen om daarmee flexibiliteit in het energieverbruik te ontsluiten.

Windmolens zonsondergang
Webinar
Webinar: maatschappelijke kosten/baten zon en wind op land

Windprojecten zijn op basis van maatschappelijke kosten en baten wenselijker dan zonneprojecten. Dat blijkt uit een nieuw vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls. Samen met Kalavasta en Berenschot organiseert Enpuls de webinar: Maatschappelijke kosten/baten zon en wind op land. Hierin bespreken we uitgebreid het onderzoek en we bespreken wat de uitkomsten betekenen voor beleid en de regionale energiestrategieën.

Jongetje Dat In De Plas Springt
Trend
TrendPuls 4 - Klimaatadaptie

Het tegengaan van de opwarming van de aarde alleen is niet de oplossing. In TrendPuls 4 lees je alles over klimaatadaptie. Trends, innovaties en onze visie daarop.

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Persbericht Warmtenet
Persbericht
Nieuwe stap in ontwikkeling duurzaam warmtenet binnenstad Maastricht

De gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht en Enpuls (onderdeel van Enexis Groep) hebben vandaag een overeenkomst ondertekend om gezamenlijk onderzoek te doen naar de geschiktheid van de ondergrond van het centrum voor de ontwikkeling van een grootschalig duurzaam warmtenet.

Groeneauto
Persbericht
Waterstofauto onrealistisch alternatief in Nederland

De waterstofauto is twee keer zo duur als vergelijkbare auto’s op benzine of elektriciteit. Bovendien is de waterstofauto slechter voor het klimaat en het milieu dan elektrische auto’s.

Elektrisch laden teken
Persbericht
Groeiend tekort publieke laadpalen

Het tekort aan laadpalen in Nederland neemt toe. Uit onderzoek van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep, blijkt dat in ruim 1 op de 3 buurten de laadpalen overbezet zijn.

Slimme wijken presentatie
Persbericht
Enpuls helpt gemeenten met maatregelpakketten voor verduurzaming van wijken

Enpuls heeft in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een praktisch proces en ondersteunende middelen ontwikkeld voor een collectieve wijkaanpak: de Slimme Wijken Aanpak. Daarin staat een stap-voor-stap benadering met isolatiemaatregelen centraal. De Slimme Wijken Aanpak wordt kosteloos aangeboden aan gemeenten en hun energieloketten.

171006 2870
Podcast
Wind en zon in de Regionale Energiestrategie
200203 4145
Podcast
Podcast: Lang leve de hybride warmtepomp
Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld
HWP Nieuwe Afbeelding
Blog
Installatiegroep Breman ziet volop potentie in de hybride warmtepomp
Opslag Ijzer
Blogserie
Lichtpunten in de energietransitie