In 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn. De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht en planmatig te verduurzamen. Maar waar begin je? En hoe krijg je de inwoners in beweging? Enpuls zag die strubbeling en ontwikkelde daarom samen met Milieu Centraal een praktisch proces onder de naam Slimme Wijken Aanpak. Een hapklaar stap-voor-stap plan met ondersteunende middelen voor een collectieve wijkaanpak.
Hoe? Met een datatool speciaal ontwikkeld om kansrijke gebieden te achterhalen voor een effectieve wijkaanpak. Deze tool is anders dan andere tools omdat het zich richt op socio-demografische gegevens. Het geeft snel en eenvoudig inzicht in:
Om de cirkel rond te maken zijn er ook communicatieformats en -uitingen te vinden op de portal. Deze zijn onder de eigen gemeentenaam in te zetten. Je kunt hierbij denken aan standaard formats in te zetten voor huis-aan-huisbladen of abri’s. Ook aan uitingen voor 1-op-1 communicatie met bewoners is gedacht.
Met het proces wijkaanpak is in kaart gebracht welke stappen er genomen moeten worden om groepen woningeigenaren in beweging te zetten in het aardgasvrij-klaar maken van hun woningen. Het proces wijkaanpak bestaat uit de volgende fases:
0. Bepalen van de warmtestrategie
1. Bestuurlijke voorbereiding collectieve aanpak warmtetransitie
2. Selecteren en initiëren van kansrijke collectieven
3. Fuseren van belangen binnen het doelgebied
4. Organiseren van uitvoering
5. Leren en delen
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft verschillende woningtypen gedefinieerd die de woningvoorraad van Nederland representeren. Op basis van deze woningtypen hebben we maatregelenpakketten op maat gemaakt met de focus op isolatie en subsidies. Je krijgt direct inzicht in wat per woning de beste stappen zijn om te nemen met details als:
Op www.mijnslimmewijk.nl kunnen bewoners snel en eenvoudig uitrekenen welke mogelijkheden er zijn voor de verduurzaming van hun huis. Zij krijgen inzicht in de kosten, wat de energiebesparing is en wat de terugverdientijd is.