Snel inzicht krijgen in welke duurzame verwarmingsinstallatie geschikt is voor een woning? Dat kan met de Keuzehulp Duurzaam Verwarmen. De Keuzehulp is gratis beschikbaar en ondersteunt energieprofessionals bij het verduurzamen van de woningbouw. De Keuzehulp Duurzaam Verwarmen is ontwikkeld door adviesbureau BDH uit Harderwijk in opdracht en met medewerking van Enpuls, Gemeente Utrecht en Techniek Nederland.
De Keuzehulp Duurzaam Verwarmen is bedoeld voor energieprofessionals, zoals installateurs, projectontwikkelaars en medewerkers van woningcorporaties, gemeenten, provincies en
energieloketten. De Keuzehulp bestaat uit een poster en website en geeft snel advies over welke duurzame verwarmingsinstallaties het beste passen in een woning. Behoort een collectieve oplossing voor meerdere woningen in een wijk of straat tot de mogelijkheden, dan kunt u ook achterhalen welk soort warmtenet het meest geschikt is.
Er zijn twee manieren om een indicatie te krijgen. Optie één: achterhaal het gasverbruik en het woonoppervlak en kijk in de grafiek op de poster welke duurzame opties geschikt zijn, zoals type
warmtepomp of warmtenet. Als het gasverbruik niet bekend is, kunt u ook een indicatie krijgen op basis
van energielabel. Heeft u meer informatie over de woning voorhanden, kies dan voor de tweede optie. Op de onderste helft van de poster vindt u twee keuzediagrammen. Maak een keuze uit individuele of collectieve aanpak en doorloop de vragen voor een gedetailleerd advies.
Op de website van Keuzehulp Duurzaam Verwarmen staat een uitgebreide uitleg over de Keuzehulp, de poster en een toelichting op de verschillende installaties en voor welke woningen ze geschikt zijn. Bovendien worden de warmtetechnieken en andere verduurzamingsmaatregelen voor een woning toegelicht. Ook kunt u hier de poster downloaden (gratis) of bestellen.
Enpuls heeft in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een praktisch proces en ondersteunende middelen ontwikkeld voor een collectieve wijkaanpak: de Slimme Wijken Aanpak. Daarin staat een stap-voor-stap benadering met isolatiemaatregelen centraal. De Slimme Wijken Aanpak wordt kosteloos aangeboden aan gemeenten en hun energieloketten.
Hoe maak je een vliegende start met de warmtetransitie in jouw gemeente? In welke wijken zit de meeste potentie rondom energiebesparing en duurzaamheid? En hoe krijg je hier groepen woningeigenaren sneller in beweging, zodat je klimaatafspraken uiteindelijk kunt waarmaken?
In 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn. De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht en planmatig te verduurzamen. Maar waar begin je?
De komende 10 jaar moeten zeker 1,5 miljoen huizen in Nederland worden klaargestoomd voor een toekomst zonder aardgas. Aan gemeenten de taak om die enorme opdracht te regisseren. Enpuls helpt een handje mee, met de lancering van de nieuwe Slimme Wijken Aanpak.
De turbineketel van Tarnoc brengt duurzame verwarming rap dichterbij. Een half jaar geleden won Tarnoc de Enpuls Challenge. Tijd voor een follow-up!
Een duurzame woning moet niet alleen vanzelfsprekend zijn, maar het moet ook persoonlijker, makkelijker en sneller kunnen.
Hoe zorgen we ervoor dat alternatieven voor de cv-ketel, zoals warmtepompen, terrein gaan winnen? En populairder worden?
Het mooie van energiebesparing is dat de woningeigenaar er vandaag al mee kan beginnen.
Een warmtenet realiseren? Check vooraf deze lessons learned van ervaringsdeskundigen en vergroot de kans op succes!
De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht te verduurzamen. Enpuls ontwikkelde daarom een praktisch proces onder de naam Slimme Wijken Aanpak. Lees de brochure.
De energietransitie is als een rijdende trein. Je kunt 'm gemakkelijk missen maar het is juist de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen opstappen. "Hoe zorgen we ervoor dat alle inwoners die wíllen ook daadwerkelijk mee kúnnen doen?" Martijn Messing gaat in op de uitdagingen.
Je eigen woning verduurzamen? Maak een plan, doe het stap voor stap en kies jouw logische moment. Dát is de belangrijkste boodschap van Felix en Lars. Zij ontwikkelden de 80-60-40 graden aanpak.