Rapport

Van de 13.208 buurten in Nederland zijn er bijna 5.000 voorzien van publieke laadinfrastructuur. Omdat in die 5.000 buurten ongeveer 70% van de Nederlandse bevolking woont, is het de vraag of elektrische rijders daar terecht kunnen bij een openbare laadpaal. Uit het onderzoek van Enpuls blijkt dat elektrische rijders in 36 procent van de buurten met openbare laadpalen steeds vaker misgrijpen omdat de laadpalen overbezet zijn.

Groeiend tekort

Aanleiding voor het onderzoek is de ontstane scheefgroei tussen het aantal verkochte elektrische voertuigen en het aantal geplaatste publieke laadpalen. De scheefgroei neemt toe omdat de meeste gemeenten pas nieuwe laadpalen plaatsen als individuele autobezitters hier om vragen. En lang niet alle bezitters van een elektrische auto die een publieke laadpaal nodig hebben, doen een aanvraag.

Kloof dichten

De aanwezigheid van voldoende laadpunten is voor particulieren één van de belangrijkste voorwaarden om elektrisch te gaan rijden. Enpuls wil voorkomen dat de verkoop van elektrische auto’s stagneert. De oplossing ligt volgens Enpuls in een datagedreven aanpak. Op basis van de bezetting van laadpalen in een buurt wordt besloten of het laadnetwerk moet worden uitgebreid. Dit zorgt ervoor dat er tijdig laadpalen worden bijgeplaatst op plaatsen waar dit ook echt nodig is. De datagedreven aanpak sluit goed aan op de bestaande werkwijze waarin buurtprognoses en plankaarten worden gemaakt bij gemeenten. Gecombineerd is deze aanpak veel efficiënter en bespaart het de gemeenten veel tijd in vergelijking met het afhandelen van aanvragen van individuele autobezitters. De werkwijze met buurtprognoses is eerder al ontwikkeld door Enpuls en wordt momenteel landelijk grootschalig uitgerold door het ministerie van I&W, RVO en ElaadNL.

Visie voor 2025

Enpuls verwacht dat in 2025 elke Nederlander elektrisch wil rijden en dat alle nieuw verkochte auto’s elektrisch zijn. Laden is eenvoudig en in Nederland moeten we voldoende laadpalen hebben voor alle elektrische auto’s. Om deze visie waar te maken, zet Enpuls in op de volgende speerpunten: maak elektrisch rijden aantrekkelijk voor de niet-zakelijke rijder, laad elektrische auto’s op met duurzame stroom en breid het aantal laadpunten uit. Het rijden op goedkope, duurzame elektriciteit draagt maximaal bij aan de CO2-reductie.

Parkeetplaats met laadpalen
Webinar
Laadpalen overbezet in ruim 1 op de 3 Nederlandse buurten

Bezitters van een elektrische auto grijpen steeds vaker mis bij de publieke laadpaal. Wat is hieraan te doen? Hoe kun je als gemeente ervoor zorgen dat de bezitters van stekkerauto’s altijd kunnen laden? Bekijk voor het antwoord op deze vragen de webinar gehouden op donderdag 5 november terug.

Citybarge Leiden
Blog
“We beginnen met elektrisch vrachtvervoer over de Leidse grachten”
Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Vrachtwagens geparkeerd (1)
Webinar
Duurzame stadslogistiek binnen gemeenten: wat is de status?

In 2025 moeten bij 30-40 gemeenten zero emissie zones worden ingevoerd. Benieuwd naar de kansen, knelpunten en praktijkvoorbeelden? Kijk dan de webinar welke heeft plaatsgevonden op donderdag 8 oktober terug.

Citybarge Leiden
Blog
“We beginnen met elektrisch vrachtvervoer over de Leidse grachten”

De toekomst van goederenvervoer is elektrisch. Wij hebben in kaart gebracht waar de grootste groeikansen liggen. Lees hier de vijf trends in duurzaam goederenvervoer.

Personenvervoer elektrisch laden
Podcast
Heel Nederland elektrisch
Maankwartier Centrale
Persbericht
Enpuls verstevigt positie in warmtemarkt met overname infrastructuur Mijnwater
Elektrisch Autodelen
Blog
Het strijdtoneel rondom de elektrische rijder

Het zit de elektrische rijder niet mee. Laadpalen worden ten onrechte bezet gehouden door laadpaalklevers of foutparkeerders. En als een laadpaal al beschikbaar is, weet de rijder vooraf vaak niet welk tarief hij moet betalen. Het komt zelfs voor dat een beheerder in dezelfde straat verschillende prijzen rekent voor dezelfde stroom. Kortom, het is een onoverzichtelijke chaos aan het worden.

Vrachtwagens snelweg
Visie
Batterij-elektrisch goederenvervoer en bijpassende infrastructuur

Om de klimaatdoelstellingen te halen zijn in 2030 alle nieuw verkochte bestel- en vrachtauto’s in Nederland batterij-elektrisch en is een infrastructuur aangelegd om deze voertuigen te laden.

Header Flexibelladen2
Download
Flexibel laden achter de meter
Elekttische vrachtwagens
Blog
Op naar elektrische vrachtauto's en bestelbusjes
Groeneauto
Persbericht
Waterstofauto onrealistisch alternatief in Nederland

De waterstofauto is twee keer zo duur als vergelijkbare auto’s op benzine of elektriciteit. Bovendien is de waterstofauto slechter voor het klimaat en het milieu dan elektrische auto’s.

Elektrisch Autodelen
Blog
Zo ziet de toekomst van elektrisch goederenvervoer eruit
Laadpaal Zomerblog1
Blog
Staan we straks in de file voor de laadpaal?

Steeds meer mensen gaan elektrisch rijden. In 2019 groeide het aantal elektrische auto’s met 139% en de op 1 juli gelanceerde subsidie is nu al op. De gemeenten kunnen deze groei nauwelijks aan. Vorig jaar steeg het aantal publieke laadpalen met slechts 38%. Als dat zo doorgaat, staan we straks in de file voor de laadpaal.

Slim_laden_brabant.jpg
Visie
Groei elektrische auto’s versnelt

De verkoop van elektrische personenauto’s stijgt veel sneller dan voorspeld. Hoe kunnen we dit het beste organiseren zodat we in 2025 klaar zijn voor meer dan 1 miljoen elektrische auto’s?

Elektrisch laden
Blog
Slimme laadpalen: goedkoper en groener?
Man elektrisch laden
Download
Resultaten onderzoek Slim Laden

Het potentieel van Slim Laden is onderzocht. Effecten van duurzaam en gespreid laden en de kosten/baten zijn in beeld gebracht.

Vrachtwagen
Podcast
Duurzaam goederenvervoer: waar wachten we nog op?