Buurten duurzaam verwarmen met zonnewarmte in plaats van aardgas: onderzoek in opdracht van Enpuls en de gemeente Eindhoven laat zien dat het technisch mogelijk is. Hierbij wordt de zonnewarmte opgevangen met zonnecollectoren en opgeslagen in een seizoensbuffer. Het gebruik van zonnewarmte voor bestaande woningen staat in Nederland nog in de kinderschoenen, maar zou wel eens de oplossing kunnen worden voor de warmtetransitie.
In landen om ons heen wordt zonnewarmte al sinds tientallen jaren sinds toegepast. In Denemarken beheren lokale coöperaties 'warmtefabrieken’ die gebruik maken van zonnevelden met zonnecollectoren. Deze ervaringen inspireerden Enpuls en de gemeente Eindhoven tot een onderzoek naar de mogelijkheden voor een kleinschalig project in een stadswijk.
Het onderzoek naar zonthermie vond plaats in Prinsejagt3, een buurt in Eindhoven met jaren zestig woningen, rondom een grasveld. De gemeente Eindhoven en Enpuls keken samen met enthousiaste buurtbewoners naar de ruimte en mogelijkheden voor de aanleg van een kleinschalig warmtenet met zonthermie voor tien tot maximaal honderd woningen. Het project kreeg de toepasselijke naam SunCity.
Het haalbaarheidsonderzoek laat zien dat zonthermie voor deze buurt technisch mogelijk is. Alle gebruikte technieken bestaan al. Met de combinatie van opwek-warmtenet-opslag ontstaat een innovatief en duurzaam warmteconcept, dat potentie heeft als onderdeel van de energietransitie in bestaande buurten. Toch wordt het project niet uitgevoerd, want de kosten vallen veel hoger uit dan verwacht.
Advies- en ingenieursbureau Bilfinger Tebodin toonde aan dat het een stuk goedkoper kan, maar nog altijd bleef een investering nodig van 100.000 euro per woning. Om die reden besloten Enpuls en de gemeente Eindhoven de pilot niet uit te voeren. Toch zien zowel de gemeente als Enpuls een toekomst voor zonthermie, bijvoorbeeld bij nieuwbouwwoningen of in grootschaliger projecten. Zeker als in de toekomst de prijzen van de gebruikte technieken dalen.
Hoe maak je een vliegende start met de warmtetransitie in jouw gemeente? In welke wijken zit de meeste potentie rondom energiebesparing en duurzaamheid? En hoe krijg je hier groepen woningeigenaren sneller in beweging, zodat je klimaatafspraken uiteindelijk kunt waarmaken?
Enpuls heeft in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een praktisch proces en ondersteunende middelen ontwikkeld voor een collectieve wijkaanpak: de Slimme Wijken Aanpak. Daarin staat een stap-voor-stap benadering met isolatiemaatregelen centraal. De Slimme Wijken Aanpak wordt kosteloos aangeboden aan gemeenten en hun energieloketten.
Het mooie van energiebesparing is dat de woningeigenaar er vandaag al mee kan beginnen.
De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht te verduurzamen. Enpuls ontwikkelde daarom een praktisch proces onder de naam Slimme Wijken Aanpak. Lees de brochure.
De komende 10 jaar moeten zeker 1,5 miljoen huizen in Nederland worden klaargestoomd voor een toekomst zonder aardgas. Aan gemeenten de taak om die enorme opdracht te regisseren. Enpuls helpt een handje mee, met de lancering van de nieuwe Slimme Wijken Aanpak.
Hoe zorgen we ervoor dat alternatieven voor de cv-ketel, zoals warmtepompen, terrein gaan winnen? En populairder worden?
Warmtenetten vormen een belangrijke oplossing voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Daarom doet Enpuls een serie voorstellen en aanbevelingen om vaart te maken met warmtenetten.
In 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn. De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht en planmatig te verduurzamen. Maar waar begin je?
De turbineketel van Tarnoc brengt duurzame verwarming rap dichterbij. Een half jaar geleden won Tarnoc de Enpuls Challenge. Tijd voor een follow-up!
Een warmtenet realiseren? Check vooraf deze lessons learned van ervaringsdeskundigen en vergroot de kans op succes!
Redenen om te kiezen voor collectieve warmtenetten in de gebouwde omgeving. Lees onze beschouwing in de whitepaper.
Enpuls Challenge winnaar Tarnoc over hun uitvinding: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’
Een duurzame woning moet niet alleen vanzelfsprekend zijn, maar het moet ook persoonlijker, makkelijker en sneller kunnen.