Deens voorbeeld

In landen om ons heen wordt zonnewarmte al sinds tientallen jaren sinds toegepast. In Denemarken beheren lokale coöperaties 'warmtefabrieken’ die gebruik maken van zonnevelden met zonnecollectoren. Deze ervaringen inspireerden Enpuls en de gemeente Eindhoven tot een onderzoek naar de mogelijkheden voor een kleinschalig project in een stadswijk.

Voordelen van zonthermie

  • 100% groene energie uit oneindige bron.
  • Weinig aanpassingen aan huizen nodig.
  • Vaste energieprijs nu en in de toekomst.
  • Onafhankelijkheid van grote energieleveranciers.
  • Lage onderhoudskosten.
  • Medezeggenschap van bewoners zorgt voor draagvlak.

Het onderzoek

Het onderzoek naar zonthermie vond plaats in Prinsejagt3, een buurt in Eindhoven met jaren zestig woningen, rondom een grasveld. De gemeente Eindhoven en Enpuls keken samen met enthousiaste buurtbewoners naar de ruimte en mogelijkheden voor de aanleg van een kleinschalig warmtenet met zonthermie voor tien tot maximaal honderd woningen. Het project kreeg de toepasselijke naam SunCity.

Resultaten

Het haalbaarheidsonderzoek laat zien dat zonthermie voor deze buurt technisch mogelijk is. Alle gebruikte technieken bestaan al. Met de combinatie van opwek-warmtenet-opslag ontstaat een innovatief en duurzaam warmteconcept, dat potentie heeft als onderdeel van de energietransitie in bestaande buurten. Toch wordt het project niet uitgevoerd, want de kosten vallen veel hoger uit dan verwacht.

Vervolg

Advies- en ingenieursbureau Bilfinger Tebodin toonde aan dat het een stuk goedkoper kan, maar nog altijd bleef een investering nodig van 100.000 euro per woning. Om die reden besloten Enpuls en de gemeente Eindhoven de pilot niet uit te voeren. Toch zien zowel de gemeente als Enpuls een toekomst voor zonthermie, bijvoorbeeld bij nieuwbouwwoningen of in grootschaliger projecten. Zeker als in de toekomst de prijzen van de gebruikte technieken dalen.

Meer informatie

Zero Emissie laden
Webinar
Duurzame stadslogistiek binnen gemeenten: wat is de status?

In 2025 moeten bij 30-40 gemeenten zero emissie zones worden ingevoerd. Benieuwd naar de kansen, knelpunten en praktijkvoorbeelden? Meld je aan voor de webinar op donderdag 8 oktober om 13:00!

afbeelding home - logo wit.jpg
Trend
Enpuls Challenge

Wie bedenkt dé oplossing voor nieuwe energie? Ga jij de uitdaging aan? Dien dan vanaf nu tot en met uiterlijk 30 april je product, dienst, instrument, organisatie of ander briljant concept in op één van de vier uitdagingen en maak kans op uitgebreide ondersteuning van Enpuls.

Nieuwsoverzicht AUG Maand 2020
Blog
Energiek Nieuws augustus 2020
Tarnoc1
Blog
Tarnoc: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’
171006 2880
Persbericht
Kosten-batenanalyse: zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn beter dan op landbouwgrond in 2020.

Ontwikkelaars van zonneprojecten moeten meer gestimuleerd worden om zonnepanelen op bedrijfsdaken te leggen, in plaats van op landbouwgrond. Zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn in 2020 vanuit maatschappelijk oogpunt namelijk wenselijker dan panelen op landbouwgrond. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep.

Energiebesparing
Blog
Zet energiebesparing op 1

'Zet in op isoleren, iedereen in de wachtstand levert sowieso geen versnelling op. Lees meer over individuele energiebesparing.

Jongetje Dat In De Plas Springt
Trend
TrendPuls 4 - Klimaatadaptie

Het tegengaan van de opwarming van de aarde alleen is niet de oplossing. In TrendPuls 4 lees je alles over klimaatadaptie. Trends, innovaties en onze visie daarop.

Persbericht Warmtenet
Persbericht
Nieuwe stap in ontwikkeling duurzaam warmtenet binnenstad Maastricht

De gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht en Enpuls (onderdeel van Enexis Groep) hebben vandaag een overeenkomst ondertekend om gezamenlijk onderzoek te doen naar de geschiktheid van de ondergrond van het centrum voor de ontwikkeling van een grootschalig duurzaam warmtenet.

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Greenhouse
Persbericht
Tuinders in West-Brabant willen 100.000 ton CO2 per jaar besparen

De tuinders van Energie Cluster Steenbergen en Nieuw Prinsenland slaan de handen ineen met Enpuls Warmte Infra en SUEZ ReEnergy. De partijen tekenen een intentieverklaring om de restwarmte en CO2 die vrijkomt bij de verbranding van niet recyclebare afvalstromen in te zetten in de kassen.

Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld

De winnaars van de Enpuls Challenge zijn bekend! Tarnoc, een volledig elektrische, enorm efficiënte verwarmingsketel. CityBarge, een uitgekiend transportsysteem voor in de stad met kleine, elektrische boten, kanalen en grachten hergebruiken. En #iLeco, slimme software waarmee buurten en bewoners zoveel mogelijk hun zelf opgewekte #energie kunnen gebruiken.

Huis met energielabel
Visie
Energiebesparing als startpunt van de transitie

Het mooie van energiebesparing is dat de woningeigenaar er vandaag al mee kan beginnen.

Woonplan Overview
Concept
Woonplan
Canva Purple Flowers
Blogserie
De warmtetransitie begint vandaag
Warmtepompp
Visie
Hybride warmtepomp als alternatief voor aardgas

Hoe zorgen we ervoor dat alternatieven voor de cv-ketel, zoals warmtepompen, terrein gaan winnen? En populairder worden?

Duurzaam Wonen
Visie
Naar een duurzame woning

Een duurzame woning moet niet alleen vanzelfsprekend zijn, maar het moet ook persoonlijker, makkelijker en sneller kunnen.

Vrachtwagen op weg
Blog
Vijf trends in duurzaam goederenvervoer

De toekomst van goederenvervoer is elektrisch. Wij hebben in kaart gebracht waar de grootste groeikansen liggen. Lees hier de vijf trends in duurzaam goederenvervoer.

Shutterstock 1695754435
Blog
Vier inzichten & randvoorwaarden voor een succesvol warmtenet

Een warmtenet realiseren? Check vooraf deze lessons learned van ervaringsdeskundigen en vergroot de kans op succes!