Hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp

In de gebouwde omgeving moeten we op zoek naar alternatieven voor het verwarmen met aardgas via CV-ketels. Het verwarmen van huizen en appartementen bepaalt namelijk 80 procent van het energieverbruik in woningen. Een hybride warmtepomp kan een uitstekende tussenoplossing zijn voor verduurzaming. In veel situaties is het momenteel zelfs het beste alternatief. Lees onze visie op hybride verwarmen. 

Onze visie op de hybride warmtepomp

In 2050 moeten we 95 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990. En over tien jaar moeten we al een vermindering van 49 procent hebben gerealiseerd. Werk aan de winkel. We moeten vandaag nog aan de slag met verduurzamen van woningen en gebouwen. Gek genoeg zien we de verkoop van traditionele cv-ketels echter alleen maar stijgen. Dat terwijl een overstap naar aardgasvrije woningen de enige optie is om de klimaatdoelen te behalen. Hoe zorgen we ervoor dat alternatieven voor de cv-ketel, zoals warmtepompen, terrein gaan winnen? En populairder worden? Wij denken dat de hybride warmtepomp een eerste stap is in de goede richting. Wel duurzaam verwarmen met voorlopig als back-up de traditionele cv-ketel. Lees in ons visiestuk waarom we in een stap-voor-stap-benadering geloven.

Podcast BNR - Thuis aan de slag met verwarmen

Verduurzamen van woningen is populair. Tenminste, als we kijken naar het aanbod van producten. Bouwmarkten adverteren met isolatiemateriaal en zonnepanelenverkopers flyeren in woonwijken. Maar hoe krijg je mensen ook zover om werkelijk stappen te maken? De aanleg van een alternatief warmtesysteem is bijvoorbeeld nog niet echt een populaire oplossing. Over de nukken en makken van menselijk gedrag gaan Gerdien de Vries, gedragswetenschapper, en Roy Roessink, consultant bij Enpuls, in gesprek.

Artikel Wat doen mensen als hun ketel het plots begeeft?

De hybride warmtepomp heeft cruciale rol in energietransitie. Veel huizen kunnen nú al over op een hybride warmtepomp. Maar het gebeurt nog weinig. Hoe zit het met de adoptie door woningeigenaren? Welke drempels ervaren zij? En hoe kunnen zij worden verleid? 

Onze visie in de praktijk

Verschillende mensen, verschillende keuzes. Of iemand overgaat tot de aanschaf van een hybride warmtepomp hangt af van verschillende factoren. Samen met anderen onderzoeken wij, waarom bepaalde mensen wél en anderen niet voor een hybride warmtepomp kiezen. En met onze gezamenlijk kennis en ervaringen, ontwikkelen we allerlei concrete toepassingen. 

Nieuwsbrief inschrijven