Enpuls presenteert: podcastserie Nieuwe Energie

Enpuls presenteert: podcastserie Nieuwe Energie

Nieuwe energie. Je hebt er vast een beeld bij. En een mening over. De een zweert bij het gebruik van restwarmte. De ander ziet waterstof als de heilige graal. De wil is er om te verduurzamen. Nu het gedrag nog. Wat zeggen experts en ondernemers over de keuzes die we hebben? En maken? In de podcastserie die we bij BNR maakten, delen zij kennis en ervaringen. 

Energie geven en nemen

De energietransitie versnellen. Hoe doe je dat? Door kennis en ervaring te delen. Samen met interne en externe experts voeren we het gesprek over kansen en belemmeringen. Technologische innovaties zijn er in overvloed. En de wil om te veranderen vaak ook. Maar waar begin je? En hoe organiseer je slimme en logische samenwerkingen? Luister naar wijze lessen en inspirerende visies in de podcasts. 

Inclusiviteit

Tesla hier. Domotica daar. Soms lijkt het alsof verduurzamen vooral iets is voor de elite. Hoe zorgen we ervoor dat energie betaalbaar blijft en dat ook mensen met een minder breed budget kunnen verduurzamen? Maurijn de Heus, explorer bij Enpuls en Koen Straver, gedragswetenschapper TNO, praten over de maatschappelijk impact van de energietransitie.

Thuis aan de slag met verduurzamen

Verduurzamen is populair. Het aanbod van maatregelen en producten is enorm. Waarom zijn er dan toch nog veel mensen die de stap naar een duurzame woning te groot vinden? Over een aantal jaren moet iedereen bijvoorbeeld aardgasvrij wonen. Maar nog weinig mensen lopen warm voor een (hybride) warmtepomp. Waar liggen de kansen en uitdagingen? Roy Roessink, consultant van Enpuls, en Gerdien de Vries, gedragswetenschapper, gaan hierover in gesprek.

Hoe krijgen we heel Nederland aan de elektrische auto?

Enpuls wil de energietransitie versnellen door in te zetten op duurzame mobiliteit met als doel volledig schone mobiliteit in 2050. Enpuls ziet batterij-elektrisch vervoer als de eindoplossing voor personenvoertuigen. Deze toepassing veroorzaakt immers geen lokale uitstoot en is in combinatie met groene stroom CO2-neutraal. Wat zijn de consequenties hiervan voor bijvoorbeeld de infrastructuur? En hoever zijn we? Willem Alting Siberg van Enpuls en Marco Eenennaam van ANWB praten over elektrisch rijden in deze podcast. 

Emotie: van verlamming naar actie en versnelling

In de energietransitie kijken we vooral vaak naar de ratio en techniek. Denk aan terugverdientijden, vermogens en investeringen. Dat er ook emoties horen bij deze ontwikkelingen vergeten we soms. En dat terwijl zij alles bepalend zijn. Wat doen veranderingen en toekomstscenario's met het gevoel? Ze kunnen weerstand oproepen en daardoor vertragen. Maar er liggen ook kansen. Als we meer focussen op hoop dan komen mensen juist in actie. Gaan veranderingen sneller. Vooral als ze zien dat ze concreet iets kunnen bijdragen aan een positieve toekomst. Maurijn de Heus van Enpuls en Evanne Nowak spreken hierover in deze podcast. 

Hoe match je de toenemende energievraag met het aanbod?

De vraag naar weersafhankelijke opwek en meer elektrificatie groeit. Dit leidt tot zwaardere belasting van het elektriciteitsnet. En hogere pieken in zowel aanbod als verbruik. Daarnaast zal de beschikbare flexibiliteit in de toekomst afnemen. Hierdoor zal er meer vraag komen naar extra netcapaciteit. Netbeheerders hebben nu maar één oplossing en dat is netverzwaring. Dit is kapitaal- en tijdsintensief waardoor gezocht wordt naar alternatieven. In deze podcast spreekt Alexander Savelkoul van Enpuls met Jorrit Lucas van Peeeks over de mogelijkheden en onmogelijkheden. 

Duurzaam goederenvervoer: waar wachten we nog op?

Elektrisch vervoer is de toekomst. Als we werkelijk stappen willen maken in de reductie van CO2 moeten we over op elektrisch. Dat geldt ook voor de sector Goederenvervoer. Heel eenvoudig is dat nog niet. Een vervoerder of verlader moet een behoorlijk investering doen om het wagenpark elektrisch te maken. De wet- en regelgeving is nog niet volledig. Of werkt juist belemmerend. Maar er is zeker ook al heel veel mogelijk. Vooruitstrevende bedrijven laten de concrete voorbeelden zien. In deze aflevering hoor je een eerlijke discussie over kansen en uitdagingen in voor de logistieke sector. Willem Alting Siberg (Enpuls) en Jan Wouters (AutomotiveNL) voeren het gesprek. 

Waterstof: een hype of de heilige graal?

In onze podcast gaan Alexander Savelkoul (Enpuls) en Jan Willem van de Groep (Factory Zero) in gesprek over de mogelijkheden en onmogelijkheden van waterstof als energiedrager. Moeten we vol inzetten op waterstof als belangrijkste energiedrager? Of zijn we nog lang niet zover? We horen professor Future Energy Systems Ad van Wijk met een duidelijke antwoord op die vraag. Of Alexander en Jan Willem zijn mening delen hoor je in deze inspirerende podcast Waterstof: heilige graal of hype? 

Hoe beweeg je huiseigenaren naar duurzame oplossingen?

Iedereen weet dat verduurzamen belangrijk is. Maar waarom komen nog steeds maar enkele bewoners in actie? En hoe zorg je dat huurders ook mee kunnen doen aan het verduurzamen van een woning? Daarover gaan Yvonne Boerakker (Enpuls) en Rob Bogaarts (Brabant Wonen) met elkaar in gesprek. In een korte reportage hoor je ook een praktijkverhaal. Over hoe installateurs getraind worden om warmtepompen te plaatsen. Eén van de alternatieven voor het gebruik van aardgas. In deze podcast hoor je een compleet en eerlijk verhaal over verduurzamen van woningen. 

Meer inspiratie opdoen?

Wil je meer weten over de onderwerpen uit de podcastserie Nieuwe Energie? Lees dan onze blogs en bekijk onze video's

Nieuwsbrief inschrijven