Slim_laden_brabant.jpg

Slim laden, de Brabantse aanpak

In het proefproject ‘Slim Laden, de Brabantse aanpak’ ontwikkelen we samen met de provincie Noord-Brabant innovatieve, betaalbare en slimme laadpalen. Ontdek het succes van regionale samenwerking.

elektrische voertuigen in Noord-Brabant in 2020
elektrische voertuigen in Noord-Brabant in 2016
publieke oplaadpunten in 2020 (2.340 in 2016)

De Brabantse aanpak

De provincie Noord-Brabant wil dat er in 2020 100.000 elektrische auto’s op de Brabantse wegen rijden die gebruik maken van lokale duurzame energie en slimme technologie en diensten. Hiermee wil de provincie de uitstoot van broeikasgassen verminderen en de economische ontwikkeling versterken.
In de afgelopen jaren is de laadinfrastructuur gegroeid. En vanaf 2017 realiseren we nog eens 2.000 slimme laadpunten. Hiermee groeit het aantal publieke en semipublieke oplaadpunten in Noord-Brabant naar meer dan 4.340.

Benut regionale deskundigheid

Het aanschaffen, plaatsen en beheren van laadpalen kost veel geld en is een complex proces. Daardoor kwamen uitgebreide netwerken van laadpalen nog niet van de grond. Innovatie en samenwerking brachten hier verandering in. Brabant heeft alles in huis om dat te doen. Denk aan (High Tech) auto-industrie en slimme (ICT-)netwerken.

Nieuwste generatie 

Onze regionale samenwerking leidt tot succesvolle proces- en productinnovaties. De nieuwste generatie laadpunten bouwt voort op succesvolle experimenten met een vrije keuze van energieleverancier. De nieuwe laadpunten zijn allemaal geschikt voor het laden van lokaal opgewekte duurzame energie. Dat betekent dat een automobilist zijn auto onderweg in Brabant kan opladen met energie van zijn eigen zonnepanelen.  

Bijzonder is ook dat de data en software openbaar zijn. Zo zal de markt nieuwe service en dienstverlening blijven ontwikkelen. 

Kijk voor meer informatie op slimladenbrabant.nl.

mobiliteit
Willem Alting Siberg Thema-eigenaar Duurzame mobiliteit
“Via mijn werk bij Enpuls kan ik echt iets betekenen voor de duurzame omgeving van volgende generaties. Dat drijft mij.“