duurzame-mobiliteit.jpg

Living Lab Smart Charging

In het nationale Living Lab Smart Charging onderzoeken we samen met onderzoeksinstellingen, universiteiten, overheden, netbeheerders en marktpartijen alle aspecten van Smart Charging.
Ontdek het succes van samenwerking.

Elektrische voertuigen in Nederland in 2016
Publieke oplaadpunten in 2020 (2.340 in 2016)
Na Noorwegen hebben we de meeste elektrische voertuigen en oplaadpunten

Living Lab Smart Charging

Duurzame stroom komt in pieken en dalen: de wind waait en de zon schijnt op momenten die de elementen voor ons uitzoeken. En dat is niet altijd op het moment dat we die stroom ook nodig hebben. Die stroom moeten we dus opslaan om deze voor 100 procent te benutten. De accu’s van elektrische auto’s zijn daarvoor een perfecte oplossing. Hoe dit in de praktijk werkt, wordt onderzocht, getest en toegepast in het Living Lab Smart Charging. Nederland heeft hierover veel kennis en werkt zo mee aan de internationale standaard.

Slimmere laadpalen

Een slimme laadpaal matcht het aanbod duurzame stroom aan de behoefte van de berijder. Wil hij pas morgenochtend weg, dan wordt de accu volgeladen in de nacht bij veel windstroom en weinig vraag (omdat iedereen slaapt en fabrieken minder hard draaien). De berijder kan dit via apps gemakkelijk en precies aangeven.

Praktijkonderzoek

Onderzoeksinstellingen, universiteiten, overheden, netbeheerders en marktpartijen onderzoeken samen alle aspecten van Smart Charging. We werken toe naar een nieuwe standaard, op basis van wat we al kennen. Zo komen we sneller tot een markt waarin iedereen dezelfde protocollen gebruikt. Net zoiets als bij mobiele telefonie.

Zo wordt in het Smart Charging Lab van ElaadNL met de Renault Zoe en de BYD getest hoe ‘vehicle-to-grid’ werkt. We ontdekken hoe de auto praat met de laadpaal en welke impact dit heeft op de Smart Charging protocollen en beveiliging.

Lees er meer over op livinglabsmartcharging.nl.

mobiliteit
Willem Alting Siberg Thema-eigenaar Duurzame mobiliteit
“Via mijn werk bij Enpuls kan ik echt iets betekenen voor de duurzame omgeving van volgende generaties. Dat drijft mij.“