In 2030 moet 70 procent van onze elektriciteit afkomstig zijn van hernieuwbare bronnen, zoals wind en zon. Een ingewikkelde opgave, want de vraag naar elektriciteit neemt de komende jaren flink toe. We gaan elektrisch rijden en onze woningen verwarmen met warmtepompen. Windparken verschijnen, op zee en op land. Ook wekken steeds meer particulieren zelf stroom op met zonnepanelen op daken en collectieve zonneparken. Het energiesysteem wordt complexer, anders. Enpuls helpt om flexibiliteitsvraagstukken op te lossen. Samen met alle betrokken partijen bouwen we aan een betrouwbaar en duurzaam energiesysteem.
Het concept: boeren dragen bij aan energietransitie. Beregenen Op Zon stimuleert het gebruik van een technische toepassing waarmee boeren zelf opgewekte zonne-energie direct kunnen gebruiken voor de installatie om het land mee te beregenen.
Ontwikkelaars van zonneprojecten moeten meer gestimuleerd worden om zonnepanelen op bedrijfsdaken te leggen, in plaats van op landbouwgrond. Zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn in 2020 vanuit maatschappelijk oogpunt namelijk wenselijker dan panelen op landbouwgrond. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep.
Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem.
Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?
Groene waterstof in de toekomst rendabel en mogelijk geschikt als alternatief voor verzwaring elektriciteitsnetten.
Hoe zorg je ervoor dat het elektriciteitsnet in landelijke gebieden op een zonnige dag niet overbelast raakt door alle zonnestroom die boeren opwekken?
We zien veel kansen om waterstof als energiedrager te gebruiken. Maar de vraag is hoe toepasbaar waterstof al is.
Enpuls Challenge winnaar i.Leco brengt het delen van duurzame energie een stapje dichterbij. Met slimme software stemmen ze vraag en aanbod van zelf opgewekte zonnestroom op elkaar af. ‘Voor de energietransitie hebben we ‘smart’ oplossingen nodig!’
Groene waterstof is onmisbaar voor de energietransitie, maar de toekomstige brandstof voor onze auto’s is het niet.
Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?