Flexforward

Flexforward

Het Flex-event van Enpuls.

Waarom?

Met de nieuwe klimaatdoelstellingen moeten we sneller weg van fossiele brandstoffen, en in Nederland gaan we ook nog ‘van het gas af’. De combinatie met ontwikkelingen als elektrisch rijden en energie uit zon & wind dwingt ons tot aanpassingen in ons leven, onze woningen en ons energiesysteem. Op FlexForward zetten we samen de volgende stappen naar een betrouwbare en duurzamere energievoorziening.

Flexiblepower Alliance Network en TKI Urban Energy!
Flexibel energiesysteem: wat is de volgende stap?

Learning Flexforward 2018

Op 28 juni 2018 vond de eerste editie van FlexForward plaats in LAB.073 bij Enpuls. Het evenement, georganiseerd door Enpuls, Flexiblepower Alliance Network en TKI Urban Energy, stond in het teken van de energietransitie. Met de nieuwe klimaatdoelstellingen moeten we sneller weg van fossiele brandstoffen, en in Nederland gaan we ook nog ‘van het gas af’. De combinatie met ontwikkelingen als elektrisch rijden en energie uit zon & wind dwingt ons tot aanpassingen in ons leven, onze woningen en ons energiesysteem. Op FlexForward bespraken we samen de volgende stappen naar een betrouwbare en duurzamere energievoorziening.

Aftermovie

Ruim 150 bezoekers uit de energiesector kwamen op de dag af, van installateurs tot woningcorporaties en academici tot start-ups. Iedereen speelt een rol in de vorming van het energiesysteem van de toekomst en de presentaties en interactieve workshops werden daarom aandachtig gevolgd. 

Maatwerk vereist

De rode draad van de dag is dat er een hoge mate van maatwerk vereist is om de transitie een succes te maken: er bestaat niet 1 oplossing. Alleen al voor de warmtetransitie zijn er tal van oplossing mogelijk. Gas besparen met de hybride warmtepomp is niet alleen afhankelijk van het type huis of de technische mogelijkheden, ook de gezinssamenstelling, de cultuur en het gedrag van de inwoners van het huis hebben effect op de effectiviteit van de warmtepomp.

Presentatie

Dit werd geïllustreerd aan de hand van een presentatie van woningcorporatie Woonbedrijf uit Eindhoven. Zij hebben afgelopen stookseizoen een proef opgezet waarbij 40 hybride installaties (4 merken) uitgebreid zijn getest. De belangrijke les dat maatwerk vereist is, werd geschetst door Frans Rooijers van CE Delft waarna Bert de Ouden van Flexiblepower Alliance Network het belang van flexibiliteit verduidelijkte.

Vraag en aanbod

Een duurzaam energiesysteem is het doel. Het middel om daar te komen is flexibiliteit. Uitdaging hierbij is de fluctuerende vraag naar energie (o.a. door auto’s en warmtepompen) en het fluctuerende aanbod van energie (zon en wind) bij elkaar te brengen. Verslimmen van het net geeft tijd om te reageren. Zo krijgt de netbeheerder de mogelijkheid om tijdig in te spelen op de onzekere toekomst, zonder het maken van onnodige kosten voor de maatschappij. Dit om de versnelling die nodig is voor verduurzaming mogelijk te maken.

Klant centraal

Daarnaast is er aandacht vereist voor de belangrijkste schakel voor een geslaagde energietransitie: de klant. Om de klant te kunnen bereiken is het van belang om te ontwerpen vanuit de beleving van de klant, hier gaf Muzus een inleiding tot. Het technische en economische verhaal van de energietransitie sluit niet aan bij de klant en schrikt soms zelfs af, door context mapping sluit je aan bij de beleveningswereld van de klant en krijg je ze in beweging.

Flex Challenge

In de middag heeft Enpuls laten zien hoe zij de volgende stappen zetten naar een duurzaam energiesysteem. Dit jaar heeft Enpuls voor het eerst de Flex Challenge gelanceerd. Tijdens de Flex Challenge worden marktpartijen uitgedaagd om flexibiliteitsvraagstukken van de energietransitie aan te gaan. Expert op het gebied van energieflexibiliteit Recoy, bouwer van thermische opslagvaten Ecovat en het virtuele stroomnet van Groenewijkstroom zijn de winnaars van de eerste editie van de Flex Challenge. Deze drie partijen gaan nu de samenwerking aan met Enpuls om hun concepten te ontwikkelen tot marktrijpe toepassingen.

Interviews, presentaties en cases

Bekijk hier alle presentaties in PDF vorm.

  
    

flexibel
Alexander Savelkoul Manager Transitie Energiesysteem
“ De duurzame energie revolutie is niet meer te stoppen. Dit is de tijd om samen kansen te grijpen! ”

Nieuwsbrief inschrijven