Steeds meer elektrische auto’s, steeds meer vraag naar elektriciteit. Hoe beheersen we die vermogensvraag? Enpuls, Enexis Netbeheer, ElaadNL en marktpartij Maxem onderzochten in een pilot of het mogelijk is om elektrische auto’s via een laadpunt thuis aan te sturen op basis van de beschikbare capaciteit in het elektriciteitsnet. De pilot leverde belangrijke inzichten en conclusies op. De belangrijkste inzichten lees je in deze samenvatting.
Stap voor stap maken we de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Naast de opwek uit zon en wind neemt het gebruik van elektriciteit verder toe. Deze groeiende elektrificatie is ook te zien bij huishoudens en komt onder andere door de omschakeling naar elektrisch rijden. Elektrisch rijden zorgt niet alleen voor een verwachte stijging in het elektriciteitsverbruik van Nederlandse huishoudens de komende jaren. Het zorgt ook voor een stijging van de vermogensvraag. Met de pilot toetsten we hoe de vermogensvraag verspreid kan worden. De belangrijkste inzichten lees je in deze samenvatting.
Benieuwd naar het hele onderzoek? Download dan het Engelstalige rapport hieronder.
Household energy consumption is on the rise with the advent of large energy-consuming appliances, such as electric vehicles (EVs) and heat pumps. This increases the demand for energy and (peak) capacity demand. Managing these appliances can eliminate the need for major investments in grid reinforcement. Such capacity management is a prerequisite for an affordable energy transition. One possible solution is to introduce charge management for electric vehicles at households using a home energy management system (HEMS).
This pilot study examines the role of a HEMS in communicating a capacity profile from a grid operator to households. The main research question is: To what extent can grid operators lower the peak load of the low-voltage electricity grid by controlling the charging of electric vehicles at households, and how do consumers experience this?
Het tekort aan laadpalen in Nederland neemt toe. Uit onderzoek van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep, blijkt dat in ruim 1 op de 3 buurten de laadpalen overbezet zijn.
Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!
De verkoop van elektrische personenauto’s stijgt veel sneller dan voorspeld. Hoe kunnen we dit het beste organiseren zodat we in 2025 klaar zijn voor meer dan 1 miljoen elektrische auto’s?
Bezitters van een elektrische auto grijpen steeds vaker mis bij de publieke laadpaal. Wat is hieraan te doen? Hoe kun je als gemeente ervoor zorgen dat de bezitters van stekkerauto’s altijd kunnen laden? Bekijk voor het antwoord op deze vragen de webinar gehouden op donderdag 5 november terug.
Wordt jouw volgende auto benzine, waterstof of een elektrische? Enpuls heeft de verschillen onderzocht op de Nederlandse markt. Lees hier het onderzoek!
Laadzekerheid op het platteland, kunnen we dat bieden? In dit blog meer over snellaadstations op strategische plaatsen zodat je óók op platteland kunt komen.
In 2025 moeten bij 30-40 gemeenten zero emissie zones worden ingevoerd. Benieuwd naar de kansen, knelpunten en praktijkvoorbeelden? Kijk dan de webinar welke heeft plaatsgevonden op donderdag 8 oktober terug.
Het potentieel van Slim Laden is onderzocht. Effecten van duurzaam en gespreid laden en de kosten/baten zijn in beeld gebracht.
Met de EV-Prognose Atlas krijgen gemeenten een tool om een toekomstbestendig openbaar laadnetwerk te plannen.
De waterstofauto is twee keer zo duur als vergelijkbare auto’s op benzine of elektriciteit. Bovendien is de waterstofauto slechter voor het klimaat en het milieu dan elektrische auto’s.
Het zit de elektrische rijder niet mee. Laadpalen worden ten onrechte bezet gehouden door laadpaalklevers of foutparkeerders. En als een laadpaal al beschikbaar is, weet de rijder vooraf vaak niet welk tarief hij moet betalen. Het komt zelfs voor dat een beheerder in dezelfde straat verschillende prijzen rekent voor dezelfde stroom. Kortom, het is een onoverzichtelijke chaos aan het worden.
Het zal niet lang meer duren tot iedereen elektrisch rijdt. Dat is goed nieuws voor het klimaat en de werkgelegenheid. In dit blog meer over de kansen en de knelpunten die we hiervoor moeten aanpakken
Steeds meer mensen gaan elektrisch rijden. In 2019 groeide het aantal elektrische auto’s met 139% en de op 1 juli gelanceerde subsidie is nu al op. De gemeenten kunnen deze groei nauwelijks aan. Vorig jaar steeg het aantal publieke laadpalen met slechts 38%. Als dat zo doorgaat, staan we straks in de file voor de laadpaal.