De belangrijkste bevindingen

Stap voor stap maken we de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Naast de opwek uit zon en wind neemt het gebruik van elektriciteit verder toe. Deze groeiende elektrificatie is ook te zien bij huishoudens en komt onder andere door de omschakeling naar elektrisch rijden. Elektrisch rijden zorgt niet alleen voor een verwachte stijging in het elektriciteitsverbruik van Nederlandse huishoudens de komende jaren. Het zorgt ook voor een stijging van de vermogensvraag. Met de pilot toetsten we hoe de vermogensvraag verspreid kan worden. De belangrijkste inzichten lees je in deze samenvatting.

Benieuwd naar het hele onderzoek? Download dan het Engelstalige rapport hieronder. 

Report: Charge Management of Vehicles at home

Household energy consumption is on the rise with the advent of large energy-consuming appliances, such as electric vehicles (EVs) and heat pumps. This increases the demand for energy and (peak) capacity demand. Managing these appliances can eliminate the need for major investments in grid reinforcement. Such capacity management is a prerequisite for an affordable energy transition. One possible solution is to introduce charge management for electric vehicles at households using a home energy management system (HEMS).

This pilot study examines the role of a HEMS in communicating a capacity profile from a grid operator to households. The main research question is: To what extent can grid operators lower the peak load of the low-voltage electricity grid by controlling the charging of electric vehicles at households, and how do consumers experience this? 

flexibel
Alexander Savelkoul Manager Transitie Energiesysteem
“De duurzame energie revolutie is niet meer te stoppen. Dit is de tijd om samen kansen te grijpen!”
Zero Emissie laden
Webinar
Duurzame stadslogistiek binnen gemeenten: wat is de status?

In 2025 moeten bij 30-40 gemeenten zero emissie zones worden ingevoerd. Benieuwd naar de kansen, knelpunten en praktijkvoorbeelden? Meld je aan voor de webinar op donderdag 8 oktober om 13:00!

Citybarge Overview 2
Blog
CityBarge: ‘Vervoer je vracht elektrisch via de gracht!’
Personenvervoer elektrisch laden
Blog
Laadzekerheid voor bezoekers

Laadzekerheid op het platteland, kunnen we dat bieden? In dit blog meer over snellaadstations op strategische plaatsen zodat je óók op platteland kunt komen.

Elektrisch Autodelen
Blog
Het strijdtoneel rondom de elektrische rijder

Het zit de elektrische rijder niet mee. Laadpalen worden ten onrechte bezet gehouden door laadpaalklevers of foutparkeerders. En als een laadpaal al beschikbaar is, weet de rijder vooraf vaak niet welk tarief hij moet betalen. Het komt zelfs voor dat een beheerder in dezelfde straat verschillende prijzen rekent voor dezelfde stroom. Kortom, het is een onoverzichtelijke chaos aan het worden.

Man elektrisch laden
Download
Resultaten onderzoek Slim Laden

Het potentieel van Slim Laden is onderzocht. Effecten van duurzaam en gespreid laden en de kosten/baten zijn in beeld gebracht.

Elektrisch laden
Blog
Optimalisatie laadnetwerk nodig

Het zal niet lang meer duren tot iedereen elektrisch rijdt. Dat is goed nieuws voor het klimaat en de werkgelegenheid. In dit blog meer over de kansen en de knelpunten die we hiervoor moeten aanpakken

Laadpaal Zomerblog1
Blog
Staan we straks in de file voor de laadpaal?

Steeds meer mensen gaan elektrisch rijden. In 2019 groeide het aantal elektrische auto’s met 139% en de op 1 juli gelanceerde subsidie is nu al op. De gemeenten kunnen deze groei nauwelijks aan. Vorig jaar steeg het aantal publieke laadpalen met slechts 38%. Als dat zo doorgaat, staan we straks in de file voor de laadpaal.

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Slim_laden_brabant.jpg
Visie
Groei elektrische auto’s versnelt

De verkoop van elektrische personenauto’s stijgt veel sneller dan voorspeld. Hoe kunnen we dit het beste organiseren zodat we in 2025 klaar zijn voor meer dan 1 miljoen elektrische auto’s?

Personenvervoer elektrisch laden
Podcast
Heel Nederland elektrisch
Vrachtwagens snelweg
Visie
Batterij-elektrisch goederenvervoer en bijpassende infrastructuur

Om de klimaatdoelstellingen te halen zijn in 2030 alle nieuw verkochte bestel- en vrachtauto’s in Nederland batterij-elektrisch en is een infrastructuur aangelegd om deze voertuigen te laden.

Groene Auto
Blog
Elektrische auto wint van waterstof

Wordt jouw volgende auto benzine, waterstof of een elektrische? Enpuls heeft de verschillen onderzocht op de Nederlandse markt. Lees hier het onderzoek!

Elektrisch laden
Blog
Slimme laadpalen: goedkoper en groener?
Recoy.png
Video
Je elektrische auto opladen op het juiste moment
Bestelbus
Blog
Waarom is de elektrische bestelbus nog niet populair?
Groeneauto
Persbericht
Waterstofauto onrealistisch alternatief in Nederland

De waterstofauto is twee keer zo duur als vergelijkbare auto’s op benzine of elektriciteit. Bovendien is de waterstofauto slechter voor het klimaat en het milieu dan elektrische auto’s.

Vrachtwagen op weg
Blog
Vijf trends in duurzaam goederenvervoer
Elektrische auto
Concept
EV-Prognose Atlas

Met de EV-Prognose Atlas krijgen gemeenten een tool om een toekomstbestendig openbaar laadnetwerk te plannen.