Hoe werkt het?

Conceptontwikkelaar Bregje Vos: “Mensen leggen een nieuwe vloer, maar denken niet aan de mogelijkheid van vloerverwarming en isolatie. Een gemiste kans.” Het Woonplan neemt voor de nieuwe bewoners denk- en uitzoekwerk uit handen. Het biedt een overzicht van alle mogelijkheden voor verduurzaming, inclusief de kosten en de besparing op energielasten. Van muurisolatie en zonnepanelen tot warmtepomp.

Een bijkomende uitdaging voor droomhuisbezitters in spe: tot aan het moment van de sleuteloverdracht hebben zij beperkt toegang tot de nieuwe woning. Dat maakt het maken van doordachte plannen vooraf extra lastig. Het Woonplan ondervangt deze moeilijkheid met een advies op afstand door onafhankelijke deskundigen als een energie-adviseur en de makelaar. De bewoners kunnen daar zelf hun eigen woonwensen aan toevoegen. Bijvoorbeeld door aan te geven welke verbeteringen zij direct willen aanpakken, of parkeren voor een later moment.

De oplossing: advies in verduurzaming vóór sleuteloverdracht

De aankoop van een nieuwe woning is hét ideale moment om je huis te verduurzamen. Ben je toch aan het verbouwen, dan kun je gelijk maatregelen nemen die niet alleen energie besparen, maar je huis ook comfortabeler maken. Het probleem is alleen dat een verhuizing al zoveel keuzes met zich meebrengt. Keuzestress! Vaak ontbreekt het aankomende bewoners aan tijd om uit te zoeken welke energiebesparende maatregelen voor de hand liggen.

De ontwikkeling: een toekomstproof woonadvies

Fase 0: Het verhuismoment

Enpuls wil mensen graag een zetje geven om hun huis te verduurzamen op een moment dat dit voor de hand ligt. Denk aan de geboorte van een eerste kindje, of juist wanneer de kinderen uitvliegen. Ook de verhuizing is zo’n moment bij uitstek.

Fase 1: Na het bod

Allard Haarman en Bregje Vos ontwikkelden daarom het idee voor een het Woonplan om aankomende woningbezitters te helpen bij het maken van de benodigde keuzes. Niet alleen door inzicht te geven in de mogelijkheden om te verduurzamen. Ook door het aantrekkelijk te maken middels het belichten van de voordelen en financieringsmogelijkheden.

Vervolgens deden zij onderzoek om deze doelgroep te leren kennen. Waar letten mensen op bij het zoeken naar een woning, zijn zij al bezig met verduurzaming? Bregje Vos: “Door het houden van interviews kwamen we erachter dat de meeste mensen nog helemaal niet met duurzaamheid bezig zijn bij het zoeken van een woning. Het maken van plannen begint pas bij een geaccepteerd bod. Dát is dus het moment om in te springen met een advies.”

Fase 2: Inspelen op een unieke situatie

Nieuwe interviews volgden, nu om te bepalen aan welke behoeften een advies voor verduurzaming van de nieuwe woning moet voldoen. De conceptontwikkelaars ontdekten dat al bestaande adviezen op het gebied van verduurzaming te weinig inspelen op het unieke moment van de verhuizing.

Een nieuwe woning is hét moment om je bezig te houden met bijvoorbeeld een nieuwe keuken, badkamer of vloer. Bestaande adviezen geven doorgaans inzicht in álles wat je aan verduurzaming zou kunnen doen en nemen daarmee geen keuzestress uit handen. Vos: “Het Woonplan helpt om slimme keuzes te maken vóór de verhuizing, zodat je geen spijt krijgt dat je iets hebt laten liggen.”

Fase 3: Op naar de markt?

Het concept voor het Woonplan wordt nu uitgebreid getest. Op basis van de feedback gaan de ontwikkelaars kijken hoe ze de inzichten voor dit concept naar de markt kunnen brengen en kunnen laten aansluiten bij partijen die hier mee aan de slag kunnen.

De inzichten: haal het moment naar voren én geef persoonlijk advies

Welke inzichten heeft Enpuls opgedaan in deze ontwikkelfases?

  • De wens om een woning te verduurzamen en toekomstproof te maken, speelt pas vanaf het moment van de aankoop.
  • Een financieel adviseur kan een goed kanaal zijn om de mogelijkheid tot verduurzaming onder de aandacht te brengen en te wijzen op duurzaamheidsleningen bij een hypotheek. 
  • Bestaande adviezen richten zich niet op schakelmomenten zoals een verhuizing. Ze bevatten weliswaar veel technische knowhow, maar missen een link naar de zaken waar je bij een verhuizing tegenaan loopt. Denk aan de aanschaf van een nieuwe vloer of keuken. 
  • Mensen hebben echt behoefte aan persoonlijk advies. Bestaande online scans geven vrij algemene informatie, waardoor mensen niet het idee hebben dat het over hún woning gaat. 

Blik op de toekomst: op tijd slimme maatregelen nemen

Met het Woonplan wil Enpuls bereiken dat iedereen die een nieuwe woning koopt enthousiast wordt om slimme maatregelen te nemen voor verduurzaming. Om te voorkomen dat ze later spijt krijgen omdat ze het niet meteen hebben gedaan.

Meer info?

Meer weten over het Woonplan?

Bekijk deze pagina voor meer informatie en een demofilm.

mobiliteit
Allard Haarman Ontwikkelaar
“Energie is de motor van onze samenleving. Mijn droom is om die motor soepel op 100% duurzame energie te laten draaien.”
Bregje Vos Ontwikkelaar
“Ik wil samen zoeken naar eenvoudige oplossingen, zodat iedereen volledig kan leven van duurzame energiebronnen!”
Ileco Header2
Blog
i.Leco: ‘Wij maken energiegebruik persoonlijk’
50 Gradentest (3)
Concept
50-gradentest

Is jouw huis geschikt voor een (hybride) warmtepomp? De 50-gradentest geeft inzicht. Standaard staan cv-ketels afgesteld op 80 °C, dat is vaak niet nodig. Door je cv op 50 °C te zetten, sla je twee vliegen in één klap. Je bespaart energie en weet meteen of je huis geschikt is voor een warmtepomp, of dat eerst meer isolatie nodig is.

Shutterstock 1037714281 Bewerkt
Persbericht
Aardgas vervangen door zonnewarmte

Buurten duurzaam verwarmen met zonnewarmte in plaats van aardgas: onderzoek in opdracht van Enpuls en de gemeente Eindhoven laat zien dat het technisch mogelijk is. Hierbij wordt de zonnewarmte opgevangen met zonnecollectoren en opgeslagen in een seizoensbuffer. Het gebruik van zonnewarmte voor bestaande woningen staat in Nederland nog in de kinderschoenen, maar zou wel eens de oplossing kunnen worden voor de warmtetransitie.

Tarnoc1
Blog
Tarnoc: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’
Huis met energielabel
Visie
Energiebesparing als startpunt van de transitie

Het mooie van energiebesparing is dat de woningeigenaar er vandaag al mee kan beginnen.

Podcast Yvonne
Podcast
Hoe laten we woningeigenaren verduurzamen?
Duurzaam Wonen
Visie
Naar een duurzame woning

Een duurzame woning moet niet alleen vanzelfsprekend zijn, maar het moet ook persoonlijker, makkelijker en sneller kunnen.

Nieuwsoverzicht AUG Maand 2020
Blog
Energiek Nieuws augustus 2020
Energiebesparing
Blog
Zet energiebesparing op 1

'Zet in op isoleren, iedereen in de wachtstand levert sowieso geen versnelling op. Lees meer over individuele energiebesparing.

Warmtepompp
Visie
Hybride warmtepomp als alternatief voor aardgas

Hoe zorgen we ervoor dat alternatieven voor de cv-ketel, zoals warmtepompen, terrein gaan winnen? En populairder worden?

Woningen verduurzamen.jpg
Blog
Woningen verduurzamen? Iedereen kan meedoen!

Duurzaam verwarmen wordt de standaard. Toch is het voor particuliere woningeigenaren nog niet zo gemakkelijk om maatregelen te nemen.

Warmtenetten Visie
Visie
Vaart maken met warmtenetten

Warmtenetten vormen een belangrijke oplossing voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Daarom doet Enpuls een serie voorstellen en aanbevelingen om vaart te maken met warmtenetten.

Fvd Installateur
Podcast
Thuis aan de slag met verduurzamen
Grains During Sunset
Blog
Duurzame warmte als nieuwe nutsvoorziening

Duurzame warmte; hoe krijgen we dat in Nederland voor elkaar? "Samen in plaats van ieder voor zich. Op die manier krijgen we de warmtetransitie van de grond!” Lees het volledige interview met Kees van Daalen.

Artikel Energiewerkplaats Li
Blog
Sociale innovatie in energie: de uitdagingen

De energietransitie is als een rijdende trein. Je kunt 'm gemakkelijk missen maar het is juist de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen opstappen. "Hoe zorgen we ervoor dat alle inwoners die wíllen ook daadwerkelijk mee kúnnen doen?" Martijn Messing gaat in op de uitdagingen.

Sudoku Energietransitie Li
Blog
De sudoku van de energietransitie

Je eigen woning verduurzamen? Maak een plan, doe het stap voor stap en kies jouw logische moment. Dát is de belangrijkste boodschap van Felix en Lars. Zij ontwikkelden de 80-60-40 graden aanpak.

Shutterstock 480843733B
Blog
Nieuwe warmtewet, ja of nee?

Lees mee voor de visie van prof. dr. mr. Annelies Huygen, hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht en principal consultant bij TNO. Vindt zij de warmtewet ook een goed idee? En zoja, wat moet er wel en juist níet in staan om de juiste resultaten te bereiken?

Shutterstock 1695754435
Blog
Vier inzichten & randvoorwaarden voor een succesvol warmtenet