Hoe werkt het?

Conceptontwikkelaar Bregje Vos: “Mensen leggen een nieuwe vloer, maar denken niet aan de mogelijkheid van vloerverwarming en isolatie. Een gemiste kans.” Het Woonplan neemt voor de nieuwe bewoners denk- en uitzoekwerk uit handen. Het biedt een overzicht van alle mogelijkheden voor verduurzaming, inclusief de kosten en de besparing op energielasten. Van muurisolatie en zonnepanelen tot warmtepomp.

Een bijkomende uitdaging voor droomhuisbezitters in spe: tot aan het moment van de sleuteloverdracht hebben zij beperkt toegang tot de nieuwe woning. Dat maakt het maken van doordachte plannen vooraf extra lastig. Het Woonplan ondervangt deze moeilijkheid met een advies op afstand door onafhankelijke deskundigen als een energie-adviseur en de makelaar. De bewoners kunnen daar zelf hun eigen woonwensen aan toevoegen. Bijvoorbeeld door aan te geven welke verbeteringen zij direct willen aanpakken, of parkeren voor een later moment.

De oplossing: advies in verduurzaming vóór sleuteloverdracht

De aankoop van een nieuwe woning is hét ideale moment om je huis te verduurzamen. Ben je toch aan het verbouwen, dan kun je gelijk maatregelen nemen die niet alleen energie besparen, maar je huis ook comfortabeler maken. Het probleem is alleen dat een verhuizing al zoveel keuzes met zich meebrengt. Keuzestress! Vaak ontbreekt het aankomende bewoners aan tijd om uit te zoeken welke energiebesparende maatregelen voor de hand liggen.

De ontwikkeling: een toekomstproof woonadvies

Fase 0: Het verhuismoment

Enpuls wil mensen graag een zetje geven om hun huis te verduurzamen op een moment dat dit voor de hand ligt. Denk aan de geboorte van een eerste kindje, of juist wanneer de kinderen uitvliegen. Ook de verhuizing is zo’n moment bij uitstek.

Fase 1: Na het bod

Allard Haarman en Bregje Vos ontwikkelden daarom het idee voor een het Woonplan om aankomende woningbezitters te helpen bij het maken van de benodigde keuzes. Niet alleen door inzicht te geven in de mogelijkheden om te verduurzamen. Ook door het aantrekkelijk te maken middels het belichten van de voordelen en financieringsmogelijkheden.

Vervolgens deden zij onderzoek om deze doelgroep te leren kennen. Waar letten mensen op bij het zoeken naar een woning, zijn zij al bezig met verduurzaming? Bregje Vos: “Door het houden van interviews kwamen we erachter dat de meeste mensen nog helemaal niet met duurzaamheid bezig zijn bij het zoeken van een woning. Het maken van plannen begint pas bij een geaccepteerd bod. Dát is dus het moment om in te springen met een advies.”

Fase 2: Inspelen op een unieke situatie

Nieuwe interviews volgden, nu om te bepalen aan welke behoeften een advies voor verduurzaming van de nieuwe woning moet voldoen. De conceptontwikkelaars ontdekten dat al bestaande adviezen op het gebied van verduurzaming te weinig inspelen op het unieke moment van de verhuizing.

Een nieuwe woning is hét moment om je bezig te houden met bijvoorbeeld een nieuwe keuken, badkamer of vloer. Bestaande adviezen geven doorgaans inzicht in álles wat je aan verduurzaming zou kunnen doen en nemen daarmee geen keuzestress uit handen. Vos: “Het Woonplan helpt om slimme keuzes te maken vóór de verhuizing, zodat je geen spijt krijgt dat je iets hebt laten liggen.”

Fase 3: Op naar de markt?

Het concept voor het Woonplan wordt nu uitgebreid getest. Op basis van de feedback gaan de ontwikkelaars kijken hoe ze de inzichten voor dit concept naar de markt kunnen brengen en kunnen laten aansluiten bij partijen die hier mee aan de slag kunnen.

De inzichten: haal het moment naar voren én geef persoonlijk advies

Welke inzichten heeft Enpuls opgedaan in deze ontwikkelfases?

  • De wens om een woning te verduurzamen en toekomstproof te maken, speelt pas vanaf het moment van de aankoop.
  • Een financieel adviseur kan een goed kanaal zijn om de mogelijkheid tot verduurzaming onder de aandacht te brengen en te wijzen op duurzaamheidsleningen bij een hypotheek. 
  • Bestaande adviezen richten zich niet op schakelmomenten zoals een verhuizing. Ze bevatten weliswaar veel technische knowhow, maar missen een link naar de zaken waar je bij een verhuizing tegenaan loopt. Denk aan de aanschaf van een nieuwe vloer of keuken. 
  • Mensen hebben echt behoefte aan persoonlijk advies. Bestaande online scans geven vrij algemene informatie, waardoor mensen niet het idee hebben dat het over hún woning gaat. 

Blik op de toekomst: op tijd slimme maatregelen nemen

Met het Woonplan wil Enpuls bereiken dat iedereen die een nieuwe woning koopt enthousiast wordt om slimme maatregelen te nemen voor verduurzaming. Om te voorkomen dat ze later spijt krijgen omdat ze het niet meteen hebben gedaan.

Meer info?

Meer weten over het Woonplan?

Bekijk deze pagina voor meer informatie en een demofilm.

mobiliteit
Allard Haarman Ontwikkelaar
“Energie is de motor van onze samenleving. Mijn droom is om die motor soepel op 100% duurzame energie te laten draaien.”
Bregje Vos Ontwikkelaar
“Ik wil samen zoeken naar eenvoudige oplossingen, zodat iedereen volledig kan leven van duurzame energiebronnen!”
Shutterstock 1366579751
Visie
Een succesvolle start met collectieve wijkaanpak

In 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn. De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht en planmatig te verduurzamen. Maar waar begin je?

778108306
Persbericht
Enpuls helpt gemeenten met maatregelpakketten voor verduurzaming van wijken

Enpuls heeft in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een praktisch proces en ondersteunende middelen ontwikkeld voor een collectieve wijkaanpak: de Slimme Wijken Aanpak. Daarin staat een stap-voor-stap benadering met isolatiemaatregelen centraal. De Slimme Wijken Aanpak wordt kosteloos aangeboden aan gemeenten en hun energieloketten.

778108306
Blog
Maak een succesvolle start met de slimme wijken aanpak in jouw gemeente

Hoe maak je een vliegende start met de warmtetransitie in jouw gemeente? In welke wijken zit de meeste potentie rondom energiebesparing en duurzaamheid? En hoe krijg je hier groepen woningeigenaren sneller in beweging, zodat je klimaatafspraken uiteindelijk kunt waarmaken?

Huis met energielabel
Visie
Energiebesparing als startpunt van de transitie

Het mooie van energiebesparing is dat de woningeigenaar er vandaag al mee kan beginnen.

Poster Slimme Wijken Aanpak
Download
Slimme Wijken Aanpak voor gemeenten

De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht te verduurzamen. Enpuls ontwikkelde daarom een praktisch proces onder de naam Slimme Wijken Aanpak. Lees de brochure.

Fvd Installateur
Podcast
Thuis aan de slag met verduurzamen
Woningen verduurzamen.jpg
Blog
Woningen verduurzamen? Iedereen kan meedoen!

Duurzaam verwarmen wordt de standaard. Toch is het voor particuliere woningeigenaren nog niet zo gemakkelijk om maatregelen te nemen.

Podcast Yvonne
Podcast
Hoe laten we woningeigenaren verduurzamen?
Wijk
Blog
Slimme Wijken Aanpak helpt gemeenten in ambitie naar aardgasvrij wonen
50 Gradentest (3)
Concept
50-gradentest

Is jouw huis geschikt voor een (hybride) warmtepomp? De 50-gradentest geeft inzicht. Standaard staan cv-ketels afgesteld op 80 °C, dat is vaak niet nodig. Door je cv op 50 °C te zetten, sla je twee vliegen in één klap. Je bespaart energie en weet meteen of je huis geschikt is voor een warmtepomp, of dat eerst meer isolatie nodig is.

Duurzaam Wonen
Visie
Naar een duurzame woning

Een duurzame woning moet niet alleen vanzelfsprekend zijn, maar het moet ook persoonlijker, makkelijker en sneller kunnen.

Energiebesparing
Blog
Zet energiebesparing op 1

'Zet in op isoleren, iedereen in de wachtstand levert sowieso geen versnelling op. Lees meer over individuele energiebesparing.

Grains During Sunset
Blog
Duurzame warmte als nieuwe nutsvoorziening
Huis aardgasvrij
Blog
Enpuls zet in op aardgasvrij
Sudoku Energietransitie Li
Blog
De sudoku van de energietransitie
Warmtepompp
Visie
Hybride warmtepomp als alternatief voor aardgas

Hoe zorgen we ervoor dat alternatieven voor de cv-ketel, zoals warmtepompen, terrein gaan winnen? En populairder worden?

Stel Op Bank Met Koffie
Blog
Hoe gewild is de warmtepomp
50 Gradentest (3)
Concept
50-gradentest