Appartementencomplexen hebben vaak grote daken die bij uitstek geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Toch zien we nog maar weinig VvE’s met zonnepanelen, terwijl het aantal gewone woningen met zonnepanelen sterk groeit. Hoe komt dat? En hoe kunnen we dat veranderen? Laat de VvE Zonnecoach komen!
Nederland telt ruim 140.000 appartementencomplexen. Vaak hebben die complexen grote daken die bij uitstek geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Toch zien we nog maar weinig appartementen met zonnepanelen, terwijl het aantal gewone woningen met zonnepanelen sterk groeit. Hoe komt dat? En hoe kunnen we dat veranderen?
Zonnepanelen op het dak van een appartementencomplex? Dit levert tal van vragen op: technisch, sociaal, economisch, financieel en juridisch. Elke vraag is een drempel waar een VvE over kan struikelen. En dat is wat we in de praktijk zien gebeuren. Ook de diversiteit van mensen die samen onder één dak wonen maakt het besluitvormingsproces al gecompliceerd. Slechts weinig VvE’s zijn in staat om geheel op eigen kracht te verduurzamen.
Om de VvE’s te helpen, is Enpuls begin 2018 gestart met de VvE Zonnecoach: onafhankelijke, deskundige en persoonlijke coaches helpen VvE’s met de besluitvorming, het informeren en raadplegen van de bewoners en de keuze van een leverancier. De VvE Zonnecoach heeft antwoord op alle vragen, zoals: Is ons het dak geschikt? Welke mogelijkheden staan er in de splitsingsakte? Hoeveel panelen passen er op het dak? Hoe zit het met de garanties op de installatie? Waar wordt de stroom voor gebruikt? En hoe wordt die verdeeld? Heeft de VvE genoeg geld in kas? Is er een subsidie of een lening mogelijk? Of wil het bestuur een eenmalige bijdrage van de leden? En, niet onbelangrijk, wat levert de installatie op? Hoe lang is de terugverdientijd? En tot slot: hoe krijgen we de instemming van de eigenaren? De VvE Zonnecoach is van alle markten thuis.
In een jaar tijd groeide de VvE Zonnecoach uit tot een onmisbare begeleider van VvE’s. Al 489 VvE’s meldden zich aan, waarvan we er 197 een begeleidingstraject konden aanbieden. Eind februari hadden al 68 VvE’s een positief besluit genomen, voor de installatie van in totaal 3.941 zonnepanelen. Dit resultaat overtrof de verwachtingen ruimschoots.
Enpuls is initiatiefnemer en eigenaar van de VvE Zonnecoach. Belangenvereniging VvE Belang is onze partner. Enpuls wil de energietransitie versnellen door concepten te ontwikkelen zoals de VvE Zonnecoach. Zodra een concept levensvatbaar blijkt, is het zaak om het in de markt te zetten. Dat is de volgende stap: het vinden van nieuwe, betaalde proposities, waarmee een marktpartij de VvE Zonnecoach kan overnemen en verder tot groei en bloei kan laten komen zodat in 2050 zoveel mogelijk Nederlandse VvE’s energieneutraal zijn.
In het eerste jaar werd de VvE Zonnecoach gratis aangeboden in het Enexis-gebied (Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg). Gezien de grote belangstelling, zowel binnen als buiten Enexis-gebied, is besloten om deze dienst landelijk aan te gaan bieden. Dit kan niet langer gratis. De begeleiding wordt daarom tegen kostprijs aangeboden; een bedrag van minder dan vijf procent van een gemiddelde zonnestroom-installatie.
VVE-belang heeft stokje van Enpuls helemaal overgenomen. Zij gaan de dienst verder opschalen en beschikbaar kan maken voor alle 140.000 VvE’s in Nederland.
Onze conceptontwikkelaars spraken met tientallen bewoners om te achterhalen hoe ze precies keuzes maken bij woningverbetering. De ontwikkeling van Woonplan was een ware ontdekkingstocht, vertellen ze in dit blog.
In 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn. De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht en planmatig te verduurzamen. Maar waar begin je?
Enpuls zet zich in om de grootschalige toepassing van hybride warmtepompen mogelijk te maken op de juiste plek en de juiste manier. Bekijk onze samenwerkingen.
Enpuls heeft in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een praktisch proces en ondersteunende middelen ontwikkeld voor een collectieve wijkaanpak: de Slimme Wijken Aanpak. Daarin staat een stap-voor-stap benadering met isolatiemaatregelen centraal. De Slimme Wijken Aanpak wordt kosteloos aangeboden aan gemeenten en hun energieloketten.
Hoe maak je een vliegende start met de warmtetransitie in jouw gemeente? In welke wijken zit de meeste potentie rondom energiebesparing en duurzaamheid? En hoe krijg je hier groepen woningeigenaren sneller in beweging, zodat je klimaatafspraken uiteindelijk kunt waarmaken?
De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht te verduurzamen. Enpuls ontwikkelde daarom een praktisch proces onder de naam Slimme Wijken Aanpak. Lees de brochure.
Een duurzame woning moet niet alleen vanzelfsprekend zijn, maar het moet ook persoonlijker, makkelijker en sneller kunnen.
Het mooie van energiebesparing is dat de woningeigenaar er vandaag al mee kan beginnen.
De turbineketel van Tarnoc brengt duurzame verwarming rap dichterbij. Een half jaar geleden won Tarnoc de Enpuls Challenge. Tijd voor een follow-up!
De komende 10 jaar moeten zeker 1,5 miljoen huizen in Nederland worden klaargestoomd voor een toekomst zonder aardgas. Aan gemeenten de taak om die enorme opdracht te regisseren. Enpuls helpt een handje mee, met de lancering van de nieuwe Slimme Wijken Aanpak.
Je eigen woning verduurzamen? Maak een plan, doe het stap voor stap en kies jouw logische moment. Dát is de belangrijkste boodschap van Felix en Lars. Zij ontwikkelden de 80-60-40 graden aanpak.