Lespakketten Van zon krijg je energie en Evonturiers

Lespakketten Van zon krijg je energie en Evonturiers

De uitdaging
Onze kinderen zijn de beslissers van de toekomst. Daarom vinden wij het belangrijk om ze mee te nemen in de energietransitie, onze belangrijke drijfveer in de Enexis2020 strategie. Hoe betrekken we kinderen bij alle veranderingen die nu en in de komende jaren gaan plaatsvinden?

de oplossing

Leer kinderen over duurzame energie en hoe ze energie kunnen besparen. Enpuls heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van twee lespakketten: Van zon krijg je energie en Evonturiers.

Van zon krijg je energie laat kinderen kennismaken met de energie van de toekomst. Dit gratis lespakket bevat interessant lesmateriaal over zonne-energie. Zo wordt zonne-energie een ware beleving. Het betreft een digitaal pakket (zie hieronder voor de link).

Met Van zon krijg je energie ontdekken, ervaren en voelen kinderen spelenderwijs dat de zon een bron van warmte en energie is. Het educatieve pakket is geschikt voor alle groepen van de basisschool. De focus ligt bij verschillende groepen op een andere thema. Voor groepen 1/2/3 is dat Warmte, voor groepen 4/5/6 is het Licht en elektriciteit, en voor groepen 7/8 is het onderwerp Zonne-energie in een breder perspectief.

Evonturiers richt zich op alle leerlingen van de basisschool. Met de gratis lespakketten van Evonturiers maken kinderen op een laagdrempelige, interactieve en speelse manier kennis met de energie van nu én in de toekomst. Zo leren ze al op jonge leeftijd dat we zuinig met energie moeten omgaan.

Voor leerlingen in groep 1/2 is het thema de boerderij, voor leerlingen in groep 3/4 de kermis, leerlingen in groep 5/6 nemen een kijkje in de keuken van een restaurant en voor leerlingen in groep 7/8 is het onderwerp het huis van de toekomst. Het lespakket bestaat uit werkboekjes, een docentenhandleiding en een interactieve website met filmpjes en spelletjes. Daar zijn onlangs vier bordspellen aan toegevoegd die scholen tegen een kleine vergoeding kunnen aanschaffen.

de rol van Enpuls

Van zon krijg je energie is een initiatief van Enpuls en IVN Natuureducatie.

Evonturiers is een initiatief van Enpuls en Missing Chapter Foundation. Het lesmateriaal is ontwikkeld in samenwerking met Young Crowds. De spellen zijn gefinancierd door een nieuwe partner, supermarktketen ALDI.

Het resultaat

Van zon krijg je energie wordt door 350 scholen gebruikt. Van deze scholen hebben er 230 een beeldscherm waarop ze hun energieverbruik en hun opgewekte energie kunnen zien (deze hardware wordt inmiddels niet meer uitgeleverd).

Evonturiers heeft in 2018 124.000 lespakketten uitgeleverd (het doel was 60.000 😊). Daardoor wordt jaarlijks naar schatting 1.713 ton CO2 bespaard. Eind maart 2019 waren er al weer 20.000 extra lespakketten uitgeleverd. Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een onderzoekstraject opgezet om te meten hoe Evonturiers het gedrag van de kinderen en hun omgeving verandert.

Het vervolg

Van zon krijg je energie blijft in zijn huidige vorm bestaan, maar wordt niet verder uitgebreid.

Evonturiers wordt in de toekomst uitgebreid met extra modules. Omdat de lespakketten goed worden gebruikt, is de rol van Enpuls als ontwikkelaar en aanjager uitgespeeld. Daarom zijn we nu op zoek naar partners die Evonturiers samen met de Missing Chapter Foundation verder kunnen ontwikkelen.

besparing_milieu
Rob van Buitenen Ontwikkelaar
“Het verleden kun je niet veranderen, de toekomst wel. Daar gaan we voor!”

Nieuwsbrief inschrijven