De oplossing

Met Groenewijkstroom delen buren en ondernemers in de wijk groene stroom. Het lokale stroomaanbod is te zien in de app van Groenewijkstroom. Wanneer er veel stroom wordt opgewekt, krijgen deelnemers een bericht: “Gebruik nu stroom want we hebben over!”. Het overschot kan gebruikt worden door bijvoorbeeld de was te doen of de elektrische fiets op te laden.

De deelnemers worden beloond met E-Punten. Zij kunnen de E-Punten verzilveren bij lokale ondernemers, zodat er meer lokaal wordt gewinkeld. Want wat uit eigen regio komt, is beter voor de lokale economie, zorgt voor meer werkgelegenheid en is minder belastend voor het milieu. Met de verdiende E-Punten kunnen de deelnemers geld uitsparen op hun energienota door bijvoorbeeld een kop koffie te bestellen of een brood kopen bij de lokale bakker.

Het resultaat

Groenewijkstroom is nu beschikbaar in de Arnhemse wijken Sint Marten en Het Sonsbeekkwartier en de Nijmeegse wijk Plantjevlag. In deze fase doen er 120 deelnemers mee. Communicatie verloopt via een app, de website en een Facebook-pagina.

De rol van Enpuls

Het initiatief Groenewijkstroom was in 2018 één van de drie winnaars van de Flex Challenge, georganiseerd door Enpuls. Tijdens de Flex Challenge worden marktpartijen uitgedaagd om flexibiliteitsvraagstukken van de energietransitie aan te gaan. De competitie telde in 2018 vijftig inzendingen in drie categorieën. Groenwijkstroom won in de categorie Solar Challenge.

Het vervolg

Gezien het succes in de pilot wijken, wil Groenewijkstroom nu het aantal wijken in Nederland gaan uitbreiden. De eerste stap is het opschalen naar 1000 deelnemers. Hiertoe wordt de app Wijkie verder ontwikkeld en komt er een cloudoplossing. Ook wordt gewerkt aan een betere gateway om de data van de slimme meters te ontsluiten. Enpuls is nauw betrokken bij het verdere ontwikkeltraject van Groenewijkstroom.

Meer informatie: https://groenewijkstroom.nu

Shutterstock 1366579751
Visie
Een succesvolle start met collectieve wijkaanpak

In 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn. De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht en planmatig te verduurzamen. Maar waar begin je?

778108306
Persbericht
Enpuls helpt gemeenten met maatregelpakketten voor verduurzaming van wijken

Enpuls heeft in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een praktisch proces en ondersteunende middelen ontwikkeld voor een collectieve wijkaanpak: de Slimme Wijken Aanpak. Daarin staat een stap-voor-stap benadering met isolatiemaatregelen centraal. De Slimme Wijken Aanpak wordt kosteloos aangeboden aan gemeenten en hun energieloketten.

778108306
Blog
Maak een succesvolle start met de slimme wijken aanpak in jouw gemeente

Hoe maak je een vliegende start met de warmtetransitie in jouw gemeente? In welke wijken zit de meeste potentie rondom energiebesparing en duurzaamheid? En hoe krijg je hier groepen woningeigenaren sneller in beweging, zodat je klimaatafspraken uiteindelijk kunt waarmaken?

Woonplan Overview
Concept
Woonplan

Het Woonplan voorziet, nog vóór de sleuteloverdracht, in gratis online advies over hoe je je toekomstige woning kunt verduurzamen door het nemen van energiebesparende maatregelen.

50 Gradentest (3)
Concept
50-gradentest

Is jouw huis geschikt voor een (hybride) warmtepomp? De 50-gradentest geeft inzicht. Standaard staan cv-ketels afgesteld op 80 °C, dat is vaak niet nodig. Door je cv op 50 °C te zetten, sla je twee vliegen in één klap. Je bespaart energie en weet meteen of je huis geschikt is voor een warmtepomp, of dat eerst meer isolatie nodig is.

Poster Slimme Wijken Aanpak
Download
Slimme Wijken Aanpak voor gemeenten
Wijk
Blog
Slimme Wijken Aanpak helpt gemeenten in ambitie naar aardgasvrij wonen
Duurzaam Wonen
Visie
Naar een duurzame woning

Een duurzame woning moet niet alleen vanzelfsprekend zijn, maar het moet ook persoonlijker, makkelijker en sneller kunnen.

Huis met energielabel
Visie
Energiebesparing als startpunt van de transitie

Het mooie van energiebesparing is dat de woningeigenaar er vandaag al mee kan beginnen.

Fvd Installateur
Podcast
Thuis aan de slag met verduurzamen
Warmtepompp
Visie
Hybride warmtepomp als alternatief voor aardgas

Hoe zorgen we ervoor dat alternatieven voor de cv-ketel, zoals warmtepompen, terrein gaan winnen? En populairder worden?

Huis aardgasvrij
Blog
Enpuls zet in op aardgasvrij
warmtenet - 2 buizen plus mensen.jpg
Download
Whitepaper Vaart maken met warmtenetten
50 Gradentest (3)
Concept
50-gradentest

Is jouw huis geschikt voor een (hybride) warmtepomp? De 50-gradentest geeft inzicht. Standaard staan cv-ketels afgesteld op 80 °C, dat is vaak niet nodig. Door je cv op 50 °C te zetten, sla je twee vliegen in één klap. Je bespaart energie en weet meteen of je huis geschikt is voor een warmtepomp, of dat eerst meer isolatie nodig is.

Stel Op Bank Met Koffie
Blog
Hoe gewild is de warmtepomp
Woningen verduurzamen.jpg
Blog
Woningen verduurzamen? Iedereen kan meedoen!

Duurzaam verwarmen wordt de standaard. Toch is het voor particuliere woningeigenaren nog niet zo gemakkelijk om maatregelen te nemen.

Tractor In Veld
Concept
Beregenen Op Zon
Podcast Yvonne
Podcast
Hoe laten we woningeigenaren verduurzamen?