De oplossing

Met Groenewijkstroom delen buren en ondernemers in de wijk groene stroom. Het lokale stroomaanbod is te zien in de app van Groenewijkstroom. Wanneer er veel stroom wordt opgewekt, krijgen deelnemers een bericht: “Gebruik nu stroom want we hebben over!”. Het overschot kan gebruikt worden door bijvoorbeeld de was te doen of de elektrische fiets op te laden.

De deelnemers worden beloond met E-Punten. Zij kunnen de E-Punten verzilveren bij lokale ondernemers, zodat er meer lokaal wordt gewinkeld. Want wat uit eigen regio komt, is beter voor de lokale economie, zorgt voor meer werkgelegenheid en is minder belastend voor het milieu. Met de verdiende E-Punten kunnen de deelnemers geld uitsparen op hun energienota door bijvoorbeeld een kop koffie te bestellen of een brood kopen bij de lokale bakker.

Het resultaat

Groenewijkstroom is nu beschikbaar in de Arnhemse wijken Sint Marten en Het Sonsbeekkwartier en de Nijmeegse wijk Plantjevlag. In deze fase doen er 120 deelnemers mee. Communicatie verloopt via een app, de website en een Facebook-pagina.

De rol van Enpuls

Het initiatief Groenewijkstroom was in 2018 één van de drie winnaars van de Flex Challenge, georganiseerd door Enpuls. Tijdens de Flex Challenge worden marktpartijen uitgedaagd om flexibiliteitsvraagstukken van de energietransitie aan te gaan. De competitie telde in 2018 vijftig inzendingen in drie categorieën. Groenwijkstroom won in de categorie Solar Challenge.

Het vervolg

Gezien het succes in de pilot wijken, wil Groenewijkstroom nu het aantal wijken in Nederland gaan uitbreiden. De eerste stap is het opschalen naar 1000 deelnemers. Hiertoe wordt de app Wijkie verder ontwikkeld en komt er een cloudoplossing. Ook wordt gewerkt aan een betere gateway om de data van de slimme meters te ontsluiten. Enpuls is nauw betrokken bij het verdere ontwikkeltraject van Groenewijkstroom.

Meer informatie: https://groenewijkstroom.nu

Ileco Header2
Blog
i.Leco: ‘Wij maken energiegebruik persoonlijk’

Enpuls Challenge winnaar i.Leco brengt het delen van duurzame energie een stapje dichterbij. Met slimme software stemmen ze vraag en aanbod van zelf opgewekte zonnestroom op elkaar af. ‘Voor de energietransitie hebben we ‘smart’ oplossingen nodig!’

Citybarge Overview 2
Blog
CityBarge: ‘Vervoer je vracht elektrisch via de gracht!’
Tarnoc1
Blog
Tarnoc: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’

Enpuls Challenge winnaar Tarnoc over hun uitvinding: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’

50 Gradentest (3)
Concept
50-gradentest

Is jouw huis geschikt voor een (hybride) warmtepomp? De 50-gradentest geeft inzicht. Standaard staan cv-ketels afgesteld op 80 °C, dat is vaak niet nodig. Door je cv op 50 °C te zetten, sla je twee vliegen in één klap. Je bespaart energie en weet meteen of je huis geschikt is voor een warmtepomp, of dat eerst meer isolatie nodig is.

Shutterstock 1037714281 Bewerkt
Persbericht
Aardgas vervangen door zonnewarmte

Buurten duurzaam verwarmen met zonnewarmte in plaats van aardgas: onderzoek in opdracht van Enpuls en de gemeente Eindhoven laat zien dat het technisch mogelijk is. Hierbij wordt de zonnewarmte opgevangen met zonnecollectoren en opgeslagen in een seizoensbuffer. Het gebruik van zonnewarmte voor bestaande woningen staat in Nederland nog in de kinderschoenen, maar zou wel eens de oplossing kunnen worden voor de warmtetransitie.

Woonplan Overview
Concept
Woonplan

Het Woonplan voorziet, nog vóór de sleuteloverdracht, in gratis online advies over hoe je je toekomstige woning kunt verduurzamen door het nemen van energiebesparende maatregelen.

Nieuwsoverzicht AUG Maand 2020
Blog
Energiek Nieuws augustus 2020
Podcast Yvonne
Podcast
Hoe laten we woningeigenaren verduurzamen?
Warmtepompp
Visie
Hybride warmtepomp als alternatief voor aardgas

Hoe zorgen we ervoor dat alternatieven voor de cv-ketel, zoals warmtepompen, terrein gaan winnen? En populairder worden?

Tractor In Veld
Concept
Beregenen Op Zon

Het concept: boeren dragen bij aan energietransitie. Beregenen Op Zon stimuleert het gebruik van een technische toepassing waarmee boeren zelf opgewekte zonne-energie direct kunnen gebruiken voor de installatie om het land mee te beregenen.

Duurzaam Wonen
Visie
Naar een duurzame woning

Een duurzame woning moet niet alleen vanzelfsprekend zijn, maar het moet ook persoonlijker, makkelijker en sneller kunnen.

Huis met energielabel
Visie
Energiebesparing als startpunt van de transitie

Het mooie van energiebesparing is dat de woningeigenaar er vandaag al mee kan beginnen.

171006 2880
Persbericht
Kosten-batenanalyse: zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn beter dan op landbouwgrond in 2020.
Shutterstock 480843733B
Blog
Nieuwe warmtewet, ja of nee?

Lees mee voor de visie van prof. dr. mr. Annelies Huygen, hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht en principal consultant bij TNO. Vindt zij de warmtewet ook een goed idee? En zoja, wat moet er wel en juist níet in staan om de juiste resultaten te bereiken?

Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld

De winnaars van de Enpuls Challenge zijn bekend! Tarnoc, een volledig elektrische, enorm efficiënte verwarmingsketel. CityBarge, een uitgekiend transportsysteem voor in de stad met kleine, elektrische boten, kanalen en grachten hergebruiken. En #iLeco, slimme software waarmee buurten en bewoners zoveel mogelijk hun zelf opgewekte #energie kunnen gebruiken.

Stel Op Bank Met Koffie
Blog
Hoe gewild is de warmtepomp

Honderd mensen, honderd overtuigingen. Hoe zorgt een installateur, woningcorporatie of gemeente ervoor dat mensen kiezen voor een warmtepomp. Een klantreis biedt inzicht. En geeft houvast.

Woningen verduurzamen.jpg
Blog
Woningen verduurzamen? Iedereen kan meedoen!

Duurzaam verwarmen wordt de standaard. Toch is het voor particuliere woningeigenaren nog niet zo gemakkelijk om maatregelen te nemen.

Warmtepomp
Blog
'Mijn ketel vervangen doe ik pas als hij echt kapot is'

We interviewden 30 woningeigenaren over hun bereidheid om een hybride warmtepomp aan te schaffen. In deze blog kom je meer te weten over wat mensen doen als de cv-ketel het plotseling begeeft.