De oplossing

Met Groenewijkstroom delen buren en ondernemers in de wijk groene stroom. Het lokale stroomaanbod is te zien in de app van Groenewijkstroom. Wanneer er veel stroom wordt opgewekt, krijgen deelnemers een bericht: “Gebruik nu stroom want we hebben over!”. Het overschot kan gebruikt worden door bijvoorbeeld de was te doen of de elektrische fiets op te laden.

De deelnemers worden beloond met E-Punten. Zij kunnen de E-Punten verzilveren bij lokale ondernemers, zodat er meer lokaal wordt gewinkeld. Want wat uit eigen regio komt, is beter voor de lokale economie, zorgt voor meer werkgelegenheid en is minder belastend voor het milieu. Met de verdiende E-Punten kunnen de deelnemers geld uitsparen op hun energienota door bijvoorbeeld een kop koffie te bestellen of een brood kopen bij de lokale bakker.

Het resultaat

Groenewijkstroom is nu beschikbaar in de Arnhemse wijken Sint Marten en Het Sonsbeekkwartier en de Nijmeegse wijk Plantjevlag. In deze fase doen er 120 deelnemers mee. Communicatie verloopt via een app, de website en een Facebook-pagina.

De rol van Enpuls

Het initiatief Groenewijkstroom was in 2018 één van de drie winnaars van de Flex Challenge, georganiseerd door Enpuls. Tijdens de Flex Challenge worden marktpartijen uitgedaagd om flexibiliteitsvraagstukken van de energietransitie aan te gaan. De competitie telde in 2018 vijftig inzendingen in drie categorieën. Groenwijkstroom won in de categorie Solar Challenge.

Het vervolg

Gezien het succes in de pilot wijken, wil Groenewijkstroom nu het aantal wijken in Nederland gaan uitbreiden. De eerste stap is het opschalen naar 1000 deelnemers. Hiertoe wordt de app Wijkie verder ontwikkeld en komt er een cloudoplossing. Ook wordt gewerkt aan een betere gateway om de data van de slimme meters te ontsluiten. Enpuls is nauw betrokken bij het verdere ontwikkeltraject van Groenewijkstroom.

Meer informatie: https://groenewijkstroom.nu