De oplossing

Met Groenewijkstroom delen buren en ondernemers in de wijk groene stroom. Het lokale stroomaanbod is te zien in de app van Groenewijkstroom. Wanneer er veel stroom wordt opgewekt, krijgen deelnemers een bericht: “Gebruik nu stroom want we hebben over!”. Het overschot kan gebruikt worden door bijvoorbeeld de was te doen of de elektrische fiets op te laden.

De deelnemers worden beloond met E-Punten. Zij kunnen de E-Punten verzilveren bij lokale ondernemers, zodat er meer lokaal wordt gewinkeld. Want wat uit eigen regio komt, is beter voor de lokale economie, zorgt voor meer werkgelegenheid en is minder belastend voor het milieu. Met de verdiende E-Punten kunnen de deelnemers geld uitsparen op hun energienota door bijvoorbeeld een kop koffie te bestellen of een brood kopen bij de lokale bakker.

Het resultaat

Groenewijkstroom is nu beschikbaar in de Arnhemse wijken Sint Marten en Het Sonsbeekkwartier en de Nijmeegse wijk Plantjevlag. In deze fase doen er 120 deelnemers mee. Communicatie verloopt via een app, de website en een Facebook-pagina.

De rol van Enpuls

Het initiatief Groenewijkstroom was in 2018 één van de drie winnaars van de Flex Challenge, georganiseerd door Enpuls. Tijdens de Flex Challenge worden marktpartijen uitgedaagd om flexibiliteitsvraagstukken van de energietransitie aan te gaan. De competitie telde in 2018 vijftig inzendingen in drie categorieën. Groenwijkstroom won in de categorie Solar Challenge.

Het vervolg

Gezien het succes in de pilot wijken, wil Groenewijkstroom nu het aantal wijken in Nederland gaan uitbreiden. De eerste stap is het opschalen naar 1000 deelnemers. Hiertoe wordt de app Wijkie verder ontwikkeld en komt er een cloudoplossing. Ook wordt gewerkt aan een betere gateway om de data van de slimme meters te ontsluiten. Enpuls is nauw betrokken bij het verdere ontwikkeltraject van Groenewijkstroom.

Meer informatie: https://groenewijkstroom.nu

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Energiek Nieuws Week 27 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 27
Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld

De winnaars van de Enpuls Challenge zijn bekend! Tarnoc, een volledig elektrische, enorm efficiënte verwarmingsketel. CityBarge, een uitgekiend transportsysteem voor in de stad met kleine, elektrische boten, kanalen en grachten hergebruiken. En #iLeco, slimme software waarmee buurten en bewoners zoveel mogelijk hun zelf opgewekte #energie kunnen gebruiken.

Persbericht Warmtenet
Persbericht
Nieuwe stap in ontwikkeling duurzaam warmtenet binnenstad Maastricht
Energiek Nieuws Week 25 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 25
Energiek Nieuws Week 26 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 26
Duurzaam Wonen
Visie
Naar een duurzame woning

Een duurzame woning moet niet alleen vanzelfsprekend zijn, maar het moet ook persoonlijker, makkelijker en sneller kunnen.

Huis met energielabel
Visie
Energiebesparing als startpunt van de transitie

Het mooie van energiebesparing is dat de woningeigenaar er vandaag al mee kan beginnen.

warmtenet - 2 buizen plus mensen.jpg
Download
Whitepaper Vaart maken met warmtenetten

Redenen om te kiezen voor collectieve warmtenetten in de gebouwde omgeving. Lees onze beschouwing in de whitepaper.

Woningen verduurzamen.jpg
Blog
Woningen verduurzamen? Iedereen kan meedoen!

Duurzaam verwarmen wordt de standaard. Toch is het voor particuliere woningeigenaren nog niet zo gemakkelijk om maatregelen te nemen.

Podcast Yvonne
Podcast
Hoe laten we woningeigenaren verduurzamen?
Warmtenetten Visie
Visie
Vaart maken met warmtenetten

Warmtenetten vormen een belangrijke oplossing voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Daarom doet Enpuls een serie voorstellen en aanbevelingen om vaart te maken met warmtenetten.

Shutterstock 1695754435
Blog
Vier inzichten & randvoorwaarden voor een succesvol warmtenet

Een warmtenet realiseren? Check vooraf deze lessons learned van ervaringsdeskundigen en vergroot de kans op succes!

Warmtepompp
Visie
Hybride warmtepomp als alternatief voor aardgas

Hoe zorgen we ervoor dat alternatieven voor de cv-ketel, zoals warmtepompen, terrein gaan winnen? En populairder worden?

Huis aardgasvrij
Blog
Enpuls zet in op aardgasvrij

Goed voorbeeld doet volgen. Dat geldt ook voor het verduurzamen van woningen. Daar liggen volgens Yvonne Boerakker nog veel kansen om de energietransitie te versnellen.

Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land
Stel Op Bank Met Koffie
Blog
Hoe gewild is de warmtepomp

Honderd mensen, honderd overtuigingen. Hoe zorgt een installateur, woningcorporatie of gemeente ervoor dat mensen kiezen voor een warmtepomp. Een klantreis biedt inzicht. En geeft houvast.

Fvd Installateur
Podcast
Thuis aan de slag met verduurzamen