buurkracht: besparen met de buurt

buurkracht: besparen met de buurt

Hoe versnel je de energietransitie in de gebouwde omgeving? Hoe maken we beter gebruik van de maatschappelijke cohesie die veel buurten eigen is, zodat mensen samen aan de slag gaan om hun woningen te verbeteren? Dat waren de grote vragen die Enexis Groep zich in 2013 stelde en waaruit een krachtig initiatief voortkwam: Buurkracht.

De oplossing

Buurkracht gelooft in de kracht van buren. De kracht om dingen samen mooier, beter, groener, veiliger, gezelliger of duurzamer te maken in de buurt. Buurkracht helpt buren in heel Nederland om hun Buurkracht te ontdekken en te vergroten. Door mensen bij elkaar te brengen en ze te ondersteunen met tips, trucs en tools, zoals de Buurkracht-app en de website www.buurkracht.nl. Buurkracht heeft geen commerciële doelstellingen, het platform is onafhankelijk en gratis. Burgers kunnen kosteloos gebruik maken van de tips en communicatiemiddelen die staan geëtaleerd in de online winkel van Buurkracht.

Het resultaat

Meer dan 350 buurten in heel Nederland hebben inmiddels hun buurkracht ingezet. Zij hebben veelal een eigen buurtbegeleider die ze helpt bij het opzetten van buurtactiviteiten. Duurzaamheid is daarbij nog altijd een regelmatig terugkerend thema, maar ook komen er steeds vaker acties bij die een geheel andere gebied beslaan. Mensen kunnen aansluiten bij een bestaande activiteit in de buurt of er zelf een opzetten. De onlangs geïntroduceerde Buurkracht-app maakt dit nog makkelijker.

Inmiddels zien ook gemeentes en provincies de toegevoegde waarde van Buurkracht, resulterend in samenwerkingen rondom vraagstukken waarbij burgers een belangrijke rol innemen bij het slagen ervan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de warmtetransitie.

De rol van Enpuls

Enpuls is eigenaar van Buurkracht. Onder de vleugels van Enpuls is Buurkracht de afgelopen jaren uitgegroeid tot een volwassen organisatie, die toonaangevend is voor het betrekken van burgers bij de energietransitie in de gebouwde omgeving. Enpuls is trots op de bereikte resultaten en steunt de organisatie bij de verdere ontwikkeling en verbreding.

Het vervolg

Geïnspireerd door wat er in de buurten ontstond en tot bloei kwam, heeft Buurkracht gaandeweg zijn activiteiten verbreed. Waar het ruim vijf jaar geleden begon met energiebesparing, draait het nu om verbinding in de buurten. Ofwel het organiseren van teams en het vinden van mensen die zich graag met en voor hun buurt willen inzetten. Dat kan gaan om acties op het gebied van energiebesparing, maar Buurkracht kan ook ondersteunen bij acties die de leefbaarheid van een buurt vergroten, bijvoorbeeld als het gaat om zwerfafval.

De eigennaam Buurkracht wordt vanaf nu ingezet als zelfstandig naamwoord: Buurkracht (de; m/v): 1. Vermogen dat ontstaat wanneer buren zich gezamenlijk inspannen om dingen in de buurt voor elkaar te krijgen.

Kijk voor meer informatie op de website van buurkracht! En vergeet ook niet de Buurkracht-app te installeren om in te haken bij een actie bij jou in de buurt óf om er zelf een op te zetten. 

Roel Woudstra Manager Buurkracht
“Mijn doel? Aan de slag met energiebesparing en samen mooie klinkende resultaten boeken!”

Nieuwsbrief inschrijven