Hoe werkt het?

Een warmtepomp verwarmt een huis met een aanvoertemperatuur van 50 °C of lager. Door je cv-ketel op 50 °C te zetten, kun je kijken of je huis geschikt is voor een (hybride) warmtepomp. Het verwarmen met lagere temperaturen werkt vooral goed als je huis voldoende geïsoleerd is.

Ontwikkelaar Rob van Buitenen: “Met de test zetten we niet alleen in op het plaatsen van een (hybride) warmtepomp. Ook de voorafgaande stapjes van het lager zetten van je cv-ketel en mogelijk beter te isoleren, dragen bij aan duurzamer verwarmen.”

De oplossing: gas besparen

Om woningen milieuvriendelijker te verwarmen kiezen we vaak voor (hybride) warmtepompen. Die werken op stroom in plaats van gas en verminderen CO2-uitstoot. Enpuls wil stimuleren dat meer mensen (hybride) warmtepompen plaatsen en energie besparen. Dat kan onder andere met de 50-gradentest.

De ontwikkeling: stimuleren van gedragsverandering

Fase 0: stimuleren van (hybride) warmtepompen

Enpuls wil duurzamere verwarming door gebruik van (hybride) warmtepompen stimuleren.

Fase 1: behoefte aan inzicht

We signaleren het probleem: mensen willen duurzamer verwarmen, maar weten niet of hun woning daar geschikt voor is. Of waar ze kunnen beginnen.

Fase 2: test zet aan tot actie

De 50-gradentest zet mensen aan om te kijken of hun huis geschikt is om duurzaam te verwarmen.

Fase 3: onderzoeken in de praktijk

We hebben bij 65 mensen onderzocht wat het effect is van de 50-gradentest. Hebben ze de test daadwerkelijk uitgevoerd na het ontvangen van de instructie? Heeft het resultaat hen verder geholpen?

Fase 4: op naar een landelijke campagne

Verschillende partijen zijn geïnteresseerd in samenwerking om de 50-gradentest in de praktijk te brengen. Rob van Buitenen: “We denken aan een landelijke ‘Zet ‘m op vijftig!’ campagne."

De inzichten: bewustwording en meer comfort

Tijdens de onderzoeksfase deed Enpuls belangrijke inzichten op:

  • Mensen doen om verschillende redenen mee aan de test. Bij sommigen staat de cv-ketel op de nominatie voor vervanging. Anderen willen een volgende stap zetten in de verduurzaming van hun woning. Een derde groep wil vooral geld besparen. Van Buitenen licht toe: “Iedere groep kunnen we op een eigen manier benaderen.”
  • Het blijkt dat de meeste mensen uit de onderzoekgroep hun cv-ketel na de test op 50 °C laten staan.
  • De test vergroot het bewustzijn van de werking van het eigen verwarmingssysteem enorm.
  • Deelnemers blijken het heel eenvoudig te vinden om de temperatuur op hun cv-ketel zelf aan te passen. “Zij reageren verbaasd dat het zo simpel is! Mét behoud van comfort.”
  • In veel gevallen neemt het comfort zelfs toe. “Met een cv-temperatuur op 70 of 80 °C worden radiatoren veel warmer. Dat veroorzaakt meer luchtstromen en voelt minder comfortabel aan.”

Blik op de toekomst: verduurzamen én besparen

Naast het aanbieden van de 50-gradentest met een goede instructie, zien we een belangrijke rol weggelegd voor begeleiding na afloop van de test. Samen kunnen we kijken wat een volgende stap naar verduurzaming kan zijn. Bijvoorbeeld de aanschaf van (hybride) warmtepomp of het waterzijdig inregelen van radiatoren.

Van Buitenen: “Deze maatregelen verhogen comfort en leveren nog geld op ook. Dat moet iedereen weten en doen!”

Meer info

Meer weten over de 50-gradentest? Lees hier verder.

Of neem contact op met onze ontwikkelaar Rob van Buitenen.

Bregje Vos Ontwikkelaar
“Ik wil samen zoeken naar eenvoudige oplossingen, zodat iedereen volledig kan leven van duurzame energiebronnen!”
besparing_milieu
Rob van Buitenen Ontwikkelaar
“Het verleden kun je niet veranderen, de toekomst wel. Daar gaan we voor!”