Het concept: Is jouw huis geschikt voor een (hybride) warmtepomp? De 50-gradentest geeft inzicht. Standaard staan cv-ketels afgesteld op 80 °C, dat is vaak niet nodig. Door je cv op 50 °C te zetten, sla je twee vliegen in één klap. Je bespaart energie en weet meteen of je huis geschikt is voor een warmtepomp, of dat eerst meer isolatie nodig is.
Een warmtepomp verwarmt een huis met een aanvoertemperatuur van 50 °C of lager. Door je cv-ketel op 50 °C te zetten, kun je kijken of je huis geschikt is voor een (hybride) warmtepomp. Het verwarmen met lagere temperaturen werkt vooral goed als je huis voldoende geïsoleerd is.
Ontwikkelaar Rob van Buitenen: “Met de test zetten we niet alleen in op het plaatsen van een (hybride) warmtepomp. Ook de voorafgaande stapjes van het lager zetten van je cv-ketel en mogelijk beter te isoleren, dragen bij aan duurzamer verwarmen.”
Om woningen milieuvriendelijker te verwarmen kiezen we vaak voor (hybride) warmtepompen. Die werken op stroom in plaats van gas en verminderen CO2-uitstoot. Enpuls wil stimuleren dat meer mensen (hybride) warmtepompen plaatsen en energie besparen. Dat kan onder andere met de 50-gradentest.
Fase 0: stimuleren van (hybride) warmtepompen
Enpuls wil duurzamere verwarming door gebruik van (hybride) warmtepompen stimuleren.
Fase 1: behoefte aan inzicht
We signaleren het probleem: mensen willen duurzamer verwarmen, maar weten niet of hun woning daar geschikt voor is. Of waar ze kunnen beginnen.
Fase 2: test zet aan tot actie
De 50-gradentest zet mensen aan om te kijken of hun huis geschikt is om duurzaam te verwarmen.
Fase 3: onderzoeken in de praktijk
We hebben bij 65 mensen onderzocht wat het effect is van de 50-gradentest. Hebben ze de test daadwerkelijk uitgevoerd na het ontvangen van de instructie? Heeft het resultaat hen verder geholpen?
Fase 4: op naar een landelijke campagne
Verschillende partijen zijn geïnteresseerd in samenwerking om de 50-gradentest in de praktijk te brengen. Rob van Buitenen: “We denken aan een landelijke ‘Zet ‘m op vijftig!’ campagne."
Tijdens de onderzoeksfase deed Enpuls belangrijke inzichten op:
Naast het aanbieden van de 50-gradentest met een goede instructie, zien we een belangrijke rol weggelegd voor begeleiding na afloop van de test. Samen kunnen we kijken wat een volgende stap naar verduurzaming kan zijn. Bijvoorbeeld de aanschaf van (hybride) warmtepomp of het waterzijdig inregelen van radiatoren.
Van Buitenen: “Deze maatregelen verhogen comfort en leveren nog geld op ook. Dat moet iedereen weten en doen!”
Meer weten over de 50-gradentest? Lees hier verder.
Of neem contact op met onze ontwikkelaar Rob van Buitenen.