Hoe werkt het?

Een warmtepomp verwarmt een huis met een aanvoertemperatuur van 50 °C of lager. Door je cv-ketel op 50 °C te zetten, kun je kijken of je huis geschikt is voor een (hybride) warmtepomp. Het verwarmen met lagere temperaturen werkt vooral goed als je huis voldoende geïsoleerd is.

Ontwikkelaar Rob van Buitenen: “Met de test zetten we niet alleen in op het plaatsen van een (hybride) warmtepomp. Ook de voorafgaande stapjes van het lager zetten van je cv-ketel en mogelijk beter te isoleren, dragen bij aan duurzamer verwarmen.”

De oplossing: gas besparen

Om woningen milieuvriendelijker te verwarmen kiezen we vaak voor (hybride) warmtepompen. Die werken op stroom in plaats van gas en verminderen CO2-uitstoot. Enpuls wil stimuleren dat meer mensen (hybride) warmtepompen plaatsen en energie besparen. Dat kan onder andere met de 50-gradentest.

De ontwikkeling: stimuleren van gedragsverandering

Fase 0: stimuleren van (hybride) warmtepompen

Enpuls wil duurzamere verwarming door gebruik van (hybride) warmtepompen stimuleren.

Fase 1: behoefte aan inzicht

We signaleren het probleem: mensen willen duurzamer verwarmen, maar weten niet of hun woning daar geschikt voor is. Of waar ze kunnen beginnen.

Fase 2: test zet aan tot actie

De 50-gradentest zet mensen aan om te kijken of hun huis geschikt is om duurzaam te verwarmen.

Fase 3: onderzoeken in de praktijk

We hebben bij 65 mensen onderzocht wat het effect is van de 50-gradentest. Hebben ze de test daadwerkelijk uitgevoerd na het ontvangen van de instructie? Heeft het resultaat hen verder geholpen?

Fase 4: op naar een landelijke campagne

Verschillende partijen zijn geïnteresseerd in samenwerking om de 50-gradentest in de praktijk te brengen. Rob van Buitenen: “We denken aan een landelijke ‘Zet ‘m op vijftig!’ campagne."

De inzichten: bewustwording en meer comfort

Tijdens de onderzoeksfase deed Enpuls belangrijke inzichten op:

  • Mensen doen om verschillende redenen mee aan de test. Bij sommigen staat de cv-ketel op de nominatie voor vervanging. Anderen willen een volgende stap zetten in de verduurzaming van hun woning. Een derde groep wil vooral geld besparen. Van Buitenen licht toe: “Iedere groep kunnen we op een eigen manier benaderen.”
  • Het blijkt dat de meeste mensen uit de onderzoekgroep hun cv-ketel na de test op 50 °C laten staan.
  • De test vergroot het bewustzijn van de werking van het eigen verwarmingssysteem enorm.
  • Deelnemers blijken het heel eenvoudig te vinden om de temperatuur op hun cv-ketel zelf aan te passen. “Zij reageren verbaasd dat het zo simpel is! Mét behoud van comfort.”
  • In veel gevallen neemt het comfort zelfs toe. “Met een cv-temperatuur op 70 of 80 °C worden radiatoren veel warmer. Dat veroorzaakt meer luchtstromen en voelt minder comfortabel aan.”

Blik op de toekomst: verduurzamen én besparen

Naast het aanbieden van de 50-gradentest met een goede instructie, zien we een belangrijke rol weggelegd voor begeleiding na afloop van de test. Samen kunnen we kijken wat een volgende stap naar verduurzaming kan zijn. Bijvoorbeeld de aanschaf van (hybride) warmtepomp of het waterzijdig inregelen van radiatoren.

Van Buitenen: “Deze maatregelen verhogen comfort en leveren nog geld op ook. Dat moet iedereen weten en doen!”

Meer info

Meer weten? Lees meer over duurzaam wonen.

Meer weten over de 50-gradentest? Neem contact op met onze ontwikkelaar Rob van Buitenen.

Bregje Vos Ontwikkelaar
“Ik wil samen zoeken naar eenvoudige oplossingen, zodat iedereen volledig kan leven van duurzame energiebronnen!”
besparing_milieu
Rob van Buitenen Ontwikkelaar
“Het verleden kun je niet veranderen, de toekomst wel. Daar gaan we voor!”
Ileco Header2
Blog
i.Leco: ‘Wij maken energiegebruik persoonlijk’

Enpuls Challenge winnaar i.Leco brengt het delen van duurzame energie een stapje dichterbij. Met slimme software stemmen ze vraag en aanbod van zelf opgewekte zonnestroom op elkaar af. ‘Voor de energietransitie hebben we ‘smart’ oplossingen nodig!’

Citybarge Overview 2
Blog
CityBarge: ‘Vervoer je vracht elektrisch via de gracht!’

Nieuw leven voor transport over het water: CityBarge. Een van de drie winnaars van de Enpuls Challenge 2020 vertelt meer over hun innovatieve concept. Dé oplossing voor schonere binnensteden in 2025 ligt in handen van CityBarge en daar gaat Enpuls ze bij helpen.

Tarnoc1
Blog
Tarnoc: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’

Enpuls Challenge winnaar Tarnoc over hun uitvinding: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’

Woonplan Overview
Concept
Woonplan

Het Woonplan voorziet, nog vóór de sleuteloverdracht, in gratis online advies over hoe je je toekomstige woning kunt verduurzamen door het nemen van energiebesparende maatregelen.

Shutterstock 1037714281 Bewerkt
Persbericht
Aardgas vervangen door zonnewarmte
Nieuwsoverzicht AUG Maand 2020
Blog
Energiek Nieuws augustus 2020
Warmtepompp
Visie
Hybride warmtepomp als alternatief voor aardgas

Hoe zorgen we ervoor dat alternatieven voor de cv-ketel, zoals warmtepompen, terrein gaan winnen? En populairder worden?

Stel Op Bank Met Koffie
Blog
Hoe gewild is de warmtepomp

Honderd mensen, honderd overtuigingen. Hoe zorgt een installateur, woningcorporatie of gemeente ervoor dat mensen kiezen voor een warmtepomp. Een klantreis biedt inzicht. En geeft houvast.

Warmtepomp
Blog
'Mijn ketel vervangen doe ik pas als hij echt kapot is'

We interviewden 30 woningeigenaren over hun bereidheid om een hybride warmtepomp aan te schaffen. In deze blog kom je meer te weten over wat mensen doen als de cv-ketel het plotseling begeeft.

Huis met energielabel
Visie
Energiebesparing als startpunt van de transitie

Het mooie van energiebesparing is dat de woningeigenaar er vandaag al mee kan beginnen.

Energiebesparing
Blog
Zet energiebesparing op 1

'Zet in op isoleren, iedereen in de wachtstand levert sowieso geen versnelling op. Lees meer over individuele energiebesparing.

Fvd Installateur
Podcast
Thuis aan de slag met verduurzamen
Podcast Yvonne
Podcast
Hoe laten we woningeigenaren verduurzamen?
171006 2880
Persbericht
Kosten-batenanalyse: zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn beter dan op landbouwgrond in 2020.

Ontwikkelaars van zonneprojecten moeten meer gestimuleerd worden om zonnepanelen op bedrijfsdaken te leggen, in plaats van op landbouwgrond. Zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn in 2020 vanuit maatschappelijk oogpunt namelijk wenselijker dan panelen op landbouwgrond. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep.

Grains During Sunset
Blog
Duurzame warmte als nieuwe nutsvoorziening

Duurzame warmte; hoe krijgen we dat in Nederland voor elkaar? "Samen in plaats van ieder voor zich. Op die manier krijgen we de warmtetransitie van de grond!” Lees het volledige interview met Kees van Daalen.

Huis aardgasvrij
Blog
Enpuls zet in op aardgasvrij

Goed voorbeeld doet volgen. Dat geldt ook voor het verduurzamen van woningen. Daar liggen volgens Yvonne Boerakker nog veel kansen om de energietransitie te versnellen.

Tractor In Veld
Concept
Beregenen Op Zon

Het concept: boeren dragen bij aan energietransitie. Beregenen Op Zon stimuleert het gebruik van een technische toepassing waarmee boeren zelf opgewekte zonne-energie direct kunnen gebruiken voor de installatie om het land mee te beregenen.

Green deal
Persbericht
Installatiebranche en overheid sluiten Green Deal

De komende vijf jaar worden 6.000 monteurs opgeleid die warmtepompen gaan plaatsen en onderhouden.