Datum:13-01-2021
Zon en wind op land

Lokaal opgewekte energie beter benutten

Jurylid Alexander Savelkoul van Enpuls introduceerde i.Leco met plezier als een van de winnaars van de Enpuls Challenge vorig jaar juni. “i.Leco ontwikkelt slimme software die het mogelijk maakt om zelf opgewekte stroom te gebruiken waar de vraag is. Dat sluit mooi aan bij onze visie om lokaal opgewekte energie beter te benutten. Én om mensen mee te krijgen in de energietransitie.”

Savelkoul licht toe: “Buurtinitiatieven kunnen met dit Belgische concept aantonen dat ze maximaal zelfvoorzienend zijn. Tegelijkertijd besparen ze op stroomgebruik. Dit kan aanstekelijk werken, zodat meer buren enthousiast worden en meedoen.”

Ontwikkeltraject en begeleiding

i.Leco won een ontwikkelbudget van 50.000 euro en negen maanden professionele begeleiding vanuit Enpuls. Stefan Lodeweyckx, CEO van i.Leco, en Rob van Buitenen, coach en conceptontwikkelaar van Enpuls, sloegen daarom de handen ineen om dit concept naar een hoger plan te brengen.

Ken je klant

Alles begint bij de klant. “Stap één in de conceptontwikkeling bij Enpuls is het vaststellen van het probleem en de doelgroep waarvoor je een oplossing biedt”, zegt Rob van Buitenen. “Daar hebben we de afgelopen maanden ook met i.Leco naar gekeken. Voor welke partijen is hun software interessant? Zijn dat huurders, woningbezitters, energieconcerns, gemeentes…?

Vervolgens onderzoeken we de motivatie van deze doelgroepen om van de software gebruik te maken. Misschien willen ze geld besparen of minder energie verbruiken. Of ligt hun focus meer intrinsiek? Zoals samen iets leuks ondernemen met de buren, of iets goeds voor de aarde doen.”

Lancune

Rob concludeert: “Je kunt nog zo’n goede oplossing hebben bedacht, als de markt er geen waarde in ziet, mislukt het.” Het is dus cruciaal dat i.Leco zicht krijgt op de waarde van hun product voor specifieke klanten. Stefan Lodeweyckx van i.Leco onderschrijft de voorgestelde aanpak van Enpuls. “Wij wisten dat wij een lacune hadden wat betreft het kennen van onze doelgroep. Know your customers better! Dit vermoeden kregen wij vanuit Enpuls bevestigd. Daarom hebben we nu vier pilotprojecten lopen om erachter te komen wat onze proefklanten drijft.”

Samenhorigheid meten

i.Leco helpt klanten om lokaal opgewekte duurzame energie optimaal te gebruiken met behulp van slimme software. Het is nu zaak om de voordelen van dit product zo precies mogelijk in kaart te brengen. Stefan: “We berekenen de kostenbesparing voor mensen die hun energiegebruik afstemmen op het aanbod. Bijvoorbeeld door een was te draaien op een moment dat de zon volop schijnt.”

“Daarnaast onderzoeken we ook de minder tastbare sociale waarden. Wat draagt het delen van zonnestroom bij aan saamhorigheid in een gemeenschap?” Tot slot onderzoekt i.Leco ook het profijt voor de netbeheerder, doordat hun product helpt voorkomen dat het energienet overbelast raakt.  (meer over deze toepassingen lees je in ons eerdere interview met i.Leco)

Energietransitie als dagelijkse kost

Leert Rob als coach op zijn beurt ook van i.Leco? “In mijn werk en vrije tijd ben ik dagelijks bezig met de energietransitie. Deze samenwerking biedt mij inzicht in de laatste ontwikkelingen. Ik ben gecharmeerd van hun drietrapsmethode. Ze beginnen met het verzamelen van data. Vervolgens doen ze voorspellingen. Om aan de hand daarvan gedrag aan te sturen met behulp van een app. Die kiest bijvoorbeeld het juiste moment om een auto te laden.”

Het geeft Rob voldoening om als coach langs de zijlijn betrokken te zijn bij deze innovatie. “Als conceptontwikkelaars werken wij bij Enpuls aan het versnellen van de energietransitie. Dan vind ik het mooi als ik i.Leco kan helpen de volgende stap te zetten.”

Starbucks

Wat is zo’n volgend stapje? Stefan wil de beleving van energie graag naar een ander niveau tillen. “Mensen beschouwen water en elektriciteit nu als een commodity, het moet er gewoon zijn. De aanpak van Starbucks inspireert mij. Zij slagen erin om van koffie een experience te maken in plaats van een gebruiksvoorwerp. In de samenwerking met Enpuls ontdekken wij graag hoe wij klanten een andere perceptie kunnen meegeven van een dienst als energielevering.”

Meer weten en samen de energie-transitie vormgeven?

Wil je meer informatie over wat i.Leco doet? Check dan hun website

Tractor In Veld
Concept
Beregenen Op Zon

Het concept: boeren dragen bij aan energietransitie. Beregenen Op Zon stimuleert het gebruik van een technische toepassing waarmee boeren zelf opgewekte zonne-energie direct kunnen gebruiken voor de installatie om het land mee te beregenen.

Zon windmolens
Persbericht
Neem maatschappelijke waarde wind- en zonneprojecten mee in de Regionale Energiestrategie

Windprojecten zijn op basis van maatschappelijke kosten en baten wenselijker dan zonneprojecten. Dat blijkt uit een nieuw vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls. Toch wordt in de Regionale Energiestrategieën flink ingezet op zonneprojecten. Om te zorgen voor een haalbare en betaalbare energietransitie, bepleit Enpuls dat de energieregio’s zoeken naar de juiste balans tussen wind en zon.

Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

Windmolens zonsondergang
Webinar
Webinar: maatschappelijke kosten/baten zon en wind op land

Windprojecten zijn op basis van maatschappelijke kosten en baten wenselijker dan zonneprojecten. Dat blijkt uit een nieuw vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls. Samen met Kalavasta en Berenschot organiseert Enpuls de webinar: Maatschappelijke kosten/baten zon en wind op land. Hierin bespreken we uitgebreid het onderzoek en we bespreken wat de uitkomsten betekenen voor beleid en de regionale energiestrategieën.

171006 2870
Podcast
Wind en zon in de Regionale Energiestrategie
Windmolens zonsondergang
Podcast
De toekomst wordt... zon en wind
Beregenen Op Zon
Blog
Landbouw verduurzamen met elektrisch beregenen

Hoe zorg je ervoor dat het elektriciteitsnet in landelijke gebieden op een zonnige dag niet overbelast raakt door alle zonnestroom die boeren opwekken?

Flexibiliteit Als Oplossing Voor Een Duurzaam En Efficiënt Energiesysteem
Blog
Flexibiliteit als oplossing voor een duurzaam en efficiënt energiesysteem
Ileco Header2
Blog
i.Leco: ‘Wij maken energiegebruik persoonlijk’

Enpuls Challenge winnaar i.Leco brengt het delen van duurzame energie een stapje dichterbij. Met slimme software stemmen ze vraag en aanbod van zelf opgewekte zonnestroom op elkaar af. ‘Voor de energietransitie hebben we ‘smart’ oplossingen nodig!’

Mossel
Blog
Een windmolen als mosselkwekerij