Nieuwe duurzame oplossingen

Bregje en Allard bedenken als conceptontwikkelaar bij Enpuls nieuwe duurzame oplossingen. Onder meer door veel klantonderzoek te doen. In het creatief proces dat uiteindelijk het concept van Woonplan opleverde, hielden ze liefst 93 interviews. Daarvan waren er 67 met bewoners en 26 met experts zoals energiecoaches en hypotheekadviseurs.

‘Die gesprekken leverden heel veel inzichten op. Wat willen bewoners echt met hun huis? Hoe werkt het in hun hoofd? Dat is iets waar je bij aan wil sluiten’, zegt Bregje. Allard vult aan: ‘Verduurzaming kun je niet opleggen. Al is het maar omdat bijvoorbeeld goed isoleren of het aanleggen van nieuwe verwarming voor velen een behoorlijke verbouwing is. Het gedoe is voor mensen een ding.

 

Keuzestress

‘Een rode draad die we zagen was keuzestress. Er komen zoveel opties op doorsnee burgers af als het over verduurzamen gaat. Het gevaar wat dreigt is dat ze dan maar niets ondernemen’, verklaart Bregje.

Een deel van de geïnterviewden had juist al wel de keuze gemaakt voor verduurzaming. ‘Door bij deze koplopers naar ervaringen te vragen, kregen we een beeld wat voor een grotere groep mensen zou werken. We probeerden het zo concreet mogelijk te maken. Hoe had deze persoon keuzes gemaakt, met wie waren de plannen besproken, welke aanpassingen werden uitgevoerd, hoe was de verbouwing verlopen, en wat was er goed aan het eindresultaat?’

Allard: ‘Iedereen wil prettig wonen in z’n huis. Daar willen eigenaren natuurlijk best moeite voor doen, met een verbouwing van de keuken of badkamer, en door goed onderhoud te plegen. We merkten dat eigenlijk iedereen die aan de slag ging met het verbeteren van de woning, dat slim wil doen. Zodat er later niet alsnog nieuwe aanpassingen nodig zijn. Dus is het verstandig en praktisch om klussen te combineren. En daar kan ook verduurzaming bij horen. Dat is heel logisch, en toch doet een heel groot deel van de markt weinig met dit gegeven.’

Zoektocht

De weg naar dit inzicht was een ontdekkingstocht. Voor Woonplan vorm kreeg, spraken de ontwikkelaars onder meer met makelaars en banken. Aanknopingspunt was de verhuizing als hét moment om te verduurzamen. Het bleek dat een aantal hypotheekverstrekkers werkt aan producten waarin verduurzamen meer aandacht krijgt.

En ook een eerste idee, een tool waarbij warmtebeelden de basis waren voor energieadvies, bleek elders al in ontwikkeling. Bregje: ‘Onze zoektocht ging dus verder. Hoe kunnen we de mensen nog beter motiveren om zelf in beweging komen, om zelf verduurzamingsstappen te zetten?’

Breed inzicht

‘We hebben veel wegen bewandeld, maar dat leverde juist een breed inzicht op. Een volgende keer zou ik weer vooral gesprekken voeren’, zegt Allard. ‘Je moet niet iets bouwen en dan pas met mensen gaan praten. Nu hebben we alles op een rijtje kunnen zetten met echte mensen. We spraken best veel bewoners die in het verleden al wel eens een energieadvies hadden gekregen. Maar ze begrepen zo’n advies niet altijd, of konden het niet meer terugvinden. Kortom, ze hadden er weinig tot niets mee gedaan. Daar zijn we ingedoken. Vaak zijn energieadviezen niet simpel genoeg. Ze zijn onoverzichtelijk, niet gebruiksvriendelijk opgesteld. Van daaruit hebben we Woonplan ontwikkeld.’

Woonplan is overgedragen aan Hoom. Hoom is een koepel van energiecoöperaties en wijkinitiatieven overal in het land. Wil je meer weten of de tool uitproberen? Neem dan contact op met Hoom via info@hoom.nl of bel 088 00 62 000.

Bregje Vos Ontwikkelaar
“Ik wil samen zoeken naar eenvoudige oplossingen, zodat iedereen volledig kan leven van duurzame energiebronnen!”
Aansluiten Bij De Belevingswereld Van Particuliere Woningeigenaren
Blog
‘We moeten beter aansluiten bij de belevingswereld van particuliere woningeigenaren’

Om de klimaatdoelen te halen, is iedereen nodig. Van lokale overheden en grote bedrijven tot particuliere woningeigenaren. Voor die laatste groep blijkt verduurzaming alleen vaak onvoldoende drijfveer om daadwerkelijk tot actie over te gaan. Om hen meer bij de energietransitie te betrekken, ontwikkelde Enpuls een inspiratieplaat.

Shutterstock 1366579751
Visie
Een succesvolle start met collectieve wijkaanpak

In 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn. De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht en planmatig te verduurzamen. Maar waar begin je?

Slimme wijken presentatie
Persbericht
Enpuls helpt gemeenten met maatregelpakketten voor verduurzaming van wijken

Enpuls heeft in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een praktisch proces en ondersteunende middelen ontwikkeld voor een collectieve wijkaanpak: de Slimme Wijken Aanpak. Daarin staat een stap-voor-stap benadering met isolatiemaatregelen centraal. De Slimme Wijken Aanpak wordt kosteloos aangeboden aan gemeenten en hun energieloketten.

Samenwerkingen warmtepomp
Visie
Onze visie in de praktijk

Enpuls zet zich in om de grootschalige toepassing van hybride warmtepompen mogelijk te maken op de juiste plek en de juiste manier. Bekijk onze samenwerkingen.

Huis met energielabel
Visie
Energiebesparing als startpunt van de transitie

Het mooie van energiebesparing is dat de woningeigenaar er vandaag al mee kan beginnen.

Overleg Slimme Wijken Aanpak
Blog
Maak een succesvolle start met de slimme wijken aanpak in jouw gemeente

Hoe maak je een vliegende start met de warmtetransitie in jouw gemeente? In welke wijken zit de meeste potentie rondom energiebesparing en duurzaamheid? En hoe krijg je hier groepen woningeigenaren sneller in beweging, zodat je klimaatafspraken uiteindelijk kunt waarmaken?

Een Circulaire Energietransitie Van De Gebouwde Omgeving
Overige
Een circulaire energietransitie van de gebouwde omgeving
Poster Slimme Wijken Aanpak
Download
Slimme Wijken Aanpak voor gemeenten

De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht te verduurzamen. Enpuls ontwikkelde daarom een praktisch proces onder de naam Slimme Wijken Aanpak. Lees de brochure.

Poster Slimme Wijken Aanpak
Visie

Duurzaam Wonen
Visie
Naar een duurzame woning

Een duurzame woning moet niet alleen vanzelfsprekend zijn, maar het moet ook persoonlijker, makkelijker en sneller kunnen.

778108306
Blog
Eerste gemeenten aan de slag met Slimme Wijken Aanpak
Tarnoc Enpuls Challenge
Blog
Tarnoc: Dankzij Enpuls weten we wat woningcorporaties willen

De turbineketel van Tarnoc brengt duurzame verwarming rap dichterbij. Een half jaar geleden won Tarnoc de Enpuls Challenge. Tijd voor een follow-up!

Sudoku Energietransitie Li
Blog
De sudoku van de energietransitie
Wijk (1)
Podcast
Een duurzame wijkaanpak, zo krijgen we woningen van het gas af
A1 Poster Duurzaamverwarmen Drukwerk Pdf
Persbericht
Keuzehulp Duurzaam Verwarmen
Wijk
Blog
Slimme Wijken Aanpak helpt gemeenten in ambitie naar aardgasvrij wonen

De komende 10 jaar moeten zeker 1,5 miljoen huizen in Nederland worden klaargestoomd voor een toekomst zonder aardgas. Aan gemeenten de taak om die enorme opdracht te regisseren. Enpuls helpt een handje mee, met de lancering van de nieuwe Slimme Wijken Aanpak.

Warmtepompp
Visie
Hybride warmtepomp als alternatief voor aardgas

Hoe zorgen we ervoor dat alternatieven voor de cv-ketel, zoals warmtepompen, terrein gaan winnen? En populairder worden?

Woonwijk
Blog
Hybride warmtepomp: dé sleutel om de energietransitie op gang te brengen