Monique Jansen is transitiemanager gebouwde omgeving bij Enpuls en richt zich vanuit die rol voornamelijk op particuliere woningeigenaren. Bij een eerdere baan waar ze de wijken in ging om met bewoners over de energietransitie te praten, zag ze dat de belevingswereld van bijvoorbeeld een gemeenteambtenaar ver van die van een particuliere woningeigenaar af kan staan.

“Als je het aan de keukentafel over de drijfveren om te verduurzamen hebt, gaat het om andere zaken dan de verduurzaming alleen. Het gaat echt om wonen en wat daar allemaal bij komt kijken: om vocht, tocht of een verbouwing bijvoorbeeld.”

Kansen

Met zulke praktische omstandigheden houden partijen die bewoners informeren over de energietransitie te weinig rekening, ervaart Monique.

“We laten echt kansen liggen. Er zijn verschillende natuurlijke momenten waarop woningeigenaren open staan voor verduurzamingsmogelijkheden. Bijvoorbeeld als ze de keuken gaan verbouwen. Of als er een gezinsuitbreiding op komst is en de zolder opnieuw geïsoleerd moet worden om een kinderkamer te realiseren. Maar met die momenten houden gemeenten of energiecoöperaties nauwelijks rekening in hun communicatie. Een brief over verduurzamingskansen ploft in de hele wijk op hetzelfde moment op de mat.”

Om daar verandering in te brengen, ontwikkelde Enpuls een inspiratieplaat met daarop verschillende kansen om particuliere woningeigenaren bij de energietransitie te betrekken. Oftewel: op welk moment en met welke boodschap kan je als gemeente, leverancier of energiecoöperatie het beste contact zoeken met particuliere woningeigenaren. Naast de hierboven genoemde voorbeelden betreft het onder meer om zaken als thuiswerken, duurzaam koelen of het installeren van groene daken.

“Het is belangrijk om aan te haken op de momenten dat een bewoner concreet aan de slag wil, en zo een optimale klantreis te creëren. Daar is niet elke organisatie al even goed in.”

Belevingswereld

Monique hoopt dan ook dat de inspiratieplaat partijen als gemeenten, leveranciers of energiecoöperaties helpt om particuliere woningeigenaren beter te informeren en zo de energietransitie te versnellen.

“Als we willen dat iedereen meedoet, moeten we wel de stap zetten om ons in de belevingswereld van de ander, in dit geval de particuliere woningbezitter, te verplaatsen. Laat dit daar een mooi startschot voor zijn.”

Download de inspiratieplaat als PDF-bestand.

Monique Jansen Manager Transitie Gebouwde Omgeving
''De energietransitie tastbaar maken: samen op zoek gaan naar handelingsperspectief, zodat iedereen zijn volgende stap gaat doen!''
Woonplan Ontdekkingstocht
Blog
Woonplan: de ontdekkingstocht naar een gebruiksvriendelijke tool

Onze conceptontwikkelaars spraken met tientallen bewoners om te achterhalen hoe ze precies keuzes maken bij woningverbetering. De ontwikkeling van Woonplan was een ware ontdekkingstocht, vertellen ze in dit blog.

Shutterstock 1366579751
Visie
Een succesvolle start met collectieve wijkaanpak

In 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn. De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht en planmatig te verduurzamen. Maar waar begin je?

Overleg Slimme Wijken Aanpak
Blog
Maak een succesvolle start met de slimme wijken aanpak in jouw gemeente

Hoe maak je een vliegende start met de warmtetransitie in jouw gemeente? In welke wijken zit de meeste potentie rondom energiebesparing en duurzaamheid? En hoe krijg je hier groepen woningeigenaren sneller in beweging, zodat je klimaatafspraken uiteindelijk kunt waarmaken?

Een Circulaire Energietransitie Van De Gebouwde Omgeving
Overige
Een circulaire energietransitie van de gebouwde omgeving

Nederland heeft ambitieuze doelen gesteld om de opwarming van de aarde te beperken tot twee, liefst anderhalve graden. Het verduurzamen van de gebouwde omgeving speelt hier een grote rol in. Daarnaast is er de ambitie om onze lineaire economie om te vormen tot een circulaire. Hoe verhouden deze impactvolle opgaven zich tot elkaar?

Slimme wijken presentatie
Persbericht
Enpuls helpt gemeenten met maatregelpakketten voor verduurzaming van wijken

Enpuls heeft in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een praktisch proces en ondersteunende middelen ontwikkeld voor een collectieve wijkaanpak: de Slimme Wijken Aanpak. Daarin staat een stap-voor-stap benadering met isolatiemaatregelen centraal. De Slimme Wijken Aanpak wordt kosteloos aangeboden aan gemeenten en hun energieloketten.

Huis met energielabel
Visie
Energiebesparing als startpunt van de transitie

Het mooie van energiebesparing is dat de woningeigenaar er vandaag al mee kan beginnen.

Poster Slimme Wijken Aanpak
Visie

Poster Slimme Wijken Aanpak
Download
Slimme Wijken Aanpak voor gemeenten

De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht te verduurzamen. Enpuls ontwikkelde daarom een praktisch proces onder de naam Slimme Wijken Aanpak. Lees de brochure.

Duurzaam Wonen
Visie
Naar een duurzame woning

Een duurzame woning moet niet alleen vanzelfsprekend zijn, maar het moet ook persoonlijker, makkelijker en sneller kunnen.

Samenwerkingen warmtepomp
Visie
Onze visie in de praktijk

Enpuls zet zich in om de grootschalige toepassing van hybride warmtepompen mogelijk te maken op de juiste plek en de juiste manier. Bekijk onze samenwerkingen.

778108306
Blog
Eerste gemeenten aan de slag met Slimme Wijken Aanpak
200203 4145
Podcast
Podcast: Lang leve de hybride warmtepomp
Warmtepompp
Visie
Hybride warmtepomp als alternatief voor aardgas

Hoe zorgen we ervoor dat alternatieven voor de cv-ketel, zoals warmtepompen, terrein gaan winnen? En populairder worden?

Warmtenetten Visie
Visie
Vaart maken met warmtenetten
Sudoku Energietransitie Li
Blog
De sudoku van de energietransitie
Tarnoc Enpuls Challenge
Blog
Tarnoc: Dankzij Enpuls weten we wat woningcorporaties willen

De turbineketel van Tarnoc brengt duurzame verwarming rap dichterbij. Een half jaar geleden won Tarnoc de Enpuls Challenge. Tijd voor een follow-up!

Woonwijk
Blog
Hybride warmtepomp: dé sleutel om de energietransitie op gang te brengen
Met Een Humoristisch Kaartspel De Energietransitie Inclusiever Maken
Blog
Met een humoristisch kaartspel de energietransitie inclusiever maken