Is waterstof een hype of de heilige graal? Die vraag staat centraal in de podcast met Alexander Savelkoul van Enpuls en Jan van de Groep van Factory Zero. Lees hier de samenvatting van de podcast.
Groene waterstof komt steeds vaker in het nieuws als de oplossing voor een groene economie: als grondstof voor de industrie, als energiedrager voor de verwarming van onze woningen én als brandstof voor onze auto’s. Toekomstmuziek, zeggen Savelkoul en Van de Groep. Zij stellen ze dat het nog tien tot dertig jaar gaat duren voordat groene waterstof in voldoende mate en tegen een redelijke prijs beschikbaar komt. In eerste plaats zal het dienen om grijze waterstof te vervangen, die nu nog wordt opgewekt met fossiele brandstoffen. Savelkoul: “Waterstof wordt soms gepresenteerd als de oplossing voor alles. En dat klopt niet. Voor sommige toepassingen zijn andere energiedragers gewoon beter, zoals batterijen in auto’s.”
Dat komt omdat het veel energie kost om waterstof te maken. Een elektrolyser splitst watermoleculen met elektriciteit. Wil je waterstof als brandstof voor je auto gebruiken, dan heb je een brandstofcel nodig die de waterstof terug omzet naar elektriciteit en water. Deze omzettingen kosten veel energie. Tel daarbij op de verliezen van opslag en transport. Van de Groep: “Van elke 100 kilowattuur die je erin stopt blijft er 21 over om de auto aan te drijven. Met de huidige accu’s is dat 70 kilowattuur. Auto’s op waterstof? Kansloos!”
Vrijwel alle waterstof in Nederland wordt gemaakt met fossiele brandstoffen en noemen we grijs. Er is een tussenvorm: blauwe waterstof. Die krijg je door de C02 af te vangen die vrijkomt bij de productie van grijze waterstof. Savelkoul: “Blauwe waterstof is een goede manier om de markt voor CO2 vrije waterstof op gang te brengen. Maar het is niet echt duurzaam. Je gebruikt nog steeds aardgas en de CO2 moet je ondergronds opslaan, bijvoorbeeld onder de Noordzee. Dus het eindstation is niet blauwe waterstof maar groene.”
Ook heb je meer bronnen nodig om stroom op te wekken. Van de Groep: “Het is technisch mogelijk woningen met waterstof te verwarmen, maar dan hebben we negen keer zoveel windmolens op de Noordzee nodig dan er nu tot 2025 gepland zijn.”
Er zijn pieken in de opwek van wind- en zonne-energie. Kan die elektriciteit gebruikt worden om waterstof van te maken? Savelkoul: “Door toename van zon en windenergie krijgen we straks dagen met een overschot aan elektriciteit. Maar die pieken zijn onvoldoende om een elektrolyser op te laten draaien. Een elektrolyser moet eigenlijk volcontinu draaien om waterstof betaalbaar te maken. En daar is de groene stroom nu nog te duur voor. Ik verwacht trouwens wel dat het gebruik van elektrolysers in de toekomst goedkoper wordt door schaalvergroting en doorontwikkeling.”
Toch moeten we niet stoppen met de ontwikkeling van groene waterstof, stelt Savelkoul: “We hebben groene waterstof straks keihard nodig: voor de industrie, voor het oplossen van capaciteitsproblemen in onze energievoorziening en voor langdurige opslag van energie. Daarnaast onderzoeken de netbeheerders of het huidige aardgasnet in de toekomst gebruikt kan worden om waterstof te transporteren om het te gebruiken voor het verwarmen van woningen.”
“Groene waterstof wordt met name belangrijk voor de industrie. Zeker als de overheid de afnemers verplicht om het waterstofgebruik te vergroenen, er minder emissierechten op de markt komen en de prijs van aardgas omhoog gaat. Dat helpt allemaal om bedrijven ervan te overtuigen om groene waterstof te gaan gebruiken.”
Welke rol speelt Enpuls bij de overgang naar de waterstofeconomie? Savelkoul: “Wij verspreiden kennis en visie. En we bedenken schaalbare oplossingen, bijvoorbeeld voor het oplossen van capaciteitsproblemen in de huidige energienetten. We hebben zojuist onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van groene waterstof.
Dit artikel is gebaseerd op de podcast serie: Nieuwe energie.
We zien veel kansen om waterstof als energiedrager te gebruiken. Maar de vraag is hoe toepasbaar waterstof al is.
Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?
Wordt jouw volgende auto benzine, waterstof of een elektrische? Enpuls heeft de verschillen onderzocht op de Nederlandse markt. Lees hier het onderzoek!
Groene waterstof in de toekomst rendabel en mogelijk geschikt als alternatief voor verzwaring elektriciteitsnetten.
Het tekort aan laadpalen in Nederland neemt toe. Uit onderzoek van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep, blijkt dat in ruim 1 op de 3 buurten de laadpalen overbezet zijn.
Bezitters van een elektrische auto grijpen steeds vaker mis bij de publieke laadpaal. Wat is hieraan te doen? Hoe kun je als gemeente ervoor zorgen dat de bezitters van stekkerauto’s altijd kunnen laden? Bekijk voor het antwoord op deze vragen de webinar gehouden op donderdag 5 november terug.
De verkoop van elektrische personenauto’s stijgt veel sneller dan voorspeld. Hoe kunnen we dit het beste organiseren zodat we in 2025 klaar zijn voor meer dan 1 miljoen elektrische auto’s?
Het potentieel van Slim Laden is onderzocht. Effecten van duurzaam en gespreid laden en de kosten/baten zijn in beeld gebracht.
Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!
In 2025 moeten bij 30-40 gemeenten zero emissie zones worden ingevoerd. Benieuwd naar de kansen, knelpunten en praktijkvoorbeelden? Kijk dan de webinar welke heeft plaatsgevonden op donderdag 8 oktober terug.