Andere energiedragers

Groene waterstof komt steeds vaker in het nieuws als de oplossing voor een groene economie: als grondstof voor de industrie, als energiedrager voor de verwarming van onze woningen én als brandstof voor onze auto’s. Toekomstmuziek, zeggen Savelkoul en Van de Groep. Zij stellen ze dat het nog tien tot dertig jaar gaat duren voordat groene waterstof in voldoende mate en tegen een redelijke prijs beschikbaar komt. In eerste plaats zal het dienen om grijze waterstof te vervangen, die nu nog wordt opgewekt met fossiele brandstoffen. Savelkoul: “Waterstof wordt soms gepresenteerd als de oplossing voor alles. En dat klopt niet. Voor sommige toepassingen zijn andere energiedragers gewoon beter, zoals batterijen in auto’s.”

Van grijs naar groen

Dat komt omdat het veel energie kost om waterstof te maken. Een elektrolyser splitst watermoleculen met elektriciteit. Wil je waterstof als brandstof voor je auto gebruiken, dan heb je een brandstofcel nodig die de waterstof terug omzet naar elektriciteit en water. Deze omzettingen kosten veel energie. Tel daarbij op de verliezen van opslag en transport. Van de Groep: “Van elke 100 kilowattuur die je erin stopt blijft er 21 over om de auto aan te drijven. Met de huidige accu’s is dat 70 kilowattuur. Auto’s op waterstof? Kansloos!”

Vrijwel alle waterstof in Nederland wordt gemaakt met fossiele brandstoffen en noemen we grijs. Er is een tussenvorm: blauwe waterstof. Die krijg je door de C02 af te vangen die vrijkomt bij de productie van grijze waterstof. Savelkoul: “Blauwe waterstof is een goede manier om de markt voor CO2 vrije waterstof op gang te brengen. Maar het is niet echt duurzaam. Je gebruikt nog steeds aardgas en de CO2 moet je ondergronds opslaan, bijvoorbeeld onder de Noordzee. Dus het eindstation is niet blauwe waterstof maar groene.”

Ook heb je meer bronnen nodig om stroom op te wekken. Van de Groep: “Het is technisch mogelijk woningen met waterstof te verwarmen, maar dan hebben we negen keer zoveel windmolens op de Noordzee nodig dan er nu tot 2025 gepland zijn.”

Opvangen van pieken

Er zijn pieken in de opwek van wind- en zonne-energie. Kan die elektriciteit gebruikt worden om waterstof van te maken? Savelkoul: “Door toename van zon en windenergie krijgen we straks dagen met een overschot aan elektriciteit. Maar die pieken zijn onvoldoende om een elektrolyser op te laten draaien. Een elektrolyser moet eigenlijk volcontinu draaien om waterstof betaalbaar te maken. En daar is de groene stroom nu nog te duur voor. Ik verwacht trouwens wel dat het gebruik van elektrolysers in de toekomst goedkoper wordt door schaalvergroting en doorontwikkeling.”

Toch moeten we niet stoppen met de ontwikkeling van groene waterstof, stelt Savelkoul: “We hebben groene waterstof straks keihard nodig: voor de industrie, voor het oplossen van capaciteitsproblemen in onze energievoorziening en voor langdurige opslag van energie. Daarnaast onderzoeken de netbeheerders of het huidige aardgasnet in de toekomst gebruikt kan worden om waterstof te transporteren om het te gebruiken voor het verwarmen van woningen.”

“Groene waterstof wordt met name belangrijk voor de industrie. Zeker als de overheid de afnemers verplicht om het waterstofgebruik te vergroenen, er minder emissierechten op de markt komen en de prijs van aardgas omhoog gaat. Dat helpt allemaal om bedrijven ervan te overtuigen om groene waterstof te gaan gebruiken.”

Welke rol speelt Enpuls bij de overgang naar de waterstofeconomie? Savelkoul: “Wij verspreiden kennis en visie. En we bedenken schaalbare oplossingen, bijvoorbeeld voor het oplossen van capaciteitsproblemen in de huidige energienetten. We hebben zojuist onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van groene waterstof. 

Dit artikel is gebaseerd op de podcast serie: Nieuwe energie. 

Waterstof windmolen op zee
Blog
Waterstof. Heilige graal of overschat verhaal?

Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?

Waterstof.jpg
Video
Onderzoek: hoe haalbaar is het maken van groene waterstof?
Waterdruppel
Visie
Onze visie op waterstof

We zien veel kansen om waterstof als energiedrager te gebruiken. Maar de vraag is hoe toepasbaar waterstof al is.

Smart Truck Charging
Blog
‘Werk aan de winkel om Smart Truck Charging haalbaar te maken’
waterstof_molecuul
Persbericht
Waterstof als alternatief voor verzwaring

Groene waterstof in de toekomst rendabel en mogelijk geschikt als alternatief voor verzwaring elektriciteitsnetten.

Waterstof windmolen op zee
Podcast
Waterstof: heilige graal of hype
Laadpalen VVE Laadloket
Blog
Lancering VVE Laadloket helpt VvE’s bij besluitvorming laadpalen

De vraag naar laadmogelijkheden is voor VvE’s een grote uitdaging. Het blijkt vaak lastig om tot een gezamenlijk besluit te komen. Ontdek hoe het VVE Laadloket hier verandering in brengt.

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Groene Auto
Blog
Elektrische auto wint van waterstof

Wordt jouw volgende auto benzine, waterstof of een elektrische? Enpuls heeft de verschillen onderzocht op de Nederlandse markt. Lees hier het onderzoek!

Slim_laden_brabant.jpg
Visie
Groei elektrische auto’s versnelt

De verkoop van elektrische personenauto’s stijgt veel sneller dan voorspeld. Hoe kunnen we dit het beste organiseren zodat we in 2025 klaar zijn voor meer dan 1 miljoen elektrische auto’s?

Vrachtwagens geparkeerd (1)
Webinar
Duurzame stadslogistiek binnen gemeenten: wat is de status?

In 2025 moeten bij 30-40 gemeenten zero emissie zones worden ingevoerd. Benieuwd naar de kansen, knelpunten en praktijkvoorbeelden? Kijk dan de webinar welke heeft plaatsgevonden op donderdag 8 oktober terug.

DAF Electric Albert Heijn 1
Podcast
Trucks aan de laadpaal
Laadpaal Zomerblog1
Blog
Staan we straks in de file voor de laadpaal?
Personenvervoer elektrisch laden
Blog
Laadzekerheid voor bezoekers
E Truck
Blog
De elektrische vrachtwagen is (eindelijk) in aantocht
Groeneauto
Persbericht
Waterstofauto onrealistisch alternatief in Nederland
Citybarge Overview 2
Blog
CityBarge: ‘Vervoer je vracht elektrisch via de gracht!’
Elektrisch laden
Blog
Slimme laadpalen: goedkoper en groener?