‘Als een mantel’

"Het eerste hoorspel omschreef ik tegen een vriend als van melancholische schoonheid. Beetje pretentieus, maar het overdonderde, het was heel veel. Ik dacht bij veel van de elementen, ziet dat er straks zo uit? Wat raar is als je alleen iets hoort. Het voelde alsof ik daar was, in een utopische stad in Nederland 2104. Het emotioneert, de ervaring gaat heel diep. Je kunt er niet aan ontsnappen, de toekomst is onvermijdelijk. Weet je hoe het voelde? Als een mantel om me heen."

Niet je standaardpodcast

Koffiedik vertelt in een reeks van 6 afleveringen verhalen van zes bewoners in een utopische, maar verre van perfecte stad. Verhalen over hun alledaagse leven, hun relaties, rijkdom en worstelingen schetsen een beeld van een (on)verwachte wereld, die met de juiste verbeelding zomaar een veel belovende toekomst kan zijn. Koffiedik is niet je standaard podcast voor tussendoor. Het is een muzikale vertelling. Koffiedik zet je aan het denken. Het daagt je uit je eigen visie op deze toekomst los te laten.

'Op de schouder van de hoofdrolspeler'

"Ik zat tijdens het luisteren volledig in de wereld van de hoofdpersoon. Alsof ik op z’n schouder zat, mee in die emotionele reis. En terwijl ik daar zat, keek ik om me heen. Wat zie ik, wat vind ik daarvan? Hoop ik dat het straks echt zo is? Waar ik een fantasierijke ervaring verwachtte, werd het er ook één van betrokkenheid. Ook omdat sommige dingen juist helemaal niet lijken te veranderen. Tradities en emoties blijven hetzelfde. Hoofdrolspelers hebben nog steeds liefdesverdriet en rouw."

Crossing Border Festival

"De toekomst heeft van nature iets troebels", zegt Maurijn. Verbeelding brengt je naar die andere wereld. Als je het over de energietransitie hebt, lijkt het soms ongrijpbaar. Door voor deze kunstvorm te kiezen, door de toekomst letterlijk leven en gezicht te geven, komt het inhoudelijk dichterbij. Het is muziek, wetenschap en literatuur door elkaar. Daarom maken Koffiedik en Enusual dit jaar deel uit van het programma van het kunstfestival Crossing Border.

Het betere is de vijand van het goede

Is het een ideaalbeeld om in 2104 alles duurzaam te hebben? En dat de klimaatverandering is gelukt. Maurijn gelooft van niet. "Het perfecte verlamt. We hebben een realistische utopie willen maken. Maar er blijven nog steeds dingen die niet lukken. De hoofdrolspeler wil wel weer eens echte koffie drinken in plaats van wortelkoffie. Zit je in 2104 een beetje wortels uit je tuin te roosteren, zie je het voor je?"

'De drap die overblijft'

"De naam Koffiedik? Natuurlijk denk je aan koffiedik kijken, maar koffiedik is meer. De drap die overblijft, de rommel. Maar ook een bodemverbeteraar, een grondstof voor zeep, bier en biovergisting. En tegelijk is cafeïne het gif dat planten gebruiken om zich te beschermen. Koffiedik is net zo divers als de natuur zelf. En net zo rommelig. Op de achtergrond is altijd de link met de duurzaamheid en de energietransitie. De energietransitie kent geen ideale oplossing. Weinig is lineair, weinig ontwikkelt zich geleidelijk en controleerbaar."

‘Zit je in 2104 een beetje wortels uit je tuin te roosteren. Zie je het voor je?'

Als je vanuit een ideale lijn de energietransitie benadert, lukt het niet. Perfectionisme is daarin een valkuil. Zo ook bij Enusual. We stimuleren nieuw denken en creëert ruimte om te dromen. We zijn geen Tedtalk. We hebben liever vragen dan antwoorden. Het maakt het je niet per se makkelijker. Maar wel diverser en natuurlijker. Rommeliger, en bovenal duurzamer.

Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Dodo
Blog
Hoorspel Koffiedik prikkelt de verbeelding

Enpuls en kunstenaarscollectief Sun City hebben samen zes bijzondere muzikale vertellingen gemaakt over de stad van de toekomst in het hoorspel Koffiedik! Gebruik je verbeelding en ervaar: ‘het kan anders’.

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Dodo
Blog
In gesprek met Annebel

De stad van de toekomst, Koffiedik zet je aan het denken. Het daagt je uit je eigen verbeelding op deze toekomst los te laten. Zo ook voor Annebel (21), studente aan de technische universiteit in Eindhoven.

Jongetje Dat In De Plas Springt
Trend
TrendPuls 4 - Klimaatadaptie

Het tegengaan van de opwarming van de aarde alleen is niet de oplossing. In TrendPuls 4 lees je alles over klimaatadaptie. Trends, innovaties en onze visie daarop.

Dodo
Blog
Hoorspel Koffiedik prikkelt de verbeelding

Enpuls en kunstenaarscollectief Sun City hebben samen zes bijzondere muzikale vertellingen gemaakt over de stad van de toekomst in het hoorspel Koffiedik! Gebruik je verbeelding en ervaar: ‘het kan anders’.

171006 2951
Persbericht
Enpuls Warmte Infra betrokken bij drie proeftuinen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft 19 nieuwe wijken aangewezen als proeftuin aardgasvrije wijken. Bij 3 wijken is Enpuls Warmte Infra betrokken. Het gaat om wijken in Deventer, Roermond en ’s-Hertogenbosch. Het doel is om per gemeente ongeveer 500 bestaande woningen op termijn aardgasvrij of aardgasvrij-ready.

Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld

De winnaars van de Enpuls Challenge zijn bekend! Tarnoc, een volledig elektrische, enorm efficiënte verwarmingsketel. CityBarge, een uitgekiend transportsysteem voor in de stad met kleine, elektrische boten, kanalen en grachten hergebruiken. En #iLeco, slimme software waarmee buurten en bewoners zoveel mogelijk hun zelf opgewekte #energie kunnen gebruiken.

Persbericht Warmtenet
Persbericht
Nieuwe stap in ontwikkeling duurzaam warmtenet binnenstad Maastricht

De gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht en Enpuls (onderdeel van Enexis Groep) hebben vandaag een overeenkomst ondertekend om gezamenlijk onderzoek te doen naar de geschiktheid van de ondergrond van het centrum voor de ontwikkeling van een grootschalig duurzaam warmtenet.

afbeelding home - logo wit.jpg
Trend
Enpuls Challenge

Wie bedenkt dé oplossing voor nieuwe energie? Ga jij de uitdaging aan? Dien dan vanaf nu tot en met uiterlijk 30 april je product, dienst, instrument, organisatie of ander briljant concept in op één van de vier uitdagingen en maak kans op uitgebreide ondersteuning van Enpuls.

Parkvanmorgen Vierkant Overview
Blog
Verwondering in het Park van Morgen

Ermi van Oers wil de relatie tussen mens en natuur versterken. Met energie als een levend proces.

ARE-YOU-READY- Enusual.gif
Trend
Enusual

Enusual is een beweging voor likeminded professionals die zich bezighouden met duurzaamheid en verandering. Enusual inspireert met toepasbare oplossingen, stimuleert nieuw denken en creëert ruimte om te dromen. De beweging prikkelt in inhoud en vibe en is alles wat je niet had verwacht.

Koffiedik Logo
Trend
Hoorspel Koffiedik

Dit is Koffiedik! Een spannend zesdelig hoorspel over een onvermijdelijke toekomst. Nederland 2104. Met in iedere aflevering een nieuw verhaal - van een spraakmakende schrijver - dat zich afspeelt in de stad van de toekomst.

thumbnail youtube enusual.png
Video
Terugblik enusual 2019
778108306
Persbericht
Enpuls helpt gemeenten met maatregelpakketten voor verduurzaming van wijken
Greenhouse
Persbericht
Tuinders in West-Brabant willen 100.000 ton CO2 per jaar besparen

De tuinders van Energie Cluster Steenbergen en Nieuw Prinsenland slaan de handen ineen met Enpuls Warmte Infra en SUEZ ReEnergy. De partijen tekenen een intentieverklaring om de restwarmte en CO2 die vrijkomt bij de verbranding van niet recyclebare afvalstromen in te zetten in de kassen.

Elektrisch laden teken
Persbericht
Groeiend tekort publieke laadpalen
Energiebesparing
Blog
Zet energiebesparing op 1

'Zet in op isoleren, iedereen in de wachtstand levert sowieso geen versnelling op. Lees meer over individuele energiebesparing.