Datum:03-07-2020
Mobiliteit Goederenvervoer

De toekomst van goederenvervoer is elektrisch

Transporteurs en verladers kunnen flink bijdragen aan het halen van klimaatdoelen en het terugdringen van CO2 in ons land, stelt Marieke van Amstel. ‘Een kwart van de CO2-uitstoot van het verkeer is afkomstig van vrachtvervoer. Het blijkt ook dat de meeste transporten binnenslands blijven. Bijna driekwart van alle goederen op Nederlandse wegen worden in Nederland ingeladen en gelost. Al dat vrachtvervoer rijdt nu voornamelijk op diesel, benzine en voor een klein deel ook op aardgas.’

‘In de logistiek is de omslag naar duurzame mobiliteit al wel begonnen’, constateert Marieke. ‘Groen gas raakt steeds meer in trek en de verduurzaming van transport via waterstof is ook in ontwikkeling. Toch is dit nog maar een deel van het verhaal.’ Omschakelen naar bijvoorbeeld biodiesel of groen gas levert milieuwinst op, maar kent zijn beperkingen.
‘Duurzame brandstoffen zoals groen gas maak je door mest of groenafval te vergisten en zijn daarmee gelimiteerd. En ook waterstof heeft nadelen. Het produceren van groene waterstof vraagt twee tot drie keer meer (duurzame) energie als je het vergelijkt met de elektriciteit die nodig is voor het opladen van batterij-elektrische voertuigen. Enpuls gelooft daarom dat de toekomst van goederenvervoer elektrisch is. Batterij-elektrische voertuigen zijn het meest efficiënt. Daarmee hebben ze de grootste operationele voordelen, tegen de laagste totale kosten.’

Enpuls onderzocht twintig projecten rondom duurzaam vervoer en ging op zoek naar de meest kansrijke ontwikkelingen. Dit zijn volgens haar de vijf meest in het oog springende trends:

1: De meeste projecten draaien op batterijen.
Zoals de kaart (zie hieronder, red.) laat zien, is het merendeel van de projecten batterij-elektrisch. Je ziet ook dat er steeds meer batterij-elektrische voertuigen de weg op gaan. Neem bijvoorbeeld de recente levering van twaalf elektrische FUSO E-Canters aan verschillende logistieke dienstverleners in Nederland, voornamelijk voor stedelijke distributie. Elektrische vrachtwagens zijn de grootste kanshebber voor duurzaam transport. De ‘total cost of ownership’ ligt laag. Reken je de kosten om naar de kilometerprijs, dan is rijden op elektriciteit nu goedkoper dan op diesel of waterstof.

Elektrificatie goederenvervoer kaart

2: Vrachtwagen opladen? Dat kan op steeds meer plekken. 
Cruciaal voor verduurzaming van het goederenvervoer is een landelijk dekkend laadnetwerk om alle logistieke bewegingen volgens planning te kunnen maken. Voor personenvervoer is de laadinfrastructuur in Nederland op dit moment toereikend en groeit deze nog verder. Voor goederenvervoer bestaat dit laadnetwerk nog niet en moet dit ontwikkeld worden. Ook voor voertuigen op waterstof is dit cruciaal. Uit de praktijk blijkt dat pilots met trucks op waterstof met name ontstaan in de buurt van waterstoftankstations. Daarnaast worden er al wat ervaringen met een mobiel vulpunt opgedaan. Waterstof wordt voornamelijk gebruikt voor vuilniswagens. Dit is vooral omdat er veel energie nodig is voor het samendrukken van het vuilnis.’

3: Laden en lossen? Stekker erin. 
Met een groeiend aantal laadpunten op bedrijventerreinen wordt elektrisch rijden steeds aantrekkelijker. Het is ook nog eens goedkoper, zeker als je je vrachtwagen oplaadt bij een depot of distributiecentrum waar het grootverbruikerstarief voor elektriciteit geldt. De projecten die Enpuls bekeek (tabel 1, onderaan de pagina), bevestigen dit beeld. Logistieke dienstverleners leggen voornamelijk zelf een laadstation aan, vaak bij het distributiecentrum. Het opladen van de elektrische vrachtwagen combineren zij met het laden en lossen of met een pauze van de chauffeur. Natuurlijk is het binnen logistieke processen belangrijk dat het laden zo min mogelijk tijd in beslag neemt. Daarom zie je dat snelladen populair is, met AC-laden als alternatief voor het laden tijdens de nacht.

4: De eerste batterij-trucks komen van de lopende band.
‘De meeste duurzame voertuigen waren tot nu toe gebaseerd op een bestaand benzine- of dieselmodel en vervolgens omgebouwd. Maar de ontwikkelingen gaan snel. De eerste vrachtwagenfabrikanten, waaronder DAF en Volvo, zijn gestart met het seriematig produceren van batterij-elektrische voertuigen. De Tesla Semi komt volgens recente berichten binnenkort op de markt. Nederland is een van de vier landen waar je deze elektrische vrachtwagen sinds vorig jaar al kon bestellen.’

5: Milieuzones werken als stimulans.
‘De meeste elektrische vrachtwagens rijden rond in Amsterdam en Rotterdam. Het gaat vooral om stedelijke distributie. Een belangrijke drijfveer hierachter zijn de ambitieuze doelstellingen van deze steden. Zo zal in 2030 al het verkeer op Amsterdamse wegen uitstootvrij zijn. Als een gemeente een milieuzone instelt, heeft dit een direct effect op de verduurzaming van het vrachtvervoer. Wat dat betreft ziet de toekomst voor duurzaam transport er zonnig uit. Met ingang van 2025 hebben 30 tot 40 grote gemeenten in Nederland een zero-emissie zone. Het gevolg: een nog grotere toename van duurzame logistiek.’

Elektrificatie goederenvervoer tabel 1

Heb jij zelf ervaringen met elektrisch transport?

Praktijkkennis is zeer waardevol voor de transitie naar zero-emissievervoer. Verladers die het voortouw nemen bij pilots met elektrische vrachtwagens kunnen het verschil maken. Ben je zelf actief in de logistiek en heb je ervaringen met batterij-elektrisch vervoer? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Dan horen we graag jouw verhalen! We denken graag mee over oplossingen voor de uitdagingen die je onderweg tegenkomt. Neem contact met ons op en we gaan samen aan de slag.

Marieke van Amstel Consultant
Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Energiek Nieuws week 30
Blog
Energiek Nieuws Week 30
Groeneauto
Persbericht
Waterstofauto onrealistisch alternatief in Nederland

De waterstofauto is twee keer zo duur als vergelijkbare auto’s op benzine of elektriciteit. Bovendien is de waterstofauto slechter voor het klimaat en het milieu dan elektrische auto’s.

Bestelbus
Blog
Waarom is de elektrische bestelbus nog niet populair?

Enpuls onderzocht waarom we nog maar zo weinig elektrische bestelbussen zien en identificeerde maar liefst 13 thema’s die de transitie naar duurzaam goederenvervoer belemmeren. Lees meer of download het onderzoeksrapport.

Vrachtwagen
Podcast
Duurzaam goederenvervoer: waar wachten we nog op?
Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld

De winnaars van de Enpuls Challenge zijn bekend! Tarnoc, een volledig elektrische, enorm efficiënte verwarmingsketel. CityBarge, een uitgekiend transportsysteem voor in de stad met kleine, elektrische boten, kanalen en grachten hergebruiken. En #iLeco, slimme software waarmee buurten en bewoners zoveel mogelijk hun zelf opgewekte #energie kunnen gebruiken.

Vrachtwagens snelweg
Visie
Batterij-elektrisch goederenvervoer en bijpassende infrastructuur

Om de klimaatdoelstellingen te halen zijn in 2030 alle nieuw verkochte bestel- en vrachtauto’s in Nederland batterij-elektrisch en is een infrastructuur aangelegd om deze voertuigen te laden.

Persbericht Warmtenet
Persbericht
Nieuwe stap in ontwikkeling duurzaam warmtenet binnenstad Maastricht

De gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht en Enpuls (onderdeel van Enexis Groep) hebben vandaag een overeenkomst ondertekend om gezamenlijk onderzoek te doen naar de geschiktheid van de ondergrond van het centrum voor de ontwikkeling van een grootschalig duurzaam warmtenet.

Elekttische vrachtwagens
Blog
Op naar elektrische vrachtauto's en bestelbusjes

Als Nederland distributieland kunnen we er niet omheen: onze logistieke sector moet verduurzamen. Wat is er nodig voor de overgang naar elektrisch goederenvervoer?

Jongetje Dat In De Plas Springt
Trend
TrendPuls 4 - Klimaatadaptie

Het tegengaan van de opwarming van de aarde alleen is niet de oplossing. In TrendPuls 4 lees je alles over klimaatadaptie. Trends, innovaties en onze visie daarop.

Energiek Nieuws Week 26 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 26
Energiek Nieuws Week 27 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 27
energieknieuws week 28
Blog
Energiek Nieuws Week 28
Energiek Nieuws week 29
Blog
Energiek Nieuws Week 29
Greenhouse
Persbericht
Tuinders in West-Brabant willen 100.000 ton CO2 per jaar besparen
Groene Auto
Blog
Elektrische auto wint van waterstof
afbeelding home - logo wit.jpg
Trend
Enpuls Challenge

Wie bedenkt dé oplossing voor nieuwe energie? Ga jij de uitdaging aan? Dien dan vanaf nu tot en met uiterlijk 30 april je product, dienst, instrument, organisatie of ander briljant concept in op één van de vier uitdagingen en maak kans op uitgebreide ondersteuning van Enpuls.

Canva Purple Flowers
Blogserie
De warmtetransitie begint vandaag