Datum:26-02-2020
Flexibel energiesysteem

Twinkelende lichtjes

In Het Park van Morgen beginnen lichtjes te twinkelen zodra je passeert. Deze interactieve groenstrook reageert op de aanwezigheid van voorbijgangers. Een bewuste keuze, zegt Ermi van Oers. ‘We hebben ervoor gezorgd dat de planten verlichting geven wanneer je dichtbij ze bent. Zo wil ik de relatie tussen mens en natuur versterken. Energie wordt een levend proces.’

Afval als goud

Als ontwerper raakte Ermi van Oers gefascineerd door biodesign – het gebied waar natuur, wetenschap en creativiteit elkaar raken. Ze zint op toepassingen waarmee we natuurlijke processen kunnen integreren in ons dagelijks bestaan. In het bijzonder doet ze met haar team onderzoek naar de mogelijkheden om energie op te wekken uit zogenaamde ‘reststromen’, zoals urine. ‘Over het algemeen willen we niks met ons eigen afval te maken hebben. Maar er valt nog zoveel uit te halen. Met onze projecten wil ik bereiken dat we afval als goud gaan zien.’

Met dank aan fotosynthese

Tegenwoordig richt zij zich op het afvalproduct dat ontstaat door fotosynthese bij planten. Door fotosynthese maken planten organisch materiaal aan (suikers) om van te groeien. Een deel van die suikers gebruikt de plant echter niet zelf, maar stoot deze af via de wortels. Bacteriën rond de wortels breken een deel van die suikers af. Tijdens dit proces laten de bacteriën elektronen los als afvalproduct. Het bedrijf Plant-e ontwikkelde de technologie om die elektronen te oogsten en te gebruiken als elektriciteit. Van Oers zorgt op haar beurt voor grotere bekendheid en acceptatie van deze toepassing. De techniek kent namelijk veel voordelen.

Magie

‘Het mooie is dat we op deze manier CO2 negatieve elektriciteit produceren. De planten genereren energie en leggen tegelijkertijd CO2 vast. Het zou prachtig zijn als we dat in kunnen zetten in gebieden waar weinig energie is.’ Toch is haar voornaamste doel van dit project misschien wel: aanzetten tot verwondering. ‘Ik wil mensen de kans geven om zich opnieuw te verwonderen over de kracht van de natuur. In Het Park van Morgen komt de energie uit de grond en reageren de plantjes op je aanwezigheid. We kunnen de natuur ervaren als iets magisch.’

In het hart raken

Die verwondering over de natuur kan volgens Van Oers helpen bij de slag om te verduurzamen. ‘We weten allemaal van de klimaatverandering en verlies van biodiversiteit. Toch veranderen we niet zo makkelijk ons gedrag. Het is vaak makkelijker en goedkoper om bij het oude te blijven. Met mijn ontwerpen wil ik mensen in het hart raken, zodat ze met andere ogen gaan kijken naar de samenwerking met moeder natuur. Dat bereik je volgens mij niet met wetenschappelijke kennis alleen.’

Liefdevol aaien

Daarom is Van Oers enthousiast over de ongewone verlichting in Het Park. Het zorgt voor een poëtische beleving die bewustwording teweeg kan brengen. ‘De hoeveelheid licht hangt af van de gezondheid van de planten en de groeicondities. Eerder ontwikkelde ik met Plant-e de zogenaamde Living Light. Door het liefdevol aaien van een plant, gaat het licht aan! Dit soort toepassingen kunnen mensen ervan bewust maken dat we voor de natuur moeten zorgen in plaats van haar uitputten. Met mijn bedrijf Nova Innova sla ik een brug tussen technologie en praktische toepasbaarheid. Er gebeurt zoveel binnen laboratoria wat ons nooit bereikt. Dat is zonde! Zeker nu we voor de uitdaging staan om de duurzame transitie zoveel mogelijk te versnellen.’

Meer weten over plantenstroom?

Nieuwsgierig hoe dat nou precies in zijn werk gaat, planten die energie maken? In de Klokhuis aflevering ‘Energie uit planten’ met Ermi van Oers wordt het heel begrijpelijk uitgelegd. Of beluister onze podcast! 

Wil je de volgende Fieldtrip niet missen? Laat het ons weten via info@enusual.nl

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

Boer In Veld
Concept
Beregenen op ZON

Wil jij jouw op boerderij je dieselwerktuigen electrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Energiek Nieuws Week 27 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 27
Groen Gas
Visie
Groen gas: noodzakelijke energiedrager in de transitie

Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem.

Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld
Waterstof windmolen op zee
Blog
Waterstof. Heilige graal of overschat verhaal?

Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?

Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Hoe manage je de toenemende energievraag?
Waterdruppel
Visie
Onze visie op waterstof

We zien veel kansen om waterstof als energiedrager te gebruiken. Maar de vraag is hoe toepasbaar waterstof al is.

Energie observer.png
Blog
Drijvend laboratorium voor duurzame energie

De Energy Observer is een varend laboratorium voor duurzame energie. Een schip van én voor de toekomst.

Waterstof windmolen op zee
Podcast
Waterstof: heilige graal of hype
Grid Flex Heeten
Concept
Nieuwe marktmodellen: Grid Flex

In Heeten gebeurt het al: lokale opwek, verbruik én opslag van energie. Zo houden we geldstromen binnen de regio en stimuleren we lokale duurzame opwek.

Beregenen Op Zon
Blog
Landbouw verduurzamen met elektrisch beregenen

Hoe zorg je ervoor dat het elektriciteitsnet in landelijke gebieden op een zonnige dag niet overbelast raakt door alle zonnestroom die boeren opwekken?

Bestelbus
Blog
Waarom is de elektrische bestelbus nog niet populair?

Enpuls onderzocht waarom we nog maar zo weinig elektrische bestelbussen zien en identificeerde maar liefst 13 thema’s die de transitie naar duurzaam goederenvervoer belemmeren. Lees meer of download het onderzoeksrapport.

Energiek Nieuws Week 25 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 25
Energiek Nieuws Week 26 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 26
Mossel
Blog
Een windmolen als mosselkwekerij

Toekomstbeeld van de Universiteit van Wageningen: in 2120 zwemmen dolfijnen in de Noordzee en eten we mosselen gekweekt op windmolens in zee. Lees alles over de toekomst.