Uitwegen

Veel mensen vinden het klimaatprobleem heus ernstig. Maar kijk je naar individueel gedrag, dan gebeurt er weinig. ‘Het komt er op neer dat het oude gedrag meestal comfortabeler is dan het nieuwe. In je auto blijven rijden is makkelijker dan op de fiets stappen’, zegt Gerdien.

De wetenschap noemt dit cognitieve dissonantie: het verschil tussen wat je vindt dat je moet doen en wat je werkelijk doet. Klimaat- en gedragsonderzoekers vonden meer dan dertig redenen waarom mensen niet in beweging komen. ‘Mensen denken dat het allemaal wel meevalt. Ze verzinnen uitwegen’, verklaart Gerdien. Zoals dat de natuur het wel oplost, of dat de industrie of andere landen eerst stappen moeten zetten. ‘Ik hoor ook vaak: tegen de tijd dat het echt gaat spelen hebben we wel iets bedacht. Dan redeneer je het probleem weg in de tijd’.

Voor veel mensen is verduurzamen ook iets heel groots en duurs, stelt Roy. ‘Van het gas af, CO2-neutrale warmtevoorziening, voor veel mensen is het ver weg. Het gaat soms ook een investering van €40.000. Dat verlamt mensen. Stap voor stap verduurzamen, daar geloven we veel meer in bij Enpuls.’

Drijfveren

Roy onderzocht de drijfveren van mensen die een nieuw verwarmingssysteem kopen. Hooguit twintig procent laat zich door duurzaamheid leiden. Een ander deel van de ondervraagden wil vooral zelfvoorzienend zijn. Terwijl voor de meeste mensen geldt: duurzaamheid is misschien een factor bij het beslissen, maar de kosten zijn doorslaggevend.

Hybride warmtepomp

De installatiebranche kan belangrijke lessen trekken uit de gedragswetenschap en de motivaties van mensen om te verduurzamen. Roy schetst waarom installateurs nu vaak nog met een nieuwe cv-ketel voorrijden. Gaat op een kwade winterdag de cv-ketel stuk, dan wil de klant zo snel mogelijk een warm huis en gelden duurzame voornemens even niet. De oude vertrouwde oplossing ligt dan voor de hand. En is voor de levensduur van de ketel, zo’n vijftien jaar, de kans verkeken om een duurzamer warmtesysteem te installeren. Terwijl die er wel zijn, aldus Roy. Een hybride warmtepomp bijvoorbeeld. Die verwarmt het huis naast een daarvoor geschikte hr-ketel. Die springt alleen op koude dagen bij.

Hou het simpel

De installatiebranche zou zich meer moeten inleven in de klant om de introductie van duurzame verwarmingssystemen beter op gang te krijgen. Roy denkt dat te veel focus op duurzaamheid daarbij niet altijd goed is. Een grote groep gaat door de knieën voor comfort. ‘Met duurzame techniek kun je straks je huis koelen in de zomer.’ Gerdien: ‘Alles draait absoluut om communicatie. Dat is wat keer op keer uit onderzoek blijkt. Hou het simpel en concreet. Wees duidelijk over voor- en nadelen. Daar kunnen mensen wat mee. Maar, nogmaals, als het nieuwe gedrag meer gedoe is dan het oude, dan blijft het voor veel mensen moeilijk om zich aan te passen.’

Dit artikel is gebasseerd op de podcast serie: Nieuwe energie. 

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Energiek Nieuws Week 27 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 27
Vrachtwagen op weg
Blog
Vijf trends in duurzaam goederenvervoer

De toekomst van goederenvervoer is elektrisch. Wij hebben in kaart gebracht waar de grootste groeikansen liggen. Lees hier de vijf trends in duurzaam goederenvervoer.

Energiek Nieuws Week 25 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 25
Energiek Nieuws Week 26 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 26
Persbericht Warmtenet
Persbericht
Nieuwe stap in ontwikkeling duurzaam warmtenet binnenstad Maastricht
Header Flexibelladen2
Download
Flexibel laden achter de meter

Onderzoek: Enpuls, Enexis, ElaadNL en Maxem toetsten in een pilot of het mogelijk is om huishoudens met een elektrische auto thuis flexibel te laten laden.

Bestelbus
Blog
Waarom is de elektrische bestelbus nog niet populair?

Enpuls onderzocht waarom we nog maar zo weinig elektrische bestelbussen zien en identificeerde maar liefst 13 thema’s die de transitie naar duurzaam goederenvervoer belemmeren. Lees meer of download het onderzoeksrapport.

Warmtepompp
Visie
Hybride warmtepomp als alternatief voor aardgas

Hoe zorgen we ervoor dat alternatieven voor de cv-ketel, zoals warmtepompen, terrein gaan winnen? En populairder worden?

Fvd Installateur
Podcast
Thuis aan de slag met verduurzamen
Man elektrisch laden
Download
Resultaten onderzoek Slim Laden

Het potentieel van Slim Laden is onderzocht. Effecten van duurzaam en gespreid laden en de kosten/baten zijn in beeld gebracht.

Stel Op Bank Met Koffie
Blog
Hoe gewild is de warmtepomp

Honderd mensen, honderd overtuigingen. Hoe zorgt een installateur, woningcorporatie of gemeente ervoor dat mensen kiezen voor een warmtepomp. Een klantreis biedt inzicht. En geeft houvast.

Warmtepomp
Blog
'Mijn ketel vervangen doe ik pas als hij echt kapot is'

We interviewden 30 woningeigenaren over hun bereidheid om een hybride warmtepomp aan te schaffen. In deze blog kom je meer te weten over wat mensen doen als de cv-ketel het plotseling begeeft.

Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld

De winnaars van de Enpuls Challenge zijn bekend! Tarnoc, een volledig elektrische, enorm efficiënte verwarmingsketel. CityBarge, een uitgekiend transportsysteem voor in de stad met kleine, elektrische boten, kanalen en grachten hergebruiken. En #iLeco, slimme software waarmee buurten en bewoners zoveel mogelijk hun zelf opgewekte #energie kunnen gebruiken.

warmtenet - 2 buizen plus mensen.jpg
Download
Whitepaper Vaart maken met warmtenetten
Laden
Download
Charge Management of Vehicles at home
Duurzaam Wonen
Visie
Naar een duurzame woning

Een duurzame woning moet niet alleen vanzelfsprekend zijn, maar het moet ook persoonlijker, makkelijker en sneller kunnen.