Uitwegen

Veel mensen vinden het klimaatprobleem heus ernstig. Maar kijk je naar individueel gedrag, dan gebeurt er weinig. ‘Het komt er op neer dat het oude gedrag meestal comfortabeler is dan het nieuwe. In je auto blijven rijden is makkelijker dan op de fiets stappen’, zegt Gerdien.

De wetenschap noemt dit cognitieve dissonantie: het verschil tussen wat je vindt dat je moet doen en wat je werkelijk doet. Klimaat- en gedragsonderzoekers vonden meer dan dertig redenen waarom mensen niet in beweging komen. ‘Mensen denken dat het allemaal wel meevalt. Ze verzinnen uitwegen’, verklaart Gerdien. Zoals dat de natuur het wel oplost, of dat de industrie of andere landen eerst stappen moeten zetten. ‘Ik hoor ook vaak: tegen de tijd dat het echt gaat spelen hebben we wel iets bedacht. Dan redeneer je het probleem weg in de tijd’.

Voor veel mensen is verduurzamen ook iets heel groots en duurs, stelt Roy. ‘Van het gas af, CO2-neutrale warmtevoorziening, voor veel mensen is het ver weg. Het gaat soms ook een investering van €40.000. Dat verlamt mensen. Stap voor stap verduurzamen, daar geloven we veel meer in bij Enpuls.’

Drijfveren

Roy onderzocht de drijfveren van mensen die een nieuw verwarmingssysteem kopen. Hooguit twintig procent laat zich door duurzaamheid leiden. Een ander deel van de ondervraagden wil vooral zelfvoorzienend zijn. Terwijl voor de meeste mensen geldt: duurzaamheid is misschien een factor bij het beslissen, maar de kosten zijn doorslaggevend.

Hybride warmtepomp

De installatiebranche kan belangrijke lessen trekken uit de gedragswetenschap en de motivaties van mensen om te verduurzamen. Roy schetst waarom installateurs nu vaak nog met een nieuwe cv-ketel voorrijden. Gaat op een kwade winterdag de cv-ketel stuk, dan wil de klant zo snel mogelijk een warm huis en gelden duurzame voornemens even niet. De oude vertrouwde oplossing ligt dan voor de hand. En is voor de levensduur van de ketel, zo’n vijftien jaar, de kans verkeken om een duurzamer warmtesysteem te installeren. Terwijl die er wel zijn, aldus Roy. Een hybride warmtepomp bijvoorbeeld. Die verwarmt het huis naast een daarvoor geschikte hr-ketel. Die springt alleen op koude dagen bij.

Hou het simpel

De installatiebranche zou zich meer moeten inleven in de klant om de introductie van duurzame verwarmingssystemen beter op gang te krijgen. Roy denkt dat te veel focus op duurzaamheid daarbij niet altijd goed is. Een grote groep gaat door de knieën voor comfort. ‘Met duurzame techniek kun je straks je huis koelen in de zomer.’ Gerdien: ‘Alles draait absoluut om communicatie. Dat is wat keer op keer uit onderzoek blijkt. Hou het simpel en concreet. Wees duidelijk over voor- en nadelen. Daar kunnen mensen wat mee. Maar, nogmaals, als het nieuwe gedrag meer gedoe is dan het oude, dan blijft het voor veel mensen moeilijk om zich aan te passen.’

Dit artikel is gebasseerd op de podcast serie: Nieuwe energie. 

Slimme wijken presentatie
Persbericht
Enpuls helpt gemeenten met maatregelpakketten voor verduurzaming van wijken

Enpuls heeft in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een praktisch proces en ondersteunende middelen ontwikkeld voor een collectieve wijkaanpak: de Slimme Wijken Aanpak. Daarin staat een stap-voor-stap benadering met isolatiemaatregelen centraal. De Slimme Wijken Aanpak wordt kosteloos aangeboden aan gemeenten en hun energieloketten.

Shutterstock 1366579751
Visie
Een succesvolle start met collectieve wijkaanpak

In 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn. De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht en planmatig te verduurzamen. Maar waar begin je?

Tarnoc Enpuls Challenge
Blog
Tarnoc: Dankzij Enpuls weten we wat woningcorporaties willen

De turbineketel van Tarnoc brengt duurzame verwarming rap dichterbij. Een half jaar geleden won Tarnoc de Enpuls Challenge. Tijd voor een follow-up!

Samenwerkingen warmtepomp
Visie
Onze visie in de praktijk

Enpuls zet zich in om de grootschalige toepassing van hybride warmtepompen mogelijk te maken op de juiste plek en de juiste manier. Bekijk onze samenwerkingen.

Aansluiten Bij De Belevingswereld Van Particuliere Woningeigenaren
Blog
‘We moeten beter aansluiten bij de belevingswereld van particuliere woningeigenaren’

Om de klimaatdoelen te halen, is iedereen nodig. Van lokale overheden en grote bedrijven tot particuliere woningeigenaren. Voor die laatste groep blijkt verduurzaming alleen vaak onvoldoende drijfveer om daadwerkelijk tot actie over te gaan. Om hen meer bij de energietransitie te betrekken, ontwikkelde Enpuls een inspiratieplaat.

200203 4145
Podcast
Podcast: Lang leve de hybride warmtepomp
Woonplan Ontdekkingstocht
Blog
Woonplan: de ontdekkingstocht naar een gebruiksvriendelijke tool

Onze conceptontwikkelaars spraken met tientallen bewoners om te achterhalen hoe ze precies keuzes maken bij woningverbetering. De ontwikkeling van Woonplan was een ware ontdekkingstocht, vertellen ze in dit blog.

Duurzaam Wonen
Visie
Naar een duurzame woning

Een duurzame woning moet niet alleen vanzelfsprekend zijn, maar het moet ook persoonlijker, makkelijker en sneller kunnen.

Poster Slimme Wijken Aanpak
Visie

Warmtepomp
Blog
'Mijn ketel vervangen doe ik pas als hij echt kapot is'

We interviewden 30 woningeigenaren over hun bereidheid om een hybride warmtepomp aan te schaffen. In deze blog kom je meer te weten over wat mensen doen als de cv-ketel het plotseling begeeft.

HWP Nieuwe Afbeelding
Blog
Installatiegroep Breman ziet volop potentie in de hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is in opmars. Branchevereniging Techniek Nederland heeft de ambitie om de komende tien jaar minimaal een miljoen van deze apparaten in Nederlandse woningen te installeren. Daarvoor is nog wel veel werk aan de winkel.

Overleg Slimme Wijken Aanpak
Blog
Maak een succesvolle start met de slimme wijken aanpak in jouw gemeente

Hoe maak je een vliegende start met de warmtetransitie in jouw gemeente? In welke wijken zit de meeste potentie rondom energiebesparing en duurzaamheid? En hoe krijg je hier groepen woningeigenaren sneller in beweging, zodat je klimaatafspraken uiteindelijk kunt waarmaken?

Wijk
Blog
Slimme Wijken Aanpak helpt gemeenten in ambitie naar aardgasvrij wonen
Warmtepompp
Visie
Hybride warmtepomp als alternatief voor aardgas

Hoe zorgen we ervoor dat alternatieven voor de cv-ketel, zoals warmtepompen, terrein gaan winnen? En populairder worden?

Woonwijk
Blog
Hybride warmtepomp: dé sleutel om de energietransitie op gang te brengen

Enpuls ziet een belangrijke rol voor de hybride warmtepomp in de energietransitie. Hoe je als gemeente het gebruik ervan kunt stimuleren, lees je in deze blog.

Fvd Installateur
Podcast
Thuis aan de slag met verduurzamen
Artikel Energiewerkplaats Li
Blog
Sociale innovatie in energie: de uitdagingen
Stel Op Bank Met Koffie
Blog
Hoe gewild is de warmtepomp

Honderd mensen, honderd overtuigingen. Hoe zorgt een installateur, woningcorporatie of gemeente ervoor dat mensen kiezen voor een warmtepomp. Een klantreis biedt inzicht. En geeft houvast.