Datum:05-05-2020
Flexibel energiesysteem Enusual

De toekomst komt steeds dichterbij

We steken allemaal wel eens onze kop in het zand. Als het gaat om dat enorme, abstracte probleem. Klimaatverandering. Hier in het Westen speelt het zich nog voornamelijk in de toekomst af. Die toekomst komt echter steeds dichterbij. Dat geldt zeker voor de mensen die nu jong zijn. Hoe gaan zij om met die wetenschap?

Enpuls bevroeg tien studenten journalistiek in de leeftijd van 18 tot 23 jaar. Aan bod kwamen onze vaste thema’s als verduurzaming van energie, reizen en wonen. Maar ook de belangrijke vraag: hoe kunnen we deze cruciale generatie het beste bij de transitie betrekken?

Te weinig, te laat?

We vielen maar met de deur in huis. Hoe kijken de studenten aan tegen een toekomst met klimaatverandering? Het leverde het meest beladen deel van het gesprek op. En tegelijk bemoedigend. Want een groot deel van de studenten trekt zich de problematiek erg aan. Veel gaan ervan uit dat we al te laat zijn om de neerwaartse spiraal ten goede te kunnen keren. Met  watersnoodrampen en dodelijke slachtoffers tot gevolg. Luca stelt: “Ik zie de toekomst best negatief. De ijskappen zijn nog steeds op vol tempo aan het smelten en dat is iets dat we onmogelijk terug kunnen draaien. Iedere meter die het waterpeil nu stijgt, zal voor altijd blijven.” De drastische maatregelen die nodig zijn, blijven vooralsnog uit.

Ok, Boomer

Bij sommigen levert dit een gevoel van machteloosheid op. En soms ook boosheid. Naar de generaties voor hen, naar bedrijven en alle anderen die hun kop in het zand steken. Luca vervolgt: “Ik ben pissig op de vorige generaties, ten eerste omdat ze het zo ver hebben laten komen. Ten tweede om de manier waarop ze ons nu belachelijk maken omdat wij ons er wel druk om maken.” En daar horen we een positieve noot. De studenten willen zich inzetten voor verandering. Zoals Sabien: “Ook al is het naar mijn idee eigenlijk al te laat, toch vind ik dat we moeten doen wat we kunnen. Zodat je tegenover jezelf en de toekomst kan verantwoorden hoe je hebt geleefd.” Het stemt hen hoopvol dat juist de eigen generatie beseft dat er iets moet veranderen.

Razendsnel

Over welke scenario’s maken de studenten zich met name druk? Hun hart gaat uit naar werelddelen en mensen voor wie benodigde maatregelen onbetaalbaar zijn. Ook de tijdsdruk baart zorgen. De ecologische ontwikkelingen gaan nu in een razend tempo. Hebben wij in ons drukke bestaan eigenlijk wel tijd om hierbij stil te staan en bewuste keuzes te maken? Megan constateert: “We weten niet goed hoe we terug moeten naar onze basis. Ik vind het zo bijzonder hoe corona (een vreselijk virus natuurlijk) ons weer terug brengt bij die basis. We zijn dankbaar voor wc-papier nota bene!”

Het sociale dilemma

Een ander punt van zorg: de grote onwetendheid en daardoor gebrek aan draagvlak. Klimaatproblematiek zou meer aandacht mogen krijgen in het onderwijs! Maar de meest prangende kwestie die de studenten noemen, is een gevoel van machteloosheid. Daardoor dreigen we met zijn allen te verzanden in niks doen, want ‘wat ik doe heeft toch geen zin’. Guus: “Mijn grootste zorg is the tragedy of the commons: als de ander het niet doet, doe ik het ook niet.”
Een paar studenten ziet de toekomst overigens lichter tegemoet. Zij wijzen op de huidige positieve maatregelen, die gepaard gaan met een groeiende bewustwording. Ook spreken ze vertrouwen uit in oplossingen vanuit de wetenschap en techniek.

Lifestyle zonder vlees en vliegen

Maken de studenten zelf wel toekomstbestendige keuzes? Verrassend: ze eten bijna allemaal vegetarisch en het gros wil niet meer vliegen. Luca: “Ik eet al een aantal jaar geen vlees meer, wat waarschijnlijk de grootste impact heeft.” En Guus: “Ik vlieg vrijwel nooit. Ik zit liever drie dagen in de trein dan de zelfhaat voelen als ik onnodig in een vliegtuig zit.”
Met die keuzes voelen ze zich duurzamer dan hun ouders. Al geven ze eerlijk toe dat financiële overwegingen zwaar wegen bij het wel of niet kiezen voor een duurzame optie, zeker voor een student. Vaak wint de auto het nu nog van de trein.

Toekomstdromen: van tiny house tot deelauto

Een elektrische auto in de toekomst is het ideaal, mits betaalbaar. Sommigen opteren voor deelauto’s. En het OV moet goedkoper! Marieke stelt: “Als we willen dat het OV de oplossing wordt van al onze problemen, moeten die prijzen echt omlaag. Zo maak je het voor de consument zo aantrekkelijk mogelijk om de auto te laten staan en te kiezen voor een duurzamere optie.” Wonen doen ze graag duurzaam en zelfvoorzienend. Dus goed geïsoleerd en zonder gas. Maar met zonnepanelen en een kleine moestuin. De tiny house is een populair voorbeeld.

Via Dennis Storm en Rutger Bregman

Hoe kunnen we de volgende generatie het beste betrekken bij de transitie? De studenten hebben een haat-liefdeverhouding met sociale media, toch is Instagram volgens hen de beste manier om jongeren te bereiken. Een combinatie van wetenschappelijke achtergrond met persoonlijke verhalen, spreekt het meest aan. Rutger Bregman en Tegenlicht doen dit bijvoorbeeld goed. Daarnaast raden ze aan om samen te werken met influencers, zoals presentator Dennis Storm of duurzame mode blogster When Sarah Smiles.

Om werk te maken van de transitie, roepen de studenten ten slotte op tot meer (interactieve) voorlichting en kostenverlaging van duurzame opties. Beloon bewust gedrag! En die omslag mag dus sneller. ‘Een grotere niet-lullen-maar-poetsen mentaliteit’, vat Hannah samen.

Ook meepraten?

Wil jij ook meedenken over duurzaamheid, de energietransitie en het veranderende klimaat? Meld je dan aan voor onze community Enusual.

Tarnoc1
Blog
Tarnoc: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’

Enpuls Challenge winnaar Tarnoc over hun uitvinding: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’

Tractor In Veld
Concept
Beregenen Op Zon

Het concept: boeren dragen bij aan energietransitie. Beregenen Op Zon stimuleert het gebruik van een technische toepassing waarmee boeren zelf opgewekte zonne-energie direct kunnen gebruiken voor de installatie om het land mee te beregenen.

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Koffiedik Logo
Trend
Hoorspel Koffiedik

Dit is Koffiedik! Een spannend zesdelig hoorspel over een onvermijdelijke toekomst. Nederland 2104. Met in iedere aflevering een nieuw verhaal - van een spraakmakende schrijver - dat zich afspeelt in de stad van de toekomst.

Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Groen Gas
Visie
Groen gas: noodzakelijke energiedrager in de transitie

Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem.

Parkvanmorgen Vierkant Overview
Blog
Verwondering in het Park van Morgen

Ermi van Oers wil de relatie tussen mens en natuur versterken. Met energie als een levend proces.

Ileco Header2
Blog
i.Leco: ‘Wij maken energiegebruik persoonlijk’
Citybarge Overview 2
Blog
CityBarge: ‘Vervoer je vracht elektrisch via de gracht!’
Waterstof windmolen op zee
Blog
Waterstof. Heilige graal of overschat verhaal?

Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?

Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Hoe manage je de toenemende energievraag?
Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

Waterdruppel
Visie
Onze visie op waterstof

We zien veel kansen om waterstof als energiedrager te gebruiken. Maar de vraag is hoe toepasbaar waterstof al is.

50 Gradentest (3)
Concept
50-gradentest

Is jouw huis geschikt voor een (hybride) warmtepomp? De 50-gradentest geeft inzicht. Standaard staan cv-ketels afgesteld op 80 °C, dat is vaak niet nodig. Door je cv op 50 °C te zetten, sla je twee vliegen in één klap. Je bespaart energie en weet meteen of je huis geschikt is voor een warmtepomp, of dat eerst meer isolatie nodig is.

Boer In Veld
Overige
Beregenen op ZON

Wil jij op jouw boerderij je dieselwerktuigen elektrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Mossel
Blog
Een windmolen als mosselkwekerij

Toekomstbeeld van de Universiteit van Wageningen: in 2120 zwemmen dolfijnen in de Noordzee en eten we mosselen gekweekt op windmolens in zee. Lees alles over de toekomst.

Waterstof windmolen op zee
Podcast
Waterstof: heilige graal of hype
Energie observer.png
Video
Experimenteren met nieuwe energie op zee