Samen met CE Delft en APPM heeft Enpuls de effecten op CO2-uitstoot, netcapaciteit en jouw portemonnee onderzocht. De CEO van Enexis, Peter Vermaat heeft het eerste exemplaar van het onderzoeksrapport uitgereikt aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven. In deze blog leggen we je uit waarom we slim laden zo interessant vinden. 

Nederland aan de kop in elektrisch rijden

De overstap naar elektrisch rijden is één van de oplossingen om onze CO2-uitstoot te verminderen. In 2030 moeten alle nieuwe verkochte auto’s ‘zero emissie’ zijn. Volgens RVO.nl gaat de elektrische auto hard in Nederland. Internationaal zijn wij, samen met China en Frankrijk, een belangrijke speler op dit gebied. Er is geen land met een grotere dichtheid aan laadpunten: meer dan één (semi)publiek laadpunt per vier elektrische auto’s. Dat is een mooi vertrekpunt, want in 2030 zijn er volgens het Klimaatakkoord 2.8 miljoen elektrische auto’s op de weg. En die hebben elektriciteit nodig.   

Nu de netten nog...

Gemeenten en netbeheerders maken het energienetwerk klaar voor de toename aan elektrische auto’s. Belangrijk, want het is wel zo prettig als je je auto kunt opladen en tegelijkertijd nog een wasje kunt draaien. Er moet voldoende capaciteit zijn om als het nodig is beide activiteiten ‘full speed’ te doen. Daarnaast gebruik je natuurlijk het liefst alleen duurzaam opgewekte energie. Helaas is er niet altijd volop zonne- of windenergie beschikbaar op de momenten dat je wil opladen: de ochtend en de avond.

Dit zijn uitdagingen waar gemeenten en netbeheerders op dit moment druk mee bezig zijn. Het verzwaren van de netkabels onder de grond is een oplossing. Maar, breek- en sloopwerk kost geld en levert gedoe op, voor de autorijder, de buurt en de gemeente. Als het makkelijker, goedkoper en sneller kan, dan heeft Nederland sneller een elektrisch wagenpark.

Hoe kunnen we slimmer laden?

Er zijn in Nederland diverse pilots geweest met slimme laadpalen. Hoe het werkt: een stuursignaal zorgt ervoor dat je kunt opladen op de manier en het moment die jou het beste uitkomt, bijvoorbeeld:

  • wanneer de zon op jouw zonnepanelen schijnt; duurzamer
  • wanneer stroom goedkoop is; goedkoper
  • langzamer als je nergens heen hoeft en sneller wanneer je haast hebt; efficiënter benutten van netcapaciteit

Toch zijn we nog niet massaal slim aan het laden. Marktpartijen en netbeheerders zoals Enexis mogen namelijk van de overheid (nog) geen stuursignaal sturen naar laadpalen. Met een onafhankelijk onderzoek naar de maatschappelijke ‘business case’ van slim laden hopen wij beleidsmakers te overtuigen om dit op grote schaal mogelijk te maken.

De maatschappelijke business case

Om elektrisch rijden een succes te maken moet slim laden een oplossing bieden voor optimaal gebruik van netcapaciteit en bijdragen aan het gebruik van zonne- en windenergie en daarmee CO2-reductie. Daarnaast moet er een kostenvoordeel zijn.

We hebben in ons onderzoek twee varianten uitgewerkt: (1) maximaal duurzaam laden (sturen op zo min mogelijk CO2-uitstoot) en (2) gespreid laden (sturen op beschikbare netcapaciteit).

Van beide varianten hebben we de mogelijke baten onderzocht: het effect op (1) CO2-uitstoot, (2) de prijs van laadstroom voor autorijders, (3) de groothandelsmarkt en (4) netinvesteringen. Deze hebben we afgezet tegen de kosten: investeringen die we maken in de infrastructuur, systemen en beheer en onderhoud.

In ons rapport lees je hoeveel procent we de CO2-uitstoot verlagen als we laden afstemmen op beschikbaarheid van zonne- en windenergie. En wat het kostenvoordeel is van verschillende varianten van slim laden, per elektrische auto, per jaar. Wij nodigen beleidsmakers, provincies, gemeenten en netbeheerders uit om het te lezen.  En eigenlijk iedereen die alles uit de elektrische auto wil halen – behalve de stekker natuurlijk!

Elektrisch laden teken
Persbericht
Groeiend tekort publieke laadpalen

Het tekort aan laadpalen in Nederland neemt toe. Uit onderzoek van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep, blijkt dat in ruim 1 op de 3 buurten de laadpalen overbezet zijn.

Man elektrisch laden
Download
Resultaten onderzoek Slim Laden

Het potentieel van Slim Laden is onderzocht. Effecten van duurzaam en gespreid laden en de kosten/baten zijn in beeld gebracht.

Laadpalen VVE Laadloket
Blog
Lancering VVE Laadloket helpt VvE’s bij besluitvorming laadpalen

De vraag naar laadmogelijkheden is voor VvE’s een grote uitdaging. Het blijkt vaak lastig om tot een gezamenlijk besluit te komen. Ontdek hoe het VVE Laadloket hier verandering in brengt.

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Parkeetplaats met laadpalen
Webinar
Laadpalen overbezet in ruim 1 op de 3 Nederlandse buurten

Bezitters van een elektrische auto grijpen steeds vaker mis bij de publieke laadpaal. Wat is hieraan te doen? Hoe kun je als gemeente ervoor zorgen dat de bezitters van stekkerauto’s altijd kunnen laden? Bekijk voor het antwoord op deze vragen de webinar gehouden op donderdag 5 november terug.

Een Duurzaam Wagenpark Voor De Bv Nederland
Blog
Een duurzaam wagenpark voor de BV Nederland

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Ook zakelijk: zowel in de publieke als in de private sectoren zijn organisaties hard bezig om hun wagenpark te verduurzamen. Om hen hier een handje bij te helpen, ontwierp Enpuls de tool Rapport Emissievrije Vloot (REV).

Blog
Het strijdtoneel rondom de elektrische rijder

Het zit de elektrische rijder niet mee. Laadpalen worden ten onrechte bezet gehouden door laadpaalklevers of foutparkeerders. En als een laadpaal al beschikbaar is, weet de rijder vooraf vaak niet welk tarief hij moet betalen. Het komt zelfs voor dat een beheerder in dezelfde straat verschillende prijzen rekent voor dezelfde stroom. Kortom, het is een onoverzichtelijke chaos aan het worden.

Elektrisch laden
Blog
Optimalisatie laadnetwerk nodig

Het zal niet lang meer duren tot iedereen elektrisch rijdt. Dat is goed nieuws voor het klimaat en de werkgelegenheid. In dit blog meer over de kansen en de knelpunten die we hiervoor moeten aanpakken

Slim_laden_brabant.jpg
Visie
Groei elektrische auto’s versnelt

De verkoop van elektrische personenauto’s stijgt veel sneller dan voorspeld. Hoe kunnen we dit het beste organiseren zodat we in 2025 klaar zijn voor meer dan 1 miljoen elektrische auto’s?

Groene Auto
Blog
Elektrische auto wint van waterstof

Wordt jouw volgende auto benzine, waterstof of een elektrische? Enpuls heeft de verschillen onderzocht op de Nederlandse markt. Lees hier het onderzoek!

Laadpaal Zomerblog1
Blog
Staan we straks in de file voor de laadpaal?

Steeds meer mensen gaan elektrisch rijden. In 2019 groeide het aantal elektrische auto’s met 139% en de op 1 juli gelanceerde subsidie is nu al op. De gemeenten kunnen deze groei nauwelijks aan. Vorig jaar steeg het aantal publieke laadpalen met slechts 38%. Als dat zo doorgaat, staan we straks in de file voor de laadpaal.

Personenvervoer elektrisch laden
Blog
Laadzekerheid voor bezoekers

Laadzekerheid op het platteland, kunnen we dat bieden? In dit blog meer over snellaadstations op strategische plaatsen zodat je óók op platteland kunt komen.

Vrachtwagens geparkeerd (1)
Webinar
Duurzame stadslogistiek binnen gemeenten: wat is de status?

In 2025 moeten bij 30-40 gemeenten zero emissie zones worden ingevoerd. Benieuwd naar de kansen, knelpunten en praktijkvoorbeelden? Kijk dan de webinar welke heeft plaatsgevonden op donderdag 8 oktober terug.

Elektrische auto
Concept
EV-Prognose Atlas
Smart Truck Charging
Blog
‘Werk aan de winkel om Smart Truck Charging haalbaar te maken’
Personenvervoer elektrisch laden
Podcast
Heel Nederland elektrisch
Header Flexibelladen2
Download
Flexibel laden achter de meter
Groeneauto
Persbericht
Waterstofauto onrealistisch alternatief in Nederland