Datum:02-03-2020
Flexibel energiesysteem

Omgekeerde beweging

Helaas is in Nederland nog een omgekeerde beweging gaande. Het aantal bomen neemt hier al jaren af. Niet door stikstof, de opwarming van de aarde of door de droogte van de afgelopen zomers, maar door bomenkap. De NOS meldt dat in Nederland in verhouding zelfs meer bomen worden gekapt dan in het Amazonegebied. Jaarlijks verdwijnt er in Nederland 1 procent van het bos - 4000 hectare - terwijl dat in Brazilië minder dan een half procent is.

Beter bosbeheer

Natuurlijk ontkom je er niet aan om bomen weg te halen. Ze gaan tenslotte gemiddeld ‘maar’ een jaar of veertig mee. Al die tijd slaan ze CO2 op. Als je ze verbrandt, komt de opgenomen koolstofdioxide vrij. Beter is om het hout uit de ovens te houden, bijvoorbeeld door het te gebruiken in de bouw. In bouwconstructies blijft het broeikasgas nog eens vijftig jaar extra opgeslagen. En als je de gekapte bomen vervangt door nieuwe, vang je netto meer CO2.

Met beter bosbeheer valt veel winst te behalen, legt Onderzoeker Gert-Jan Nabuurs van de Wageningen Universiteit uit op de website van de NOS: "Het Europese bos compenseert nu 10 procent van de CO2-uitstoot. Dat zou twee keer zoveel kunnen zijn als we ons bos beter zouden beheren."

Opsteker voor het klimaat

Nog beter is het om meer bomen te planten dan je omhakt. Bij de beleidsmakers is het besef doorgedrongen dat we onze bossen niet alleen goed moeten beheren, maar ook fors moeten uitbreiden, want een hectare bos neemt per jaar zo’n vijf tot negen ton CO2 op. Het plan om in Europa twee miljard bomen te planten, werd vorige maand gepresenteerd door eurocommissaris Frans Timmermans. Het maakt deel uit van zijn Green Deal om de opwarming van de aarde te stuiten. En hoewel we met al die bomen bij lange na niet al onze uitstoot kunnen compenseren, zou het toch een geweldige opsteker zijn voor het klimaat, want al die bomen gaan megatonnen aan koolstofdioxide opnemen.

13.000 hectare in Brabant

Ook Noord-Brabant heeft flinke ambities op dit gebied. De provincie wil de komende tien jaar het bestaande areaal van 70.000 hectare bos uitbreiden met 13.000 hectare. Daarvan komt 8.000 hectare in bestaande natuurgebieden en de rest daarbuiten. Er worden 40 miljoen bomen geplant, waarvan er uiteindelijk, door natuurlijke selectie, zo’n 4 miljoen overblijven.

Waar laten we al die bomen? 

De vraag is natuurlijk waar laten we al die nieuwe bomen? Een deel kunnen we kwijt in bestaand natuurgebied. Voor de rest kunnen we kijken naar ongebruikte landbouwgronden. De afgelopen jaren is veel bosgrond veranderd in weiland. Dat is eenvoudig terug te draaien. Ook kunnen we het land gebruiken van de veeboeren die worden uitgekocht in de stikstofcrisis. En tot slot kunnen we boeren aanmoedigen om meer fruit- en notenbomen te verbouwen. Dan valt daar nog wat aan te verdienen ook.

Meer informatie

Blogserie: lichtpunten in de energietransitie

Dit artikel is onderdeel van de blogserie 'lichtpunten in de energietransitie'. De media staan bol van de berichten over de klimaatverandering, met nieuws over natuurrampen en sombere vooruitzichten voor onze leefomgeving. Valt er ook nog iets positiefs te melden? In deze blogserie zoekt Enpuls naar de lichtpunten in de energietransitie. 

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

Boer In Veld
Concept
Beregenen op ZON

Wil jij jouw op boerderij je dieselwerktuigen electrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Energiek Nieuws Week 27 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 27
Waterstof windmolen op zee
Blog
Waterstof. Heilige graal of overschat verhaal?

Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?

Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Hoe manage je de toenemende energievraag?
Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Waterdruppel
Visie
Onze visie op waterstof

We zien veel kansen om waterstof als energiedrager te gebruiken. Maar de vraag is hoe toepasbaar waterstof al is.

Groen Gas
Visie
Groen gas: noodzakelijke energiedrager in de transitie

Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem.

Mossel
Blog
Een windmolen als mosselkwekerij

Toekomstbeeld van de Universiteit van Wageningen: in 2120 zwemmen dolfijnen in de Noordzee en eten we mosselen gekweekt op windmolens in zee. Lees alles over de toekomst.

Beregenen Op Zon
Blog
Landbouw verduurzamen met elektrisch beregenen

Hoe zorg je ervoor dat het elektriciteitsnet in landelijke gebieden op een zonnige dag niet overbelast raakt door alle zonnestroom die boeren opwekken?

Grid Flex Heeten
Concept
Nieuwe marktmodellen: Grid Flex

In Heeten gebeurt het al: lokale opwek, verbruik én opslag van energie. Zo houden we geldstromen binnen de regio en stimuleren we lokale duurzame opwek.

Energie observer.png
Video
Experimenteren met nieuwe energie op zee
Bestelbus
Blog
Waarom is de elektrische bestelbus nog niet populair?

Enpuls onderzocht waarom we nog maar zo weinig elektrische bestelbussen zien en identificeerde maar liefst 13 thema’s die de transitie naar duurzaam goederenvervoer belemmeren. Lees meer of download het onderzoeksrapport.

Energiek Nieuws Week 25 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 25
Energiek Nieuws Week 26 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 26
Energie observer.png
Blog
Drijvend laboratorium voor duurzame energie

De Energy Observer is een varend laboratorium voor duurzame energie. Een schip van én voor de toekomst.

Waterstof windmolen op zee
Podcast
Waterstof: heilige graal of hype