Datum:02-03-2020
Flexibel energiesysteem

Omgekeerde beweging

Helaas is in Nederland nog een omgekeerde beweging gaande. Het aantal bomen neemt hier al jaren af. Niet door stikstof, de opwarming van de aarde of door de droogte van de afgelopen zomers, maar door bomenkap. De NOS meldt dat in Nederland in verhouding zelfs meer bomen worden gekapt dan in het Amazonegebied. Jaarlijks verdwijnt er in Nederland 1 procent van het bos - 4000 hectare - terwijl dat in Brazilië minder dan een half procent is.

Beter bosbeheer

Natuurlijk ontkom je er niet aan om bomen weg te halen. Ze gaan tenslotte gemiddeld ‘maar’ een jaar of veertig mee. Al die tijd slaan ze CO2 op. Als je ze verbrandt, komt de opgenomen koolstofdioxide vrij. Beter is om het hout uit de ovens te houden, bijvoorbeeld door het te gebruiken in de bouw. In bouwconstructies blijft het broeikasgas nog eens vijftig jaar extra opgeslagen. En als je de gekapte bomen vervangt door nieuwe, vang je netto meer CO2.

Met beter bosbeheer valt veel winst te behalen, legt Onderzoeker Gert-Jan Nabuurs van de Wageningen Universiteit uit op de website van de NOS: "Het Europese bos compenseert nu 10 procent van de CO2-uitstoot. Dat zou twee keer zoveel kunnen zijn als we ons bos beter zouden beheren."

Opsteker voor het klimaat

Nog beter is het om meer bomen te planten dan je omhakt. Bij de beleidsmakers is het besef doorgedrongen dat we onze bossen niet alleen goed moeten beheren, maar ook fors moeten uitbreiden, want een hectare bos neemt per jaar zo’n vijf tot negen ton CO2 op. Het plan om in Europa twee miljard bomen te planten, werd vorige maand gepresenteerd door eurocommissaris Frans Timmermans. Het maakt deel uit van zijn Green Deal om de opwarming van de aarde te stuiten. En hoewel we met al die bomen bij lange na niet al onze uitstoot kunnen compenseren, zou het toch een geweldige opsteker zijn voor het klimaat, want al die bomen gaan megatonnen aan koolstofdioxide opnemen.

13.000 hectare in Brabant

Ook Noord-Brabant heeft flinke ambities op dit gebied. De provincie wil de komende tien jaar het bestaande areaal van 70.000 hectare bos uitbreiden met 13.000 hectare. Daarvan komt 8.000 hectare in bestaande natuurgebieden en de rest daarbuiten. Er worden 40 miljoen bomen geplant, waarvan er uiteindelijk, door natuurlijke selectie, zo’n 4 miljoen overblijven.

Waar laten we al die bomen? 

De vraag is natuurlijk waar laten we al die nieuwe bomen? Een deel kunnen we kwijt in bestaand natuurgebied. Voor de rest kunnen we kijken naar ongebruikte landbouwgronden. De afgelopen jaren is veel bosgrond veranderd in weiland. Dat is eenvoudig terug te draaien. Ook kunnen we het land gebruiken van de veeboeren die worden uitgekocht in de stikstofcrisis. En tot slot kunnen we boeren aanmoedigen om meer fruit- en notenbomen te verbouwen. Dan valt daar nog wat aan te verdienen ook.

Meer informatie

Blogserie: lichtpunten in de energietransitie

Dit artikel is onderdeel van de blogserie 'lichtpunten in de energietransitie'. De media staan bol van de berichten over de klimaatverandering, met nieuws over natuurrampen en sombere vooruitzichten voor onze leefomgeving. Valt er ook nog iets positiefs te melden? In deze blogserie zoekt Enpuls naar de lichtpunten in de energietransitie. 

Groen Gas
Visie
Groen gas: noodzakelijke energiedrager in de transitie

Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem.

Tractor In Veld
Concept
Beregenen Op Zon

Het concept: boeren dragen bij aan energietransitie. Beregenen Op Zon stimuleert het gebruik van een technische toepassing waarmee boeren zelf opgewekte zonne-energie direct kunnen gebruiken voor de installatie om het land mee te beregenen.

Citybarge Overview 2
Blog
CityBarge: ‘Vervoer je vracht elektrisch via de gracht!’

Nieuw leven voor transport over het water: CityBarge. Een van de drie winnaars van de Enpuls Challenge 2020 vertelt meer over hun innovatieve concept. Dé oplossing voor schonere binnensteden in 2025 ligt in handen van CityBarge en daar gaat Enpuls ze bij helpen.

Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

Tarnoc1
Blog
Tarnoc: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’

Enpuls Challenge winnaar Tarnoc over hun uitvinding: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’

Ileco Header2
Blog
i.Leco: ‘Wij maken energiegebruik persoonlijk’

Enpuls Challenge winnaar i.Leco brengt het delen van duurzame energie een stapje dichterbij. Met slimme software stemmen ze vraag en aanbod van zelf opgewekte zonnestroom op elkaar af. ‘Voor de energietransitie hebben we ‘smart’ oplossingen nodig!’

171006 2880
Persbericht
Kosten-batenanalyse: zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn beter dan op landbouwgrond in 2020.

Ontwikkelaars van zonneprojecten moeten meer gestimuleerd worden om zonnepanelen op bedrijfsdaken te leggen, in plaats van op landbouwgrond. Zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn in 2020 vanuit maatschappelijk oogpunt namelijk wenselijker dan panelen op landbouwgrond. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep.

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Hoe manage je de toenemende energievraag?
Waterstof windmolen op zee
Blog
Waterstof. Heilige graal of overschat verhaal?

Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?

Boer In Veld
Overige
Beregenen op ZON

Wil jij op jouw boerderij je dieselwerktuigen elektrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Waterdruppel
Visie
Onze visie op waterstof

We zien veel kansen om waterstof als energiedrager te gebruiken. Maar de vraag is hoe toepasbaar waterstof al is.

Grid Flex Heeten
Concept
Nieuwe marktmodellen: Grid Flex
Energie observer.png
Video
Experimenteren met nieuwe energie op zee
Mossel
Blog
Een windmolen als mosselkwekerij
50 Gradentest (3)
Concept
50-gradentest
Energie observer.png
Blog
Drijvend laboratorium voor duurzame energie