Datum:02-03-2020

Omgekeerde beweging

Helaas is in Nederland nog een omgekeerde beweging gaande. Het aantal bomen neemt hier al jaren af. Niet door stikstof, de opwarming van de aarde of door de droogte van de afgelopen zomers, maar door bomenkap. De NOS meldt dat in Nederland in verhouding zelfs meer bomen worden gekapt dan in het Amazonegebied. Jaarlijks verdwijnt er in Nederland 1 procent van het bos - 4000 hectare - terwijl dat in Brazilië minder dan een half procent is.

Beter bosbeheer

Natuurlijk ontkom je er niet aan om bomen weg te halen. Ze gaan tenslotte gemiddeld ‘maar’ een jaar of veertig mee. Al die tijd slaan ze CO2 op. Als je ze verbrandt, komt de opgenomen koolstofdioxide vrij. Beter is om het hout uit de ovens te houden, bijvoorbeeld door het te gebruiken in de bouw. In bouwconstructies blijft het broeikasgas nog eens vijftig jaar extra opgeslagen. En als je de gekapte bomen vervangt door nieuwe, vang je netto meer CO2.

Met beter bosbeheer valt veel winst te behalen, legt Onderzoeker Gert-Jan Nabuurs van de Wageningen Universiteit uit op de website van de NOS: "Het Europese bos compenseert nu 10 procent van de CO2-uitstoot. Dat zou twee keer zoveel kunnen zijn als we ons bos beter zouden beheren."

Opsteker voor het klimaat

Nog beter is het om meer bomen te planten dan je omhakt. Bij de beleidsmakers is het besef doorgedrongen dat we onze bossen niet alleen goed moeten beheren, maar ook fors moeten uitbreiden, want een hectare bos neemt per jaar zo’n vijf tot negen ton CO2 op. Het plan om in Europa twee miljard bomen te planten, werd vorige maand gepresenteerd door eurocommissaris Frans Timmermans. Het maakt deel uit van zijn Green Deal om de opwarming van de aarde te stuiten. En hoewel we met al die bomen bij lange na niet al onze uitstoot kunnen compenseren, zou het toch een geweldige opsteker zijn voor het klimaat, want al die bomen gaan megatonnen aan koolstofdioxide opnemen.

13.000 hectare in Brabant

Ook Noord-Brabant heeft flinke ambities op dit gebied. De provincie wil de komende tien jaar het bestaande areaal van 70.000 hectare bos uitbreiden met 13.000 hectare. Daarvan komt 8.000 hectare in bestaande natuurgebieden en de rest daarbuiten. Er worden 40 miljoen bomen geplant, waarvan er uiteindelijk, door natuurlijke selectie, zo’n 4 miljoen overblijven.

Waar laten we al die bomen? 

De vraag is natuurlijk waar laten we al die nieuwe bomen? Een deel kunnen we kwijt in bestaand natuurgebied. Voor de rest kunnen we kijken naar ongebruikte landbouwgronden. De afgelopen jaren is veel bosgrond veranderd in weiland. Dat is eenvoudig terug te draaien. Ook kunnen we het land gebruiken van de veeboeren die worden uitgekocht in de stikstofcrisis. En tot slot kunnen we boeren aanmoedigen om meer fruit- en notenbomen te verbouwen. Dan valt daar nog wat aan te verdienen ook.

Meer informatie

Blogserie: lichtpunten in de energietransitie

Dit artikel is onderdeel van de blogserie 'lichtpunten in de energietransitie'. De media staan bol van de berichten over de klimaatverandering, met nieuws over natuurrampen en sombere vooruitzichten voor onze leefomgeving. Valt er ook nog iets positiefs te melden? In deze blogserie zoekt Enpuls naar de lichtpunten in de energietransitie.