Datum:21-01-2020
Flexibel energiesysteem

Natuurrampen

Smeltende poolkappen, brandende oerwouden, mislukte oogsten, gebrek aan drinkwater. Alle mogelijke natuurrampen uit de hele wereld trekken in een steeds hoger tempo aan ons voorbij. De voorspellingen over onze toekomst lopen uiteen van somber tot ronduit angstwekkend.

Stijgende zeespiegel

89 wetenschappers van vijftig internationale organisaties (waaronder de TU Delft en de Universiteit Utrecht) luidden afgelopen maand nog de noodklok in het wetenschappelijke tijdschrift Nature: het ijs op Groenland verdwijnt in steeds hoger tempo. Groenland is na de zuidpool het land met de grootste ijskap ter wereld. Deze ijskap neemt zeven keer zo snel af als dertig jaar geleden. Als deze volledig smelt, stijgt de zeespiegel wereldwijd met maar liefst zeven meter. Zo ver komt het waarschijnlijk niet, maar de verwachting is dat de zeespiegel deze eeuw met 67 centimeter zal stijgen. Dat lijkt niet veel, maar het is genoeg om het leven van honderden miljoenen mensen in kustgebieden te bedreigen. Belangrijk voorbehoud aan dit alarmerende bericht: dit scenario staat ons te wachten als de huidige uitstoot van broeikasgassen niet sterk verminderd.

Ander toekomstbeeld

Genoeg reden om collectief in een klimaatdepressie te schieten. Maar vorige week kwamen zeventien wetenschappers van de universiteit van Wageningen met een heel ander toekomstbeeld. Ons land staat over honderd jaar niet half onder water zoals veel mensen vrezen, maar heeft zich aangepast aan de stijgende zeespiegel en de grotere hoeveelheden rivierwater. In het jaar 2120 is ons land schoon en groen. De rivieren zijn verbreed, er liggen zonneparken en windparken voor de kust, er zijn grote nieuwe bossen aangeplant en er is voldoende ruimte voor recreatie, industrie en landbouw. In de Noordzee zwemmen dolfijnen.

Nieuw verhaal

De Wageningse onderzoekers uit uiteenlopende disciplines maakten samen een toekomstige landkaart van Nederland voor 2120. Volgens Tim van Hattum, programmaleider klimaat van de Wageningen University & Research, is er behoefte aan een ander beeld, omdat de politiek zich vooral bezighoudt met kortetermijnoplossingen, zoals de stikstofcrisis. ‘Wij vonden dat het nodig was een visie te ontwikkelen voor de lange termijn met een nieuw verhaal voor Nederland.’

Wonderschoon

Tim van Hattum legde in het politieke praatprogramma Buitenhof uit dat onze toekomst er best rooskleurig uitziet. Presentator Pieter Jan Hagens slaakte een zucht van oplichting: ‘De toekomst van Nederland is wonderschoon.’

En dan merk je ineens dat wetenschappers heel verschillende conclusies kunnen trekken op basis van dezelfde feiten. De vrolijke ingenieurs uit Wageningen begrijpen dat doemverhalen de discussie helemaal lamslaan. Zij hebben behoefte aan een positief realisme dat alle veranderingen een plek geeft. Een mooie plaat met een positief verhaal waar we ons aan kunnen verwarmen in deze miezerige winter.

Bronnen: WUR, Nature, Buitenhof

Blogserie: lichtpunten in de energietransitie

Dit artikel is onderdeel van de blogserie 'lichtpunten in de energietransitie'. De media staan bol van de berichten over de klimaatverandering, met nieuws over natuurrampen en sombere vooruitzichten voor onze leefomgeving. Valt er ook nog iets positiefs te melden? In deze blogserie zoekt Enpuls naar de lichtpunten in de energietransitie. 

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

Energiek Nieuws Week 27 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 27
Waterdruppel
Visie
Onze visie op waterstof

We zien veel kansen om waterstof als energiedrager te gebruiken. Maar de vraag is hoe toepasbaar waterstof al is.

Boer In Veld
Concept
Beregenen op ZON

Wil jij jouw op boerderij je dieselwerktuigen electrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Groen Gas
Visie
Groen gas: noodzakelijke energiedrager in de transitie

Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem.

Waterstof windmolen op zee
Blog
Waterstof. Heilige graal of overschat verhaal?

Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?

Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Hoe manage je de toenemende energievraag?
Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Mossel
Blog
Een windmolen als mosselkwekerij

Toekomstbeeld van de Universiteit van Wageningen: in 2120 zwemmen dolfijnen in de Noordzee en eten we mosselen gekweekt op windmolens in zee. Lees alles over de toekomst.

Grid Flex Heeten
Concept
Nieuwe marktmodellen: Grid Flex

In Heeten gebeurt het al: lokale opwek, verbruik én opslag van energie. Zo houden we geldstromen binnen de regio en stimuleren we lokale duurzame opwek.

Beregenen Op Zon
Blog
Landbouw verduurzamen met elektrisch beregenen

Hoe zorg je ervoor dat het elektriciteitsnet in landelijke gebieden op een zonnige dag niet overbelast raakt door alle zonnestroom die boeren opwekken?

Energie observer.png
Video
Experimenteren met nieuwe energie op zee
Bestelbus
Blog
Waarom is de elektrische bestelbus nog niet populair?

Enpuls onderzocht waarom we nog maar zo weinig elektrische bestelbussen zien en identificeerde maar liefst 13 thema’s die de transitie naar duurzaam goederenvervoer belemmeren. Lees meer of download het onderzoeksrapport.

Energiek Nieuws Week 25 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 25
Energiek Nieuws Week 26 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 26
Energie observer.png
Blog
Drijvend laboratorium voor duurzame energie

De Energy Observer is een varend laboratorium voor duurzame energie. Een schip van én voor de toekomst.

Waterstof windmolen op zee
Podcast
Waterstof: heilige graal of hype