Datum:21-01-2020
Flexibel energiesysteem

Natuurrampen

Smeltende poolkappen, brandende oerwouden, mislukte oogsten, gebrek aan drinkwater. Alle mogelijke natuurrampen uit de hele wereld trekken in een steeds hoger tempo aan ons voorbij. De voorspellingen over onze toekomst lopen uiteen van somber tot ronduit angstwekkend.

Stijgende zeespiegel

89 wetenschappers van vijftig internationale organisaties (waaronder de TU Delft en de Universiteit Utrecht) luidden afgelopen maand nog de noodklok in het wetenschappelijke tijdschrift Nature: het ijs op Groenland verdwijnt in steeds hoger tempo. Groenland is na de zuidpool het land met de grootste ijskap ter wereld. Deze ijskap neemt zeven keer zo snel af als dertig jaar geleden. Als deze volledig smelt, stijgt de zeespiegel wereldwijd met maar liefst zeven meter. Zo ver komt het waarschijnlijk niet, maar de verwachting is dat de zeespiegel deze eeuw met 67 centimeter zal stijgen. Dat lijkt niet veel, maar het is genoeg om het leven van honderden miljoenen mensen in kustgebieden te bedreigen. Belangrijk voorbehoud aan dit alarmerende bericht: dit scenario staat ons te wachten als de huidige uitstoot van broeikasgassen niet sterk verminderd.

Ander toekomstbeeld

Genoeg reden om collectief in een klimaatdepressie te schieten. Maar vorige week kwamen zeventien wetenschappers van de universiteit van Wageningen met een heel ander toekomstbeeld. Ons land staat over honderd jaar niet half onder water zoals veel mensen vrezen, maar heeft zich aangepast aan de stijgende zeespiegel en de grotere hoeveelheden rivierwater. In het jaar 2120 is ons land schoon en groen. De rivieren zijn verbreed, er liggen zonneparken en windparken voor de kust, er zijn grote nieuwe bossen aangeplant en er is voldoende ruimte voor recreatie, industrie en landbouw. In de Noordzee zwemmen dolfijnen.

Nieuw verhaal

De Wageningse onderzoekers uit uiteenlopende disciplines maakten samen een toekomstige landkaart van Nederland voor 2120. Volgens Tim van Hattum, programmaleider klimaat van de Wageningen University & Research, is er behoefte aan een ander beeld, omdat de politiek zich vooral bezighoudt met kortetermijnoplossingen, zoals de stikstofcrisis. ‘Wij vonden dat het nodig was een visie te ontwikkelen voor de lange termijn met een nieuw verhaal voor Nederland.’

Wonderschoon

Tim van Hattum legde in het politieke praatprogramma Buitenhof uit dat onze toekomst er best rooskleurig uitziet. Presentator Pieter Jan Hagens slaakte een zucht van oplichting: ‘De toekomst van Nederland is wonderschoon.’

En dan merk je ineens dat wetenschappers heel verschillende conclusies kunnen trekken op basis van dezelfde feiten. De vrolijke ingenieurs uit Wageningen begrijpen dat doemverhalen de discussie helemaal lamslaan. Zij hebben behoefte aan een positief realisme dat alle veranderingen een plek geeft. Een mooie plaat met een positief verhaal waar we ons aan kunnen verwarmen in deze miezerige winter.

Bronnen: WUR, Nature, Buitenhof

Blogserie: lichtpunten in de energietransitie

Dit artikel is onderdeel van de blogserie 'lichtpunten in de energietransitie'. De media staan bol van de berichten over de klimaatverandering, met nieuws over natuurrampen en sombere vooruitzichten voor onze leefomgeving. Valt er ook nog iets positiefs te melden? In deze blogserie zoekt Enpuls naar de lichtpunten in de energietransitie. 

Ileco Header2
Blog
i.Leco: ‘Wij maken energiegebruik persoonlijk’

Enpuls Challenge winnaar i.Leco brengt het delen van duurzame energie een stapje dichterbij. Met slimme software stemmen ze vraag en aanbod van zelf opgewekte zonnestroom op elkaar af. ‘Voor de energietransitie hebben we ‘smart’ oplossingen nodig!’

Citybarge Overview 2
Blog
CityBarge: ‘Vervoer je vracht elektrisch via de gracht!’

Nieuw leven voor transport over het water: CityBarge. Een van de drie winnaars van de Enpuls Challenge 2020 vertelt meer over hun innovatieve concept. Dé oplossing voor schonere binnensteden in 2025 ligt in handen van CityBarge en daar gaat Enpuls ze bij helpen.

Tarnoc1
Blog
Tarnoc: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’

Enpuls Challenge winnaar Tarnoc over hun uitvinding: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’

171006 2880
Persbericht
Kosten-batenanalyse: zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn beter dan op landbouwgrond in 2020.

Ontwikkelaars van zonneprojecten moeten meer gestimuleerd worden om zonnepanelen op bedrijfsdaken te leggen, in plaats van op landbouwgrond. Zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn in 2020 vanuit maatschappelijk oogpunt namelijk wenselijker dan panelen op landbouwgrond. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep.

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Tractor In Veld
Concept
Beregenen Op Zon

Het concept: boeren dragen bij aan energietransitie. Beregenen Op Zon stimuleert het gebruik van een technische toepassing waarmee boeren zelf opgewekte zonne-energie direct kunnen gebruiken voor de installatie om het land mee te beregenen.

Waterstof windmolen op zee
Blog
Waterstof. Heilige graal of overschat verhaal?

Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?

Boer In Veld
Overige
Beregenen op ZON

Wil jij op jouw boerderij je dieselwerktuigen elektrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Waterdruppel
Visie
Onze visie op waterstof

We zien veel kansen om waterstof als energiedrager te gebruiken. Maar de vraag is hoe toepasbaar waterstof al is.

Groen Gas
Visie
Groen gas: noodzakelijke energiedrager in de transitie

Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem.

50 Gradentest (3)
Concept
50-gradentest
Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Hoe manage je de toenemende energievraag?
Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

Energie observer.png
Blog
Drijvend laboratorium voor duurzame energie
Mossel
Blog
Een windmolen als mosselkwekerij
Waterstof windmolen op zee
Podcast
Waterstof: heilige graal of hype
Energie observer.png
Video
Experimenteren met nieuwe energie op zee