Datum:21-01-2020

Natuurrampen

Smeltende poolkappen, brandende oerwouden, mislukte oogsten, gebrek aan drinkwater. Alle mogelijke natuurrampen uit de hele wereld trekken in een steeds hoger tempo aan ons voorbij. De voorspellingen over onze toekomst lopen uiteen van somber tot ronduit angstwekkend.

Stijgende zeespiegel

89 wetenschappers van vijftig internationale organisaties (waaronder de TU Delft en de Universiteit Utrecht) luidden afgelopen maand nog de noodklok in het wetenschappelijke tijdschrift Nature: het ijs op Groenland verdwijnt in steeds hoger tempo. Groenland is na de zuidpool het land met de grootste ijskap ter wereld. Deze ijskap neemt zeven keer zo snel af als dertig jaar geleden. Als deze volledig smelt, stijgt de zeespiegel wereldwijd met maar liefst zeven meter. Zo ver komt het waarschijnlijk niet, maar de verwachting is dat de zeespiegel deze eeuw met 67 centimeter zal stijgen. Dat lijkt niet veel, maar het is genoeg om het leven van honderden miljoenen mensen in kustgebieden te bedreigen. Belangrijk voorbehoud aan dit alarmerende bericht: dit scenario staat ons te wachten als de huidige uitstoot van broeikasgassen niet sterk verminderd.

Ander toekomstbeeld

Genoeg reden om collectief in een klimaatdepressie te schieten. Maar vorige week kwamen zeventien wetenschappers van de universiteit van Wageningen met een heel ander toekomstbeeld. Ons land staat over honderd jaar niet half onder water zoals veel mensen vrezen, maar heeft zich aangepast aan de stijgende zeespiegel en de grotere hoeveelheden rivierwater. In het jaar 2120 is ons land schoon en groen. De rivieren zijn verbreed, er liggen zonneparken en windparken voor de kust, er zijn grote nieuwe bossen aangeplant en er is voldoende ruimte voor recreatie, industrie en landbouw. In de Noordzee zwemmen dolfijnen.

Nieuw verhaal

De Wageningse onderzoekers uit uiteenlopende disciplines maakten samen een toekomstige landkaart van Nederland voor 2120. Volgens Tim van Hattum, programmaleider klimaat van de Wageningen University & Research, is er behoefte aan een ander beeld, omdat de politiek zich vooral bezighoudt met kortetermijnoplossingen, zoals de stikstofcrisis. ‘Wij vonden dat het nodig was een visie te ontwikkelen voor de lange termijn met een nieuw verhaal voor Nederland.’

Wonderschoon

Tim van Hattum legde in het politieke praatprogramma Buitenhof uit dat onze toekomst er best rooskleurig uitziet. Presentator Pieter Jan Hagens slaakte een zucht van oplichting: ‘De toekomst van Nederland is wonderschoon.’

En dan merk je ineens dat wetenschappers heel verschillende conclusies kunnen trekken op basis van dezelfde feiten. De vrolijke ingenieurs uit Wageningen begrijpen dat doemverhalen de discussie helemaal lamslaan. Zij hebben behoefte aan een positief realisme dat alle veranderingen een plek geeft. Een mooie plaat met een positief verhaal waar we ons aan kunnen verwarmen in deze miezerige winter.

Bronnen: WUR, Nature, Buitenhof

Blogserie: lichtpunten in de energietransitie

Dit artikel is onderdeel van de blogserie 'lichtpunten in de energietransitie'. De media staan bol van de berichten over de klimaatverandering, met nieuws over natuurrampen en sombere vooruitzichten voor onze leefomgeving. Valt er ook nog iets positiefs te melden? In deze blogserie zoekt Enpuls naar de lichtpunten in de energietransitie.