Datum:17-02-2020
Flexibel energiesysteem

Eye-opener

De Nederlandse vee- en pluimveehouders hebben het zwaar. Zij produceren vlees, zuivel en eieren voor de hele wereld. Maar ineens blijkt ons land te klein. Ze lopen aan tegen steeds strengere milieueisen en kritischere consumenten. De stikstofcrisis zal niet de laatste crisis zijn waarmee zij te maken krijgen, want de wereld verandert snel. Zo snel dat boeren failliet gaan, ermee stoppen of zich laten uitkopen door de overheid. Maar wat doe je daarna? Je bent boer en dus blijf je boer. Zoals kippenboer Ruud Zanders. Na zijn faillissement als gevolg van de vogelgriep ging hij nadenken over zijn toekomst, dierenwelzijn, het klimaat, gezondheid en het milieu.

Een eye-opener was de ontmoeting met enkele Afrikaanse kippenboeren. Als traditionele pluimveehouder adviseerde Zanders om de kippen mais te voeren. Dat vonden de Afrikanen onzin. Die mais aten ze liever zelf op. Zij voerden hun eierleggers reststromen: voedselresten die ze zelf niet meer konden gebruiken.

Kale plekken

Ruud Zanders had al jarenlange ervaring, maar bouwde de nieuwe boerderij helemaal van de grond af aan op. Hij kreeg hulp van een collega boer, twee investeerders, de universiteit van Wageningen, Milieudefensie, Urgenda en het Europees Landbouwfonds. De plannen waren mooi, maar Kipster kreeg ook te maken met opstartproblemen. Zo hebben de kippen grote kale plekken. Dat komt niet door ouderdom of doordat ze elkaar de veren uitpikken, maar doordat het voer in het begin niet goed was samengesteld. De dieren lijken er weinig last van te hebben, maar het oogt niet prettig. Het is een tijdelijk probleem ook, want binnenkort gaan ze naar de slacht. Een legkip leeft zo’n 85 weken.

Nog 37 miljoen te gaan

Ondertussen boekt Kipster steeds meer succes: het voer is onder controle en de vraag naar duurzame geproduceerde eieren groeit: bij Lidl, de grootste klant van Kipster, zijn de blauwe doosjes voortdurend uitverkocht. Dus komt er een tweede stal. Ook is er een Kipster Academy opgezet om andere boeren te helpen. Het bedrijf begint langzaam maar zeker uit de kosten te komen. Zo krijgt de kringlooplandbouw voet aan de grond. Dat is hard nodig, want we hebben in Nederland zo’n 37 miljoen Nederlandse legkippen, waarvan de meeste lang niet zo’n gelukkig bestaan leiden als de 24.000 Kipsterren.

Top 5 prestaties van Kipster:

  1. Dierenwelzijn op één
  2. Geen fossiele brandstoffen en CO2-neutraal dankzij 1097 zonnepanelen
  3. Gesloten kringloop en een minimum aan fijnstof
  4. Haantjes blijven leven en gaan na 15-17 weken naar de slacht
  5. Duurzame doosjes: 90% minder CO2 dan gewone doosjes

Vlees eten? Eet kip

Een kip heeft 2 kilogram voedsel nodig om 1 kilo aan te komen, bij een varken is dat 2,5 kilogram en bij een koe 9 kilogram. Door de kip te voeden met restproducten uit de voedselindustrie produceer je vlees met een minimale belasting van de aarde.

Meer informatie: www.kipster.nl

Of bekijk de korte documentaire van RTL Z. 

Blogserie: lichtpunten in de energietransitie

Dit artikel is onderdeel van de blogserie 'lichtpunten in de energietransitie'. De media staan bol van de berichten over de klimaatverandering, met nieuws over natuurrampen en sombere vooruitzichten voor onze leefomgeving. Valt er ook nog iets positiefs te melden? In deze blogserie zoekt Enpuls naar de lichtpunten in de energietransitie. 

Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Groen Gas
Visie
Groen gas: noodzakelijke energiedrager in de transitie

Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem.

Ileco Header2
Blog
i.Leco: ‘Wij maken energiegebruik persoonlijk’

Enpuls Challenge winnaar i.Leco brengt het delen van duurzame energie een stapje dichterbij. Met slimme software stemmen ze vraag en aanbod van zelf opgewekte zonnestroom op elkaar af. ‘Voor de energietransitie hebben we ‘smart’ oplossingen nodig!’

Tractor In Veld
Concept
Beregenen Op Zon

Het concept: boeren dragen bij aan energietransitie. Beregenen Op Zon stimuleert het gebruik van een technische toepassing waarmee boeren zelf opgewekte zonne-energie direct kunnen gebruiken voor de installatie om het land mee te beregenen.

Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Hoe manage je de toenemende energievraag?
Tarnoc1
Blog
Tarnoc: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’

Enpuls Challenge winnaar Tarnoc over hun uitvinding: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’

Citybarge Overview 2
Blog
CityBarge: ‘Vervoer je vracht elektrisch via de gracht!’

Nieuw leven voor transport over het water: CityBarge. Een van de drie winnaars van de Enpuls Challenge 2020 vertelt meer over hun innovatieve concept. Dé oplossing voor schonere binnensteden in 2025 ligt in handen van CityBarge en daar gaat Enpuls ze bij helpen.

171006 2880
Persbericht
Kosten-batenanalyse: zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn beter dan op landbouwgrond in 2020.

Ontwikkelaars van zonneprojecten moeten meer gestimuleerd worden om zonnepanelen op bedrijfsdaken te leggen, in plaats van op landbouwgrond. Zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn in 2020 vanuit maatschappelijk oogpunt namelijk wenselijker dan panelen op landbouwgrond. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep.

Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Waterdruppel
Visie
Onze visie op waterstof

We zien veel kansen om waterstof als energiedrager te gebruiken. Maar de vraag is hoe toepasbaar waterstof al is.

Waterstof windmolen op zee
Blog
Waterstof. Heilige graal of overschat verhaal?

Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?

Boer In Veld
Overige
Beregenen op ZON

Wil jij op jouw boerderij je dieselwerktuigen elektrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Energie observer.png
Blog
Drijvend laboratorium voor duurzame energie
Mossel
Blog
Een windmolen als mosselkwekerij
Waterstof windmolen op zee
Podcast
Waterstof: heilige graal of hype
Energie observer.png
Video
Experimenteren met nieuwe energie op zee
50 Gradentest (3)
Concept
50-gradentest