We doen het samen

‘Met zeventig jonge professionals nadenken over het klimaat geeft energie. Wat ik heel sterk voelde is dat ik er niet alleen voor sta. We doen het samen. Die verbondenheid is veel belangrijker dan alle techniek. We hoeven het niet altijd eens te zijn, als we elkaar maar begrijpen. Pas dan komen we samen vooruit.’

Verplaats je in de luisteraar

Bregje Vos vertelt over haar ervaringen. Natuurkundige en wetenschapsjournalist Diederik Jekel inspireerde haar. Hij legde uit dat je anderen eerst moet begrijpen voordat je ze kunt overtuigen. ‘Als verteller kun je je verhaal aanpassen aan wat je luisteraar raakt. Dus vertel je niet alleen wat jij ziet, maar verplaats je je verhaal naar de luisteraar. Pas als je gesprekspartner aanvoelt dat jij hem begrijpt, kun je tot een volgende stap komen.’

De deelnemers kregen letterlijk een voorproefje van wat ons qua klimaatverandering te wachten staat: grillig weer. Het waaide. Het regende. Het stormde. De omstandigheden waren zo bar dat de deelnemers niet meer met de energieboot terug konden. Noodgedwongen namen zij de veerboot terug naar het vasteland.

Landschap

Waar was Bregje Vos, conceptontwikkelaar bij Enpuls, naar op zoek? ‘Ik zocht een onderwerp waar ik niet dagelijks mee te maken heb. Daarom stelde ik mij de vraag: hoe passen we energieprojecten zoals windparken en zonnevelden beter in het landschap? Iedereen is ervan overtuigd dat windmolens lelijk zijn en de horizon vervuilen. Maar is dat ook zo? En zo ja, waarom maken we ze niet mooier? Het is net als met elektrische auto’s. Niemand wilde er één, totdat Tesla ze begon te maken. Tot nu toe worden windmolens ontworpen door techneuten. Wat gebeurt er als kunstenaars of landschapsarchitecten met dit onderwerp aan de slag gaan? Ik ga me verder in dit onderwerp verdiepen om een antwoord te vinden op deze vraag.’

Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Beregenen Op Zon
Blog
Landbouw verduurzamen met elektrisch beregenen

Hoe zorg je ervoor dat het elektriciteitsnet in landelijke gebieden op een zonnige dag niet overbelast raakt door alle zonnestroom die boeren opwekken?

Header Nieuws
Blog
Energiek Nieuws Week #21
Groen Gas
Visie
Groen gas: noodzakelijke energiedrager in de transitie

Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem.

Waterstof.jpg
Download
Onderzoek opwek groene waterstof
Mossel
Blog
Een windmolen als mosselkwekerij

Toekomstbeeld van de Universiteit van Wageningen: in 2120 zwemmen dolfijnen in de Noordzee en eten we mosselen gekweekt op windmolens in zee. Lees alles over de toekomst.

Waterstof windmolen op zee
Blog
Waterstof. Heilige graal of overschat verhaal?

Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?

Boer In Veld
Concept
Beregenen op ZON

Wil jij jouw op boerderij je dieselwerktuigen electrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Waterdruppel
Visie
Onze visie op waterstof

We zien veel kansen om waterstof als energiedrager te gebruiken. Maar de vraag is hoe toepasbaar waterstof al is.

Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Hoe manage je de toenemende energievraag?
Energie observer.png
Blog
Drijvend laboratorium voor duurzame energie

De Energy Observer is een varend laboratorium voor duurzame energie. Een schip van én voor de toekomst.

Waterstof windmolen op zee
Podcast
Waterstof: heilige graal of hype
Strand
Blog
Kunnen we nog om klimaatveranderingen heen?

Moeten we niet eens rekening gaan houden met de gevolgen van klimaatverandering in plaats van alleen maar druk bezig te zijn met het voorkomen? Leon Piepers vindt van wel.

Energie observer.png
Video
Experimenteren met nieuwe energie op zee
Header Nieuws
Blog
Energiek Nieuws Week #19
Header Nieuws
Blog
Energiek Nieuws Week #20
Waterdruppels op blad
Blog
Waterstof niet in de auto, wel voor de industrie

Groene waterstof is onmisbaar voor de energietransitie, maar de toekomstige brandstof voor onze auto’s is het niet.