We doen het samen

‘Met zeventig jonge professionals nadenken over het klimaat geeft energie. Wat ik heel sterk voelde is dat ik er niet alleen voor sta. We doen het samen. Die verbondenheid is veel belangrijker dan alle techniek. We hoeven het niet altijd eens te zijn, als we elkaar maar begrijpen. Pas dan komen we samen vooruit.’

Verplaats je in de luisteraar

Bregje Vos vertelt over haar ervaringen. Natuurkundige en wetenschapsjournalist Diederik Jekel inspireerde haar. Hij legde uit dat je anderen eerst moet begrijpen voordat je ze kunt overtuigen. ‘Als verteller kun je je verhaal aanpassen aan wat je luisteraar raakt. Dus vertel je niet alleen wat jij ziet, maar verplaats je je verhaal naar de luisteraar. Pas als je gesprekspartner aanvoelt dat jij hem begrijpt, kun je tot een volgende stap komen.’

De deelnemers kregen letterlijk een voorproefje van wat ons qua klimaatverandering te wachten staat: grillig weer. Het waaide. Het regende. Het stormde. De omstandigheden waren zo bar dat de deelnemers niet meer met de energieboot terug konden. Noodgedwongen namen zij de veerboot terug naar het vasteland.

Landschap

Waar was Bregje Vos, conceptontwikkelaar bij Enpuls, naar op zoek? ‘Ik zocht een onderwerp waar ik niet dagelijks mee te maken heb. Daarom stelde ik mij de vraag: hoe passen we energieprojecten zoals windparken en zonnevelden beter in het landschap? Iedereen is ervan overtuigd dat windmolens lelijk zijn en de horizon vervuilen. Maar is dat ook zo? En zo ja, waarom maken we ze niet mooier? Het is net als met elektrische auto’s. Niemand wilde er één, totdat Tesla ze begon te maken. Tot nu toe worden windmolens ontworpen door techneuten. Wat gebeurt er als kunstenaars of landschapsarchitecten met dit onderwerp aan de slag gaan? Ik ga me verder in dit onderwerp verdiepen om een antwoord te vinden op deze vraag.’

Groen Gas
Visie
Groen gas: noodzakelijke energiedrager in de transitie

Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem.

Tractor In Veld
Concept
Beregenen Op Zon

Het concept: boeren dragen bij aan energietransitie. Beregenen Op Zon stimuleert het gebruik van een technische toepassing waarmee boeren zelf opgewekte zonne-energie direct kunnen gebruiken voor de installatie om het land mee te beregenen.

Tarnoc1
Blog
Tarnoc: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’

Enpuls Challenge winnaar Tarnoc over hun uitvinding: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’

Ileco Header2
Blog
i.Leco: ‘Wij maken energiegebruik persoonlijk’

Enpuls Challenge winnaar i.Leco brengt het delen van duurzame energie een stapje dichterbij. Met slimme software stemmen ze vraag en aanbod van zelf opgewekte zonnestroom op elkaar af. ‘Voor de energietransitie hebben we ‘smart’ oplossingen nodig!’

Citybarge Overview 2
Blog
CityBarge: ‘Vervoer je vracht elektrisch via de gracht!’

Nieuw leven voor transport over het water: CityBarge. Een van de drie winnaars van de Enpuls Challenge 2020 vertelt meer over hun innovatieve concept. Dé oplossing voor schonere binnensteden in 2025 ligt in handen van CityBarge en daar gaat Enpuls ze bij helpen.

Waterstof windmolen op zee
Blog
Waterstof. Heilige graal of overschat verhaal?

Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?

Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

Boer In Veld
Overige
Beregenen op ZON

Wil jij op jouw boerderij je dieselwerktuigen elektrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

171006 2880
Persbericht
Kosten-batenanalyse: zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn beter dan op landbouwgrond in 2020.

Ontwikkelaars van zonneprojecten moeten meer gestimuleerd worden om zonnepanelen op bedrijfsdaken te leggen, in plaats van op landbouwgrond. Zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn in 2020 vanuit maatschappelijk oogpunt namelijk wenselijker dan panelen op landbouwgrond. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep.

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Waterdruppel
Visie
Onze visie op waterstof

We zien veel kansen om waterstof als energiedrager te gebruiken. Maar de vraag is hoe toepasbaar waterstof al is.

Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Hoe manage je de toenemende energievraag?
Mossel
Blog
Een windmolen als mosselkwekerij
Waterstof windmolen op zee
Podcast
Waterstof: heilige graal of hype
Energie observer.png
Blog
Drijvend laboratorium voor duurzame energie
Grid Flex Heeten
Concept
Nieuwe marktmodellen: Grid Flex
Energie observer.png
Video
Experimenteren met nieuwe energie op zee