Gouden greep

Gerrit Janssen ziet het overal. Appartementencomplexen met prachtige daken, maar zonder een enkel zonnepaneel. De oorzaak: Verenigingen van Eigenaren hebben vaak moeite om in een Algemene Ledenvergadering (ALV) de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Enpuls maakte twee jaar geleden werk van deze impasse en stelde Janssen aan als eerste VvE zonnecoach. Janssen blikt terug: ‘Het bleek een gouden greep om een coach in te zetten die VvE’s kan helpen bij zowel de besluitvorming als installatie. In een jaar tijd riepen meer dan honderd VvE’s onze hulp in. Al snel had ik mijn handen vol. Ik ging van twee dagen werken in de week naar vier. Na verloop van tijd kon ik zelfs geen nieuw werk meer aannemen.’

Een zonnecoach is een mensenmens

Waarom is zo’n coach nou nodig? ‘Het lukt vaak nog wel om een VvE bestuur enthousiast krijgen om over te stappen op zonnepanelen. Zo’n bestuur bestaat doorgaans maar uit drie tot vijf mensen. Maar hoe krijg je vervolgens tientallen leden op één lijn? De kleinste complexen bestaan toch al gauw uit twintig appartementen.’ Als Zonnecoach moet je een mensenmens zijn, stelt Janssen daarom. ‘Ik voel me soms net een sociaal werker, ieder type mens vraagt om een andere benadering.'

Kennis om te overtuigen

Op de informatiebijeenkomst die wij organiseren staat altijd wel iemand op die beren op de weg ziet. De gekste tegenargumenten komen dan op tafel. Zonnepanelen zouden brand veroorzaken. Of zorgen voor schittering, waardoor je niet meer uit het raam kunt kijken. Het is mijn taak om deze beweringen te ontzenuwen. De aanwezigen merken dan dat ik kennis van zaken heb. Zo krijg ik ze mee.’

Dames van negentig

Appartementencomplexen worden vaak bewoond door ouderen. Janssen kijkt met plezier terug op de ontmoeting met een negentigjarige bewoonster. ‘Zij kwam naast mij zitten en vroeg: “Wat heb ik op mijn leeftijd nou nog aan die zonnepanelen?” Ik kon haar vertellen dat haar appartement bij de verkoop straks meer waard wordt. ‘Dus uw (klein)kinderen hebben er iets aan. En u doet ook nog iets goeds voor het milieu.’ Ze besloot direct: ‘Ok, dan doe ik het.’

Meedenken met installateur

Ook installateurs van zonnepanelen stappen eerder aan boord wanneer een VvE Zonnecoach bij het proces betrokken is. ‘In het verleden dachten installateurs bij een aanvraag van een VvE al snel: dat is verloren tijd. Ze vreesden een slepende procedure én het risico dat de aanvraag in de ALV alsnog zou stranden. Een Zonnecoach heeft dat voorbereidende werk al voor ze gedaan. Ook geven we vrijwel op maat aan wat ze moeten leveren. Als Zonnecoach begeleidt je een VvE van A tot Z.’

Steentje bijdragen

Naast werkplezier schuilt zijn grootste drijfveer in het verlangen om de wereld duurzamer achter te laten. ‘Onze generatie, en generaties daarvoor, heeft de wereld op milieugebied nogal verwaarloosd. Vaak door onwetendheid. Nu weten we dat het anders moet. Laten wij dan ook meehelpen om die ontwikkeling om te draaien.’

Uiteindelijk zijn de reacties van bewoners over het algemeen positief. ‘Zij waarderen onze betrokkenheid tijdens het hele traject. Wanneer ik terugga als de panelen er eenmaal liggen, zijn ze hartstikke enthousiast.’

Meer informatie

Enpuls heeft de VvE-zonnecoach volledig overgedragen aan medeoprichter VvE-belang. Mocht je meer willen weten wat de zonnecoach doet, check dan de website van VvE-zonnecoach. 

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Energiek Nieuws Week 27 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 27
Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld

De winnaars van de Enpuls Challenge zijn bekend! Tarnoc, een volledig elektrische, enorm efficiënte verwarmingsketel. CityBarge, een uitgekiend transportsysteem voor in de stad met kleine, elektrische boten, kanalen en grachten hergebruiken. En #iLeco, slimme software waarmee buurten en bewoners zoveel mogelijk hun zelf opgewekte #energie kunnen gebruiken.

Persbericht Warmtenet
Persbericht
Nieuwe stap in ontwikkeling duurzaam warmtenet binnenstad Maastricht
Energiek Nieuws Week 25 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 25
Energiek Nieuws Week 26 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 26
Podcast Yvonne
Podcast
Hoe laten we woningeigenaren verduurzamen?
Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

Fvd Installateur
Podcast
Thuis aan de slag met verduurzamen
Duurzaam Wonen
Visie
Naar een duurzame woning

Een duurzame woning moet niet alleen vanzelfsprekend zijn, maar het moet ook persoonlijker, makkelijker en sneller kunnen.

Energiebesparing
Blog
Zet energiebesparing op 1

'Zet in op isoleren, iedereen in de wachtstand levert sowieso geen versnelling op. Lees meer over individuele energiebesparing.

Beregenen Op Zon
Blog
Landbouw verduurzamen met elektrisch beregenen

Hoe zorg je ervoor dat het elektriciteitsnet in landelijke gebieden op een zonnige dag niet overbelast raakt door alle zonnestroom die boeren opwekken?

Huis aardgasvrij
Blog
Enpuls zet in op aardgasvrij

Goed voorbeeld doet volgen. Dat geldt ook voor het verduurzamen van woningen. Daar liggen volgens Yvonne Boerakker nog veel kansen om de energietransitie te versnellen.

Denmark New Energy Li
Blog
Collectieve warmte op z'n Deens

De Denen zijn al mijlenver als het gaat om duurzaam verwarmen. Hoe ze dat doen? Lees het in dit interview.

Warmtepompp
Visie
Hybride warmtepomp als alternatief voor aardgas

Hoe zorgen we ervoor dat alternatieven voor de cv-ketel, zoals warmtepompen, terrein gaan winnen? En populairder worden?

Woningen verduurzamen.jpg
Blog
Woningen verduurzamen? Iedereen kan meedoen!

Duurzaam verwarmen wordt de standaard. Toch is het voor particuliere woningeigenaren nog niet zo gemakkelijk om maatregelen te nemen.

warmtenet - 2 buizen plus mensen.jpg
Download
Whitepaper Vaart maken met warmtenetten
Sudoku Energietransitie Li
Blog
De sudoku van de energietransitie

Je eigen woning verduurzamen? Maak een plan, doe het stap voor stap en kies jouw logische moment. Dát is de belangrijkste boodschap van Felix en Lars. Zij ontwikkelden de 80-60-40 graden aanpak.