Datum:03-09-2020
Gebouwde omgeving

Twee studenten van de TU Delft raakten gegrepen door de potentie van de warmtepomp. Deze duurzame innovatie verwarmt je huis heel efficiënt én zonder gas. Dit gebeurt door energie uit de buitenlucht, bodem of grondwater te halen en om te zetten in warmte. Prachtig natuurlijk, alleen is er een nadeel. Veel huizen zijn nog niet geschikt zijn om een warmtepomp te installeren en hebben eerst ingrijpende aanpassingen nodig. Daar bedacht Tarnoc een oplossing voor. Medeoprichter Vincent Wijdeveld zet de voordelen van hun unieke turbineketel op een rijtje.

De hordes van de warmtepomp

“Mijn compagnon Tijmen de Jong had als natuurkundige altijd al interesse voor de warmtepomp”, vertelt Wijdeveld. “Daar moest meer mee kunnen! Met mijn informatica achtergrond sloot ik me bij hem aan om hier werk van te maken.” Al snel kwamen de twee erachter dat er veel hordes te nemen zijn om de warmtepomp echt op grote schaal te kunnen toepassen. Het installeren heeft nogal wat voeten in de aarde, vaak letterlijk.

“Er is een diep gat in de grond nodig en aanleg van nieuwe leidingen om energie uit de grond te halen. Of er wordt een grote buitenunit aan de gevel vastgemaakt die de warmte uit de lucht pompt.” Ingrijpende verbouwingen, waar een stevig prijskaartje aan hangt. Voor veel consumenten en woningbouwcorporaties is dit te duur. “De warmtepomp heeft door de ingewikkelde en kostbare installatie een negatieve connotatie gekregen. Doodzonde”, concludeert Wijdeveld.

Grote stappen

“We zagen in dat de warmtepomp op korte termijn geen oplossing biedt voor verduurzaming op grotere schaal. Daarom stelden wij onszelf de volgende vraag: hoe kunnen we de cv-ketel vervangen met zo min mogelijk kosten en aanpassingen? We ontwikkelden de turbineketel. Een nieuw soort warmtepomp waarbij de installatie helemaal binnen de woning plaatsvindt. Gewoon op de plaats van de te vervangen cv-ketel!”

De turbineketel werkt geheel elektrisch. Het heeft een groot vermogen en verwarmt het water op hoge temperatuur. Hierdoor is geen opslagunit nodig (ook wel een buffertank) en kun je bijvoorbeeld onbeperkt douchen. “Voor de bewoner blijft alles hetzelfde. Met de turbineketel kun je grote stappen maken en in korte tijd van het gas af.”

Van gas naar groene stroom

Hoe gaat de turbineketel de energietransitie versnellen? Wijdeveld licht toe: “Die transitie gaat voor een belangrijk deel over het beperken van CO2-uitstoot door over te stappen van fossiele brandstoffen naar elektrisch. Als je je cv-ketel laat hangen, blijf je gas verbruiken en CO2 produceren. De turbineketel maakt het mogelijk om makkelijk om te schakelen van gas naar stroom.”

“Door het hoge vermogen verbruikt onze ketel wel redelijk wat elektriciteit. Maar elektriciteitsverbruik kun je makkelijk verduurzamen. Bijvoorbeeld met zonnepanelen op je dak, of door een contract af te sluiten bij een groene energieleverancier.”

Enpuls Challenge 2020

Hoe kwam het duo in contact met Enpuls? “Door het meedoen aan wedstrijden merkten we dat mensen grote interesse hadden in onze oplossing. Zo kwamen we ook een medewerker van Enpuls tegen die ons tipte over de Enpuls Challenge: ‘Is dat niks voor jullie?’ Wij zien Enpuls als een belangrijke partij voor innovatie van de energiemarkt. Daar wilden we graag mee samenwerken!”

Hoe willen zij de expertise van Enpuls vooral inzetten? “Samen willen we gaan testen hoe we een product kunnen maken dat aansluit bij de wensen van onze klanten. Bijvoorbeeld door inzicht te krijgen in de vraag wat voor woningcorporaties het zwaarste telt. Zijn dat de kosten, de tijd die installatie in beslag neemt, of het niveau van aanpassing van de woning? Zo passen we onze propositie aan en komen we terecht bij de juiste klanten.”

Vertrouwen winnen

“Het komende jaar willen we de stap maken van berekeningen binnen labs naar de praktijk. Samen met bewoners gaan we bewijzen dat onze technologie werkt. Betrouwbaar en zonder overlast. Mensen die willen verduurzamen met een warmtepomp vrezen vaak voor geluidsoverlast, of ze vinden de buitenunit niet mooi. Aan die bezwaren gaan wij hopelijk een eind maken. Veel mensen tonen interesse, via onze website krijgen we de eerste bestellingen al binnen!”

Meer weten over de turbineketel?

Kijk op de website van Tarnoc.

Aansluiten Bij De Belevingswereld Van Particuliere Woningeigenaren
Blog
‘We moeten beter aansluiten bij de belevingswereld van particuliere woningeigenaren’

Om de klimaatdoelen te halen, is iedereen nodig. Van lokale overheden en grote bedrijven tot particuliere woningeigenaren. Voor die laatste groep blijkt verduurzaming alleen vaak onvoldoende drijfveer om daadwerkelijk tot actie over te gaan. Om hen meer bij de energietransitie te betrekken, ontwikkelde Enpuls een inspiratieplaat.

Een Circulaire Energietransitie Van De Gebouwde Omgeving
Overige
Een circulaire energietransitie van de gebouwde omgeving

Nederland heeft ambitieuze doelen gesteld om de opwarming van de aarde te beperken tot twee, liefst anderhalve graden. Het verduurzamen van de gebouwde omgeving speelt hier een grote rol in. Daarnaast is er de ambitie om onze lineaire economie om te vormen tot een circulaire. Hoe verhouden deze impactvolle opgaven zich tot elkaar?

Slimme wijken presentatie
Persbericht
Enpuls helpt gemeenten met maatregelpakketten voor verduurzaming van wijken

Enpuls heeft in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een praktisch proces en ondersteunende middelen ontwikkeld voor een collectieve wijkaanpak: de Slimme Wijken Aanpak. Daarin staat een stap-voor-stap benadering met isolatiemaatregelen centraal. De Slimme Wijken Aanpak wordt kosteloos aangeboden aan gemeenten en hun energieloketten.

Wijk (1)
Podcast
Een duurzame wijkaanpak, zo krijgen we woningen van het gas af
Woonwijk
Blog
Hybride warmtepomp: dé sleutel om de energietransitie op gang te brengen

Enpuls ziet een belangrijke rol voor de hybride warmtepomp in de energietransitie. Hoe je als gemeente het gebruik ervan kunt stimuleren, lees je in deze blog.

778108306
Blog
Eerste gemeenten aan de slag met Slimme Wijken Aanpak

Aardgasvrij in 2050 is de stip aan de horizon, maar nu al kunnen woningen aardgasvrij-ready worden gemaakt. Om beleidsmakers en programmaverantwoordelijken bij deze uitdaging te ondersteunen, lanceerde Enpuls in 2020 de Slimme Wijken Aanpak (SWA).

Woonplan Ontdekkingstocht
Blog
Woonplan: de ontdekkingstocht naar een gebruiksvriendelijke tool

Onze conceptontwikkelaars spraken met tientallen bewoners om te achterhalen hoe ze precies keuzes maken bij woningverbetering. De ontwikkeling van Woonplan was een ware ontdekkingstocht, vertellen ze in dit blog.

Met Een Humoristisch Kaartspel De Energietransitie Inclusiever Maken
Blog
Met een humoristisch kaartspel de energietransitie inclusiever maken

Op weg naar de energietransitie vormt het creëren van maatschappelijk draagvlak één van de grootste uitdagingen. Daarbij is het opvallend dat in de wijken die als eerst van het gas af moeten, vaak mensen wonen die het verst van de energietransitie afstaan.

200203 4145
Podcast
Podcast: Lang leve de hybride warmtepomp
HWP Nieuwe Afbeelding
Blog
Installatiegroep Breman ziet volop potentie in de hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is in opmars. Branchevereniging Techniek Nederland heeft de ambitie om de komende tien jaar minimaal een miljoen van deze apparaten in Nederlandse woningen te installeren. Daarvoor is nog wel veel werk aan de winkel.

Wijk
Blog
Slimme Wijken Aanpak helpt gemeenten in ambitie naar aardgasvrij wonen

De komende 10 jaar moeten zeker 1,5 miljoen huizen in Nederland worden klaargestoomd voor een toekomst zonder aardgas. Aan gemeenten de taak om die enorme opdracht te regisseren. Enpuls helpt een handje mee, met de lancering van de nieuwe Slimme Wijken Aanpak.

Warmtepompp
Visie
Hybride warmtepomp als alternatief voor aardgas

Hoe zorgen we ervoor dat alternatieven voor de cv-ketel, zoals warmtepompen, terrein gaan winnen? En populairder worden?

Overleg Slimme Wijken Aanpak
Blog
Maak een succesvolle start met de slimme wijken aanpak in jouw gemeente

Hoe maak je een vliegende start met de warmtetransitie in jouw gemeente? In welke wijken zit de meeste potentie rondom energiebesparing en duurzaamheid? En hoe krijg je hier groepen woningeigenaren sneller in beweging, zodat je klimaatafspraken uiteindelijk kunt waarmaken?

Shutterstock 1366579751
Visie
Een succesvolle start met collectieve wijkaanpak

In 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn. De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht en planmatig te verduurzamen. Maar waar begin je?

Poster Slimme Wijken Aanpak
Download
Slimme Wijken Aanpak voor gemeenten

De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht te verduurzamen. Enpuls ontwikkelde daarom een praktisch proces onder de naam Slimme Wijken Aanpak. Lees de brochure.

Warmtenetten Visie
Visie
Vaart maken met warmtenetten

Warmtenetten vormen een belangrijke oplossing voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Daarom doet Enpuls een serie voorstellen en aanbevelingen om vaart te maken met warmtenetten.

Huis met energielabel
Visie
Energiebesparing als startpunt van de transitie

Het mooie van energiebesparing is dat de woningeigenaar er vandaag al mee kan beginnen.

Shutterstock 1037714281 Bewerkt
Persbericht
Aardgas vervangen door zonnewarmte