Twee studenten van de TU Delft raakten gegrepen door de potentie van de warmtepomp. Deze duurzame innovatie verwarmt je huis heel efficiënt én zonder gas. Dit gebeurt door energie uit de buitenlucht, bodem of grondwater te halen en om te zetten in warmte. Prachtig natuurlijk, alleen is er een nadeel. Veel huizen zijn nog niet geschikt zijn om een warmtepomp te installeren en hebben eerst ingrijpende aanpassingen nodig. Daar bedacht Tarnoc een oplossing voor. Medeoprichter Vincent Wijdeveld zet de voordelen van hun unieke turbineketel op een rijtje.

De hordes van de warmtepomp

“Mijn compagnon Tijmen de Jong had als natuurkundige altijd al interesse voor de warmtepomp”, vertelt Wijdeveld. “Daar moest meer mee kunnen! Met mijn informatica achtergrond sloot ik me bij hem aan om hier werk van te maken.” Al snel kwamen de twee erachter dat er veel hordes te nemen zijn om de warmtepomp echt op grote schaal te kunnen toepassen. Het installeren heeft nogal wat voeten in de aarde, vaak letterlijk.

“Er is een diep gat in de grond nodig en aanleg van nieuwe leidingen om energie uit de grond te halen. Of er wordt een grote buitenunit aan de gevel vastgemaakt die de warmte uit de lucht pompt.” Ingrijpende verbouwingen, waar een stevig prijskaartje aan hangt. Voor veel consumenten en woningbouwcorporaties is dit te duur. “De warmtepomp heeft door de ingewikkelde en kostbare installatie een negatieve connotatie gekregen. Doodzonde”, concludeert Wijdeveld.

Grote stappen

“We zagen in dat de warmtepomp op korte termijn geen oplossing biedt voor verduurzaming op grotere schaal. Daarom stelden wij onszelf de volgende vraag: hoe kunnen we de cv-ketel vervangen met zo min mogelijk kosten en aanpassingen? We ontwikkelden de turbineketel. Een nieuw soort warmtepomp waarbij de installatie helemaal binnen de woning plaatsvindt. Gewoon op de plaats van de te vervangen cv-ketel!”

De turbineketel werkt geheel elektrisch. Het heeft een groot vermogen en verwarmt het water op hoge temperatuur. Hierdoor is geen opslagunit nodig (ook wel een buffertank) en kun je bijvoorbeeld onbeperkt douchen. “Voor de bewoner blijft alles hetzelfde. Met de turbineketel kun je grote stappen maken en in korte tijd van het gas af.”

Van gas naar groene stroom

Hoe gaat de turbineketel de energietransitie versnellen? Wijdeveld licht toe: “Die transitie gaat voor een belangrijk deel over het beperken van CO2-uitstoot door over te stappen van fossiele brandstoffen naar elektrisch. Als je je cv-ketel laat hangen, blijf je gas verbruiken en CO2 produceren. De turbineketel maakt het mogelijk om makkelijk om te schakelen van gas naar stroom.”

“Door het hoge vermogen verbruikt onze ketel wel redelijk wat elektriciteit. Maar elektriciteitsverbruik kun je makkelijk verduurzamen. Bijvoorbeeld met zonnepanelen op je dak, of door een contract af te sluiten bij een groene energieleverancier.”

Enpuls Challenge 2020

Hoe kwam het duo in contact met Enpuls? “Door het meedoen aan wedstrijden merkten we dat mensen grote interesse hadden in onze oplossing. Zo kwamen we ook een medewerker van Enpuls tegen die ons tipte over de Enpuls Challenge: ‘Is dat niks voor jullie?’ Wij zien Enpuls als een belangrijke partij voor innovatie van de energiemarkt. Daar wilden we graag mee samenwerken!”

Hoe willen zij de expertise van Enpuls vooral inzetten? “Samen willen we gaan testen hoe we een product kunnen maken dat aansluit bij de wensen van onze klanten. Bijvoorbeeld door inzicht te krijgen in de vraag wat voor woningcorporaties het zwaarste telt. Zijn dat de kosten, de tijd die installatie in beslag neemt, of het niveau van aanpassing van de woning? Zo passen we onze propositie aan en komen we terecht bij de juiste klanten.”

Vertrouwen winnen

“Het komende jaar willen we de stap maken van berekeningen binnen labs naar de praktijk. Samen met bewoners gaan we bewijzen dat onze technologie werkt. Betrouwbaar en zonder overlast. Mensen die willen verduurzamen met een warmtepomp vrezen vaak voor geluidsoverlast, of ze vinden de buitenunit niet mooi. Aan die bezwaren gaan wij hopelijk een eind maken. Veel mensen tonen interesse, via onze website krijgen we de eerste bestellingen al binnen!”

Meer weten over de turbineketel?

Kijk op de website van Tarnoc.

Tractor In Veld
Concept
Beregenen Op Zon

Het concept: boeren dragen bij aan energietransitie. Beregenen Op Zon stimuleert het gebruik van een technische toepassing waarmee boeren zelf opgewekte zonne-energie direct kunnen gebruiken voor de installatie om het land mee te beregenen.

Groen Gas
Visie
Groen gas: noodzakelijke energiedrager in de transitie

Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem.

Citybarge Overview 2
Blog
CityBarge: ‘Vervoer je vracht elektrisch via de gracht!’

Nieuw leven voor transport over het water: CityBarge. Een van de drie winnaars van de Enpuls Challenge 2020 vertelt meer over hun innovatieve concept. Dé oplossing voor schonere binnensteden in 2025 ligt in handen van CityBarge en daar gaat Enpuls ze bij helpen.

171006 2880
Persbericht
Kosten-batenanalyse: zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn beter dan op landbouwgrond in 2020.

Ontwikkelaars van zonneprojecten moeten meer gestimuleerd worden om zonnepanelen op bedrijfsdaken te leggen, in plaats van op landbouwgrond. Zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn in 2020 vanuit maatschappelijk oogpunt namelijk wenselijker dan panelen op landbouwgrond. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep.

Waterstof windmolen op zee
Blog
Waterstof. Heilige graal of overschat verhaal?

Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?

Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Hoe manage je de toenemende energievraag?
Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

50 Gradentest (3)
Concept
50-gradentest

Is jouw huis geschikt voor een (hybride) warmtepomp? De 50-gradentest geeft inzicht. Standaard staan cv-ketels afgesteld op 80 °C, dat is vaak niet nodig. Door je cv op 50 °C te zetten, sla je twee vliegen in één klap. Je bespaart energie en weet meteen of je huis geschikt is voor een warmtepomp, of dat eerst meer isolatie nodig is.

778108306
Persbericht
Enpuls helpt gemeenten met maatregelpakketten voor verduurzaming van wijken
778108306
Blog
Maak een succesvolle start met de slimme wijken aanpak in jouw gemeente
Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

Ileco Header2
Blog
i.Leco: ‘Wij maken energiegebruik persoonlijk’

Enpuls Challenge winnaar i.Leco brengt het delen van duurzame energie een stapje dichterbij. Met slimme software stemmen ze vraag en aanbod van zelf opgewekte zonnestroom op elkaar af. ‘Voor de energietransitie hebben we ‘smart’ oplossingen nodig!’

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Waterdruppel
Visie
Onze visie op waterstof

We zien veel kansen om waterstof als energiedrager te gebruiken. Maar de vraag is hoe toepasbaar waterstof al is.

50 Gradentest (3)
Concept
50-gradentest

Is jouw huis geschikt voor een (hybride) warmtepomp? De 50-gradentest geeft inzicht. Standaard staan cv-ketels afgesteld op 80 °C, dat is vaak niet nodig. Door je cv op 50 °C te zetten, sla je twee vliegen in één klap. Je bespaart energie en weet meteen of je huis geschikt is voor een warmtepomp, of dat eerst meer isolatie nodig is.

Waterstof windmolen op zee
Podcast
Waterstof: heilige graal of hype
Grid Flex Heeten
Concept
Nieuwe marktmodellen: Grid Flex
Energie observer.png
Video
Experimenteren met nieuwe energie op zee