Datum:03-03-2020
Flexibel energiesysteem

Deelname Enpuls Challenge

Jeroen van Zwieten van Sobolt reageerde blij verrast toen hij de oproep voor de Challenge op Linkedin tegenkwam. ‘Dit past hartstikke goed bij ons!’ Drie jaar geleden startte hij Sobolt samen met Danny Hetharia. ‘Danny’s expertise als natuurkundige combineert mooi met mijn achtergrond als bestuurskundige. Met deze mix wilden we iets betekenen voor de energietransitie waar we voor staan.’ Inmiddels is de startup uitgegroeid tot een team van ruim vijftien mensen.

Wereldwijde ambitie

Wij werken aan een aantal oplossingen die verduurzaming mogelijk maken. Een daarvan willen wij binnen drie jaar wereldwijd implementeren. Mijn persoonlijke favoriet is HeatPuls. Met HeatPuls maken we warmtebeelden van gebouwen. Doel is het opsporen van warmtelekken. De analyse van zo’n warmtelek hebben wij geleerd aan een computer. Ook het maken van het bijbehorende rapport met isolatieadvies hebben wij geautomatiseerd. Dat maakt deze slimme warmteanalyse circa 70% goedkoper dan de huidige methode. Voor zover wij weten is dit nog nergens ter wereld op dit niveau ingezet.’ 

Tussen vernieuwing en voorzichtigheid

Hoe kan Enpuls helpen bij de implementatie van HeatPuls? ‘Je kunt nog zo’n mooie technische tool ontwikkelen, het landt pas in de “echte wereld” via samenwerkingsverbanden. Als techbedrijf vinden wij het soms lastig om aansluiting te krijgen bij gemeentes. Die stappen niet zomaar aan boord bij een startup die langskomt met een leuke tool. Aan de ene kant willen ze meedoen met het aanjagen en realiseren van de energietransitie. Aan de andere kant opereren de meeste gemeenten toch voorzichtig en vaak conservatief. Vernieuwing heeft veel voeten in de aarde.’

Niet sexy, wel effectief

‘Ons motto is: isolatie, isolatie, isolatie! Met het isoleren van een spouwmuur maak je misschien minder goede sier dan door het plaatsen van zonnepanelen. Toch is het de beste energiemaatregel die je kunt nemen. Het levert de grootste energiebesparing op en heeft een positieve invloed op je wooncomfort en portemonnee.

Hoe we de energietransitie willen versnellen? Door de HeatPuls tool aan te bieden via partners zoals gemeentes. Zo kunnen zowel individuele woningeigenaren als woningcorporaties gerichtere maatregelen treffen. En kunnen we veel energieverlies voorkomen en onnodige uitgaven besparen. Misschien niet zo sexy als energie opwekken, maar zeker zo effectief!’

De brug

‘We zitten nu elke week met Enpuls bij elkaar. Ze helpen ons om de brug te slaan van technische innovatie naar implementatie in de maatschappij. Enpuls heeft een bak aan ervaring, kennis en een groot netwerk. Die delen ze met ons. Bijvoorbeeld door tips hoe we de communicatie naar de bewoners kunnen aanpakken. En door mee te kijken op welke plekken we nieuwe pilots kunnen uitvoeren. Ze kennen het speelveld. Het zijn ook nog leuke lui, dat helpt ook!’

Doe jij mee aan de Enpuls Challenge?

Heb jij ook een geweldig idee voor de energietransitie? Bekijk dan de pagina over de Enpuls Challenge. Je leest daar welke challenges er zijn en hoe je mee kunt doen.

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

Waterstof windmolen op zee
Blog
Waterstof. Heilige graal of overschat verhaal?

Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?

Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Energiek Nieuws Week 27 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 27
Waterdruppel
Visie
Onze visie op waterstof

We zien veel kansen om waterstof als energiedrager te gebruiken. Maar de vraag is hoe toepasbaar waterstof al is.

Groen Gas
Visie
Groen gas: noodzakelijke energiedrager in de transitie

Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem.

Boer In Veld
Concept
Beregenen op ZON

Wil jij jouw op boerderij je dieselwerktuigen electrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld
Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Hoe manage je de toenemende energievraag?
Energie observer.png
Blog
Drijvend laboratorium voor duurzame energie

De Energy Observer is een varend laboratorium voor duurzame energie. Een schip van én voor de toekomst.

Mossel
Blog
Een windmolen als mosselkwekerij

Toekomstbeeld van de Universiteit van Wageningen: in 2120 zwemmen dolfijnen in de Noordzee en eten we mosselen gekweekt op windmolens in zee. Lees alles over de toekomst.

Grid Flex Heeten
Concept
Nieuwe marktmodellen: Grid Flex

In Heeten gebeurt het al: lokale opwek, verbruik én opslag van energie. Zo houden we geldstromen binnen de regio en stimuleren we lokale duurzame opwek.

Beregenen Op Zon
Blog
Landbouw verduurzamen met elektrisch beregenen

Hoe zorg je ervoor dat het elektriciteitsnet in landelijke gebieden op een zonnige dag niet overbelast raakt door alle zonnestroom die boeren opwekken?

Bestelbus
Blog
Waarom is de elektrische bestelbus nog niet populair?

Enpuls onderzocht waarom we nog maar zo weinig elektrische bestelbussen zien en identificeerde maar liefst 13 thema’s die de transitie naar duurzaam goederenvervoer belemmeren. Lees meer of download het onderzoeksrapport.

Energiek Nieuws Week 25 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 25
Energiek Nieuws Week 26 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 26
Waterdruppels op blad
Blog
Waterstof niet in de auto, wel voor de industrie

Groene waterstof is onmisbaar voor de energietransitie, maar de toekomstige brandstof voor onze auto’s is het niet.