Datum:03-03-2020
Flexibel energiesysteem

Deelname Enpuls Challenge

Jeroen van Zwieten van Sobolt reageerde blij verrast toen hij de oproep voor de Challenge op Linkedin tegenkwam. ‘Dit past hartstikke goed bij ons!’ Drie jaar geleden startte hij Sobolt samen met Danny Hetharia. ‘Danny’s expertise als natuurkundige combineert mooi met mijn achtergrond als bestuurskundige. Met deze mix wilden we iets betekenen voor de energietransitie waar we voor staan.’ Inmiddels is de startup uitgegroeid tot een team van ruim vijftien mensen.

Wereldwijde ambitie

Wij werken aan een aantal oplossingen die verduurzaming mogelijk maken. Een daarvan willen wij binnen drie jaar wereldwijd implementeren. Mijn persoonlijke favoriet is HeatPuls. Met HeatPuls maken we warmtebeelden van gebouwen. Doel is het opsporen van warmtelekken. De analyse van zo’n warmtelek hebben wij geleerd aan een computer. Ook het maken van het bijbehorende rapport met isolatieadvies hebben wij geautomatiseerd. Dat maakt deze slimme warmteanalyse circa 70% goedkoper dan de huidige methode. Voor zover wij weten is dit nog nergens ter wereld op dit niveau ingezet.’ 

Tussen vernieuwing en voorzichtigheid

Hoe kan Enpuls helpen bij de implementatie van HeatPuls? ‘Je kunt nog zo’n mooie technische tool ontwikkelen, het landt pas in de “echte wereld” via samenwerkingsverbanden. Als techbedrijf vinden wij het soms lastig om aansluiting te krijgen bij gemeentes. Die stappen niet zomaar aan boord bij een startup die langskomt met een leuke tool. Aan de ene kant willen ze meedoen met het aanjagen en realiseren van de energietransitie. Aan de andere kant opereren de meeste gemeenten toch voorzichtig en vaak conservatief. Vernieuwing heeft veel voeten in de aarde.’

Niet sexy, wel effectief

‘Ons motto is: isolatie, isolatie, isolatie! Met het isoleren van een spouwmuur maak je misschien minder goede sier dan door het plaatsen van zonnepanelen. Toch is het de beste energiemaatregel die je kunt nemen. Het levert de grootste energiebesparing op en heeft een positieve invloed op je wooncomfort en portemonnee.

Hoe we de energietransitie willen versnellen? Door de HeatPuls tool aan te bieden via partners zoals gemeentes. Zo kunnen zowel individuele woningeigenaren als woningcorporaties gerichtere maatregelen treffen. En kunnen we veel energieverlies voorkomen en onnodige uitgaven besparen. Misschien niet zo sexy als energie opwekken, maar zeker zo effectief!’

De brug

‘We zitten nu elke week met Enpuls bij elkaar. Ze helpen ons om de brug te slaan van technische innovatie naar implementatie in de maatschappij. Enpuls heeft een bak aan ervaring, kennis en een groot netwerk. Die delen ze met ons. Bijvoorbeeld door tips hoe we de communicatie naar de bewoners kunnen aanpakken. En door mee te kijken op welke plekken we nieuwe pilots kunnen uitvoeren. Ze kennen het speelveld. Het zijn ook nog leuke lui, dat helpt ook!’

Doe jij mee aan de Enpuls Challenge?

Heb jij ook een geweldig idee voor de energietransitie? Bekijk dan de pagina over de Enpuls Challenge. Je leest daar welke challenges er zijn en hoe je mee kunt doen.

Ileco Header2
Blog
i.Leco: ‘Wij maken energiegebruik persoonlijk’

Enpuls Challenge winnaar i.Leco brengt het delen van duurzame energie een stapje dichterbij. Met slimme software stemmen ze vraag en aanbod van zelf opgewekte zonnestroom op elkaar af. ‘Voor de energietransitie hebben we ‘smart’ oplossingen nodig!’

171006 2880
Persbericht
Kosten-batenanalyse: zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn beter dan op landbouwgrond in 2020.

Ontwikkelaars van zonneprojecten moeten meer gestimuleerd worden om zonnepanelen op bedrijfsdaken te leggen, in plaats van op landbouwgrond. Zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn in 2020 vanuit maatschappelijk oogpunt namelijk wenselijker dan panelen op landbouwgrond. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep.

Groen Gas
Visie
Groen gas: noodzakelijke energiedrager in de transitie

Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem.

Tractor In Veld
Concept
Beregenen Op Zon

Het concept: boeren dragen bij aan energietransitie. Beregenen Op Zon stimuleert het gebruik van een technische toepassing waarmee boeren zelf opgewekte zonne-energie direct kunnen gebruiken voor de installatie om het land mee te beregenen.

Tarnoc1
Blog
Tarnoc: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’

Enpuls Challenge winnaar Tarnoc over hun uitvinding: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’

Citybarge Overview 2
Blog
CityBarge: ‘Vervoer je vracht elektrisch via de gracht!’

Nieuw leven voor transport over het water: CityBarge. Een van de drie winnaars van de Enpuls Challenge 2020 vertelt meer over hun innovatieve concept. Dé oplossing voor schonere binnensteden in 2025 ligt in handen van CityBarge en daar gaat Enpuls ze bij helpen.

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Waterstof windmolen op zee
Blog
Waterstof. Heilige graal of overschat verhaal?

Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?

Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Hoe manage je de toenemende energievraag?
Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

Boer In Veld
Overige
Beregenen op ZON

Wil jij op jouw boerderij je dieselwerktuigen elektrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Waterdruppel
Visie
Onze visie op waterstof

We zien veel kansen om waterstof als energiedrager te gebruiken. Maar de vraag is hoe toepasbaar waterstof al is.

Energie observer.png
Blog
Drijvend laboratorium voor duurzame energie
Energie observer.png
Video
Experimenteren met nieuwe energie op zee
Mossel
Blog
Een windmolen als mosselkwekerij
Waterdruppels op blad
Blog
Waterstof niet in de auto, wel voor de industrie
Beregenen Op Zon
Blog
Landbouw verduurzamen met elektrisch beregenen