Meest geavanceerde vliegwiel ter wereld

Paul Vosbeek van QuinteQ Energy doet met plezier de geheimen van energieopslag via een vliegwiel voor ons uit de doeken. Hij woonde 12,5 jaar in de Verenigde Staten waar hij verschillende duurzame activiteiten en ondernemingen opstartte. Een jaar geleden keerde hij terug naar Nederland, mét het meest geavanceerde vliegwiel ter wereld. QuinteQ Energy beschikt over een wereldwijde, exclusieve licentie van dit vliegwiel dat werd ontwikkeld door Boeing.

Roterende beweging

Om je een beeld te vormen van een vliegwiel kun je denken aan de ouderwetse spintol of pottenbakkersschijf. Dankzij de roterende beweging kunnen we geavanceerde vliegwielen tegenwoordig ook gebruiken om tijdelijk energie op te slaan. Dat komt van pas bij schommelingen in vraag én aanbod van groene stroom.

Volwaardig alternatief

‘Natuurlijke energiebronnen zoals zonne- en windenergie fluctueren’, steekt hij van wal. ‘Daarnaast is ook de vraag naar energie sterk fluctuerend. Om die pieken in vraag en aanbod op te kunnen vangen, hebben we flexibele en betaalbare opslag nodig. De energietransitie staat of valt met het bieden van een volwaardig alternatief voor fossiele energiebronnen.’

Vosbeek legt uit waarom het vliegwiel van QuinteQ uitkomst biedt. ‘Ons vliegwiel is nagenoeg wrijvingsloos. Daardoor kun je het snel ronddraaien en er heel veel energie in opslaan.’ Gevraagd naar zijn ambitie, antwoordt hij: ‘We onderzoeken hoe we deze toepassing in het Nederlandse en Europese systeem kunnen inpassen. Vervolgens willen we deze innovatie uit Amerika als Nederlands product verder de wereld inschieten.’

En de winnaar is...

Net terug uit Amerika wilde Vosbeek te weten komen hoe de Nederlandse energiemarkt in elkaar steekt. Hij schoof aan bij Enexis voor een oriënterend gesprek. Nadat hij over zijn vliegwiel had verteld, raadden ze hem van harte aan om mee te doen aan de Enpuls Challenge. En ze wonnen! Wat hield het winnende traject precies in?

‘We kregen direct een business-developer toegewezen, die ons bij de hand heeft genomen. Zij heeft ons geholpen om onze business case scherp te krijgen. Vooral door onze aannames te valideren, of te invalideren natuurlijk. We komen elke week in het lab van Enpuls in Den Bosch bij elkaar om ons model door te spreken. Voor een start-up is dat extreem waardevol! Een voorbeeld van voortschrijdend inzicht? We hebben geleerd om niet  primair vanuit de techniek te denken, maar juist vanuit de marktvraag.’

Beperkingen overwinnen

Hoe gaat de innovatie van QuinteQ helpen om de energietransitie te versnellen? ‘De overstap van  fossiele brandstoffen op groene stroom kan pas plaatsvinden als we bestaande beperkingen overwinnen. We krijgen te maken met groeiende elektrificatie van logistieke en productieprocessen. We hebben nu elektrische auto’s, inmiddels komen daar ook elektrische bussen, schepen en  fabrieken bij. Terwijl het aanbod van olie, gas en steenkoolcentrales afneemt.

Om die processen te kunnen voorzien van voldoende, betrouwbare en betaalbare elektrische energie, moeten er laad- en vermogensstations beschikbaar zijn. Een vliegwiel maakt het mogelijk om de benodigde pieken te leveren. Zodat je wél een laadplek voor elektrische bussen of schepen kunt realiseren Zodat je wél een laadplek voor elektrische bussen of schepen kunt realiseren, ook tijdens spitsuren op het stroomnet of op afgelegen plekken.’

Twee keer zo snel

Tot slot - waarom moeten start-ups vooral meedoen aan de Challenge? ‘Bij Enpuls leer je alles wat nodig is om innovatie op de juiste manier in de markt te zetten. Bijdragen aan de energietransitie is leuk, maar je lanceert methodes die nog onbekend zijn. Hoe vind je dan toch de weg naar klanten? Dankzij de kennis en het netwerk van Enpuls gaat dat twee keer zo snel!’

Meer weten over het vliegwiel? Kijk op quinteqenergy.com

Heb jij ook een geweldig idee voor de versnelling van de energietransitie?
Doe dan mee aan de Enpuls Challenge 2020. 

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Energiek Nieuws Week 27 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 27
Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld
Waterstof windmolen op zee
Blog
Waterstof. Heilige graal of overschat verhaal?

Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?

Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Hoe manage je de toenemende energievraag?
Energiek Nieuws Week 25 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 25
Energiek Nieuws Week 26 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 26
Boer In Veld
Concept
Beregenen op ZON

Wil jij jouw op boerderij je dieselwerktuigen electrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Groen Gas
Visie
Groen gas: noodzakelijke energiedrager in de transitie

Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem.

Mossel
Blog
Een windmolen als mosselkwekerij

Toekomstbeeld van de Universiteit van Wageningen: in 2120 zwemmen dolfijnen in de Noordzee en eten we mosselen gekweekt op windmolens in zee. Lees alles over de toekomst.

Beregenen Op Zon
Blog
Landbouw verduurzamen met elektrisch beregenen

Hoe zorg je ervoor dat het elektriciteitsnet in landelijke gebieden op een zonnige dag niet overbelast raakt door alle zonnestroom die boeren opwekken?

Bestelbus
Blog
Waarom is de elektrische bestelbus nog niet populair?

Enpuls onderzocht waarom we nog maar zo weinig elektrische bestelbussen zien en identificeerde maar liefst 13 thema’s die de transitie naar duurzaam goederenvervoer belemmeren. Lees meer of download het onderzoeksrapport.

Waterdruppel
Visie
Onze visie op waterstof

We zien veel kansen om waterstof als energiedrager te gebruiken. Maar de vraag is hoe toepasbaar waterstof al is.

Grid Flex Heeten
Concept
Nieuwe marktmodellen: Grid Flex

In Heeten gebeurt het al: lokale opwek, verbruik én opslag van energie. Zo houden we geldstromen binnen de regio en stimuleren we lokale duurzame opwek.

Opslag Ijzer
Blog
Lichtpunten in de energietransitie: opslag van energie in ijzer

Een nieuwe kandidaat voor energieopslag: ijzerpoeder. Wordt dat dé batterij van de toekomst? We vertellen erover in de blogserie met lichtpunten; positief nieuws over de energietransitie.

Energie observer.png
Blog
Drijvend laboratorium voor duurzame energie

De Energy Observer is een varend laboratorium voor duurzame energie. Een schip van én voor de toekomst.